Si femeilor le cade parul...

Rarirea sau caderea parului (alopecia) reprezinta o problema de sanatate extrem de spinoasa si, in acelasi timp, delicata. Spoturile publicitare realizate pentru promovarea produselor de combatere a caderii parului si avand drept public-tinta barbatii sunt la vedere, ceea ce poate lasa impresia ca alopecia este o problema in general masculina. Adevarul este insa ca doua treimi dintre femei sufera, la un moment dat, din cauza acestei afectiuni...

Caderea parului este considerata a fi o parte naturala a procesului de imbatranire. Trei factori principali sunt responsabili pentru aceasta problema: varsta, hormonii si ereditatea. Printre alti factori care influenteaza aparitia alopeciei se numara: bolile de piele, efectele adverse ale medicamentelor si o stare de sanatate proasta, in general.

Cele mai obisnuite tipuri de pierdere a parului sunt alopecia androgenetica si alopecia areata (pelada).

Pana la 95% din cazurile de pierdere permanenta a parului se datoreaza alopeciei androgenetice, o afectiune ereditara care afecteaza milioane de barbati, femei si copii. Aceasta boala este caracterizata de ceea ce consideram a fi un model sau un pattern al calvitiei.

Pattern-ul calvitiei la barbati incepe, in general, cu o linie care progreseaza treptat dinspre frunte spre crestet, dinspre tample spre crestet sau in ambele directii, in acelasi timp...
In cazuri extreme, din scalpul acoperit de par nu mai ramane decat o bucata de par in forma de potcoava, situata in zona cefei si pe partile laterale ale capului. Din fericire, caderea parului la femei nu presupune, ca in cazul barbatilor, pierderea totala a parului.

Termenul de alopecie nu se refera insa doar la caderea parului de pe scalp, ci si a celui aflat pe toata suprafata corpului - barba, sprancene, membre, zona pubiana etc. De regula, astfel de "goluri" de par alerteaza persoana care sufera de alopecie si o determina sa mearga la doctorul specialist. Daca alopecia se instaleaza in zona scalpului, adica "la vedere", o zona in care ne dorim o podoaba capilara frumoasa si sanatoasa, atunci graba de a merge la medic este si mai mare, asa cum, de altfel, este si indicat.

Alopecia androgenetica este cea mai des intalnita forma a acestei afectiuni, fiind caracteristica ambelor sexe. Poate debuta ca o rarire a parului pe tot scalpul. Fiind o afectiune ereditara, este foarte posibil sa fie "transmisa" in familie. De asemenea, poate fi si rezultatul unei dereglari hormonale. Perioada de debut este intervalul de varsta 12-40 de ani, dar, de obicei, manifestarea sa efectiva la femei incepe in jurul sau dupa varsta de 30-40 de ani.

Un semnal in functie de care te poti ghida pentru a-ti da seama daca suferi de aceasta afectiune este cantitatea de par pe care o pierzi zilnic - este perfect normal ca parul sa cada in fiecare zi, numarul "normal" de fire de par cazute fiind de 100.
O data ce acesta este depasit, pe langa faptul ca devine evidenta pierderea parului, este un semn ca trebuie sa te adresezi doctorului, pentru elaborarea unui diagnostic adecvat.

Spre deosebire de modul de manifestare la barbati, alopecia androgenetica la femei poate fi mai greu obsevata, din moment ce parul cade de pe intreaga suprafata a scalpului, neexistand o linie de demarcatie. Rarirea parului se produce treptat, iar caderea completa a parului de pe o zona clar delimitata de scalp este posibil sa apara foarte tarziu in manifestarea afectiunii sau deloc.

Alti factori care influenteaza caderea parului la femei, pe langa cei naturali si ereditari, sunt medicamentele, sarcina si/sau nasterea, anumite boli, stresul etc.

Foarte multe dintre femeile care sufera de alopecie constata singure oprirea fenomenului si cresterea la loc a parului, uneori fara interventia doctorului sau a vreunui tratament. Exista insa si cazuri care necesita interventia medicului specialist, pierderea parului fiind impresionanta cantitativ si, uneori, definitiva.

Mituri vs. Adevaruri despre alopecia androgenetica

Mit: Pierderea parului este mostenita din partea tatalui.
Adevar: Genele ambilor parinti reprezinta un factor. Alopecia androgenetica este legata din punct de vedere genetic de subtierea firului de par si de rarirea podoabei capilare.

Mit: Pattern-ul calvitiei la femei cauzeaza o sangerare anormala in perioada ciclului.
Adevar: Menstruatia nu este afectata.
Procesul de pierdere a parului incepe, in mod tipic, in intervalul de varsta 12-40 de ani.

Mit: Este necesara o evaluare hormonala aprofundata.
Adevar: Evaluarea hormonala este necesara doar in cazul in care pacienta experimenteaza cicluri neregulate, infertilitate, hirsutism, acnee cistica, lactatie excesiva sau masculinizare. Alopecia androgenetica nu determina, de regula, probleme legate de menstruatie si nu interfereaza cu sarcina sau cu functiile endocrine.

Mit: Folosirea vopselurilor pentru par sau a altor produse de acest fel, precum si spalatul frecvent pe par determina o cadere masiva a parului sau creste riscul aparitiei calvitiei.
Adevar: Ingrijirea normala a parului nu afecteaza caderea acestuia. Singurul medicament aprobat pentru stimularea cresterii parului la femei este Minoxidil (preparat topic eliberat fara prescriptie medicala).

Alopecia areata sau pelada reprezinta o afectiune autoimuna care afecteaza aproximativ 2% din populatia Statelor Unite ale Americii. Acest tip de pierdere a parului apare in diferite grade de gravitate, de la pete mici de chelie, rotunde sau ovale, zone in care parul creste la loc fara tratament medicamentos, pana la pierderi de par cronice, extinse, care pot duce la caderea in totalitate a parului de pe corp sau de pe scalp. Acest tip de afectiune poate afecta ambele sexe, la orice varsta, desi cel mai des se manifesta la copii si adulti tineri, sub 25 de ani, iar barbatii sunt de doua ori mai frecvent afectati decat femeile.


Estrogenul afecteaza caderea parului?

Nu este deocamdata foarte clar care este rolul estrogenului in cresterea parului. Totusi atat estrogenii administrati oral, cat si cei administrati topic sunt prescrisi de catre medici pentru a trata pierderea parului la femei - aceasta in ciuda faptului ca nu exista studii controlate care sa sprijine acest tip de utilizare a estrogenului.

Doctorii avertizeaza femeile care aleg sa foloseasca pilulele contraceptive orale pentru a trata caderea parului sa aiba grija sa aleaga un tip de contraceptive care nu are deloc sau are o activitate androgena foarte mica. De asemenea, femeile care sufera de alopecie androgenetica nu trebuie sa foloseasca testosteron in tratamentul urmat.

de Alina Bleaja


Daca vrei sa afli care este cea mai apropiata farmacie de unde poti achizitiona un anumit medicament, apeleaza la motorul de cautare Sensiblu aflat in paginile Eva.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod