Vrei sa renunti la fumat? Nu-ti suprima gandurile despre tigari!

La fiecare 16 minute, un roman moare din cauza fumatului


Conform Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeana, 33.000 de romani mor anual din cauza fumatului, adica un roman la fiecare 16 minute, iar 70% dintre acestia au intre 35 si 69 de ani.

Pana in 2100, un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de tutun, arata rezultatele alarmante ale celor mai recente studii. "In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai anul trecut, in tara noastra au murit 33.000 de oameni din cauza unor afectiuni provocate de fumat. Multi fumatori sunt la cea de-a doua tentativa de renuntare la fumat si, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, se reapuca, pierzandu-si total increderea ca vor reusi vreodata sa renunte la aceasta dependenta.

Fumatul nu inseamna doar o dependenta psiho-comportamentala, ci si una biologica din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si, de cele mai multe ori, cedeaza in fata acestei boli", a declarat Prof. Dr. Miron Bogdan, vicepresedinte Societatea Romana de Pneumologie.

 

 

Marturiile cititorilor TopSanatate


Ei au reusit sa renunte la fumat! Si tu poti! Citeste povestea lor si invata din fiecare experienta cateva ceva:

Geogy_78: "M-am lasat de fumat. Eu am incercat sa renunt la tigari, dandu-mi seama ca nu este deloc benefic organismului, dar nu am reusit. Ma lasam pentru maxim o saptamana si apoi reveneam iar la vechiul obicei … fumatul.

O prietena mi-a recomandat un produs natural Noni de care ea a auzit la Tv. M-am hotarat sa-l incerc si va pot spune ca a facut minuni in cazul meu. M-am lasat de fumat si in plus m-am simtit si foarte bine! Bafta".

Lili: "M-am lasat de fumat de 9 luni (fumez de 22 de ani) si sunt tare mandra de mine. M -am lasat asa dintr-o data, m-am trezit intr-o dimineata si am zis GATA de astazi nu mai fumez, pentru ca viata mea este mai importanta decat o tigara. Mentionez ca in noaptea precedenta mi-a fost cam rau (ma sufocam, ma intepa inima, tuseam...etc) si am un copil de crescut, sunt inca tanara si nu vreau sa mor.
Acum miros mai frumos (si hainele mele si gura mea) si ma simt excelent. Totul inseamna NUMAI vointa. Renuntati la tigari fara nicio remuscare, viata voastra este mult mai importanta decat O TIGARA. Mult SUCCES si un gram de ambitie".


Tide: "Eu m-am lasat de fumat fara ajutorul specialistilor sau folosind vreun substituent. Cred ca aici este vorba despre vointa fiecaruia. Tin sa va spun ca am fumat 20 de ani, am ajuns si la al 2-lea pachet pe zi.....cand m-am hotarat sa renunt aveam in sifonier un cartus jumate de tigari. Dar mi-am spus GATA ajunge, nu mi-a fost greu deloc, ma simt minunat si sa nu mai zic de faptul ca se simte la buget.
Asadar vointa este totul!"


Emma: "Am fumat 1 pachet pe zi sau mai mult 30 de ani. Nu mai fumez de un an jumate si sunt foarte mandra de mine. Cum m-am lasat? Citind cartea lui Allen Caar, In sfirsit nefumator. Pe mine asta m-a ajutat. Nu ai nevoie de medic..mai ales de cei din Romania..SUCCES".

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ioana Preda pe 24 Aug 2010, 14:35
    Se poate!

    Felicitari celor care s-au lasat de fumat doar prin vointa! Pentru aceia din dvs. care inca fumati, daca doriti suportul unui specialist, din septembrie demarez un proiect de consiliere si suport pentru persoanele care doresc sa renunte la fumat. Grupul se adreseaza persoanelor care inteleg ca pe termen lung fumatul e nociv, care vor si au toate motivele logice sa renunte si, cu toate astea, nu se pot opri. Ce face acest grup deosebit fata de altele este ca muta accentul de pe riscurile fumatului, pe beneficiile lui. Unii fumatori vorbesc despre calmarea anxietatii, altii despre facilitarea comunicarii si a relatiilor cu ceilalti, altii despre a da mainilor o ocupatie. Atunci cand atentia se muta de pe necesitatea luarii deciziei ferme de a renunta, pe dificultatea gestionarii unui grad atat de inalt de ambivalenta, asta face sa apara noi resurse disponibile, noi motivatii, noi comportamente sanatoase, inaccesibile pana atunci. Daca doriti detalii suplimentare, le gasiti pe: www.ioanapreda.ro Numai bine tutror, Ioana Preda Psiholog Psihoterapeut in supervizare in Analiza Tranzactionala Trainer FreD 0723.861.482 ioanapreda.ro@gmail.com www.ioanapreda.ro

    1
    0

  • DANA pe 24 Aug 2010, 13:21
    fumatul

    M-am lasat de fumat acum 2 ani , totul este sa ai VOINTA. Probleme sunt o scuza draga Adriana, toti avem probleme. Am fumat 20 de ani, si cate 2 pachete pe zi. Sa te lasi de fumat este o mare realizare care se resimte in timp, respiri mai bine, ai mai multa rezistenta la efort, si multe altele

    1
    0

  • Madalina pe 24 Aug 2010, 10:33
    Re: fumatul

    Eu m-am lasat de fumat cu ceva timp in urma, nu foarte mult, dar sunt sigura ca nu voi mai fuma niciodata. Asta este si cheia, sa vrei sa nu mai fumezi niciodata. Mie cand imi vine sa fumez din varii motive, de exemplu sunt suparata si stresata sau ma plictisesc, ma gandesc ca tigara aia dupa care tanjesc nu o sa imi rezolve problemele ci chiar imi poate cauza altele mai grave (imi afecteaza sanatatea) sau imi zic : "daca fumez nu o sa ma mai plictisesc? Tot la fel de plictisita o sa fiu, ba chiar o sa fiu si stresata pentru ca o sa mai vreau o tigara si o sa si miros ca o scrumiera." Fumatul este o dependenta si nu face nimic bun, numai rau! La asta trebuie sa ne gandim cand vrem sa fumam. Asta este metoda mea. Am incercat si cu diferiti inlocuitori gen guma de mestecat cu nicotina, ceai de pedicuta, tigari medicinale, etc... cu nici una din metodele astea nu a mers, pentru ca trebuie sa scapi de obicei in primul rand, de dependenta psihica, nu de neaparat de dependenta fizica. Dependenta fizica este infima pe langa cea psihica si dispare dupa cateva saptamani (2 sau 3). Cea care ne chinuie este dependenta psihica.

    1
    0

  • adriana pe 24 Aug 2010, 07:43
    fumatul

    ok , scuzati eu am incercat de multe ori sa ma las de fumat chiar mi-am aruncat tigarile etc , si tot fumez este din cauza stresului sant emigranta ma gandesc mereu la problemele mele etc . si nu stiu cum sa fac dar mi-as dori sa pot intr-o zi sa ma las ,pentru sanatate si apoi pentru bani ca sant fff scumpe """ . cred ca o sa cumpar acel CEAI contra fumatului sa incerc doamne ajuta numai bine

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod