Endometrioza - boala enigmatica

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.

Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
 

Comentariile 451-500 din 720

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • MIRABELAMANOLESCU pe 10 Oct 2011, 17:21
    endometrioza

    Buna fetele. Am citit comentariile voastre eu una ma simt bine dupa operatie am scapat de durerile care le aveam si eu la polizu am fost si sunt doctori foarte buni acum depinde si cat de mult a evoluat problema voastra de ziceti ca sa nu avem incredere in doctori, eu sper sa pot ramane insarcinata si restu nu mai conteaza. cine are probleme sa se duca la spitalul Polizu sunt doctori foarte cumsecade si asistentele la fel eu am fost foarte multumita, dupa a fost un pic mai greu depinde si de operatie inca sunt la tratament o sa vad rezultatul in decembrie 2011 ma duc la control dupa 4 luni de la operatie . sa-mi tine-ti pumnii sa pot ramane insarcinata e cel mai frumos lucru din viata unei femei sa aibe copii. Sper ca aceasta boala sa treaca si sa nu mai reapara desi ma indoiesc trebuie sa luptam si sa avem grija de noi. Va pup fetele

    1
    0

  • MadalinaST pe 7 Oct 2011, 14:49
    pentru Mirabela..nu-ti mai pune baze asa mari in ce zic doctorii de Elias!!!!

    Dragele mele, Va rog, lasati-ma cu Eliasul. 2 ani de zile am mers la spitalul elias si am cautat rezolvarea problemelor mele, de pomana!!!!. Mi se dadea "Branca Ursului" chipurile imi iesea progesteronul foarte mic la analize, iar eu defapt aveam endometrioza pelvina grad 3 spre 4.In 6 luni de zile de la acest produs naturist am luat 12 kg si mi-am distrus stomacul, facand hiperaciditate gastrica acuta. Nu contest, probabil mai sunt si doctori buni in Elias, dar nu si cea care m-a lasat sa ajung in stadiul asta cu endometrioza, de ajunsesem sa fac nodul endometriozic si la vezica urinara. Trebuia de acum doi ani sa fiu operata si probabil acum eram bine, aveam si copil..dar asa e cand ai impresia ca medicul/doctorul te poate ajuta si iti pui sufletul la dispozitia lui. Acum, dupa operatia laparoscopica (m-am operat anul acesta in mai 2011 la clinica Medlife Grivitei, de catre doctorul Victor Radu cel mai tare doct. din lume - dupa parerea mea bineinteles) in urma careia mi s-a scos trompa dreapta, mi-au fost curatate ovarele si am scapat si de nodulul endometriozic de la vezica urinara, am facut tratament cu diphireline 3,75 timp de 3 luni. De la ultima injectie au trecut 70 zile si vad ca organismul meu nu-si revine la normal, adica nu revine menstruatia. Saptamana viitoare pe 14 octombrie sunt programata la doctor (clinica particulara Promed) sa vad cum a evoluat starea mea de sanatate. Sper ca acesti oameni, de la aceasta clinica unde mi s-au descoperit problemele sa ma ajute sa obtin ce imi doresc enorm si anume 1 copil. va doresc multa sanatate si un bebe cat mai curand (doar asta ne dorim toate)

    2
    1

  • mirabela pe 3 Oct 2011, 14:19
    endometrioza

    eu am fost la 6 medici si am si o verisoara care lucreaza in America si e medic si s a interesat si ea mai mult de aceasta boala daca te operezi sau nu nu e neaparat obligatoriu sa te vindeci sau sa faci copii e vorba de cat de inaintata e sa o vindeci sau nu ,cum aceasta boala nu are tratament sigur de vindecare ,operatia nu e intotdeauna cea mai buna alegere doctorii ginecologi de la elias mi au confirmat faptul ca au f multe paciente care s au operat si dupa au fost mult mai rau ca inainte de operatie deci poate numai in cazuri f grave este nevoie de operatie am auzit si pareri de medici care au spus ca dupa operatie le a inlaturat ovarele cand ele se puteau regenera in timp in cazul in care nu erau extirpate de tot ,dupa cum stiti ovarele sunt organe regenerabile,atata timp cat exista menstruatia este un lucru bun si poti face copii chiar adac boala exista ,in cazul in care nu poate aparea o sarcina nu e neaparat din cz bolii

    1
    1

  • lavinia pe 1 Oct 2011, 23:01
    endimetrioza

    Buna. Eu tot am fost pe la medici in timisoara timp de 10 ani insa nimeni nu a descoperit ce am, iar la un moment dat au inceput sa imi zica ca totul e in mintea mea si imi imaginez durerea. Toate astea au durat pana cand am ajuns la un doctor in Anglia care mi-a descoperit ENDOMETRIOZA. Pana in momentul de fata am avut parte de trei operatii in 2 ani insa se pare ca chisturile tot apar, iar durerea revine de fiecare data desi in momentul acesta nu mai am nici un chist. Din aprile tot incerc sa raman insarcinata insa deocamdata nimic si sincer incep sa ma ingrijorez, desi doctorul mia zis ca de obicei poate sa dureze si un an, asa ca Doamne ajuta si multa sanatate la toate fetele care treceti prin asa ceva.

    3
    0

  • kyky pe 26 Sep 2011, 14:48
    Endometrioza

    Buna fetelor! Am 25 de ani si recent am fost diagnosticata cu endometrioza,in urma unui control. dr. m-a sfatuit sa fac o laparoscopie pentru a vedea stadiul bolii si a face o curatare a organelor. Am citit o multime de articole despre aceasta boala, iar eu nu am simptome prea grave...doar niste dureri mai profunde in timpul menstruatie. Cum se desfasoara operatia? Dr. meu este d-na Anca Chioveanu (medic rezident) de la maternitatea Giulesti, iar cel care ma va opera este Dr. Cristescu Ciprian. Stiti ceva despre acesti doctori? Orice informatie imi va fi de folos pt k nu stiu daca sa ma consult si alti doctori sau sa urmez sfaturile lor. Multumesc! Astept raspunsuri! Multa sanatate tuturor!

    2
    0

  • Flori pe 20 Sep 2011, 12:15
    chist endometriozic pe col sau fibrom hemoragic

    buna fetelor.va rog daca ma ajuta cineva am fibrom de col sau chist endometriozic cu hemoragie pe col,mi s-a recomandat operatia de fragmentare a colului uterin dar mi-e teama de aceasta operatie doar sa nu apara alte surprize neplacute dupa aceea.cine ma poate ajuta ce pot sa fac in acest caz.astept rasp voastre si a unor medici daca se poate.va pup

    0
    0

  • florinela dr pe 18 Sep 2011, 20:07
    endometrioza

    Buna Mirabela,eu ma simt foarte bine si nu am fost inca la medic dar o sa merg luna viitoare .Pe 28sept trebuie sa fac a doua injectie de diphereline 3,75mg si la anatomie patologica nu am ajuns sa iau rezultatul.Cand o sa merg o sa te anunt ce am facut.Eu cred ca din fefruarie pot sa ma apuc de bebe dar mai intai trebuie sa urmez un tratament ptr ca nu voi ramene gravida din cauza endometriozei.Te pupic si astept sa imi dai acceptul. pa

    0
    0

  • mirabela pe 14 Sep 2011, 17:43
    endometrioza

    abia astept sa vb ca nu-mi e usor ca am fost operata si mai vreau sa stiu cum te simti ca eu sunt disperata sa fac bebe ca nici eu nu am copii si anul asta vreau si dupa cate am citi pe net indiferent ca doctorita zice ca e bine ca am avut chist endometriozic eu am citi ca nu prea e bine tot o sa mai fac si tratamentul natural ar fi s afac bebe dar dc nu mai pot sa fac si am toate ovarele nu mi-a scos nimic mi le-a salvat te pup FLORII astept sa ma cauti pe mess sau email unde vrei dar mai bine e pe mess

    0
    1

  • MIRABELA pe 14 Sep 2011, 17:38
    endometrioza

    PENTRU DRAGOMIR FLORENTINA E URGENT AM FOST IAR LA DOCTOR SI MI-A IESIT BIOPSIA ENDOMETRIOZICA SI IAU ANTICOCEPTIONALE DUPA TREI LUNI A ZIS SA MA APUC SA FAC COPII EU TE STIU ESTI FATA CARE MA SFATUIAM PE HOL CUM E OPARATIA TE PUP ASTEPT SA INTRII PE MESS CAUTA-MA CA STIU CA AI AVUT CA MINE

    0
    0

  • mirabela pe 14 Sep 2011, 17:36
    endimetrioza

    am vazut ca ma cunoaste cineva, am fost pe 13 sept, intra pe adresa mea de mess mirabelamanolescu si vb sau email mirabelamanolescu@yahoo.com

    0
    0

  • dragomir f pe 9 Sep 2011, 23:33
    chist endometriozic

    Buna MIRABELA,cred ca te cunosc ptr ca si eu am fost operata tot la polizu dar pe 29 iulie de DR CIUVICA,operatie clasica de 12 copci.pe 04 august am plecat acasa.eu am tratament cu dipherelin 3,75 ....3 luni.eu nu am bebe dar imi doresc f f mult oare voi ramane gravida?dupa cate luni vei incepe tratamentul ptr a ramane gravida? pupic

    0
    0

  • DRAGOMIR FLORINELA pe 9 Sep 2011, 23:11
    Va rog,daca se poate vreau si eu adresa de email a lui manolescu mirabela. Va rog mult .Multumesc mult.

    Mirabela cum fac sa dau de tine?

    0
    0

  • manolescu mirabela pe 23 Aug 2011, 12:47
    operatie de chist

    Buna fetelor, ce sa va zic eu am fost oprata pe 3august2011 de chist endometriozic la polizu de DR. Dinca Gabriela, oparatie clasica de13 copci, nu mi-a fost rau dupa operatie dar am mers un pic aplecata ca ma tinea ceva inauntru, acum lucrez si peste o luna ma duc la control dupa operatie, mi-a dat tratament cu anticoceptionale sa-mi produca menopauza 3 luni am avut un chist de 4.5 iar cand m-a taiat mi-a mai gasit unu ascuns de 2 cm si mi-a luat un pic din ovar sper sa ma fac bine si sa nu mai reapara voi ce credeti mai apare? si apoi sa fac un bebe ca nu am copii am 29 de ani si nu as mai vrea sa mai trec prin oparatie niciodata

    1
    0

  • loret pe 11 Aug 2011, 17:03
    endometrioza

    buna fetelor,eu am 2 copii si in urma operatiei de cezariana mi-a cusut tesut endometrial inafara uterului in muschiul drept,de la abdomen.am dureri la ciclu,dupa cateva zile.simt o presiune in burta.deocamdata il tin sub control,nu am hotarat ce fac.mie mi-a spus medicul ca atunci cind voi fi la menopauza nu vor mai fi probleme.va doresc sanatate!

    0
    2

  • andreea pe 7 Aug 2011, 17:27
    endometrioza

    buna fetelor.si eu abia m-am operat de endometrioza.si nu e chiar asa de greu cum ma asteptam.mi s-a descoperit un chist pe ovarul stang de 10 cm.m-am operat miercuri la o clinica din italia.mi-au facut prin laparoscopie.ma asteptam la dureri si imi faceam fel de fel de ganduri dar acum m-am linistit.a fost o operatie care a durat aproape o ora la care mi-au scos si o parte din ovar.dar a zis doctorul ca dupa tratament pot face linistita un bebe.asa ca nu va speriati.va urez multa sanatate

    0
    0

  • Alexandra pe 1 Aug 2011, 13:21
    endometrioza

    Buna! Ma alatur voua..am 24 de ani si acum 1 an jumate am ajuns la spital, de durere...nici nu puteam sa stau dreapta...credeam ca o fi altceva, in niciun caz asta...mi-a gasit chisturi, am fost la control ginecologic si dupa mai multe investigatii, doamna doctor mi-a spus ca e posibil sa am endometrioza, pe langa ovare polichistice. Am luat 3 luni Duphaston, dar nu a avut niciun efect, dupa care, am fost nevoita sa incep un tratament cu anticonceptionale..dupa 1 an de cand le iau, pot sa spun ca ma simt mai bine, durerile nu mai sunt atat de mari..si concluzia a fost ca in momentul in care ma hotarasc sa fac bebe sa fac pauza de pastile si sa incerc timp de 6 luni si daca nu raman insarcinata, abia apoi sa fac operatia si dupa sa incerc iar pentru ca daca as fi facut acum operatia si nu as face copil, exista riscul sa reapara endometrioza si atunci ar trebui sa ma operez iar...mi-e teama, totusi, ca dupa tot efortul depus, nu voi reusi sa fiu mama si este lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult :(

    3
    0

  • MadalinaST pe 28 Iul 2011, 10:53
    referitoar la intrebarea Oanei - de ce ne operam?

    Buna Oana, Iti inteleg nedumerirea dar operatia tot trebuie sa o faci, indiferent daca vrei sau nu. Endometrioza poate provoca infertilitate in timp, iar sansele de a ramane insarcinata cu endometrioza sunt fff mici, plus alte probleme. Mai grav este ca daca nu o tii sub control ea se poate extinde (iti afecteaza trompele, ovarele si chiar si alte organe, cum a fost in cazul meu s-a extins pana la vezica urinara unde au treb sa-mi scoata nodul endometriozic de 2 cm). Dipherelinul il faci odata in viata, pentru ca a 2-a oara nu ti se va mai recomanda acest tratament (atat este de puternic). Scopul operatiei este de ati inlatura orice focar de endometrioza vizibil si de a mari sansele sa ramai insarcinata mult mai repede decat inainte. Nu stiu ce ti s-a explicat tie dar nu pari fff bine informata.

    1
    1

  • MadalinaST pe 28 Iul 2011, 10:53
    referitoar la intrebarea Oanei - de ce ne operam?

    Buna Oana, Iti inteleg nedumerirea dar operatia tot trebuie sa o faci, indiferent daca vrei sau nu. Endometrioza poate provoca infertilitate in timp, iar sansele de a ramane insarcinata cu endometrioza sunt fff mici, plus alte probleme. Mai grav este ca daca nu o tii sub control ea se poate extinde (iti afecteaza trompele, ovarele si chiar si alte organe, cum a fost in cazul meu s-a extins pana la vezica urinara unde au treb sa-mi scoata nodul endometriozic de 2 cm). Dipherelinul il faci odata in viata, pentru ca a 2-a oara nu ti se va mai recomanda acest tratament (atat este de puternic). Scopul operatiei este de ati inlatura orice focar de endometrioza vizibil si de a mari sansele sa ramai insarcinata mult mai repede decat inainte. Nu stiu ce ti s-a explicat tie dar nu pari fff bine informata.

    2
    0

  • oana pe 23 Iul 2011, 08:21
    dc sa ma operez?

    eu nu inteleg scopul operatiei eu am facut defereline inainte de operatie ,pe ovaru drept aveam de aproape 6 si de stangu de apr 5 ,mi a scazut la 3 acum dupa tratament doctorul mi a spus ca pot sa ma operez sau nu ele apar iar dupa operatie ,singurul motiv de operatie este ca sa nu ai riscul de a nu ramane insarcinata insa eu as vrea sa fac un copil intr un an si am si ciclu ceea ce inseamna ca am si ovare deci sunt ok

    1
    0

  • Elena pe 11 Iul 2011, 13:42
    dupa operatie

    Buna fetelor..doar ce m-am operat vineri de un chist pe ovarul drept de natura endometriozica..am fost la Giulesti, la doctorul Ion Ionut, recomandat de doctorul Mitran Mihai (ambii sunt foarte foarte buni..vi-i recomand din suflet)..ce sa va spun? operatia a durat in jur de o ora..am avut mare noroc ca nu eram intr-un stadiu avansat de endometrioza..nu a fost altceva decat chistul de pe ovarul drept..nu trebuie sa te sperii dinainte..asta iti spun si doctorii..pana nu te opereaza si nu vad exact in ce stadiu e, nu se pot pronunta...dupa operatie m-am simtit foarte bine..am avut ceva ameteli de la anestezie, am stat in pat 2 zile, iar ieri am iesit un pic la o plimbare prin parc..depinde foarte mult starea de dupa operatie de fiecare organism si de evolutia endometriozei..la mine a fost usor, insa o colega de salon s-a simtit foarte foarte rau dupa operatie (voma, ameteli, dureri)..cert este ca nu trebuie sa intarziati cu operatia nicio zi..cel mai mult ma temeam de perioada de dupa operatie..era vorba sa intru in menopauza 6 luni, dar doctorul mi-a spus ca nu mai este nevoie deoarece a fost ceva foarte usor si in cazul meu nu crede ca va recidiva..merg acum la sfarsitul lunii din nou la control si va tin la curent..nu am restrictii la nimic..mi s-a spus sa fac orice atata timp cat pot...toate cele bune si sanatate multa !!! Elena

    0
    0

  • Loredana pe 22 Iun 2011, 15:36
    video endometrioza

    Salut! Am tradus un filmulet despre endometrioza! Il puteti vedea pe http://endometrioza.wordpress.com/. Postati povestile voastre si in felul acesta puteti ajuta alte femei afectate de endometrioza!

    7
    0

  • Elena pe 19 Iun 2011, 14:20
    Pentru Madalina ST

    Buna Mada, ma bucur ca iti e mai bine..eu astept sa merg la control acum pe 24 iunie sa fixez data cand ma voi opera..imi este tare frica..la mine chistul are 4.9cm iar ovarul 5.4cm, deci acopera aproape in intregime ovarul...nici eu n-am ramas insarcinata niciodata pana la aceasta varsta (29 de ani)..sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa fie doar ovarul asta..multa sanatate iti doresc...si cum o vrea Dumnezeu pana la urma..toate cele bune

    3
    1

  • Madalina ST pe 14 Iun 2011, 09:35
    Pentru Elena (dupa prima injectie de Diphereline 3,75)

    Buna Elena, Nu vreau sa te sperii dar eu am facut prima injectie de Diphereline 3,75 acum la inceputul lui iunie pe data 5. La interval de o ora jumatate de la injectie au inceput starile de rau: frisoane, am facut temperatura 38 cu 5 si am avut dureri foarte puternice in zona abdomenului si a spatelui spre rinichi.Am zis ca nu ma voi mai scula din pat. 2 zile a fost groaznic din cauza acestor dureri, nici la toleta nu ma puteam duce, dar mi s-a zis ca este o reactie normala a organismului. Am avut marele noroc ca mi s-a recomandat sa iau supozitoare pe baza de diclofenac/1 supozitor in fiecare seara timp de 3 zile si asa am mai scapat de chin. Acum sunt ok, nu am nici o alta stare de rau (bufeuri, ameteli, greata sau ce mai zic ei ca iti induce aceasta injectie). Nici nu am inceput sa ma ingras, dimpotriva din cauza starilor de rau am dat jos 2 kg. Acum la inceputul lui iulie trebuie sa fac injectia numarul 2.Nu imi mai este teama. Dureri ca cele de pana acum nu cred ca mi se va mai da sa indur. Multa sanatate..

    0
    0

  • miky pe 10 Iun 2011, 13:57
    endometrioza

    am mers la polisano,unde am f diagnosticata cu endometrioza,tb sa ma operez cat mai repede.pe 3mai m-am operat mia fost extirpat tesut de 6cm....mi-au pus plasa pt ca am ramas cu o gaura cat un ou de gaina.vr sa va sp sa mergeti la mai multi dr sa auziti mai multe pareri.eu am avut incredere in dr mea si uitati unde am ajuns.acum sunt bn,incep sa-mi revin din ce in ce mai bn. si o sa raman o clienta fidela a clinicii Polisano din SB,pt ca sunt f buni,ca sa nu mai vb cum esti tratata.va pup.si aveti grija de sanatatea voastra.

    0
    0

  • miky pe 10 Iun 2011, 13:52
    endometrioza

    buna fetelor.eu am 2 copii,iar la a 2 a cezariana atunci ccand m-au cusut au cusut si tesut endometric......am mers de la o sapt de la nastere la controale pt ca la ciclu aveam o durere in partea stanga.dr ea mi-a sp ca sa stau linistita ca nu am nimik ca e din cauza taieturilor,ca asa o sa ma doara mereu.....am stat asa 6 ani,f linistita pt ca aveam o dr f buna.

    0
    2

  • alina pe 6 Iun 2011, 22:47
    Pentru Elena,destinul..............

    Draga Elena,uita te la comentariul postat de Oana,in 28 mai 2010,sigur vei gasi raspunsuri la intrebarile tale. Cred ca Ramona si Oana sunt ,,surori de suferinta";au destine identice. E greu....Sanatate multa!

    5
    0

  • Elena pe 6 Iun 2011, 09:44
    pentru RAMONA

    Buna Ramona, si eu trebuie sa ma operez in luna iulie tot pentru un chist pe ovarul drept, de natura endometriozica, iar cel stang este si el polichistic..imi poti spune, te rog, care au fost starile prin care ai trecut in perioada cat ti-a fost indusa artificial menopauza? te refaci greu dupa operatie? multumesc si sanatate multa iti doresc

    0
    0

  • Madalina St pe 23 Mai 2011, 16:43
    Endometrioza pelvina grad 3 - 4

    Buna ziua dragele mele colege de suferinta, Ma numesc Madalina, am 29 ani, nici o sarcina la activ. Incercand sa facem bebe, tot mergand prin medici si tot urmand tratam. naturiste pt fertilitate si potenta care mai rau ne-au facut, am ajuns dupa 4 ani la concluzia ca sufer de endometrioza. Pe data de 4 mai 2011 am facut o operatie laparoscopica pentru indepartarea unui chist endometriozic descoperit la ecografia endovaginala si ca urmare a rezultatului analizei CA 125 a carui valoare a fost 199 (dupa operatie a reiesit ca pe ov drept aveam chist endometriozic de 3,4 cm iar ovarul stang era polichistic, plus alte complicatii). Problemele au aparut in momentul in care doctorii au vazut ca trompa dreapta era serios afectata si au mai descoperit si un nodul endometriozic de 2 cm situat pe vezica urinara. Au trebuit sa-mi scoata atat trompa dr. cat si nodul pentru ca in viitor mi-ar fi afectat foarte serios sanatatea. Doctorul m-a asigurat ca am fost foarte bine curatata, dar din pacate 3 luni de zile trebuie sa urmez tratam cu diphireline pentru a distruge orice focar microscopic de endometr. nevizualizat prin laparoscopie. (in cazul in care aveti nevoie de numele acestui doctor, care este un om extraordinar si un foarte bun profesionist va rog sa-mi scrieti, numai ca este vb de spital particular si costurile destul de mari, insa serv medicale sunt pe masura). Astept primul Cm normal dupa operatie pentru a face injectia, deoarece dupa interventie 1 sapt jumatate am tot fost pe ciclu, dar mi s-a zis ca acest lucru este normal in momentul in care se curata ovarele. Sansele de a face bebe mi s-au spus ca se rezuma doar la FIV, natural nemafiind posibil. Sa ne ajute Dumnezeu sa fim bine toate si sa trecem prin orice ni se da sa induram. Fruntea sus doamnelor!!

    5
    0

  • irina pe 4 Apr 2011, 15:27
    endomerioza

    buna fetelor.in urma cu 1 saptamani,am fost operata,initial de un chist de 7 cm,dar cand m-am trezit din anestezie am aflat ca de fapt mi-a fost scos ovarul drept in totalitate iar cel stang a fost la randul lui" fragmentat" din cauza acestei endometrioze nemiloase.am inteles de la medic(inca astept rezultatul de la patologie) ca trebuie sa fac acele injectii de care vb si voi.vreau sa stiu si eu mai multe despre acest tratament.SANATATE MULTA

    2
    0

  • maria pe 2 Apr 2011, 11:56
    pentru ramona,si restul care vor deveni mamici.....

    Esti o norocoasa.Nu stiu la ce medic sa ma mai duc.Nu ai stiut de endometrioza?Ai incercat sa ai copii?Mi-e tare teama de operatie si nu reusesc sa raman insarcinata.Am uter retrovers.Si un chist pe ovarul drept.E posibil sa fie si endometrioza?Doar la operatie se descopera?Va imbratisez!

    0
    0

  • ramona pe 10 Feb 2011, 19:36
    pentru alina & endometrioza-sansa de bebe?

    Si eu am fost operata anul trecut,in februarie de chist (11 cm) si in timpul operatiei mi-au descoperit endometrioza.Operatia a fost clasica.Dupa prima menstruatie ,am luat,la recomandarea medicului, diphereline de 3.75 ,timp de 6 luni ,in care mi-a fost indusa artificial menopauza. Si dupa ce mi-a reaparut menstruatia,cam in luna octombrie 2010, acum,in luna februarie sunt insarcinata in 8 saptamani si sunt foarte bucuroasa.Astfel incat,sunt sperante si pentru noi,cele mai putin sanatoase si daca este si credinta,cu atat mai mult. Deci ,se poate! Sunt din Sibiu si am fost operata la Spitalul Militar ,de catre dr. Remus Maxim,despre care pot sa va spun ca eu medic super ok si se pare ca stie ce face.Acum tot el mi-a data vestea ca sunt insarcinata. Va doresc tuturor multa sanatate si sa aveti incredere ca se poate! Pupici!

    1
    4

  • daniela pe 2 Feb 2011, 15:52
    pentru alina

    Buna Alina.Imi pare rau ca treci printr-un asemenea chin.Din pacate acesta boala nu are un tratament definitiv.Optiunile sunt menopauza artifiiciala si curatarea prin operatii.E bine daca incercam sa ducem si un stil de viata sanatos prin miscare si alimentatie (evita estrogenul din alimente).E foarte greu,stiu....si viata mea e distrusa de cand am aflat ce am.......simt ca nu mai traiesc....stau doar pe net ca sa aflu ceva in plus despre boala,ma indop cu "remedii" naturiste,mananc doar verdeturi,suport menopauza cu efectele ei,caut clinici pentru fertilizari.......e foarte greu......incearca totusi sa nu te pierzi cu firea si afrunta operatiile cu optimism.Cauta un medic bun si nu te pune in mana unor inexperti.E foarte important sa fie un medic ce cunoste acesta patologie si sa stie a opera bine.Suces.

    0
    0

  • alina pe 1 Feb 2011, 11:20
    endometrioza

    buna fetelor....nu mai stiu daca endometrioza aceasta se poate trata vreo data........eu deacum fac a doua operatzie pentru endometrioza.........si nu stiu daca aceasta a doua operatzie va fi reusita fiindca deja este un an de zile de cind fac un tratament strict in privintza la asta si am primit si acele trei injectii in burta pentru stoparea ciclului de jumate de an sa nu se dezvolte si orikum mare efect nu a avut....oare este vreo persoana c are a avva rog daca stitzi poate tratamentul pina la urma va rog mult scritzimi si mie si anuntzatzima...........va rog multu endometrioza si sa tratat pina la urma????????????,,

    1
    0

  • daniela pe 27 Ian 2011, 19:24
    pt misspiss

    Buna,ma bucur mult tare pt tine.Si eu imi doresc baietel din cauza ca in familia mea a predominat fetele dar si pt ca daca ar fii fetita mi-e teama sa nu mosteneasca endometrioza mea....Tu fii cumintica pana iti vezi flacaii in brate si pune barbatelul sa te rasfete.Eu trebuie sa caut o clinica pt Fiv si inca nu m-am decis,dar acum am si un deces in familie si trebuie sa trec peste asta mai intai........Te pup cu drag si alinta bebeii si din partea mea.

    0
    0

  • misspiss pe 26 Ian 2011, 22:18
    pt Daniela

    mersi frumos de mesaj,acum suntem bine ,am ajuns in sapt 17,nu stiu daca am apucat sa scriu gemenii mei sunt baietei.totul este OK.tu cum mai esti? te pup si sa ne auzim cu bine.

    0
    0

  • daniela pe 17 Ian 2011, 20:28
    pt silvia

    scuza-ma dar eu stiam ca Decapeptylul este pt inducerea menopauzei.....de ce il ia tatal tau,daca nu sunt indiscreta?Daca tu traiesti in Italia si tatal tau a fost operat aici ar fii trebuit sa ti-l dea gratuit de la farmacia spitalului....dar tot nu mi-e clar la ce se foloseste pt barbati......eu am luat Decapeptyl 11,25 - o injectie la 3 luni si au fost 2 injectii,dar mi le-a dat gratis de la spitalul de unde m-am operat de endometrioza.

    0
    0

  • daniela pe 17 Ian 2011, 20:24
    pt misspiss

    Ma bucur mult ca ai reusit...nici nu stii cat...chiar ma gandeam la tine ce ai facut...iti urez sa stea la tine in burtica 9 luni si sa se nasca sanatosi si frumosi !!! Ai dreptate sa nu spui la nimeni,nici eu nu as spune pana nu ii vad la mine in brate pentru ca este mereu pericol la noi cele care facem prin fiv...Eu iti tin pumnii sa fie totul bine.Te pup si sper sa imi dai o veste frumoasa peste cateva luni.

    0
    0

  • Mihaela pe 9 Ian 2011, 15:03
    As dori sa fac tratamentul cu spanz recomandat de Anca

    Buna fetelor! De 3 luni de zile am fost diagnosticata cu adenomioza(o endometrioza in peretii uterului).Am dureri groaznice si tot felul de simptome din cauza carora am fost tratata in van cu diferite antibiotice.Am inteles ca si daca ma operez tot se reface, singura modalitate de a scapa ar fi histerectomia.Am 42 de ani si nici un copil inca(2 avorturi spontane la interval de 8 ani unul fata de celalalt+1FIV nereusit acum 2 ani).Vreau sa incerc orice tratament naturist care ar ajuta la disparitia endo.As dori sa iau legatura cu Anca care a facut tratamentul cu spanz si de asemenea cu persoane care au fost tratate de "mama"ANA din Neamt sau care stiu persoane vindecate de aceasta doamna.Email-ul meu este melany1401@yahoo.co.uk.Daca o sa-mi scrieti va rog sa-mi lasati un nr. de telefon deoarece imi este mai usor sa sun decat sa scriu email(nu sunt prea buna la calculatoare).Va multumesc si va doresc tot binele din lume!

    0
    0

  • silvia pe 2 Ian 2011, 13:55
    va rog

    Locuiesc in Italia, iar tatal meu are de facut o injectie Decapeptyl din 3 in 3 luni. Stie cineva sa faca in Ro pentru ca e dificila de dat doar cineva care a mai facut. platesc oricui ma poate ajuta. multumesc.tel.0039 3807906563.

    0
    1

  • anca pe 19 Dec 2010, 15:05
    endometrioza

    Am uitat sa va spun ca eu am doi copii, iar problema aceasta mi-a aparut la 6 ani de la nasterea celui de-al doilea copil. Mi s-a mai dat o solutie si anume de a face inca un copil.

    1
    0

  • anca pe 19 Dec 2010, 14:42
    endometrioza

    Am 33 de ani si sunt operata de 2 ani de chisturi ovariene. Dupa operatie am folosit contraceptive fara pauza pentru a-mi fi indusa menopauza, trebuia sa iau 6 luni dar dupa 4 luni am sangerat si le-am intrerupt. La 8 luni dupa operatie mi-au aparut primele dureri, cu tintuire la pat si o stare de rau generala.Am fost la medicul ce m-a operat dar mi-a spus ca totul e bine doar ca trebuie sa iau din nou contraceptive. Eu le-am refuzat. La un an si 2 luni de la operatie, in aprilie anul acesta, dupa ce mi-am facut mai multe controale si analize,in tot acest timp avand dureri cumplite la menstruatie, mergand si la urolog, acesta imi spune ca am din nou chisturi ovariene. De data aceasta m-am dus la un alt ginecolog si de aici a inceput calvarul. Mi-am facut analiza de marcheri tumorali, au iesit 72. M-am speriat si am crezut ca am cancer ovarian. A m fost la Cluj mi-au spus sa nu ma speriu ca nu e cancer dar s-ar putea sa fie ENDOMERIOZA. Am fost programata la operatie pe 31 mai dar s-a anulat pentru greva generala. De atunci am fost si in Ungaria, mi-au spus acelas lucru, am hotarat sa ma operez la ei , dar cu o saptamana inainte de operatie am aflat de un tratament naturist cu SPANZ. Am cerut voie medicului sa amanam operatia si am inceput tratamentul care era sub forma de supozitoare.Dupa o saptamana in care m-am simtit foarte rau, datorita efectului toxic al spanzului, starea s-a ameliorat si am inceput sa ma simt chiar f. bine. La prima menstruatie nu am avut dureri decat f. putin. Nu mi-a venit sa cred.S-au eliminat cheaguri si bucati de endometru. urmatorul ciclu a fost si mai bine.La inceputul lui noiembrie, dupa ciclu am avut din nou dureri, dar de data aceasta ma durea anusul. Am fost la Cluj la un medic ginecolog si la ecograf mi-a spus ca nu am nimic.Dupa ce i-am aratat toate ecografele facute pana atunci a hotarat sa-mi faca un ecograf intravaginal. De data aceasta mi-a spus ca am pe ovarul stang un chist endometrial probabil, de 36mm, iar pe dreptul nimic( pe dreptul , pana atunci am avut 2 chisturi de15mm fiecare, iar pe stangul unnul de 39mm). In Oradea mi-am facut din nou la sfarsitul lui noiembrie, dupa ciclu, situatia era aceeasi, doar ca pe ovarul drept se vedea un folicul si ceva formatiuni probabil de endometru . De doua zile am inceput din nou tratamentul dar acum beau o dilutie de spanz si sper sa ma ajute. Daca aveti curaj sa faceti ce fac eu timiteti-mi un mail ca sa va spun de unde sa luati si ce anume. Tratamentul nu e scump si e facut de o farmacista in colaborare cu un domn cercetator al SPANZULUI. Va doresc sanatate si rabdare!

    6
    1

  • Lisa29 pe 11 Dec 2010, 14:44
    pt misspiss

    In primul rand FELICITARI si in al 2-lea rand merci pt raspuns si incurajari. Da eu am fost atat de fericita incat am spus la toata lumea ca in sfarsit am ramas si eu ...iar acu sti cum e m-am bucurat degeaba. Incerc sa-mi fac curaj singura dar de vreo 4 zile plang intruna,mi-am propus ca dupa chiuretaj sa ma duc la un specialist in endometrioza cat chistul este mic(2cm) si poate reusesc sa fac ceva,poate reusesc sa raman pe cale naturala insarcinata pt ca FIV-ul costa f mult.Eu am avut si o raceala si inca o am (vad ca numai imi trece)iar giencologul meu nu mi-a dat nici un sirop ceva,in fine acum trebuie sa lupt incontinuare.Si mi-am propus daca e sa raman gravida din nou ,numai zic nimanui decat dupa 4 luni. Asa ca Misspiss iti urez mult noroc,multa putere si sanatate mai ai un pic si treci de perioada critica si cu ajutorul lui Dumnezeu ai sa poti duce sarcina pana la capat fara multe probleme.Doamne ajuta! Succes si sper sa aud ca ai reusit sa duci sarcina pana la capat cu bin.

    1
    0

  • misspiss pe 11 Dec 2010, 12:07
    pt Lisa

    Draga mea- urata boala si este greu ca dupa FIV sa treci prin ce treci tu.Si eu am facut FIV in oct,am endometrioza,operata clasic,diphe 6 luni....si numai povesti urate.Stiu prin ce treci si sunt alaturi de tine.Important este sa nu "cazi",incearca sa gandesti ca pana la urma se va intampla.Nici eu nu mai credeam in minuni si acum tremur de frica ca s-ar putea intampla ceva rau ,sunt in 10sapt si nu am curajul sa zic la nimeni ca sunt insarcinata,ma uit ca proasta la ultima eco de 10 ori/zi-am 2 bebelusi si uter mic -pe langa multe altele.Ai grija de tine si te pup!Sanatate!

    0
    0

  • Lisa29 pe 10 Dec 2010, 19:43
    endometrioza...boala nenorocita!

    Buna fetelor,am citit comentarile voastre si chiar imi pare rau ca sunt atatea femei care sufera de aceasta boala. Sa va zic si eu patzenia mea de 3 ani de zile ma chinui sa raman gravida am fost la 2 ginecologi si le-am spus ca ma door f tare ovarele si unul din ei a zis ca sunt chisturi mi-a dat anticonceptionale pt 3 luni si chistul sa micsorat dupa vreo 5 luni au inceput din nou durerile am fost la alt doc. "vai doamna nu aveti nimic,vad ca sunteti in zilele fierbinti ,trebuie sa ....cu sotzul dvs si o sa ramaneti gravida" mi-au facut N teste la sange totul a fost in regula.Sa va zic ca ma chinui de la 25 de ani sa raman gravida si cu doc astia am pierdut timpul acu am 29 de ani,dar sa continui anu trecut m-am dus la o clinica de FIV si mi-au gasit "frumusetzea" de endometrioza m-am operat urmatoarea luna de la aceasta veste.Doctorii de la spital au zic ca e totul oki dar ca s-ar putea sa am endomet.in intestinul gros ,ma duc sa fac si endoscopie ...spre norocul meu era totul in regula nu aveam in intestine nici o endomet. Dupa doctorii de la Spital mi-au zis sa incerc sa raman natural fara FIV si am incercat 6 luni si NIMIC ,dar surpriza surpriza endometrioza a reaparut,am simtit ca inebunesc. M-am dus repede la clinica care se ocupa cu FIV au vazut ca endomet e de 2 cm au zis ca e oki nu trebuie operata daca era mai mare de 4 cm trebuia operata si mi-am zis "noroc in nenoroc". Am facut tratamentul FIV in oct.2010 ,injectii in burta 2 sapt jumate ,am zis totul pt bebe...operatii,injectii in burta etc Pe 5 noiemb de ziua mea m-am dus sa fac testul la sange si dupa 2 ore m-au sunat si mi-au dat vestea "felicitari sunteti insarcinata",cand am auzit am sarit in sus de fericire am crezut ca l-am prins pe Dumnezeu de picioare am fost f bucuroasa. La 4 sapt m-am dus la control l-am vazut pe "bebelitza" ii batea inimioara ,la 5 sapt doc nu a mai vazut nimica si ii spusesem ca am sangerari nu mari dar am si dansul nu mi-a dat nimic decat ce luam inainte Utrogestan (luam normal 6 pe zi si ginec. mi-a zis sa iau doar 2),la 6 sapt iar sa vazut ca embrionul era in regula ii batea inimioara la a 7 sapt nu a mai vazut nimic si mi-a zis ca" imi pare rau dar ne chinuim de 2 sapt sa vedem ceva si nu se vede nimic" la care eu i-am zis "pai sapt trecuta era totul in regula" dansul"poate era uterul si nu am vazut eu"si pana la urma mi-a zis sa fac un chiruetaj mi s-au muiat picioarele era cat pe ce sa lesin.M-am dus la Spital si mi sa zis acelasi lucru ca testele la sange sunt f slabe si ca hormonul unei sarcini numai exista ...azi mi sa zis ca luni pe 13.12.2010 mi se face chiruetajul. Si mi sa zis ca noi cele cu endometrioza numai prin FIV putem ramane gravide sunt sanse fff mici sa ramai natural. V-am scris atat de mult pt ca sunt disperata si m-am descarcat si eu putin. Ma intreb mereu DC EU? dc nu cele care avorteaza de buna voie si nesilite de nimeni. plus ca FIV-ul costa o groaza de bani primul ma costat 1800€ (locuiesc in germ si 50% plateste asigurarea). Acum incerc sa strang bani pt cel de-al 2-lea FIV ..mi sa zis ca dupa 3 luni pot face tratamentul. Fetelor am vrut sa ma sinucit atat de disperata sunt si numai inteleg lumea asta nu am facut niciodata rau cuiva,am fost totdeauna impotriva avorturilor,nu am vicii. C-am atata ,va urez la toate multa sanatate ca-i mai bine decat toata sa vina si pe str noastra soarele si sper ca la anu multe din femeile cu aceasta boala crunta sa poata avea copilasi . Sa ne auzim cu bine,scuzati-ma ca am scris asa de mult. Succes si pupici!

    1
    0

  • emma pe 18 Nov 2010, 09:05
    endometroza

    VA PUP.Fiica mea a facut operatie de endometroza.In Germania.Medicul nu i-a spus ca o sa-i intirzie ciclul.Se poate intimpla??Voi cum stiti??Sint ingrijorata,asa mult a suferit si i s-a distrus si sistemul nervos.Va rog sa-mi scrieti pe emma_marienne@yahoo.com.Si daca si eu va pot ajuta cu ceva va rog sa apelati,o zi buna va doresc

    0
    0

  • enya1001 pe 5 Nov 2010, 17:14
    menstruatia dupa diphereline

    am facut o laparoscopie in iunie si 3 luni dupa operatie, respectiv iulie, aug si sept am facut injectii cu diphereline. Problema e ca nu mi-a venit menstruatia. Fetelor care ati fost in situatia mea poate ma puteti ajuta cu un raspuns...cat de mult poate intarzia?

    1
    0

  • ioana pe 1 Nov 2010, 20:21
    tratament endometrioza

    Sunt diagnosticata cu endometrioza.M-am operat acum 2 luni , clasic, pentru ca medicii au spus ca au nevoie de spatiu de lucru.Dupa 2 luni, am din nou tumora de 5,2 cm.Am renuntat la alimentatia de orice fel si de 12 zile beau numai sucri naturale, de lagume si fructe.Atentie, fara morcovi si sfecla rosie, deoarece sunt fitoestrogeni si este cunoscut faptul ca endometrioza are la baza excesul de estrogeni.Nu uitati uleiul de in, care are de asemenea rol covarsitor.Dupa 40 de zile de alimentatie lichida(numai sucuri)trec pe salate,apoi, spre sfarsitul celor 3 luni de regim draconic, incep cu fructe de mare, peste(contin seleniu)Sunt convinsa ca endometrioza se poate vindeca.E un real chin, mereu visez ca mananc...dar deja ma simt mai bine.Nu mai am dureri.

    0
    3

  • daniela pe 27 Oct 2010, 14:28
    pentru loredana

    Mai incerca un medic si vezi daca recomandarea lui coincide cu una dintre cele 3 recomndari de la ceilalti medici.Cel mai "simplu" ar fii sa te operezi(mai ales ca-ti da dureri mari)si asa vor putea sa-ti spuna daca ai endometrioza si pe altundeva(laparoscopie diagnostigativa ce se va transforma in laparoscopie operativa daca vor trebuii sa curete si altceva in afara de acel chist)Insa am citit pe net despre fete care au tinut o dieta specifica care a ajutat la micsorarea chisturilor dar odata ce au incetat sa tina dieta,chisturile au revenit la loc si mai ales ca dureaza acest proces(nu se vor micsora peste noapte).Dar ar fii culmea ca al 4 lea medic sa iti spuna o a 4 a parere,asta ar insemna ca toti au invatat o medicina diversa.Recomandarile nu ar trebuii sa difere atat de mult intre ele.Poate ca astea sunt optiunile de a trata un chist si te pune pe tine sa alegi una.....Iti urez succes si sper sa iti rezolvi problema cat mai curand si bine.

    0
    0

  • loredana pe 25 Oct 2010, 17:32
    endometrioza

    Buna, multumesc frumos pentru raspuns Daniela....am un chist de 5 cm (acum) si 23 ani:(...sincer nu stiu ce sa mai fac la ce medic sa ma mai duc ca sa ma poata convinge si pe mine despre 'boala mea'...toti mi-au spus ca am chist endomtriozic dar nimeni adica nici un medic nu mi-a dat acelasi tratament sau ce am de facut...nu mi-e frica de operatie nu mi-e frica de injectii, tratamente s.a dar vreau ceva sigur care sa merite....ce bine ar fi sa intalnesc un doc bun care sa imi dea incredere in el...

    0
    0

  • timea pe 20 Oct 2010, 14:57
    endometrioza

    Anu trecut am fost operarta de chist ovarian endometriozic.Dupa operatie am facut un tratament cu zoladex ca mi-au ramas mici focare de endometrioze.anul acesta mi-o aparut iarasi endometrioza dar acum sub uter mi so prescris iarasi tratament dar sincer nu mai stiu ce sa fac.din pacate trebe sa ma resemnez ca asta e o boala incurabila.ENDOMETRIOZA

    0
    0
Pagina « 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod