Prima menstruatie a fiicei tale

Incepand cu varsta de 11 si pana la 15 ani, fiica ta va avea parte de un eveniment pentru care tu, ca mama, trebuie s-o pregatesti inainte. Prima menstruatie nu trebuie deloc trecuta cu vederea. Este nevoie ca tu sa ii povestesti din timp despre acest lucru, astfel incat sa nu fie luata prin surprindere sau chiar sa se sperie.

Vorbeste deschis cu ea despre toate semnele care apar inaintea ciclului menstrual, despre modul de folosire a absorbantelor si tampoanelor, precum si despre igiena intima in timpul celor 3-7 zile de menstruatie.

Prima menstruatie: Sindromul premenstrual

In zilele dinaintea primei menstruatii, fiica ta poate avea dureri abdominale sau lombare, poate fi mai agitata, sensibilitatea la nivelul sanilor va creste, iar, de multe ori, accentuarea acneei poate fi un semn clar.

Din punct de vedere emotional, fiica ta va trece foarte usor de la o stare la alta.
Ceea ce se intampla cu ea in aceste zile nu este altceva decat asa-zisul sindrom premenstrual.

Prima scurgere

Cand ciclul debuteaza, tanara femeie va remarca o pata de sange pe lenjerie sau atunci cand urineaza. In primele zile, vor exista numai niste scurgeri mici, dar acest lucru nu inseamna ca nu se vor accentua ulterior, urmand sa scada spre sfarsitul perioadei menstruale. Culoarea lichidului poate fi maronie la inceput, pentru ca mai apoi sa devina rosu aprins.

Prima menstruatie: Absorbantele si tampoanele

Este preferabil sa fi discutat inainte despre ce tampoane sunt mai utile pentru fiica ta si cum se folosesc ele.
Tampoanele intravaginale se introduc in vagin si sunt folositoare in cazul inotului sau altor activitati fizice.

Si, pentru a destrama unul dintre miturile despre tampoanele intravaginale, te anuntam ca acestea nu sunt primejdioase pentru himen, deci nu afecteaza cu nimic virginitatea.

Tampoanele externe sau absorbantele sunt adezive si se ataseaza pe lenjeria intima.

Ai mare grija ca ea sa stie ca trebuie sa le schimbe cu regularitate, chiar daca fluxul nu este abundent. Folosirea timp indelungat a unui tampon, mai ales intravaginal, poate duce la aparitia unor infectii septico-toxice.

Prima menstruatie: Igiena

Este suficient un dus cu apa si sapun cu pH neutru sau un produs pentru igiena intima.
Nu este nevoie de spalaturi intravaginale si nici nu sunt recomandate - vaginul se curata in mod natural.

Este foarte important modul in care ii povestesti fiicei tale toate aceste lucruri. Nu ii prezenta totul ca pe un necaz care o va urmari toata viata si de care va avea parte in fiecare luna. Fa-o sa inteleaga ca este un proces normal.
 

Comentariile 201-240 din 240

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • niko pe 23 Oct 2009, 21:48
    pt.lavinia

    buna!sunt o mamaica de fetita si sa nu te ingrijorezi ,mie mi-a venit ciclul la 13 ani si 10 luni ,deci nu este nici o problema!scurgerea alba este normala ,vaginul se curata.Fetita mea are 9 ani si deja are colege carora le-a venit,sper sa-i vina cat mai tarziu.Toate cele bune si nu te speria fara rost!PA!

    1
    0

  • lavinia pe 19 Oct 2009, 18:19
    ciclu

    buna,ma numesc lavinia si am 13 ani si 2 luni...sunt fff ingrijorata k nu mi-a venit ciclu...ce sa fac??e ceva normal sa am scurgeri albe pe lenjerie???eu sunt destul de dezvoltata dar nush dk nu mi-a venit ciclu...va rog sa-mi raspundeti prin emai-l va rog mult...sunt ff iingrijorata mai ales k celorlalte prietene le-a venit..va rog

    1
    0

  • alexandra p. pe 24 Sep 2009, 16:28
    ciclu

    am 12 ani si 4 luni si eu am o scurgere albicioasa si nu am ciclu o am de mult timp mai dureaza?

    1
    0

  • cristina pe 17 Sep 2009, 18:53
    ciclu

    Am o fetita de 12 ani ,si tocmai saptamana trecuta i-a venit primul ciclu.Sunt ingrijorata pentru-ca in perioada de sangerare a suportat totul OK ,dar imediat dupa a acuzat dureri abdominale si lombare destul de serioase.Imi pun serios intrebarea daca aceste dureri sunt datorate aparitiei ciclului sau ar fi o alta cauza ,precizez ca nu este febrila.Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat...MULTUMESC.

    1
    0

  • Betty pe 9 Sep 2009, 15:24
    ciclu

    Am ai trimis 2 comenatrii inainte de acesta,dar am vrut sa-l mai trimit si pe al 3-lea...Am 13 ani jumate si 42 de kg(dar mai mult cantaresc oasele),si micuta de inaltime..INCA NU MI-A VENIT CICLU ...CREDETI K E VRE-O PLOBLEMA?

    0
    0

  • Anonim pe 9 Sep 2009, 15:21
    ciclu

    heiii! Am am 13 ani si 6 luni si sunt foarte speriata din cauza k inca nu mi-a venit ciclu..Am observat de multe ori o secretie alba pe chilotel,dar niciodata o secretie abundenta,sunt slab dezvoltata si sanii mei sunt inca mici.As vrea sa-mi vina odata deoarece am auzit eu la Tv k dak ti-a venit ciclu imediat cresterea sanilor se va aceentua...Va rog raspundeti-mi la acest comentariu.MULTUMESC!

    0
    0

  • - pe 9 Sep 2009, 15:15
    ciclu

    Salut!Am 13 ani si 6 luni si inka nu mi-a veni ciclu,sunt slabuta si slab dezvoltata..imi e frica ca nu imi va veni ciclu si eu abia astept acest moment,,,E ceva normal sa nu-mi vina la varsta pe care o am????

    0
    0

  • ionela rotaru pe 28 Iul 2009, 19:27
    Azi 28 iulie

    mie azi mi sa inceput si chiar mie teama nu am spus nimanui pentru ca stiam de mult despre aceasta problema am vrut sa plec la odihna la iaz sau la mare dar nu pot da? la mine este de culoare inchisa rosu si cum credeti cam cit timp va dura nu prea vreau mult timp ca fetelor prima oara cit dureaza astept raspuns pe email

    0
    0

  • yo pe 25 Iul 2009, 14:22
    menstruanti

    este normal la prima menstruatie sa iti curga timp de 3 zile mult sange???

    0
    0

  • Ana pe 30 Iun 2009, 11:17
    normal..despre ceea ce se vorbeste aici...

    Andra... Pai mie mia venit scurgerea vaginala la varsta de 10-11 ani (park) si abia akuma la 12 ani si 11 luni am avut prima menstruatie(29.iunie.2009) deci mai ai de asteptat....

    0
    0

  • Deny pe 15 Iun 2009, 15:13
    menstruatie

    Simona... nu cred k ai nimic... ciclul difera de la fata la fata... nu avem toate la fel... insa nu imi rasp nimeni la intrebarea de mai sus?

    0
    0

  • simona pe 9 Iun 2009, 12:40
    menstruatie

    buna.... pe 7 mia venit ciclu.si imi curge mult sange.am citit ca prima data nu curge prea mult.Mie frica:(.. oare este ceva??

    0
    0

  • Deny pe 3 Iun 2009, 23:53
    menstruatia

    Buna! Am 12 ani, 1,49... 40 kg sh ink nu mi-a venit menstruatia,insa am o scurgere alba abundenta si o data am avut o scurgere maron... oare imi va veni?

    0
    0

  • Raluca pe 14 Mai 2009, 20:15
    menstruatia

    Well..mie mi-a venit..in martie anu asta si am 13 ani si 2 luni.La inceput m-am cam speriat..pentru ca nu erau pete rosii asa cum stiam..erau...si sunt..maronii.Am vreo problema :))?

    0
    0

  • DAY pe 24 Apr 2009, 09:08
    MENSTRUATIA

    BUNA,Am 13 ani si inca nu mi-a venit ciclu am 1 45 inaltime si 32 kg sa fie asta motivu?

    0
    0

  • adriana pe 17 Apr 2009, 18:18
    inca nu mi-a venit menstruatia

    Buna,sunt o fata de 13 ani si 8 luni si inca nu mi-a venit menstruatia.Sunt mai mica de inaltime,am 1,50 , 35 kg si am sanii potriviti.Credeti ca este o problema ca inca nu mi-a venit?Pana acum mi-a curs pata alba ..lucrul asta de la 12 ani jumatate...Cand credeti ca o sa imi vina?Mamei mele ia venit la sf clasei a 8.E o pb?

    0
    0

  • cera pe 16 Mar 2009, 17:08
    raspuns ptr.''sunt ingrijorata''

    daca pe 18 ian.tia venit ptr.prima oara prima menstra nu ar trebui sa iti faci probleme ptr.k e normal...asa e la inceput...dar ar fi mai bn sa vb cu mama ta ce ti se itampla.

    0
    0

  • ama pe 5 Mar 2009, 23:28
    sunt ingrijorata:

    buna am 14 ani.mie mi-a venit menstruatia pe 18 ianuarie si pana acuma nu mi-a mai venit.si nu stiu de ce,va rog sa imi da-ti un sfat!multumesc

    0
    0

  • Teodora pe 3 Mar 2009, 19:19
    rspuns la intrebarea biancai

    Sa sti ca mie mi-a venit ciclu chiar astazi si potsa spun ca nu e deloc placut la maxim trei ore trebuie sa schimpi tamponul extern.Dar te rog sa nu te sperii.Am o prietena in clasa care avea si ea scurgerii portocaliiAceasta avea piatra la rinichi.Du-te la un contreol medical pt a verifica daca este adevarat.Te-as sfatui sa fi mereu pe faza.Succes la prima ta menstruatie.Mama ta o sa se bucure ca are o femeie

    0
    0

  • iulia pe 23 Feb 2009, 10:38
    prima menstruatie

    am 13 ani jumate shi ieri am avu prima menstruatie am avut dureri dar problema este ca am avut doar cateva pete mici maronii este ceva normal in asta?

    0
    0

  • Andreea pe 17 Feb 2009, 17:32
    P.S.

    Scurgerea vaginala alba imi aparuse de pe la 12 ani.

    0
    0

  • Andreea pe 17 Feb 2009, 17:31
    Nedumeriri

    Salut,am 13 ani.In prima mea zi de ciclu menstrual ( mi-a venit in noiembrie 2008,parca pe 11 sau 14) "ciclul" a durat cam 5-6 zile si am discutat cu mama despre tot ce inseamna menstruatie ,ciclu,igiena etc.Apoi urmatoarea luna mi-a venit pe 17(cu intarziere) si a durat max. 2 zile cu scurgeri maro nu rosii.Luna trecuta nu mi-a venit deloc iar acum in febr. nu am semne de viitoare aparitie a menstruatiei.Sunt ingrijorata pentru ca inafara de prima aparitie, pana acum nu am mai avut vreun ciclu normal sau complet.Cel mai tare ma ingrijoreaza faptul ca acea scurgere vaginala alba o am mereu si intotdeuna mai abundenta in perioada in care trebuia sa-mi vina "ciclul".As dori un raspuns,multumesc.

    0
    0

  • andra pe 9 Feb 2009, 15:08
    menstruatia....

    am si eu 13 ani ai nu mia venit inca ma cam doare burta o sami vina menstruatia??? vreau si eu un raspuns....nu sunt asa de dezvoltata ca celelalte colege...o sa ma dezvolt in timp?? cam in cat timp o sami creasca sanii dupa menstruatie??

    0
    0

  • Bianca pe 22 Ian 2009, 21:28
    oare a venit?

    Am 12 ani si 3 luni cred ca mi-a venit ciclul.2 zile am avut o scurgere usoara de culoare portocaliu rosiatica.Dar dupa 2 zile a incetat.A fost ciclu?Luna viitoare sa ma astept sa-mi vina?

    0
    0

  • florenta pe 13 Ian 2009, 13:36
    prima menstra

    Buna. Pe 20 feb. implinesc 13 ani. Ieri luni 12.01.2009 m-a durut burtica, (mami m-a invatat de mult semnele menstruatiei), si aseara am vazut pe chilot 3 pete de sange deschis la culoare. Azi la scoala mi-a venit ciclul prima data. sapunul Dove este bun sa ma spal acolo jos si cu apa cal;da? de cate ori schimb pe zi tamponul extern? La labiile mari fac branzica alba .Este normal? de cate ori trebuie sa ma spal ?Multumesc. astept raspuns pe mail.

    0
    0

  • Teodora pe 10 Ian 2009, 10:48
    o scurgere

    nu stiu dar mi-a venit chiar pe lenjeria intima o scurgere alba...asa...dintr-o data.mai este mult pana sa-mi vina ciclul?am aproape 13 ani.

    0
    0

  • andreea pe 8 Ian 2009, 21:00
    prima menstruatie

    hy!am 13 ani ji ink nu am menstruatie!am o scurgere vaginala cam de un an...mai e mult?

    0
    0

  • * pe 24 Dec 2008, 14:29
    menstruatia...

    iata fetelor k mie mi-a venit in octombrie la sfarsitul lunii imediat dupa operatia de apendicita...de atunci nu mi-a mai venit si suntem in decembrie.ar trebui sa ma sperii??va rog ajutati-ma

    0
    0

  • yo pe 14 Dec 2008, 22:25
    intrebare ji raspuns

    am 14 ani ji 5 luni ji aseara mia venit ciclul dar mia disparut fix peste o zi adik a doua zi seara.e ceva normal sa dureze asa de putin?

    0
    0

  • rikki pe 26 Nov 2008, 14:58
    prima menstruatie

    buna...Am 12 ani si 6 luni ash vrea sa-mi spuneti cum sunt zilele de inaitea menstruatiei as vrea sa stiu .....Va multumesc! Astept raspuns:*:*:*

    0
    0

  • rikki pe 26 Nov 2008, 14:57
    prima menstruatie

    buna...Am 12 ani si luni ash vrea sa-mi spuneti cum sunt zilele de inaitea menstruatiei as vrea sa stiu .....Va multumesc! Astept raspuns:*:*:*

    0
    0

  • andreea pe 8 Nov 2008, 11:20
    repede va rog:x

    buna....am 14 ani jumate...ieri am avut prima scurgere de sange...inca de aseara nu am mai singerat....este ceva normal??? mi-a venit ciclu sau nu???

    0
    0

  • ony pe 5 Nov 2008, 20:56
    pfffff

    pey cum sa incep....am 12 si aproape 4 luni , iar luna trecuta am avut prima menstruatie. inca de pe la vreo 11 ani am acea scurgere alba care nu imi lipseste in nici o zi. am crezut ca o data cu menstruatia va disparea si acea scurgere. vreau raspuns pe e-mail

    0
    0

  • cineva pe 25 Oct 2008, 00:12
    Raspuns pentru andra

    Mdeci...am auzit ca poate tine chiar 2 ani pana cand organismul se regleaza, iar secretia vaginala e un semn al pubertatii...Mai ai de asteptat:P Bucura-te ca inca nu ai depasit varsta:)) Succes peste 12 ani....

    0
    0

  • andreyush pe 20 Oct 2008, 16:37
    menstruatia

    buna! acum 2 luni am avut prima mentruatie si de atunci nu mia mai venit...e ceva normal??

    0
    0

  • andra pe 20 Oct 2008, 10:47
    *

    as vrea sa aflu cam la cat timp dupa ce apare o scurgere vaginala alba apare si menstruatia...eu am 12 ani si am acea scurgere vaginala de cateva luni,va rog ajutati-ma!!multumesc mult

    0
    0

  • miry pe 20 Oct 2008, 10:31
    menstratia

    fetelor!io am 12 ani si 5 luni si nu mi-a venit inca!ma intreb cum va fi pnt ca organismul meu e f sensibil

    0
    0

  • patry pe 27 Sep 2008, 22:06
    cum e prima zi de menstruatie?

    buna!am 13 ani si 1 luna si inca nu mi-a venit ciclu ,e ceva normal?si cum ma voi simti inainte sa imi vina ciclul? va multumesc!

    0
    0

  • slv pe 23 Aug 2008, 16:14
    prima menstruatie

    hy.am 12 ani si 7 luni si azi mia venit prima menstruatie.as vrea sa stiu la cate timp se schimba tampoanele externe...nu sunt deloc speriata..poate doar putin surprinsa..astept un raspuns pe e-mail..

    1
    0

  • o fata pe 22 Iun 2008, 17:33
    ciclu...

    buna!!!sunt o fata de 13 any ji azi este prima mea zi de ciclu...imi este f teama de igiena...nu stiu nimic despre igiena menstruatiei...dar acum stiu cum ma pot ingriji....totusi ma sperie ciclul...poate cu timpul voi reveni la normal...

    2
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod