Microscopul, crucial in tratamentul de canal

Orice pacient nevoit sa suporte interventii stomatologice ar trebui sa rasufle usurat atunci cand medicul il informeaza ca acestea tin de domeniul endodontiei, pentru ca asta presupune proceduri de conservare a danturii.
Chiar si obturatia de canal, o interventie asociata cu senzatia de disconfort, ar trebui sa fie privita cu ochi mult mai buni, avand in vedere ca este un pilon al endodontiei, ramura a stomatologiei pe care studiile o crediteaza cu o rata de succes de 90%.

Obturatia de canal este etapa finala de lucru pe un dinte afectat, dupa indepartarea nervului sau dupa tratamentul radacinii infectate. Procedura nu poate fi efectuata de orice medic stomatolog, ci de unul cu specializare in endodontie pentru ca altfel creste riscul de infectie pe canalul tocmai tratat.
In plus daca medicul nu este specialist exista riscul ca in urma obturatiei sa ramana ace rupte pe canal, lucru dificil de constatat si remediat uneori.

La sfarsitul anilor ’90, endodontia a trecut printr-o revolutie gratie instrumentelor de marire a imaginii pe care a inceput sa le foloseasca. Microscopul a revolutionat obturatia de canal, crescandu-i rata de succes in salvarea si conservarea dintelui tratat.

Vizualizare mai buna, viata mai lunga pentru dinte

Faptul ca microscopul ofera o vizibilitate net superioara asupra detaliilor campului de lucru – atat prin marirea imaginii (in cabinetele noastre, intre 2,4 ori si 19 ori), cat si prin proiectia de lumina acolo unde este nevoie – aduce numeroase beneficii atat procedurii, pacientului, medicului, cat si relatiei dintre acestia:

•    Poate fi detectata anatomia atipica a dintelui – canale sau radacini atipice, care nu pot fi vazute cu ochiul liber sau cu ajutorul lupelor;
•    Pot fi detectate microfisuri sau fracturi ale dintelui si remediate, pentru o conservare mai buna a dintelui;
•    Poate fi pus un diagnostic mai exact in urma studierii mai in amanunt a campului de lucru;
•    Poate fi realizat un tratament mai calitativ prin sigilarea completa a canalelor, astfel incat pacientul nu va fi nevoit sa revina pentru alte interventii la acelasi dinte;
•    Comunicarea dintre medic si pacient este foarte mult imbunatatita, dat fiind ca in timpul tratamentului cu microscopul pot fi realizate fotografii sau inregistrari video, pe marginea carora medicul poate explica mai bine situatia, iar pacientul poate pune mai multe intrebari.

Toate aceste avantaje converg catre o finalitate foarte importanta a obturatiei de canal facute cu ajutorul microscopului si in colaborare cu medicul: se poate salva mai mult din structura dentara sanatoasa prelungindu-se, astfel, viata dintelui ramas fara radacina.

Aveti grija de sanatatea dvs si faceti alegeri informate!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod