Cat de sanatos este sa faci plaja?

Rozaceea


Rozaceea se caracterizeaza prin roseata, cosuri si prezenta unor linii fine rosii (telangiectazii) la nivelul nasului, pometilor, barbiei si a fruntii. Simptomele rozaceei sunt adesea agravate de expunerea la soare. Studiile au aratat ca, pe langa accentuarea eruptiei, expunerea la soare determina secretia unei substante care duce la aparitia vaselor de sange vizibile de la nivelul pometilor, caracteristice acestei afectiuni. Protectia impotriva soarelui ar trebui sa fie o parte integranta a oricarui tratament prescris persoanelor care sufera de rozacee.

Eczemele


Expunerea la soare, numita si fototerapie, este folosita de zeci de ani ca tratament pentru diverse tipuri de eczeme. Multe persoane relateaza o imbunatatire a simptomelor odata cu expunerea la soare, in special cei cu eczeme de contact si cei cu dermatita atopica. La alte persoane insa, soarele inrautateste afectiunea si poate declansa chiar alte forme de eczeme. Indiferent de situatie, protectia impotriva soarelui este necesara.

Acneea


Desi soarele in "cantitati mici" poate ameliora, initial, aspectul unei persoane afectate de acnee, expunerea continua fara protectie va determina obstructia porilor, ducand la formarea comedoanelor (puncte albe si negre). Riscurile sunt maxime in special in cazul persoanelor care urmeaza un tratament general sau local cu anumite medicamente care sensibilizeaza pielea la soare, cum ar fi: antibiotice (doxiciclina, tetracilcina), retinoizi sau derivati de vitamina A (Roaccutane, Retin A), anticonceptionale. Administrarea acestor medicamente concomitent cu expunerea solara poate duce la arsuri severe.

Herpesul labial


Soarele reprezinta unul din factorii declansatori in aparitia episoadelor de herpes labial. O protectie adecvata reprezentata printr-o crema fotoprotectoare aplicata inclusiv la nivelul buzelor poate scadea riscul aparitiei herpesului.

Medicamentele


Printre cele mai utilizate medicamente care fac pielea mai sensibila la razele soarelui se regasesc antiinflamatoarele nesteroidiene (Ibuprofen), unele antihipertensive (Furosemid, Diltiazem, Enalapril), anumite antidiabetice orale si unele antifungice. Persoanele care urmeaza tratamente cu aceste medicamente au un risc crescut de a face arsuri solare.

Procedurile cosmetice


Anumite proceduri cosmetice, cum ar fi laserul, microdermabraziunea sau peelingurile chimice fotosensibilizeaza pielea, rezultatul fiind arsuri solare sau eruptii cauzate de soare. Este foarte importanta discutia cu medicul dermatolog in ceea ce priveste momentul potrivit pentru a face aceste interventii, precum si protejarea adecvata a pielii.

Tatuajele


In mod normal, un tatuaj nu isi pierde culoarea si claritatea. Aceste lucruri se intampla insa in cazul in care il expunem la soare. Ce se intampla? In timpul expunerii solare, la nivelul pielii are loc o usoara inflamatie, in cursul careia anumite celule sunt distruse, iar altele vin sa "curete locul". In timpul acestei operatiuni, pot fi distrusi si pigmentii tatuajului, culoarea devenind mai palida, cu timpul.

Cu toata teoria, putini sunt cei care rezista tentatiei de a petrece cateva zile la plaja. Si mie imi place sa lenevesc pe un sezlong, cu o carte intr-o mana si un cocktail in cealalta, dar, ca sa ma pot bucura de soare fara sa ma simt vinovata ca imi agresez pielea, nu uit niciodata sa-mi aplic pe tot corpul o crema cu factor de protectie de minimum 15, iar intre orele 11.00-16.00 am grija sa stau frumos sub umbrela, astfel incat, la sfarsitul vacantei, ma voi bucura de un bronz auriu superb si rezistent!
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • printesita pe 26 Iul 2008, 01:10
    mare munte

    =))))))) ce tare da lolita nu ti-ai dat seama ca madalina face reclama la mujnte /poate are vreo cabana pe acolo si deh se castifa destul de bn in perioasa asta =)))

    0
    0

  • Lolitaa pe 25 Iul 2008, 17:56
    Altitudine mare-->nivel mare UV

    Cu cit creste altitudinea, cu atit creste si "cantitatea" de radiatii ultraviolete primite de piele, asa ca este doar un mit faptul ca bronzul de munte este mai sanatos. Dimpotriva, este chiar mai periculos, pentru ca arsurile pot aparea mai repede.

    0
    0

  • Madalina pe 22 Iul 2008, 11:54
    Bronzul de munte

    Bronzul de munte este mult mai sanatos decat cel de mare. Asa ca veniti la munte in vacanta ;)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod