O terapie inovatoare pentru cancerul mamar avansat sau metastatic

Cancerul de san este cea mai frecventa cauza de deces in randul femeilor, de aceea necesitatea unor terapii inovatoare constituie o preocupare constanta pentru specialisti. Acum s-a lansat si in Romania un nou tratament care incetineste semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic.
Actioneaza intracelular

Lapatinib este o noua speranta pentru pacientele cu forme agresive de cancer mamar ErbB2 (HER2) - pozitiv avansat local sau metastatic. Nu toate pacientele pot beneficia de acest tratament nou, avertizeaza medicul oncolog Alexandru Eniu de la Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" din Cluj-Napoca pentru ca nu au aceeasi boala, evolutia fiind diferita. "Cancerul de san reprezinta cel putin patru boli distincte. Nu putem trata pacientele la fel pentru ca ele nu au aceeasi boala. Evolutia bolii si tratamentul este complet diferit, in functie de prezenta sau absenta unor receptori pe suprafata celulei si care pot sa fie pozivivi sau negativi", explica specialistul oncolog.

Noul tratament cu lapatinib este adresat persoanelor care au cancer mamar ErbB2 (HER2) - pozitiv, procentul ridicandu-se undeva la 20% dintre numarul cazurilor de cancer mamar. Este vorba despre o forma agresiva a cancerului de san, despre care specialistii spun ca prezinta un risc mai ridicat de metastaze cerebrale si deces. Cancerul de san metastatic este o boala incurabila, dar tratabila. Insa, "doar jumatate dintre paciente raspund tratamentului cu trastuzumab, de aceea avem nevoie de noi optiuni terapeutice", adauga dr. Alexandru Eniu. Avantajele pe care le aduce lapatinib constau in capacitatea de a incetini semnificativ progresia cancerului de san avansat sau metastatic la pacientele a caror boala a progresat in urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer, incluzand antracicline si taxani si terapie cu trastuzumab in context metastatic. Noul tratament actioneaza la nivel intracelular, fiind prima terapie orala tintita cu actiune dubla care se realizeaza prin patrunderea substantei active cu greutate moleculara mica in celula tumorala, unde inhiba atat ErbB1 (EGFR), cat si ErbB2 (HER2), doua proteine receptor, a caror semnalizare este responsabila de proliferarea tumorala.



Studiu

Aprobarea de comercializare conditionata pentru lapatinib, acordata de catre Comisia Europeana, s-a bazat pe un studiu pivot de faza III (EGF100151), care a inrolat femei cu cancer de san avansat sau metastatic ErbB2-pozitiv care aveau progresie a bolii in urma tratamentului anterior cu antracicline, taxani si trastuzumab si care au primit fie terapie combinata cu lapatinib si capecitabina fie capecitabina in monoterapie. O evaluare independenta a demonstrat ca lapatinib administrat in combinatie cu capecitabina a prelungit semnificativ timpul pana la progresie cu 6,2 luni (27,1 saptamani) in comparatie cu capecitabina in monoterapie 4,3 luni (18,6 saptamani). Timpul median pana la progresie estimat de investigator a fost de 5,5 luni (23,9 saptamani) in randul grupului tratat cu lapatinib si capecitabina versus 4,2 luni (18,3 saptamani) in cazul pacientelor tratate cu capecitabina in monoterapie.


Mai putin toxic decat chimioterapia clasica


Studiile derulate pana in momentul de fata arata ca lapatinib este relativ bine tolerat. Oncologii sunt de parere ca el poate sa fie folosit in combinatie cu chimioterapia, simptomele cancerului mamar fiind controlate pentru ca profilul este cunoscut si tratamentul este mai putin toxic decat chimioterapia clasica. "Lapatinib actioneaza impotriva acelui receptor ErbB2 pozitiv si nu apare caderea parului. Dar are o alta toxicitate si poate sa dea eruptii cutanate - papule la nivelul corpului - sau diaree", spune dr. Alexandru Eniu. Tratamentul consta in sase tablete pe zi care pot sa fie administrate acasa, insa exista si cateva interdictii pe perioada tratamentului: nu trebuie sa se consume grepfrut si pomelo pentru ca activeaza rata de metabolizare a medicamentului.


Pe viitor, un program extensiv de dezvoltare clinica va evalua lapatinib atat in monoterapie, cat si in combinatie cu alte forme de terapie (chimioterapie, terapie hormonala, alti agenti tintiti si inhibitori VEGF) in tratamentul formelor de cancer de san ErbB2-pozitiv, de la stadiul metastatic la cel incipient. Studiile sunt inca in desfasurare si planificate sa acopere o serie de alte patologii tumorale.


Cat costa tratamentul?

8900 ron este pretul unei cutii de medicamente cu substanta activa lapatinib si care ajunge pentru o saptamana de tratament, iar perioada tratamentului se prelungeste in functie de evolutia bolii si de raspunsul organismului la tratamentul respectiv.

400.000 de bolnavi de cancer sunt in evidenta Programului National de Oncologie. Presedintele CNAS, prof. dr. Irinel Popescu spune ca in anul 2007, au fost tratati 85.000 pacienti, cu un cost de aproximativ 4400 RON per pacient, iar in 2008 au fost tratati 90.474 pacienti si s-a inregistrat o crestere a fondurilor per pacient de pana la 6594 RON. "Daca un medicament trece de toate fazele experimentale noi suntem datori sa-l oferim pacientilor care au nevoie de el, dar fondurile fiind limitate pentru un asemenea tratament vom apela la fonduri suplimentare sau la coplata", adauga presedintele CNAS.


Intre terapiile standard si tratamentele noi

La ora actuala se pot folosi diferite tipuri de tratament pentru pacientii cu cancer de san: tratamentul standard (recomandat de forurile de specialitate) si tratamentele noi, care se afla in faza de testare in studii clinice. Inainte de a incepe tratamentul, pacientii au posibilitatea sa opteze intre tratamentul standard si noile tratamente, prin includere in studiile clinice in derulare, daca acestia sunt eligibili.


Tratamentele care sunt in faza de testare (in studii clinice) au ca scop imbunatatirea optiunilor terapeutice curente sau obtinerea de informatii despre eficacitatea si siguranta unor noi compusi. In cazul in care concluziile unui studiu clinic indica faptul ca tratamentul care a fost testat este superior tratamentului standard, noul tratament il poate inlocui. Alegerea celui mai potrivit tip de terapie pentru pacient este o decizie care implica in mod normal atat pacientul si familia acestuia, cat si echipa medicala.
 
Acum 20 de ani, optiunile terapeutice pentru cancerului mamar constau in chirurgie, radioterapie si tratament hormonal simplu, dar foarte eficient. In prezent, tratamentul standard al cancerului de san beneficiaza de o abordare multidisciplinara, care implica atat tratamentul chirurgical, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.


Sfatul specialistului
Dr. Alexandru Eniu, de la Institutul  Oncologic Ion Chiricuta Cluj Napoca

"Acestea sunt vesti bune pentru pacientele din Romania cu cancer de san avansat sau metastatic ErbB2-pozitiv care a progresat in pofida terapiei anterioare cu antracicline si taxani si cu trastuzumab in context metastatic. Lapatinib reprezinta o noua terapie pentru pacientele cu o forma deosebit de agresiva de cancer de san avansat sau metastatic (tumorile ErB2 pozitive), ale caror optiuni terapeutice sunt limitate dupa ce cancerul de care sufera a progresat in pofida tratamentului cu regimurile terapeutice standard. Ma bucur ca aceasta molecula noua, cu un mecanism inovator de actiune, va fi disponibila si pentru pacientele mele".


Povestile a trei femei invingatoare

Lenuta Tudorache, pacienta cancer mamar, 50 de ani, Bucuresti spune „Intotdeauna m-am gandit ca o sa ma fac bine si ca tratamentul va avea un efect covarsitor, mai ales ca pana la aceasta varsta am fost sanatoasa, nu am avut niciodata probleme de sanatate.
Nu am fost disperata, am luat situatia ca atare, si eu si familia mea, iar medicii m-au ajutat foarte mult, am mers pe mana medicilor”.


Carmen, pacienta cancer mamar, 42 de ani, Bucuresti aflata sub tratament: „Citostaticele le-am suportat foarte bine, neasteptat de bine. Am observat ca fac progrese, ca am mai multa mobilitate, ca ma pot misca mai bine. Din momentul in care am inceput sa fac citostatice, eu nu am mai iesit din cuvantul doctorilor. Tot ceea ce mi-au spus sa fac, am facut. Eu zic ca acum sunt bine, sunt bine de mai mult timp, boala mi-a fost descoperita acum 5 ani. Cel mai rau mi-a fost in 2006, dar in urma tratamentelor am rezistat si imi pare bine ca am urmat tratamentul. Am inceput sa am si incredere in tratament”.

Mariana Ionita, 63 de ani, Bucuresti, pacienta cancer mamar: „Femeile trebuie sa-si faca niste controale la san macar o data pe an. In faza incipienta cand descoperi boala este mult mai usor, mai ales acum cand exista medicamente noi, metode noi de diagnosticare. Orice femeie este datoare sa se duca sa-si faca aceste controale. Sigur ca mi-ar fi placut sa fi aparut remedii si cand am descoperit eu boala ca sa nu ajung la operatie, dar acum, ma bucur ca macar pentru cei tineri exista ceva care sa-i ajute mai mult, chiar daca boala nu poate fi eradicata”.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria cornelia postescu pe 19 Iun 2014, 14:00
    Vindecarea cancerului meu (de penultim stadiu) datorită chirur giei şi tratamentului citostatic din IOCN

    2004 - din întâmplare, la o colonoscopie de rutină, medicul mi-a spus: "Doamnă, nu aveţi o problemă de colon. Durerea pe care aţi simţit-o, în timpul investigării, arată a fi o problemă în sfera genitală." "Domnule doctor, acolo, în partea stângă, nu am ovarul şi trompa de... 30 de ani!" "Nu lăsăm aşa! Experienţa îmi spune că acolo este ceva." Şi aşa a fost. Am beneficiat de o chirurgie "perfectă" - curăţenie generală... Din 15 ganglioni extraşi aveam metastazâ în... 12!!! TAXOLUL şi CARBOPLATINUL mi-au fost administrate în 6 şedinţe. SUNT AICI!!! Fără alte tratamente şi regimuri alumentare... MULŢUMESC, IOCN!!! MULŢUMESC PERSONALULUI SUPERCALIFICAT ŞI OMENOS CARE... M-A NĂSCUT A DOUA OARĂ!!! S-au împlinit 10 ani... Medicii ştiu ce au de făcut; sarcina noastră este să ne facem, periodic, analizele care trag semnalul de alarmă. Eu le fac de două ori pe an.SĂNĂTATE!!!

    0
    0

  • Denisa pe 14 Mai 2014, 21:41
    Terapie personalizata

    Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare este ca in Romania se fac tratamente oncologice "la gramada" cum se spune. Toti pacientii cu cancer primesc acelasi tratament. Va spun din propria experienta ca in strainatate nu este asa. Eu am fost diagnosticata in Romania cu cancer la san, dar din fericire l-am depistat la timp, si am ales ca merg in strainatate. Am fost tratata de medici extraordinari la clinica Anadolu din Turcia, unde am primit tratament personalizat dupa o serie de teste genetice. Acum ma simt foarte bine, dar merg regulat la control pentru mamografii si alte teste. Aveti mare grija ce medici alegeti, pentru ca nu este de gluma. Se pare ca afectiunile neurologice si cancerul sunt considerate bolile secolului.

    5
    0

  • VIO LETA TODORESCU pe 17 Aug 2012, 11:48
    va rog ajutati ma cu oinformatie

    Mi-a fost recomandat dr. MIHAI MURESAN pt. o mamografie ,cum pot da de dansul ,tot sun la clinica,si nu reusesc cei care ati mai fost la el cum ati procedat?Ati avut programare ?Astept raspuns urgent . VA MULTUMESC!

    2
    0

  • Matei Marioara pe 29 Iun 2012, 15:42
    SFAT

    Am fost operata la san de gradul III la Cluj IONC de dr. Dan Muresan pana prezent ma simt bine iar de acuma am inceput sa fac tratament cu Herceptin timp de 6 luni saptamnal vreao sa stiu daca pot rezita la acest tratament.Va rog datimi un sfat

    0
    0

  • doina marinas pe 19 Mar 2012, 19:30
    neoplasm mamar dr.;operat:tratament chimio si radioterapie

    Am fost diagnosticata cu neoplasm mamar drept stadiul III B;am facut 4 sedinte de chimio dupa operatie si 25 de sedinte de radioterapie . De 6 luni mi s-a trimis dosarul la CNAS TIMIS (cate un dosar la 3 luni) pt. aprobarea medicamentului "HERCEPTIN", avand HER2+.Dosarele au fost respinse pe rand fara sa mi se trimite si motivul. In afara de asteptat ce ar trebui sa fac?La ce porti ar trebui sa bat? Ce ma sfatuiti? In speranta ca imi veti raspunde, va multumesc anticipat!

    5
    0

  • ionescu adina pe 20 Ian 2012, 18:42
    am avut cancer la sin....

    In 2011 am fost diagnosticata cu cancer stadiul III . Am plecat urgent la Cluj, IOCN avind o reputatie foarte buna, atit in ceea ce priveste competentele medicilor cit si atitudinea, in general, foarte amabila si civilizata a tuturor cadrelor medicale. Ma rog, mai sunt unii care s-au "molipsit" de aroganta si care au "tarif fix", cum "se poarta" la Bucuresti. Dar sunt exceptii ... Am urmat 8 sedinte de chimioterapie, dupa care a urmat o mestectomie radicala. Rezultatul histopatologic a fost foarte bun, in sensul ca nu mai am cancer ! Acum astept, cam demult, sa fac radioterapie. Ce vreau sa spun : CUM am reusit : pe linga tratamentul obisnuit, am urmat untratament naturist cu ZEOLIT pulbere, care este antitumoral si chemoprotector ( ceea ce umi explica faptul ca, spre deosebire de alte doamne, am suportat mult mai usor efectele secundare ale chemoterapiei ). Pe locul doi a fost GAMODERMA si SPIRULINA, pentru protectia ficatului, SEMINTE DE iN (contine omega 3 ). De la ciclul 4 de citostatice am luat ASTRAGALUS, pentru refacerea formulei leucocitare. Si bineinteles DIETA VEGETARIANA !!! Am eliminat in primul rind ZAHARUL si CARNEA ! apoi cafeaua( beau ceai verde). NU am consumat sucuri de fructe si legume, ca alte doamne, dar... sunt foarte bine si sper, respectind aceeasi dieta, sa fiu bine si pe mai departe. Stiu ca marea majoritate a medicilor spun ca "este o prostie dieta", dar eu sunt un exemplu ...viu. Conteaza , apoi si psihicul : mereu m-am gindit ca urmez doar o...cura cu antibiotice foarte puternice si am refuzat sa si gindesc cuvintul "cancer". Urez SANATATE tuturor celor care ajung la IOCN !

    4
    1

  • stamate nicolae pe 13 Oct 2011, 21:52
    cancer la san

    In luna februarie 2011 am facut tratament pentru cancer la san ,la Institutul Oncologic Dr. Trestioreanu.Am fost tratata cu DOCETAXEL si CARBOPLATIN si cu BONDRONICUM de 6 mg. Din luna Mai 2011. am fost tratata cu POCLITAXEL300mg.pana in luna Iulie 2011.Am facut tomograf general si mi s-a spus ca ,cancerul de san s-a diminuat (el intre timp cand a fost depistat era de GR.4 cu extindere la plamanul drept si la oasele pelviene..Am facut o pauza pana in luna septembrie, in acest timp m-am simtit destul de rau ,mai ales ca toate medicamentele adjuvante mi-au provocat prurit si eruptii cutanate.,si labele picioarelor si mainile imi sunt amortite de nu stiu de ele. Am o stare psihica f. rea ,de imi vine sa ma urc pe pereti. Nu pot dormi ,sub nicio farma. Am luat si medicamente naturiste de la Dacia Plant si altele ,care m-au ajutat ca ventuzele pe mort.De durut nu ma doare nimic ,dar am o stare generala proasta de tot. Mi s-a recomandat de oncolog XELODA si IASIBON.Am luat 10 zile ,din 14 cat am avut recomandare si in a 10 zi era cat pe aci sa dau ortul popii .Am intrerupt orice fel de medicatie si mi-am revenit ,oarecum .Am inceput sa mananc si sa iau in greutate (am 1,74 si 65 kg.) Ma simt mult mai bine ,dar regret ca am intrat -PROBABIL -singura in gura lupului ,incepand tratamentul cu citostatice. Cred ca la noi citostaticele sunt depasite ,de f. mult timp ,iar bietii oncologi sunt ...nevinovati. Am in continuare mainile si labele picioarelor amortite si parca sunt inghetate,iar cand vine noaptea parca vine moartea.De ce oare la VIENA ,la ISTAMBUL ,si in alte parti ale lumii bolnavii de cancer sunt tratati asa de bine ca intro luna ,doua sunt aproape vindecati? CINE ESTE VINOVAT DE ACEASTA SITUATIE? SISTEMUL,MEDICUL sau MEDICAMENTELE care se aduc la noi? Doresc sa-mi raspunda cineva lnu la intrebarea retorica pe care am pus-o,ci cum pot scapa de simptomele de la maini si picioare si de nesomnul de care sunt afectat .(toate medicamentele ce mi se prescriu sunt pline de efecte adverse care ma ucid cu zile .Va rog sa cititi efectele adverse si contraindicatii si va veti minuna de ce scrie acolo MULTUMESC ANTICIPAT CELOR CARE MA VOR CONTACTA PRIN EMAIL SAU TELEFON 0723547350 LETITIA.

    4
    0

  • ucutza20 pe 7 Mai 2011, 23:21
    cancer la san ,stadiu 4

    A fost operata la Cluj ,chiar la institut,de Dr Muresan Mihai.Si a urmat chimioterapia cum i s-a prescris de medicul la care este in vedere in orasul natal.Din pacate ,boala a avansat pentru ca nu i s-a prescris la externare nici un medicament.A suferit 5 operatii.Acum scot altceva pe piata care sa ne distruga?! Faceti experimentele pe oameni si aduceti povestile lor aici,dar cu cuvintele voastre.Mama spre ex are Her 2+.Si ... a fost la Cluj si a fost trimisa acasa! nu stii pe ce cale sa mai apuci cand vezi cata incompetenta exista in lumea medicala!

    10
    0

  • BALAN NELA pe 15 Dec 2010, 23:22
    benign,sau malign?

    luna trecuta la sonoelastografie mi s-a descoperit un nodul de 7/5 mm intr-o plaja de 7/5...in jurul nodulului e o zona puternic vascularizata de 3/3.....elasticitate 4...nu s-a pronuntat nimeni asupra nodulului...e benign sau malign...taiem sa vedem ce e....asa mi s-a spus..poate cine va sa-mi spuna?si daca e malign...nu exista altceva decat mastestomie totala si chimioterapie?

    0
    8

  • zetu crina pe 1 Aug 2009, 15:23
    va rog sa ma ajutati si pe mine

    mama mea are cancer metastatic se mai poate face bine ,daca da cum??doctorii nu-si dau interesul. va rog mult de tot!

    11
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod