Sănătate. De ce se moare atât de uşor din arsuri? Explicaţia unui medic specialist!

Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog în cadrul clinicilor Biomedica şi Bioderm din Bucureşti


În tot acest timp, medicul urmăreşte modul în care se formează o cicatrice (pentru a evita formele complicate de cicatrice) şi poate dirija modelarea ei prin pansamente speciale, creme, fizioterapie sau terapii cu lasere de ultimă generaţie. Nu trebuie uitate nici aluniţele. „După vindecare, pacientul trebuie urmărit periodic pentru a observa aluniţe care se modifică sau apariţia altor leziuni suspecte de malignitate”, mai spune medicul.

De asemenea, expunerea repetată la soare poate provoca leziuni la fel că oricare alt tip de arsură cutanată: fibrozare, apariţia de leziuni maligne (cancerigene), uzură cutanată.

Ce e de făcut pentru evitarea cicatricilor urâte?


Pentru ca o persoană să nu rămână cu semne urâte după o arsură este necesar ca pansamentele umede, grase, sau cele cu colagen care blochează formarea de colagen propriu în exces, să fie urmărite de un specialist. Dacă în final au rezultat, totuşi, cicatrici urâte, dure, groase, există posibilităţi de ameliorare prin creme, sau lasere bine coordonate.
„Sunt însă tratamente care necesită timp şi răbdare pentru a obţine evoluţia bună. Evident, e mai uşor cu leziunile mici”, susţine medicul Dorina Giurcăneanu.

Persoanele cu arsuri mai uşoare au nevoie în continuare de consult de specialitate dermatologic, cu dermatoscopie digitală care permite urmărirea pe termen lung a segmentului de piele afectat în privinţa aluniţelor sau a oricăror modificări ce ar sugera leziuni suspecte de malignitate.Pentru cicatricile mai groase, există lasere folosite etapizat care subţiază stratul gros cicatriceal, lăsându-l acceptabil din punct de vedere cosmetic şi funcţional.
Se evită astfel neplăcerile legate de cicatrici inextensibile. Unde este posibil, excizia cicatricilor hipertrofice se poate face în servicii de chirurgie plastică”
,
adaugă dermatologul.


Topul factorilor care afectează pielea


Există mulţi factori care agresează pielea. Dintre aceştia, arsurile chimice (cu acizi sau baze), iradierile medicale, accidentale sau solare, substanţele alergogene modifică reactivitatea pielii. În acelaşi fel afectează pielea şi infecţiile, clorul din apă cea de toate zilele, substanţele cancerigene, cum sunt gudroanele, asfaltul, uleiurile de motor, cu care lucrează anumite grupuri de populaţie.


„Contactul cu aceste substanţe ar trebui evitate, mai ales că e simplu să porţi uniformă de protecţie la serviciu. Recomandăm protecţie solară şi controale dermatologice, în cazul iradierii solare, emoliere cutanată, pentru cei care au piele uscată. Dermatologul va ştii să va îndrume pentru a avea o piele cât e posibil de frumoasă”, conchide Dr. Dorina Giurcăneanu.

Clinicile Biomedica şi Bioderm din Bucureşti oferă consultaţii dermatologice şi dermatoscopii gratuite penru aluniţele afectate de arsuri tuturor răniţilor în incendiul de la Colectiv. Toţi cei care au nevoie de ajutor pot apela numărul de telefon 031.91.01.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod