Aluniţele care dau cancer

Cancerul de piele este cea mai întâlnită formă de cancer, de aceea este esenţial să cunoşti semnele care pot să anunţe o leziune precanceroasă. Vezi câteva imagini care te vor ajuta să înţelegi mai bine când trebuie să te îngrijorezi şi să mergi la medic!

 

Termenul "cancer de piele" se referă la 3 afecţiuni diferite care în funcţie de gravitate se împart în:

  • carcinom bazocelular;
  • carcinom scuamos (spinocelular);
  • melanomul.


Cele mai frecvent întâlnite sunt: carcinomul bazocelular şi cel scuamos, care impreuna formeaza clasa cancerelor de piele nemelanomatos. Melanomul este forma cea mai agresivă a cancerului de piele şi apare atunci când melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat şi invadează alte ţesuturi. Acest tip de cancer poate fi vindecat când este depistat precoce, dar este fatal când este lăsat să progreseze. Poate să apară oriunde pe suprafaţa corpului, pe piele aparent sănătoasă, dar şi pe aluniţe (nevi nevocelulari).

La bărbaţi, apare frecvent pe spate, trunchi, cap sau gât. La femei, melanomul apare frecvent pe picioare sau trunchi. De asemenea, nu este exclus să apară şi în zonele care sunt mai puţin sau deloc expuse la soare: pe tălpile picioarelor sau pe palme.

De aceea trebuie să iei măsurile de precauţie în special pe perioada verii şi să fii atentă la eventualele leziuni care pot să apară pe piele sau la modificările pe care le pot suferi aluniţele. Iar dacă ai în familie cazuri de melanom malign este recomandat să consulţi medicul dermatolog măcar o dată pe an.

 

Vezi semnele care trebuie să te îngrijoreze!

Credit foto: CBS News/The Skin Cancer Foundation

 

 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bazilu pe 16 Iun 2013, 23:16
    alunite

    Am o alunita pe spate care are de 6 luni un cerculet de aceiasi culoare in jurul ei . Oare ce sa fac?

    2
    0

  • tomoni adriana pe 3 Dec 2011, 20:55
    am o alunita la spate de mica din cate imi aduc aminte 7 ani

    am o alunita la spate exact langa pantaloni pe fiecare an ma lovesc la ia. Poi ma doare se roseste pa langa ia dupa o zi imi iasa un lichid galben. IMI doresc din suflet sa stiu daca este ceva grav?. Cu respect si stima Adriana.

    17
    8

  • redcinam pe 23 Mai 2011, 20:00
    Alunite cancerigene

    Se dredea, pina acum , ca alunitele de culoare negru intens-melanoamele- ar fi cancerigene.Din aceste poze, inteleg ca ele pot fi si roz, si albe...!Doresc detalii!

    16
    4

  • simona pe 23 Mai 2011, 09:41
    pentru adriana

    ar fi bine daca ar pune 1000 de poze, poate oamenii isi vor da seama de locatia acestor melanoame. Sa nu uitam ca se pot afla in mucoasa nazala, sub unghii sau pe retina ochiului. ABC pentru dummy nu prea exista la melanoame, doar consultul medical periodic poate detecta la timp o schimbare a celulelor

    9
    4

  • dermatologescu pe 23 Mai 2011, 09:14
    futile comentarii

    Eu pe baza catorva poze din astea imi dau seama ca am ceva asa ca degeaba vorbiti ,ca sa va aflati in treaba

    8
    5

  • Simi pe 23 Mai 2011, 08:13
    draga adriana

    ca sa identifice alunitele cu probleme, trebuie sa vada 1000 de poze, nu? daaaaa, heloooowww!!! :-)

    0
    5

  • adriana pe 22 Mai 2011, 23:36
    pacat de pagini

    In loc sa puneti 1000 de poze, mai degraba faceati instructajul de cum sa urmeze ABCD-ul pt dummy (ca sa identifice alunite cu probleme)

    5
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod