Cancerul ovarian: 4 simptome îngrijorătoare şi factorii de risc

Balonarea persistentă şi de lungă durată, precum şi durerile în abdomen sunt două dintre semnalele care ar trebui să te trimită la medic!
Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian și doar 45% înving boala în următorii 5 ani. Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. În Romania, sunt diagnosticate 1850 cazuri noi anual și 1020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian.

Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare.


Nu confunda cancerul ovarian cu balonarea!


Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Cele mai frecvente simptome includ:

1. Creșterea circumferinței abdominale / balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie
2. Senzația de sațietate precoce
3. Dureri în abdomen
4. Necesitate frecventă de a urina.

"Mergeți la medicul de familie dacă manifestaţi aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului." spune dl. Cezar Irimia, presedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).


Care sunt principalii factori de risc?


1. Vârsta: Majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani, când apare menopauza.
2. Istoric familial: Riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie (şi din partea tatălui, și din partea mamei) două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter.
3. Ereditate: Mutațiile genelor BRCA 1 si 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer.
4. Alți factori: Femeile obeze, care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marilena pe 13 Mai 2015, 15:21
    sanse?

    sansa inseamna ceva favorabil, aici vorbim, mai degraba, de un mare ghinion!

    0
    1

  • hans pe 12 Mai 2015, 13:29
    articol

    "sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian" Total gresit. Este chiar invers. Sansele sunt mult mai mari la cele la care au intrat la menopauza mai devreme decat normal. Voi chiar nu aveti un doctor care a terminat medicina cu media mai mare de 5 care sa supervizeze articolele?

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod