O nouă analiză a respirației ar putea arăta dacă ai cancer

În viitorul apropiat, cancerul ar putea fi diagnosticat la fel de simplu precum este determinată alcoolemia în prezent.
Cercetătorii sunt pe cale să înceapă testele pentru o analiză a respirației pentru identificarea cancerului, care speră că va fi capabilă să diagnosticheze boala de la câteva schimbări chimice simple din respirație. Iată ce presupune această analiză și în ce stadiu sunt cu testele!

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă analiză a respirației care ar putea arăta dacă ai cancer înainte de apariția simptomelor


În Marea Britanie, unde au loc testele, aproape jumătate dintre cazurile de cancer ajung într-un stadiu avansat înainte de diagnosticare, parțial pentru că mai multe simptome precoce pot fi confundate cu ceva mult mai des întâlnit și mai puțin periculos, cum ar fi indigestia. Acest lucru face ca descoperirea unei metode ieftine și ușoare de detectare a cancerului de la început, atunci când organismul este cel mai probabil să răspundă la tratament, să fie vitală.

Această metodă implică substanțe chimice numite compuși organici volatili, care pot fi produși de metabolismul celulelor organismului.
Diferite afecțiuni, inclusiv cancerul, pot schimba metabolismul celulelor, rezultând un model diferit de compuși organici volatili. Acest lucru poate fi folosit ca un semnal de alarmă care să le indice medicilor prezența cancerului. Echipa de specialiști de la Universitatea din Cambridge intenționează să testeze noul dispozitiv cu ajutorul a 1500 de persoane de la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, Marea Britanie, până în 2021. Unii participanți la teste au fost trimiși de către medicul de familie, pentru că au raportat simptome care ar putea fi indicii timpurii ale cancerului.
Alți participanți vor fi sănătoși. Ideea este de a compara respirația celor care vor fi diagnosticați cu cancer cu cea a pacienților sănătoși, pentru a vedea dacă există indicii speciale. Acesta este un studiu pilot. Cercetătorii vor analiza câteva tipuri de cancer, pentru a vedea dacă observă ceva diferit, după care vor compara cu pacienții sănătoși.

Intuitiv, cancerul pulmonar pare cel mai evident cancer care ar putea fi detectat la nivelul respirației. Dar și multe alte molecule volatile din alte zone ale corpului ajung în respirație. Speranța oamenilor de știință este că studiul va avea ca rezultat o anumită compoziție a respirației care poate fi utilizată pentru a determina prezența cancerului.
În cel mai bun caz, vor exista mai multe compoziții care pot dezvălui de fapt ce tip de cancer este.

Studiul încă este în etapa timpurie, dar dacă rezultatele sunt unele bune, nu doar persoanele cu un risc crescut al cancerului ar putea beneficia de această analiză a respirației. Va putea fi folosită pentru a detecta cancerul în primele etape, înainte ca pacienții să observe simptomele. În cele din urmă, va putea fi folosită ca un instrument de screening pentru oamenii sănătoși sau ca un test de triaj care poate sta în sala de operație pentru a ajuta medicii.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod