Cat de sanatoase sunt produsele de post?

Asa cum am observat, postul are beneficii asupra sanatatii. Dar poate avea si efecte negative. In ultimii ani, imediat ce incepe postul, rafturile magazinelor sunt pline cu produse de post. Pana aici nu ar fi nimic ciudat, asta daca acele produse nu ar fi carnati, pateuri, salamuri si diverse alte produse pe care cu greu le putem imagina in varianta "de post".

Mezeluri fara carne, iaurturi si branza fara lapte sau prajituri fara oua, lapte sau unt. Toate acestea sunt disponibile in magazine pe durata perioadelor de post.
Desi unele sunt sanatoase, altele nu sunt altceva decat un amestec de "prafuri" cu denumiri ciudate, care numai sanatoase nu sunt.

Soia este, de cele mai multe ori, "materia prima" pentru produsele de post care "mimeaza" aspectul si gustul alimentelor de origine animala. Ea este, in sine, un inlocuitor foarte bun pentru carne, fiind bogata in fibre.

Dar pentru a fabrica un salam de soia, de exemplu, care sa aiba aspectul, gustul si culoarea unui salam obisnuit, sunt necesari numerosi aditivi - coloranti, conservanti, arome, stabilizatori, potentiatori de gust si lista poate continua.
Daca efectul postului ar trebui sa fie unul de purificare, prin consumarea unor astfel de preparate iti "bombardezi" organismul cu substante sintetice pe care corpul tau le poate accepta cu dificultate.

Pe langa aditivi, consumarea excesiva a produselor pe baza de soia pe durata postului poate fi un pericol pentru ca, aflam de la Pof. Dr. Pavel Chirila, "alimentatia excesiva cu un anumit aliment este o greseala". Organismul tau are nevoie de o gama larga de nutrienti pe care un singur aliment nu o poate oferi.

Inainte de a cumpara un produs de post, si nu numai, citeste cu atentie eticheta.
Cu cat lista ingredientelor este mai lunga si contine substante greu descifrabile, cu atat este mai mare riscul ca acel produs alimentar sa fie nociv.

Afla care sunt "E-urile" pe care trebuie sa le eviti, citind articolul:


Aditivii alimentari sau "invazia E-urilor"
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Marta pe 12 Mar 2009, 15:39
    alimente de post

    Sunt de acord ca o alimetatie saraca in proteine animale,este sanatoasa ,benefica oricui,la orice virsta. Postul ,ca este doar de doua ori pe saptamana sau 6 saptamani, sau vegetarianismul total, este sanatos doar daca o tinem cu alimente naturale, pregatite acasa. Nu cu semipreparate, sau preparate din comert !!!! Tot ce este conservat sau preparat cu ajutorul E-urilor, de orice fel, este nesanatos.,mai ales daca folosesti timp indelungat aceste produse. Ocazional mancand astfel de alimente, din lipsa de conditii de preparare, este cu totul altceva, dar zi de zi mancand astfel de produse, face mai mult rau decit bine. Vorbesc din experienta. Pe de alata parte,postul este post dar dupa post,este bine sa nu ne lipsim organismul nici de proteine animale.Organismul TREBUIE sa primeasca toate tiipurile de alimente. Dar sa le alegem cit mai bine. Adica, sa fie peste,sa fie carne de pasare, sa fie carne de ovine,toate preparate cit mai sanatos,fara prajeli in grasimi saturate.. Si nu mai des decit la 4 zile. Ocazional,de ce nu si carne de porc sau de vita. ? Acum depinde si de preferinte si de afectiuni ale fiecaruia. Ocazional inseamna ,o gustare de taierea porcului, sau un gratar la iarba verde,vara, sau o zi de nastere cu mici si gratare...etc. Dar, ocazional, astfel ca organismul sa nici nu-l sesezeze. Colesterolul este un factor cauzator de multe probleme de sanatate. Incercati o alimentatie disociata,slaba in grasimi cu proteine animale de tip carne de pui ,curcan (fara piele), peste proaspat, oua, lactate slabe dar cel mai frecvent la 4-5 zile. Inserati odata pe saptamana 1 zi de fructe.Vinerea e numai buna ! Fructe bazate pe citrice multe, banane, mere,ananas si 1 pumn de nuci. Chiar si o zi de apa pe luna este foarte binevenita. Nu excludeti dulciurile sau pastele fainoase dar si astea trebuie alese.,calitativ si cantitativ. Adica in loc de 1 felie de tort, cu crema de unt ,mai bine 2-3 felii de cozonac sau 3 cupe de inghetata. Pastele combinatile cu un sos de legume ( nu de carne) preparat in casa, sau cu nuca. Nu uitati de apa ! Apa este foarte buna ,consumata intre mese .Ajuta si la eliminarea toxinelor si la hidratarea tesuturilor noastre. Daca vreti sa scapati de colesterol incercati dimineata sa mancati doar fructe,ca mic dejun,pe linga o cafea fara zahar....probabil sunt multe sfaturi posibile, si fiecare organism este altfel, reactioneaza altfel la cure, sau stiluri de alimentatie.Probabil (sigur) depinde de grupa sanguina a fiecaruia,ce ii face bine sau rau.Eu,am dat aceste sfaturi din experienta mea.Am avut cancer,l-am invins si datorita unei alimentatii sanatoase si a unor suplimente alimenatre,Tot printr-o astfel de alimenatatie am scazut colesterolul si kilogramele in plus....pentru sanatate,merita incercat orice. Merita schimbat modul de viata.Eu am facut -o si multumesc la Dumnezeu sunt bine. Multa sanatate la toata lumea!

    0
    0

  • florentina pe 12 Mar 2009, 10:14
    sanatatea noastra

    eu sufar de tensiune si am colesterolul destul de mare in ciuda medicamentelor luate,am 2 si ceva colesterol,in familie parintii sufereau de tensiune dar nu aveau probleme cu colesterolul,poate fi si pe sistem nervos?sau din cauza ca in urma cu 6 ani consumam cam multe dulciuri zilnic fara sa am ceva probleme de sanatate, oare aceasta boala se poate transmite si la copii mei si la nepoti? va rog frumos sa-mi raspunde-ti

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod