Endometrioza - boala enigmatica

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.

Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
 

Comentariile 551-600 din 720

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 20 Mai 2010, 11:02
    pt misspiss

    iti multumesc tare mult draga misspiss ! din suflet iti doresc multa sanatate si tie !

    0
    0

  • misspiss pe 19 Mai 2010, 18:11
    pt elena

    Ma bucur ca esti bine si mai ales optimista.Sper sa fie bine .Sanatate multa si pupici!!!! Si ai f multa dreptate cand spui ca cu contraceptive nu se rezolva nimic ,am vazut,din pacate , pe pielea mea.

    0
    0

  • elena pe 18 Mai 2010, 22:18
    pt.Ramona

    draga mea , doctorul meu inainte de a face operatia mi-a zis ca sub nici o forma chistul endometriozic nu va trece cu anticonceptionale si ca singura solutie este operatia (si crede-ma ca spitalul la care am fost este unul de renume , spital universitar)...deci , nu inteleg de ce ti s-a recomandat sa faci tratament cu Jasmine ... este frectie la picior de lemn ! poate ca ar fi mai bine sa consuti si un alt doctor , mai ales ca am inteles ca ai dureri f mari ! bafta si multa sanatate !

    0
    0

  • elena pe 18 Mai 2010, 22:03
    pt misspiss

    in primul rand tin sa-ti multumesc pt mesaj ! vreau sa-ti comunic ca am o veste buna ! dupa tratament toate aceste mari chinuri prin care trecem vor disparea , nu va mai fi nici urma de ele ! asa m-a asigurat doctorul meu dar si din mesajele altora care au terminat acest tratament a reesit acelasi lucru ! asa ca fii fericita !!! aproape ai scapat de chinuri !!! aaaaaaa! mie mi-au trecut durerile de abdomen (uraaaa !), probabil ca avea dreptate medicul cand mi-a zis ca inca e prea recenta operatia ! multa sanatate tuturor si sa speram ca nu ne vom mai intalni cu aceasta boala !

    0
    0

  • misspiss pe 16 Mai 2010, 22:17
    dipherelin

    buna, eu am facut 6 inj diphereline.in data de 10 mai am facut ultima inj ,adica a .6.a.Efectele sunt diferite dupa ultima inj.La mine, cel mai rau este cu caldura.este groaznic ,simt ca ma topesc dupa care este fff frig si obosesc. Natalia, ai perfecta dreptate, poti sa mori cu zile.Te inteleg perfect si "povestea" mea este asemanatoare.Elena , sper din suflet sa rezisti la tratament .Eu m-am simtit tare ciudat dar acum dupa ultima inj sincer va spun ca-mi este frica ce va fi dupa tratament.Va pup si va doresc multa sanatate si sper sa mai vorbim.

    0
    0

  • elena pe 14 Mai 2010, 17:41
    endometrioza

    buna fetelor , si eu am fost operata de chist endometriotic acum o luna si jumatate . am fost operata laparoscopic dar cu toate astea recuperarea mea a fost foarte grea si am stat in spital 5 zile . dupa operati mi s-a facut acea injectie care opreste activitatea ovarului (nu-i dau numele pt eu locuiesc in Grecia si aici are alta denumire , din cate am citit in Romania se numeste altfel ) , injectie pe care va trebui sa o repet dupa 3 luni . la mine aceasta terapie a dat majoritatea efectelor adverse ... adica le cam am pe toate ... bufeuri groaznice (mai ales noaptea), dureri foarte mari de cap, ameteli , dificultate de concentrare , dureri de oase , satre de proasta dispozitie ... dar ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca la o luna si un pic de la operatie am inceput sa am aceleasi simptome de endometrioza, asa cum spunea si Natalia , plus ca la mine au aparut si dureri in partea superioara a abdomenului insotite de o stare de balonare mai ales imediat dupa ce mananc si ma cam ingrijoreaza pt ca nu cred ca este chiar ok ... am fost azi la un chirurg (altul decat cel acre m-a operat) si mi-a spus ca nu am de ce sa ma ingrijorez ca e inca prea devreme si ca va trebui sa mai astept sa ma recuperez . nu prea am incredere in ceea ce mi-a spus asa ca o sa merg si la alt doctor pt inca o opinie .... in orice caz ceea ce pot spune despre aceasta boala este ca e destul de neplacuta . ar trebui sa se vorbeasca mai mult despre ea !

    0
    0

  • natalia pe 6 Mai 2010, 16:02
    endometrioza

    buna tuturor!ma alatur si eu celor din partidul pacientelor cu endometrioza.am aflat de aceasta boala abia la cateva zile dupa ce am fost operata,medicii credeau ca e vorba de un banal chist.au constatat dupa ce m.au deschis si mi.au comunicat la 3 zile dupa operatie,cand .am intrebat eu,pana atunci au tacut malc.durerile au fost ingrozitoare,de aceea am acceptat operatia,dar tin sa va spun cu regrete ca la doar o luna de la interventie,au revenit cu aceeasi intensitate.medicul nu mi.a dat nici 1tratament chiar daca eu i.am solicitat de mai multe ori.mi.a spus ca nu e cazul.trebuie sa aflu eu tratamentul,ca la el interesul s.a terminat dupa ce si.a luat banii.culmea e ca nu sunt singura in situatie,mai am inca 2 colege cu aceeasi problema,operate de extraordinara echipa de medici ginecologi din oradea..daca vreodata cineva va va recomanda sa va faceti orice banala interventie la spitalul de ginecologie din acest oras,uitati si duceti.va in cluj sau ungaria,ca aici astia va omoara cu zile..si nu glumesc!!!!sperand ca odata,candva o sa fie bine,va pup

    0
    0

  • misspiss pe 20 Apr 2010, 17:46
    pt gaby

    Servus. Sper sa-ti revii si-ti doresc ,din suflet,multa sanatate. Si eu m-am operat ,dar anul trecut.(tot endometrioza) dar dupa operatie a fost groaznic , nu vreau sa te sperii dar a reaparut fff repede.Despre ce medic este vorba ca as vrea sa te intreb ,daca nu te superi ce tratament ai dupa operatie.Din ce oras esti? Te pup.Sanatate multa si sper ca la tine sa fie bine.Acum eu sunt pe diphereline si sunt OK.

    0
    0

  • Gaby pe 20 Apr 2010, 11:14
    endometrioza

    Buna ! Acum o saptamana M-AM OPERAT ( TAIETURA )nu laparoscopic ci LAPAROMETRIE boala de care nici nu stiam ce inseamna , sper ca voi reusi sa am un bebelus ... DR. meu spune ca trebuie sa mergem mai departe .... AM nimerit un medic ffff bun si sa-i dea Bunul Dumnezeu sanatate si sa ajute si pe altii. Pupici !!!

    0
    0

  • misspiss pe 31 Mar 2010, 19:33
    pt Tina

    ai dreptate Tina, subiectul nu este "de invidiat" dar asta este.La ce medic esti? Ai facut CA 125? si eu am endometrioza ,nu am copii si din pacate simt ca nici nu o sa am...nu am folosit cezarette ,nu te pot ajuta cu aceasta informatie daca ai alta intrebare cu placere .Pupici!!!!!!!

    0
    0

  • Ramona pe 30 Mar 2010, 00:53
    endometrioza - Brasov - 29 de ani

    Buna tuturor....nu-mi vine sa cred cate femei sufera de aceasta boala si inca nu s-a descoperit un tratament care sa aibe eficienta 100%. Am endometrioza si fac tratament cu Yasmin, recomandat de doctorul Podasca. Mi-e rau in fiecare zi din cauza pastilelor si de cand fac tratament am dureri aproape zilnic ...cateodata mi-e si frica sa ies din casa. Nici nu se pune problema de un loc de munca... Cele care sufera de boala asta si sunt din Brasov imi puteti scrie, pentru ca poate ne putem ajuta reciproc...>tartler_ramona@yahoo.com

    0
    0

  • Tina pe 28 Mar 2010, 20:40
    endometrioza

    Buna tuturor!,nu voiam sa ne intilnim tocmai pe tema asta,este neplacut sa ai o afectiune precum endometrioza,dar bunul D-zeu ne ajuta si ne da putere. Sunt din Bv.,am 30 de ani si de 8 luni i-au Cerazette pt. endometrioza,un anticonceptional care mi-a stopat cm.A mai folosit cineva?Voiam sa mai stiu cit se da la doc. pt op. laparoscopica,cit la anestezist?.....Sanatate tuturor!!

    0
    0

  • lucinica pe 4 Mar 2010, 08:08
    danazol

    salut! si eu am fost diagnosticata cu endoletrioza acum 2ani. acum am 27 de ani si am reusit sa fac si un bebe. ce sa va spun, se ramane greu, cu tratament hormonal. eu am luat, insa am ramas cu un flacon de DANAZOL. care aveti nevoie, sper sa va fie de folos. abia am facut rost de el, din germania, pentru ca nu se face la noi.

    1
    0

  • tanya capatina pe 4 Mar 2010, 00:17
    endometrioza

    Salut! Am 20 de ani si de curind am fost diagnosticata si eu cu aceasta boala. Nu stiam nimic despre aceasta, multumesc totusi pt aceasta informatie concisa si explicita. Totusi, nu inteleg,aceasta boala ar putea aparea la cineva care nu are si nu a avut niciodata relatii sexuale? Sau acest factor nu influenteaza? m-am cam descurajat dupa ce am aflat mai multe detalii despre acesta.

    1
    0

  • alina pe 27 Feb 2010, 19:31
    endometrioza

    buna fetelor! am 24 de ani si am fost diagnosticata in aprilie 2008 cu endometrioza, pe atunci nu stiam exact cat de grava este aceasta boala deoarece doctorul la inceput mi-a zis k nu ma va afecta in nici un fel...cu trecerea timpului am tot citit mult despre ce inseamna endometrioza si am ramas putin marcata de cate efecte poate genera...la mine se manifesta in adevara sa splendoare : dureri abdominale insuportabile ,dureri de spate,dureri de ovare,oboseala, dureri de picioare si altele. Chisturi nu mai spun, am avut unele foarte mari (9 si 7 cm) de care am reusit sa scap cu tratament cu anticonceptionale, dar tot revin. Aceasta boala, din cate stiu, este o enigma pentru medicina la ora actuala pentru k nu s-a gasit inca un tratament de vindecare, singura modalitate de a scapa de ea fiind extirparea ovarelor, in cazul unei femei care nu mai vrea copii sau la menopauza. Mai stiu k in timpul sarcinii aceasta nu evolueaza si ramane „ ascunsa „ dar dupa nastere va aparea...ma bucur mult sa aud k poti ramane insarcinata pe cale naturala, eu nu accept ideea unei inseminari artificiale, doresc sa apelez si eu la operatie laparascopica..este cineva din brasov care a facut aceasta operatie si-mi poate recomanda un medic? Multa sanatate tuturor

    0
    0

  • vasilica pe 25 Feb 2010, 17:07
    endometrioza

    buna nela ! eu am afost operata de endometrioza in 2001 de atunci tot am sperat la vindecarea definitiva , dar vreau sa iti spun ca; daca te informezi mai bine oriunde ai fii pentru entdometrioza unicul remediu ieste isterectomia! vroiam sa iti spun ca si mie mi sa diagnostacat tot in italia endometrioza. si tot aici am fost operata . astept inca vindecarea definitiva dar..... ah doctorul care m-a operat sustine ca o sarcina poate aduce la vindecare. eu astept o sarcina de foarte mult timp dar inca nimic . misa spus ca pt sa apelez la o insamintare artificiala asa ca... vezi tu daca intradevar vrei un copil .. ..

    0
    0

  • ratoi ionica pe 8 Feb 2010, 12:59
    endometrioza

    buna eu sunt Nela am 32 de ani si de curand am fost diagnosticata cu endometrioza nu stiu mai nimic despre aceasta boala.Am citit pe net despre ea si am ramas cam surprinsa de tot ce spun fetele.Eu nu am nimic nu ma doare nimic am mers la doc.pt ca nu ramaneam gravida si asa am descoperit ,ce am dar ,eu nu am dureri mu am nici un fel de simtome.Nu-mi vine sa cred ce vad nu pot sa cred ce o adevarat.Eu am un chist pe ovarul drept destul de mare dar doc.mi-a spus ca ma opereza si dupa voi putea ramane insarcinata.De ce pe mine nu ma doare nimic sa inteleg ca sunt eu mai norocoasa sau am un grad mai mic de gravitate a boli?Eu ma tratez in italia; acolo locuesc sunt mai multe sanse de recuperare acolo sunt conditii mai bune de tratament?

    0
    0

  • RALUCA pe 28 Ian 2010, 13:26
    se poate ramane insarcinata cu endometrioza

    Buna ziua, Am citit mesajele voastre si m-am hotarat sa va scriu ca sa va incurajez: se poate ramane insarcinata cu endometrioza; eu sunt un asemenea caz; dupa 2 operatii de laparoscopie la interval de 1 an, mai exact dupa a doua op.am reusit sa raman insarcinata inainte de a apuca sa fac tratamentul ci diphereline chiar in lua cu operatia; din pacate sarcina mea s-a oprit din evolutie la 8 saptamani dar am speranta ca se poate si ma rog sa reusesc sa mai raman; deci curaj faceti ce trebuie facut si incredere ca va fi bine

    0
    0

  • Co pe 24 Nov 2009, 21:03
    laparoscopie

    @ luly: cel mai bine ar fi sa intrebati un medic, dar din ce am vazut eu (2 tipe cu operatie laparoscopica), recuperarea se face mult mai repede (fiind 3 taieturi cat butonierele). Nu stiu daca examineaza tot abdomenul, dar inclin sa cred ca da; aparatura ar trebui sa le permita. Costurile ar trebui sa fie aceleasi ca pt o operatie normala (daca sunteti asigurata). In rest, uneori e mai bine sa stim mai putin. Multa sanatate!

    1
    0

  • Iuly pe 9 Nov 2009, 17:37
    operatie laparoscopica

    As vrea si eu sa stiu cum decurge opearatia laparoscopica. Cu ocazia interventiei se cerceteaza tot abdomenul sau se verifica doar ovarele si se scot chisturile? Ce este voie sa se manance dupa operatie? M-ar interesa si costurile, dar cred ca cer prea mult. Mi-ar prinde bine niste sfaturi. Multumesc anticipat! Multa sanatate!

    0
    0

  • ramona pe 31 Oct 2009, 13:34
    endometrioza

    si eu am facut operatie laparoscopica pt chisturi de cca 11cm si alete formatiuni endometriozice in zona pelviana- la Maternitatea Panait Sarbu din Bucuresti- dr. Cristescu, in iulie mi-am revenit in 2 saptamani si apoi am inceput tratamentul cu diphereline pt 3 luni- acum sunt inca intr-o pseudo-menopauza... dar abia astept sa scap de simptomele ei..si sper sa pot sa raman insarcinata fiindca de 4 ani incerc fara rezultat. Bafta tuturor si mergem mai departe cu mult optimism mai ales data avem un sot care ne ajuta si ne intelege langa noi

    0
    0

  • dorina pe 29 Oct 2009, 18:21
    endometrioza

    am fost diagnosticata cu endometrioza in luna ianuarie .am urmat de atunci tratament cu duphaston si nu am inteles nimic in afara unui ciclu neregulat.am avut singerari si la 14 zile si un ciclu abundent de9 zile .m-am saturat de acest chin daca stiti si altfel de tratamente si naturiste va rog sa ma ajutati!

    1
    0

  • cristina pe 10 Oct 2009, 12:50
    Iuly

    Eu am fost operata acum 5 luni clasic si ma simt f bine!am avut un chist de 7 cm pe ovarul stang,iar prin operatie am ,,scapat" si de o parte din ovar!si eu eram speriata !prima data trebuia sa ma operz la o clinica privata si atata de frica mi-a fost incat dupa toate pregatirile mai urma anestezia si chiar inainte de anestezie m-am ridicat de pe masa de operatie si am spus ca eu nu ma operez!pana la urma am mai consultat un doctor care pana la urma m-a convins!idee e ca daca esti diacnosticata cu endometrioza nu scapi fara operatie si nici dupa nu se stie sigur trebuie tinut sub control ca odata ce ai avut un chist iti poate aparea un altul oricand!trebuie sa ai incredere si sa faci operatie nu are ce sa se intample!operatie dureaja maxim 1 ora!mi-e mi-a facut rahi anestezie e mult mai sanatoasa!cat despre recuperare e putin mai complicat eu cam intr-o luna sa zic eram refacuta,bine asta depinde de la o persoana la alta!dupa operatie am facut cam 4 luni tratament cu arefam!acum cateva saptamani am fost la control si bucatia de ovar arata ok si acum pana in martie stau fara tratamen ca sa vada cum se comporta fara!cat despre sarcina nu stiu ce sa spun depinde de la caz la caz,inca nu am incercat dar doctorul mi-a spus sa fiu optimista ca voi reusi!ce pot sa-ti urez multa incredere si tarie si o sa treaca si asta!sanatate multa!sa fi tare!

    0
    0

  • ioana pe 9 Oct 2009, 19:51
    Iuly

    Eu am avut de ales intre a face intai operatia {clasica,pt. ca de laparo nici nu putea fi vorba la ce aveam eu} si apoi tratament, sau sa fac tratament 2 luni, poate se mai amelioreaza boala si dupa aceea operatie. Am ales prima varianta . Nu vreau sa te sperii...,dar eu incerc de 4 luni sa raman insarcinata si nimic. Eu cred ca nu ar trebui sa te sperii de operatie. Sanatate.

    0
    0

  • Iuly pe 9 Oct 2009, 18:51
    Pt toate fetele care mi-au raspuns

    Va multumesc mult pt raspunsuri! Citesc mereu, dar nu ajung la nici o concluzie. Operatia chiar e singura solutie? Nu putem incerca mai intai si cu medicamente? Mi-e frica de operatie. A ramas cineva insarcinata dupa o operatie deschisa pt endometrioza? Boala recidiveaza intotdeauna? Orice sfat e binevenit. Sanatate!

    0
    0

  • Alexandra pe 9 Oct 2009, 03:09
    raspuns Iuly

    dupa operatia deschisa sansele nu sunt mai mici, din contra sunt mai mari de a ramane insarcinata, eu am stat in spital 6 zile. Dupa 3 sapt durerile s-au diminuat f mult. Am grija la efort,, frig..Da dupa operatie tratamentul este de punerea in repaus a ovarelor pe o perioada de minim 3-6 luni. ,prin diferite medicamente. Doctorul decide tratamentul e adevarat- dar totusi noi decidem daca sa le luam sau nu. Eu sincer momentan am inceput cu plante- o sa vad ce va urma. daca am sa iau concomitent si pastile. Sper sa te linistesti si daca iei o hotarare macar sa fii informata. sa ai incredere ca ai luat hotararea cea mai buna. Sanatate

    0
    0

  • ioana pe 8 Oct 2009, 14:57
    pt.Iuly

    Buna. Eu am fost operata clasic de endometrioza acum 1 an. Am avut un chist endometriozic bilateral de 6 cm , ovarul drept fiind cel mai afectat fiind nevoiti sa taie o parte din el.Operatia a durat aprox. 1 ora. Am avut anestezie generala. Dureri nu am avut deloc dupa operatie, numai ca imi era frica sa ma dau jos din pat. Am urmat un tratament de 6 luni cu diphereline. Acum sunt relativ bine. Va doresc multa sanatate.

    0
    0

  • anca ristea pe 7 Oct 2009, 22:57
    pt Iuly

    Refacerea,cred ca depinde de organism.Mie mi-a dat ca tratament anticonceptionale,ca sa nu fac si la celalalt ovar.Mi-a scos ovarul,ca in caz ca mai fac sa nu vin din nou,sa ma deschida ,sa ma curete iar.Nu pot spune ca am suferit sau sufar,de aceasta boala.M-am ingrozit ce am citit,ce necazuri exista.E cumplit.Eu nu am avut asa ceva.

    0
    0

  • Iuly pe 7 Oct 2009, 17:34
    Pt Alexandra

    Multumesc pt raspunsuri! Chistul are aproximativ 6 cm. Dar operatia deschisa nu-mi reduce sansele de a ramane insarcinata? Tratamentul de dupa operatie e doar acela care instaleaza o menopauza artificiala? Altceva chiar nu exista? Si pe prospectul "Duphaston -ului" scrie ca e si pt endometrioza. Eu l-am luat pt altceva. Tu te-ai hotarat ce pastile sa iei? Nu decide doctorul? Acum dupa 3 saptamani mai ai dureri? Cate zile ai stat in spital? Scuza-ma ca pun atatea intrebari.

    0
    0

  • Alexandra pe 7 Oct 2009, 00:05
    Pt Yuli

    Daca diagnosticul este clar de endometrioza, da tratamentul este obligatoriu dupa.La mine s-a scos o parte din ovar. Am avut dureri doar cu 2 zile inainte de operatie- si acestea au fost asa mai mult ca la o anexita. Nu ai specificat ce masura are chistul tau. Am citit atatea tratamente naturiste in ultima vreme incat daca nu ai dureri, crezi ca poti sa ramai insarcinata,(asta ma refer daca-ti doresti in aceasta perioada sa ai un copil si nu ai putut ramane gravida) chistul nu are o dimensiune extrem de mare, deci nu e deranjant pt tine (am retinut ca l-ai descoperit intamplator) ,o parere a mea ar fi sa urmezi o perioada un tratament naturist +un regim de viata sanatos.. Daca-ti doresti un copil cat mai repede si nu ai putut sa ramai insarcinata pana acum e bine sa faci operatia cat mai repede- chiar e cu "leac". Daca nu ai nimic urgent in plan si inca nu te deranjeaza cu adevarat acel chist- mai bine incerci si ceva naturist. Sanatate maxima.

    0
    0

  • Iuly pe 6 Oct 2009, 17:32
    Pt. Alexandra

    Multumesc mult pt raspuns. Chiar nu stiu ce sa fac. Mie doctorul nu mi-a zis nimic despre tratamentul de dupa operatie. Tratamentul e obligatoriu in orice situatie? Se scoate si o parte din ovar? Poti sa-mi spui in ce spital si la ce docor te-ai operat (daca nu e prea mult). Tu ai avut dureri? Eu l-am descoperit intamplator. Am mers la ginecolog pt altceva. Sanatate multa!

    0
    0

  • Alexandra pe 6 Oct 2009, 01:53
    enometrioza

    Buna fetelor, raspunsul meu este in mod special pt Iuly care tb sa se opereze urgent"clasic". Da eu m-am operat acum aproape 3 saptamani de chist ovarian care avea cam 7 cm si in urma rezultatului a reiesit ca a fost endometrioza si la mine(din pacate vad ca sunt atatea fete care se confrunta cu asa ceva) operatia a fost clasica, anestezia a fost generala. Nu m-a durut operatia, in schimb primele zile au fost dureroase , tb sa recunosc. Este o refacere mai dificila ca cea laparoscopica . Mobilizarea este mai anevoioasa, dar pana la urma am trecut peste si sunt deja muult mai bine dupa 17 zile . Operatia dureaza cam o ora, cicatricea are cam 9 cm. dar este sub linia "slipului" -e ok cicatricea, nu asta e imp. Pe mine tratamentul ma sperie acum Inca nu m-am hotarat ce sa iau. Danozol tb 400mg 3 luni sau Dipherelin injectabil. Imi e teama de reactile adverse. Vreau sa fac si un trat naturist in acelasi timp. Daca a mai facut cineva asa sa-mi dea si mie niste relatii suplimentare. Multumesc. Spor la operatie (am inteles ca e mai bine asa- clasic, ca daca nu se poate rezolva laparoscopic,tot trebuie sa se intervina apoi clasic= asa ca e mai bine de la inceput)eu am mai avut inca un chist de 4 pe celalalt ovar si 50 ml sange in burtica. eu m-am operat de urgenta ,m-am dus in stare de soc , dar am avut zile si acum sunt bine. Succes maxim. Fa cum a zis medicul CLASIC- se vede mult mai bine cu ochiul liber ce tb sa curete acolo.

    0
    0

  • Iuly pe 5 Oct 2009, 18:41
    operatie clasica endometrioza

    Salut! Se pare ca si eu am endometrioza (chist ovar stang). Trebuie sa fac operatie clasica, pentru ca endometrioza ar fi ca "smoala" si exista riscul sa se sparga chistul in timpul interventiei laparoscopice (spune doctorul). Dar mi-e frica. A mai facut cineva operatie clasica pt endo? Daca da, imi spune si mie cum e (cat dureaza operatia, cat e perioada de refacere, cat de mare e cicatricea?). Sau imi puteti da nr de tel. si va sun. Sau e mai buna laparoscopia? Am nevoie de sfaturi. Urgent.

    0
    0

  • Valentina pe 30 Sep 2009, 13:01
    Laparoscopia

    Buna fetelor! Imi puteti spune cat costa o operatie laparoscopica?Ma gandesc sa apelez la dr.tutunaru pt aceasta procedura.Multumesc

    0
    0

  • cristina pe 29 Sep 2009, 14:38
    endometrioza

    Buna la toata lumea!Uite ca au trecut deja 6 luni de cand m-am operat de chist ovarian pe ovarul stang fiind diacnosticata cu endometrioza si ma simt ffff bine!durerile s-au ameliorat si nu mai sunt prezente in fiecare luna!am facut tratament 5 luni de zile cu arefam si acum o saptamana am fost la control si bucata de ovar care a ramas arata f bine si nu mai am nicio problema!6 luni de zile fac pauza fara nicun fel de tratamen iar apoi o sa mg iar la control!sunt f fericita ca am scapat de durerile acelea ingrozitoare!un sfat fetelor cereti parerea mai multor doctori cand sunteti diacnosticata cu aceasta boala pt ca eu stiu prin ce am trecut si nu vreau sa treca nimeni prin ce am trecut eu!multa sanatate tuturor si sa auzim numai de bine

    0
    0

  • anca ristea pe 28 Sep 2009, 22:49
    endometrioza

    Acum 5 ani am fost operata de chist ovarian.Mi s-a spus ca aveam endometrioza si treia sa ma opereze.Cu cateva luni in urma,imi venea ciclu foarte mult in prima zi.Aveam dureri cu cateva zile inainte si in prima zi,dar nu sa imi vina asa de mult in prima zi.Am facut tratament cu linestrenol cateva luni,apoi a urmat ecografia si rezultatul.Dupa operatie ,2 luni nu mi-a venit ciclu,si mi s-a dat mercilon,anticonceptionale,cu recomandarea sa fac al doilea copil ca sa imi reglez organismul.Am luat 5 ani anticonceptionale,si nu recomand la nimeni.Acum fac pauza de ele,dar ciclu nu mi-a venit.

    0
    0

  • eva_new pe 13 Aug 2009, 22:14
    BUNA

    salutare fetelor....imi pare rau sa vad ca lista cu endometrioza se mareste ....si eu am endometrioza , daca cititi mai sus veti gasii postarile mele . Vroiam sa va spun cateva lucruri f importante de care tb sa tineti seama : in primul rand tb sa aveti un stil de viata f sanatos , alimentatie sanatoasa , renuntati la prajeli , fast food , alimente cu e-uri si asa mai departe , poate nu va ganditi cat de mult ne fac rau ......in plus fainoasele sunt f pacatoase si carnea de-asemenea. Tb sa consumati cat mai multe fructe si legume , Fara dulciuri ........, al doilea lucru f important este sa luati omega 3 , ulei de primula , mastodynon , mladite de zmeur , coacaze , vit e , mg , ca, zinc, fier. Sunt f multe trat naturiste si homeopate pt endometrioza . Acunpunctura este f buna in aceasta boala. Nu consumati cafea , alcool , zahar .......alimente cu continut mare de estrogen , paine cu gluten ....... Este f greu sa reusesti sa ti un regim adecvat , pt asta iti tb timp si rabdare dar si multa ambitie , eu recunsc ca nu poat tine un regim strict , dar incerc pe cat de mult sa fac fata . In ce priveste trat naturist si homeopat sa stiti ca iau ce v-am spus mai sus si ma simt multtt mai bine , nu mai am dureri ingrozitoare la cm ( ma tavaleam pe jos de durere ) si incet incet org incepe sa se regleze . Sper sa va fie de folos . Intrati si pe forumul desprecopii.com veti gasii lucruri f interesante despre endo . sanatate multa

    0
    0

  • betty_76 pe 11 Iun 2009, 11:26
    DIPHERELIN

    fetele care au facut tratament cu dipherelin timp de 3 luni,spuneti-mi dupa cat timp a venit ciclul ca la mine deja au trecut 90 de zile si inca nimic

    0
    0

  • Doinita pe 7 Iun 2009, 16:18
    endometrioza

    Eu am fost diagnosticata tot cu endometrioza. Am facut o operatie laparoscopica, dar zona nu permite inlaturarea chistului. Am inceput tratamentul cu diphereline. Ca tratament naturist ISCADOR - incercati cu rezultatul operatiei la MASLOC langa Timisoara. Eu am inceput inainte un tratament naturist dar nu am avut rabdare sa-l termin, durerile mele sunt de 16 ani la menstruatie insuportabile si de 6 ani zilnice. De cand fac tratamentul cu diphereline nu mai am dureri asa mari zilnice iar cele din timpul contactul sau diminuat.

    0
    0

  • irina pe 4 Iun 2009, 14:54
    endometrioza

    am fost operata de chist endometriozic pe ovarul stang in urma cu 6 luni din care mi s-a extirpat o parte din ovar.Tin sa precizez ca dupa operatie mi s-a dat sa iau anticonceptionale timp de 6 luni in mod continuu.Le-am luat dar problema e ca ma doare si acuma ovarul si inainte sa ma operez aceeasi problema o aveam.E normal sa ma mai doara si acuma ovarul dupa ce am fost operata?Va multumesc

    0
    0

  • cristina pe 31 Mai 2009, 19:33
    endometrioza

    Buna feteleor!mi-a venit si mie intre timp rezultatul la biopsie,stiam ca e endometrioza dar acum mi s-a confirmat!eu ma simt f bine dupa operatie am primit tratament cu arefam timp de 3 luni din ziua 16 pana in ziua 25 iar apoi o sa mg la control!in rest sunt bine si imi pare bine ca nu a fost mai rau!sanatate tuturor si fiti tari!:*

    0
    0

  • katy pe 28 Mai 2009, 08:30
    FLORI-ce tratament naturist faci?

    ENDOMETRIOZA Buna,tuturor fetelor cu endometrioza!Ce ati mai facut in privinta durerilor? Eu tot aceleasi stari le am... Astept de 2 luni raspuns de la Flori cu tratamentul acela homeopat,dar nu a mai intrat sau nemaidurand-o, a uitat de noi...Daca vezi acest mesaj,Flori,da-mi un raspuns....ai zis ca ti-a revenit pofta de viata dupa el....ce ai urmat? A auzit cineva despre programul acela cu endometrioza de la dr.TUTUNARU? Eu am inteles ca este ceva din America....Daca aveti ceva cunostinte despre acest lucru,va rog sa -mi scrieti....Astept cu nerabdare raspunsurile voastre! Va multumesc din suflet! Eu tot dureri asa mari am si-mi migreaza catre coccis si mijloc...nu stiu ce sa mai fac....AStept sfaturi de la voi! Nu ma uitati,va rog! MULTUMESC tuturor!

    1
    0

  • cristina pe 18 Mai 2009, 18:34
    endometrioza

    ms ana pt sfaturi! intre timp mi-a mai trecut putin nu mai am asea probleme dimineata mai am dureri cand ma trezesc dar au inceput sa fie suportabile,dar pe mine ma durea inainte sa fac treaba mare si s dau vanturi(scz limbaju' da nu stiam cum sa explic)aveam asemenea prob si inainte de operatie uneori la menstruatie.....ar putea fi ceva sau doar asea pur si simplu?ms inca o data!sanatate tuturor

    0
    0

  • ana pe 18 Mai 2009, 09:05
    pt. Cristina

    Buna Cristina, am fost in aceeasi situatie dupa operatia pt. chisturi. Balonarea respectiva s-a retras cam intr-o luna, e inca inflamatie acolo si poate lichid ramas, deci nu te impacienta, ca o sa se retraga. Durere de burta la urinat de asemenea am avut mult timp, mi-am facut si analize din nou ca ma gandeam sa nu fie o infectie urinara sau ceva, dar sunt urmele operatiei. O sa treaca si asta cu timpul, trebuie sa ai rabdare. La mine endometrioza era prin toata cavitatea abdominala, inclusiv pe vezica si eu puneam durerea pe seama interventiei care a avut loc si in zona respectiva. Am luat Uricol o vreme, la recomandarea medicului. Poti lua si tu, ca e un fel de dezinfectant, nu are ce sa faca rau. Iti doresc multa sanatate!

    0
    0

  • cristina pe 15 Mai 2009, 17:40
    endometrioza

    Buna fetelor!am si eu o problema defapt o intrebare ....din ce cauza am starea asta de balonare si am burta unflata ca la gravide si cand trebuie sa imi fac nevoile am niste dureri cumplite de burta spate nici eu nu mai stiu ce ma doare dar e o durere cumplita care dureaza circa 10 20 de sec.....sa fie din cauza operatiei sau a tratamentului?a mai patit cineva asea?ms

    0
    0

  • crina moldonan pe 13 Mai 2009, 19:46
    ptr cristina si betty

    ciao fetelor,draga cristina ma bucur ca te ai operat,vezi nu a fost asa de greu ma bucur ca a mers totul bine,sa ne ti informate!,,,,draga betty imi pare rau de situatia ta,endometriza asta ne distruge viata dar nu trebuie sa disperam,eu duminica am ajuns in urgenta din cauza algiilor pelvice,voiau sa ma opereze dar am ales sa astept sa ma opereze medicul meu!vreau sa va interb pe toate,ati avut careva endometrioza in sectul recto vaginal? cica a mea e acolo si se suspecteaza ca as avea si un sindrom aderential.sper sa auzim doar de bine si dumnezeu sa ne dea forta sa le infruntam pe toate!

    0
    0

  • cristina pe 12 Mai 2009, 20:45
    endometrioza

    Buna fetelor am revenit si eu de cateva zile din spital.....am reusit sa ma operez intr-un final.....sunt bine si asta e tot ce conteaza!astept rezultatul la biopsie....am facut tratamen in spital cu duphaston si acum iau inca 10 zile arefam.....ma simt f bine si sper sa fie tot bine de acum incolo.....astept sa-mi vina menstruatia si sa fac inca un ecograf sa vad cum e.....sunt fericita ca am reusit sper din tot sufletul sa fie si bine!multa sanatate tuturor

    0
    0

  • betty_76 pe 11 Mai 2009, 14:06
    endometrioza

    Buna fetelor....si eu am fost operata in 7 ianuarie anul acesta de chist ovarian de 5 cm mobil datorita endometriozei am urmat tratamentul cu dipherilin 3 luni.........3 luni de cosmar cu efecte secundare ajunsesem in spital cu pneumonie asta din cauza bufeurilor am dormit cu geamul deschis.......in spital facundu-mi analizele mi-a iesit transaminaza mare......palpitatii,aritmii,tensiune mare chiar si acum.....mentionez ca cm inca nu mi-a venit si au trecut deja 60 de zile de la ultima injectie.

    0
    0

  • crina moldovan pe 8 Mai 2009, 20:20
    ptr eva

    ciao eva,inca nu stiu cand ma operez aici sunt in lista de asteptare si poate dura si un an,voi vedea deocamdata nu sunt prea bine,acum se termina cele 3 luni de tratament si voi vedea ce este de facut,si eu am pr cu tranzitul si stomacul,spatele asta e.aici in italia se vorbeste despre interventie chirurgica la un fat fetita inainte de nastere,medici cred ca ar rezolva problema dar vom vedea.in schimb genetic se spune ca nu e.la mine in familie nu are nimeni asa ca........sper sa stai bine mult timp eu dupa prima operatie am stat bine 4 ani dar endometrioza am eliminat o prin sarcina,ila operatie mi au curatat doar aderentele,de data asta va fi mai greu ptr ca medici spun ca ar endometioza localizata in spatele uterului si ca chear laparoscopic e greu sa se ajunca acolo,sper sa se rezolve cumva ca sunt disperata.nu dispera vei vedea ca vei avea bucuria de a fi mama daca nu o mai ai endometrioza cred ca ai toate sansele!.te inbratisez si mai vb,daca ai yahoo ne am putea schimba id!

    0
    0

  • eva_new pe 7 Mai 2009, 17:01
    pt crina

    Buna Crina . Iti multumesc pt sprijinul tau . Problema la sani o am de multi ani din cauza anticonceptionalelor , bineinteles ca depinde si de organism asta nu inseamna ca oricine ia anti poate face dispazie mamara , insa tb sa tinem cont de acest aspect . Este posibil sa fie o cauza congenitala , saracul bebelus , banuiesc ca era o fetita , ca endometrioza nu este prezenta la barbati . Ea se transmite de la mama la fat , dar si genetic - daca are cineva din familie . La mine in fam are matusa care este cumnata mamei , deci teoretic nu am nici o leg cu ea . Din pacate nu avem ce solutie sa gasim ....asa cum am mai zis : un trat corespunzator , regim+ vitamine, minerale = endometrioza mai putina . Cand te operezi ? Da am probleme cand stau pe scaun , am probleme cu tranzitul , mom aceste chestii s-au redus , eu m-am operat anul trecut in noiembrie si mi-a fost curatat toata endometrioza , deci mom nu am , insa ea se va reface cu fiecare ciclu . Sper sa ne fie bine in continuare . Cum ziceam fii fericita cu fetita ta si bucura-te de ea . Ce n-as da sa am si eu una :) . Te pup si eu si ai grija de tine , sa ma tii la curent

    0
    0
Pagina « 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod