Cinci pasi pentru a te lasa de fumat

Studiile arata ca acesti cinci pasi te vor ajuta sa renunti la fumat. Si asta pentru totdeauna! Nu este o misiune facila, mai ales pentru o fumatoare "inraita", care sare de 10-15 tigari pe zi... Ai nevoie de vointa si sustinere permanente, cu atat mai mult cu cat recidivele bat la usa in fiecare moment. Insa vei avea sanse de reusita daca vei aplica pasii de mai jos in mod combinat. Mult succes!

1. Pregateste-te!

Fixeaza-ti ziua in care te vei lasa de fumat.

Schimba-ti mediul. Asta presupune:

Arunca toate tigarile si scrumierele din casa, masina si de la birou.
Nu mai permite membrilor familiei sau prietenilor care vin in vizita sa mai fumeze in casa.

Revizuieste-ti tentativele anterioare de renuntare la fumat. Gandeste-te la ceea ce s-a intamplat si de ce nu ai obtinut atunci victoria finala impotriva tutunului. Pune in balanta lucrurile care te-au ajutat sau nu in demersul tau.

O data ce te-ai lasat de fumat, nu te apuca din nou de acest obicei. Nici macar un fum nu mai ai voie sa tragi in piept!

2. Cauta sprijin si incurajare

De asemenea, studiile arata ca poti reusi mai bine in misiunea ta daca te bazezi pe sprijinul si ajutorul celor de langa tine. Poti obtine acest sprijin in mai multe feluri:

Spune-le membrilor familiei tale, prietenilor si colegilor de munca faptul ca vrei sa renunti la fumat si ca ai nevoie de sprijinul lor. Roaga-i sa nu fumeze in preajma ta si sa nu iti lase la indemana sau sa iti ofere tigari.

Discuta cu personalul medical care ti-ar putea oferi consiliere si motivatie in demersul tau - spre exemplu, medicul tau de familie, stomatologul, o asistenta medicala, un farmacist, un psiholog sau chiar consilierul tau pe problema fumatului.

Apeleaza la consiliere - individuala, de grup sau telefonica. Cu cat ai mai mult sprijin pe acest plan, cu atat ai mai multe sanse sa scapi de acest obicei. Exista programe de stopare a fumatului, puse in circulatie la nivelul spitalelor locale sau centrelor de sanatate. Cere informatii in legatura cu programele disponibile in zona in care locuiesti.

3. Invata lucruri noi si cauta-ti alte preocupari

Incearca sa iti distragi atentia de la nevoia de a fuma. Vorbeste cu o persoana de incredere, mergi la plimbare sau ocupa-ti timpul cu diferite sarcini.

O data ce te-ai lasat de fumat, schimba-ti rutina. Mergi pe o ruta diferita spre serviciu. Bea ceai in loc de cafea. Mananca micul dejun (care trebuie sa fie consistent!) intr-un alt loc decat o faci de obicei.

Fa ceva pentru a reduce stresul. O baie fierbinte, exercitiile fizice sau o carte buna te pot ajuta pe aceasta directie.

Asigura-te ca in fiecare zi ai ceva placut de facut.

Bea foarte multa apa si lichide.

4. Medicamentatia - necesara in anumite situatii

Medicamentatia te poate ajuta sa renunti la fumat si iti va diminua "pofta" de tigara. Medicamentele de mai jos sunt aprobate de Federatia Americana a Alimentelor si Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA) si utilizate la nivel international in acest scop.

1. Bupropion SR (Zyban) - disponibil pe baza de prescriptie medicala.
2. Produse care inlocuiesc nicotina - guma de mestecat, inhalator, spray nazal, plasturi sau pastile cu nicotina. Aceste produse, in afara pastilelor cu nicotina, se pot cumpara fara reteta semnata de medic, ceea ce reprezinta un plus in lupta ta impotriva tutunului.

In orice caz, iti recomand sa te sfatuiesti cu doctorul, pentru a fi sigura ca apelezi la varianta corecta si cea mai buna pentru situatia ta. In plus, specialistul trebuie sa iti explice modalitatea de administrare a acestor medicamente sau produse. Asculta cu atentie sfatul medicului si citeste informatiile scrise pe instructiunile de utilizare.

Toate aceste medicamente iti vor dubla, mai mult sau mai putin, sansele de a renunta definitiv la fumat. Insa bineinteles ca, in combinatie cu alte metode, cum ar fi consilierea pe problema fumatului, vei inregistra o si mai mare si rapida reusita.

Oricine incearca sa se lase de fumat poate avea beneficii de pe urma utilizarii acestor medicamente. Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai insarcinata, daca alaptezi, esti minora, fumezi mai putin de 10 tigari pe zi sau ai o afectiune medicala, este preferabil sa te consulti cu doctorul tau inainte de a apela la acest tip de tratament.

5. Pregateste-te pentru recidive si pentru situatiile dificile

Cele mai multe recidive se petrec in primele trei luni de cand ai renuntat la obiceiul nesanatos al fumatului. Nu te descuraja daca "reusesti" sa cazi din nou in "pacat" si reincepi sa fumezi. Tine minte - cei mai multi dintre fumatorii care incearca sa (re)devina nefumatori au mai multe tentative esuate la activ pana cand misiunea lor este dusa la bun sfarsit. Iata cateva situatii potential periculoase de care este cazul sa te feresti:

Alcoolul. Evita sa bei alcool, deoarece iti scade sansele de reusita.

Alti fumatori. Faptul ca te afli printre fumatori te poate determina sa vrei sa fumezi din nou.

Cresterea in greutate. Multi fumatori vor lua in greutate in momentul renuntarii la tigari - de regula, mai putin de cinci kilograme. De aceea, este indicat sa urmezi o dieta sanatoasa si sa fii cat mai activa posibil. Nu lasa ca aceste cateva kilograme in plus sa te indeparteze de telul tau, respectiv acela de a scoate tutunul definitiv din viata ta. Unele medicamente impotriva fumatului te pot ajuta sa amani sau sa diminuezi cresterea in greutate.

Toane sau depresie. Exista mult mai multe modalitati decat fumatul prin care iti poti imbunatati starea de spirit - incearca sa iti gasesti un hobby sau fa ceea ce iti place - stai de vorba cu o prietena, mergi la plimbare, joaca-te cu animalul tau de companie, citeste etc.

Daca sesizezi ca incepi sa ai probleme sau ca lucrurile iti scapa de sub control, discuta cu doctorul tau.

Situatii sau conditii speciale

Oricine se poate lasa de fumat, dupa cum spun numeroasele studii efectuate in acest sens. In plus, situatia sau starea ta de sanatate iti poate oferi un motiv in plus, special, pentru renuntarea la fumat:

Femeile insarcinate sau proaspetele mamici. Lasand la o parte tigarile, iti protejezi propria sanatate, precum si pe cea a micutului caruia i-ai dat viata.
Pacientii internati in spital. Renuntand la fumat, reduci problemele de sanatate de care suferi si ajuti procesul de vindecara sa se produca mai repede.
Pacientii care au suferit un atac de cord. Renuntand la tigari, reduci riscul aparitiei unui al doilea infarct.
Pacientii care sufera de cancer pulmonar, oral, al esofagului sau al laringelui. Lasand in urma acest viciu, reduci sansele dezvoltarii unei alte forme de cancer.
Parintii copiilor de varste mici si/sau adolescenti. Renuntand la fumat, iti protejezi copiii de boli cauzate de fumatul pasiv.
 

Comentariile 101-136 din 136

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alex pe 16 Mar 2010, 22:29
    mam lasat

    mam lasat de 4 zile dar mi se pare ushor cu vointza sh voi putezi dak o aveti

    0
    1

  • florin pe 22 Feb 2010, 12:04
    nu am fumat 4 zile si am inceput in ziua 5

    Salut ,am citit fugitiv "metoda usoara" si pur si simplu nu am mai fumat 4 zile , sincer mare pofta de tigari nu am prea avut si nu m-am ferit de alti fumatori dar in ziua 5 am luat o tigare si am distrus tot ce reusisem. Pana sa citesc din "metoda usoara " nu am reusit sa ma las nici macara o zi si aproape ca , crede-am ca nu am nici o sansa sa ma las de fumat , dar acum am vazut ca se poate si sun sigur de reusita mea , am sa citesc cartea de lka cap la coada si cand am s-o termin sigur voi fi nefumator. Mult noroc si spor la lectura , chiar merge fratilor!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    1

  • petre pe 11 Feb 2010, 13:36
    nicoleta

    salut nicoleta. sunt petre. si eu incerc sa ma las de fumat.dar am ajuns la concluzia ca daca vreau trebuie sa vorbesc cu cineva atunci cnd vreau sa fumez. ma jutati?www.marinjuany@yahoo.es. scriemi te rog. pa

    0
    1

  • dany pe 6 Feb 2010, 01:54
    vreau sa las tigarile

    Salut ma numesc Danut am 17 ani mam apucat de fumat pe la 13 ani,,,,eram un copil nu tare inteligent si am facut prostia sa ma iau dupa cei de pe strada la mn si sa ma apuc de fuma si iatama k si acuma fumez.Nu fumez tare mult cel mult 10 tigari dak nu beau o bere sau o cafea 2.Totusi obosesc repede respir mai greu ma cert cu ai mei fur tigarile de la maikmea si in loc sami iau la scoala ceva de mancare io imi iau tigari si + ca fac naveta si nu imi ajung cateodata banii.Am avut o sapt de vacanta si nu prea am iesit din casa si turbam dupa tigari iesim seara in oras si fuma 2 tigari una dupa alta....am citit pasii astia si sa stii ca gumele alea nu folosesc la nimik.Dar de luni miam spus k vreau sa ma las de fumat o sa ma apuc sa fac sport si cred k o sa ma las dak nu pot si nu pot sa va las msj aici si nah sa ma ajutati.......Bafta sa va lasati de "moarte inceata"=TIGARI.....A si ink ceva cea mai grava moarte e cea de tigari...............

    0
    2

  • iosif pe 1 Feb 2010, 17:46
    ajutor

    vreau sa ma las de fumat cine ma ajuta o sa i fiu recunoscator nu mai stiu ce sa fac

    0
    2

  • iosif pe 1 Feb 2010, 17:44
    ajutor

    vreau sa ma las de fumat cine ma ajuta o sa i fiu recunoscator

    0
    2

  • kaveczki gheorghe pe 22 Ian 2010, 17:35
    daca vrei se poate

    am fost un fumator inrait 2pachete pe zi de la 1 ianuarie nu am pus tigara in gura si ma simt mult mai bine totul depinde de tine si fara medicamente sau alte prostii totul depinde de tine daca vrei poti si eu credeam ca nu ma pot lasa de fumat si iata am reusit

    0
    1

  • teudora pe 16 Ian 2010, 23:17
    Salut!ajutati-ma

    salut! mama mea si tatal meu sunt fumatori inraiti si nu tsiu ce pot face sa ii indemn sa nu mai fumeze! nu mai suport tigarile ma innec de fiecare data cand vin acasa de afara,,,fratele meu mai mic a facut asm..din cauza fumului..si nici nu avem bani destui..iar cand facem rost de bani tata merge si ia tigari din greu..abia avem ce manca si ei au nevoie de tigari?

    0
    1

  • TOD pe 14 Ian 2010, 13:22
    alexandru

    Mai baiete pune mana pe gramatica limbii romane...nu exista cuvinte ca " akolo, akum, k , adik etc" nu va mai bateti joc de limba romana. Acum sa trec la subiect :) daca vrei sa te lasi de fumat de lasi pur si simplu...nu te gandi ca faci un sacrificiu!...iti faci un bine. Eu m-am lasat brusc de la 1,5 pachete pe zi la 0. am deja 8 luni si pot sa zic nu nu mi0a fost greu cu toate ca fumam de 12 ani...deci daca vrei poti daca nu vrei si nu esti motivat nu poti

    0
    1

  • nicoleta pe 4 Ian 2010, 00:49
    lasat de fumat

    fumez de 25 de ani pana acu nu am incercat niciodata sa ma las de fumat nu stiu daca reusesc dar as vrea sa incerc dak ma puteti ajuta va rog lasati`ma un email...va multumesc!!!

    0
    1

  • Lasatdefumat.ro pe 19 Dec 2009, 03:13
    Lasa-te de fumat pur si simplu.

    Nu iti trebuie vointa pentru a te lasa de fumat. Trebuie doar sa iti doresti cu adevarat sa devii din nou nefumator. Afla mai multe pe Lasatdefumat.ro

    0
    1

  • alex pe 10 Dec 2009, 23:30
    Hellooooo Oameni buni

    Cioc!Cioc! Suntem in Romania ce mama dracului , ce e scris acolo nu este pt romania si asta din cauza conceptiilor noastre de romani prosti,ne uitam prea mult la tv si asta ne emancipeaza doar cu pareri si vorbe .Va-m pupat , ce fain e sa fumezi.....putin si rar si nu tutun :))

    0
    1

  • alex pe 10 Dec 2009, 23:29
    Hellooooo Oameni buni

    Cioc!Cioc! Suntem in Romania ce mama dracului , ce e scris acolo nu este pt romania si asta din cauza conceptiilor noastre de romani prosti,ne uitam prea mult la tv si asta ne emancipeaza doar cu pareri si vorbe .Va-m pupat , ce fain e sa fumezi.....putin si rar si nu tutun :))

    0
    1

  • catalina pe 22 Nov 2009, 22:12
    am devenit NEFUMATOARE

    fumam de 15 ani, am reusit cu "metoda usoara" a lui Allen Carr. este incredibil de usor, dar o conditie SA O CITESTI TOATA!!! Mult succes !!

    0
    1

  • flavius pe 19 Oct 2009, 15:29
    Cititi aceasta carte

    A functionat la mine si la prietenii mei. Conditia este sa o citesti pe TOATA ! Area 180 pagini. http://www.scribd.com/doc/6355558/Allen-Carr-In-sfarsit-nefumator

    0
    0

  • george pe 6 Oct 2009, 18:02
    vreau sa ma las de fumat

    cum pot sa renunt la fumat nu mai suport sa comtinui asa

    0
    1

  • Viorel pe 6 Sep 2009, 16:56
    Sprijin viitori nefumatori

    Cand va veti hotari sa reuntati la "placerea" de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici : http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php

    0
    0

  • MD pe 17 Aug 2009, 19:51
    Puteti! Mi-ar face placere sa va ajut

    Cu ajutorul cartii lui Allen Carr "In sfarsit nefumator" au renuntat multe persoane din jurul meu si chiar si eu (eu folosind si Zyban) fara greutate, fara suferinta fizica sau psihica. Toti stiti daca sunteti sinceri cu voi ca nu adictia fizica e greu de infruntat ci mentalul, cu el e de luptat. Treaba cu vointa merge dar foarte greu si de multe ori fumatorii ce au renuntat se intorc mai tarziu la viciul lor fiindca iau decizia oarecum fortati (de ei insisi), nu din suflet. Daca nu o gasiti cu usurinta sau va este mai usor sa imi scrieti pentru a va trimite cartea pe mail o puteti face la urmatoarea adresa; mistique_demoiselle@yahoo.com. Numai bine

    0
    0

  • MD pe 17 Aug 2009, 19:46
    Puteti! Mi-ar face placere sa va ajut

    Cu ajutorul cartii lui Allen Carr "In sfarsit nefumator" au renuntat multe persoane din jurul meu si chiar si eu (eu folosind si Zyban) fara greutate, fara suferinta fizica sau psihica. Toti stiti daca sunteti sinceri cu voi ca nu adictia fizica e greu de infruntat ci mentalul, cu el e de luptat. Treaba cu vointa merge dar foarte greu si de multe ori fumatorii ce au renuntat se intorc mai tarziu la viciul lor fiindca iau decizia oarecum fortati (de ei insisi), nu din suflet. Daca nu o gasiti cu usurinta sau va este mai usor sa imi scrieti pentru a va trimite cartea pe mail o puteti face la urmatoarea adresa; mistique_demoiselle@yahoo.com. Numai bine

    0
    0

  • maryus pe 31 Mai 2009, 17:52
    hai sa incerkm cu toti:D

    dak ma las de fumat fac cinste :::::::::::X:X:X:X:X:X: bafta tuturor

    0
    0

  • Corneliu pe 17 Apr 2009, 17:30
    Pentru toti cei care spuneti ca vreti sa va lasati de fumat:

    Exista o metoda pentru cei care nu au vointa, sau care nu vor sa se chinuie, ci sa scape senin si usor. Am pomenit-o mai sus, este "Metoda usoara" din cartea lui Allen Carr, "In sfarsit nefumator", pe care o gasiti gratis pe internet, trebuie doar sa dati o cautare. Nu va mai chinuiti. "Folositi Metoda usoara". E simplu si chiar placut cu metoda asta. Daca a functionat la mine, dupa 27 de ani, va functiona la oricine.

    0
    0

  • ady-antonio pe 2 Apr 2009, 19:38
    metode de lasat fumatul

    Sincer am fost un fumator inrait dovedeam pe zi aproape 2 pachete la doar 22 de ani.Intr o zi mi a venit in cap sa ma las de fumat si ce pasi am urmat sa ma las: 1.Am inceput o noua zi fara tigari care le terminasem cu o seara inainte ca sa nu m a tenteze a doua zi. 2.Am luat un caiet in care am notat ziua din care nu am pus tigare in gura si sub data am trecut toate orele zilei in care nu puneam tigare in gura si le hasuram ca la puscarie :)),(e ceva psihologic chestia asta ).Baiu este ca de fiecare data cand iti vine sa fumezi sa te gandesti la orele care nu le ai fumat si in sinea ta iti spui ca nu fumez . 3.In permanenta gasiti va ceva de ocupatie (jocuri pe calc ,plimbari si faceti orice sa nu v a ganditi la tigare ca altfel deveniti foarte nervosi,irascibili etc. 4.Daca simtiti nevoia sa mancati cum aveam si eu si simteam ca inebuneam ca nu suport sa fiu gras cu burta:)) beti doua pahare de apa inainte de masa si incercati sa nu mancati decat cel mult un covrig ceva fff putin si fara sandwich - uri .si in ultimul rand trebuie sa va inarmati cu o vointa de fier .Pe mine unu' m a ajutat chestia asta sper sa va ajute si pe voi si sunt tare curios daca la altii merge chestia asta.Daca doriti sa mi dati cate un e-mail cu progresele voastre adresa mea este : ady_just_me_2006@yahoo.com

    0
    0

  • Viorica pe 23 Mar 2009, 20:03
    mai am pana la reusita 100%

    M-am lasat de fumat exact acum 1 an, dupa un preinfarct. As fuma si acum...... Ma simt minunat, dar inca nu mi-a trecut "pofta" de o tigara.... Cand am hotarat "fortat" sa ma las de fumat, fumam 2 pachete pe zi si traiam intr-un stres de neinchipuit.......Mi-am schimbat complet modul de viata... Cred ca am fost ajutata de plasturele "nicoret" pe care l-am purtat 1 luna, dupa care a urmat "infernul"....care continua si acum....Dar sunt hotarata sa renunt definitiv la tigara....

    0
    0

  • roxi pe 23 Mar 2009, 15:59
    m-am lasat de fumat...

    M-am hotarat acum 2 ani sa ma las de fumat cand am vazut cazul unui bolnav de cancer la plamanii.....si de atunci nu mai fumez cu toate ca inainte am fumat 7 ani

    0
    0

  • irina pe 24 Feb 2009, 20:34
    as dori tare mult sa ma pot lasa de fumat

    Cel mai grav e ca eu sunt constienta de tot raul pe care mi-l produce tigara insa nu reusesc sa ma indepartez. cum as putea reusi avand in vedere ca fumez un pachet pe zi?merci

    0
    0

  • soryna pe 16 Feb 2009, 23:41
    vreau sa ma las d tigari

    cum as putea sa ma las d tigari dak umblu doar q persoane care fumeaza?am incercat de mai multe ori sa nu mai fumez dar nu am reusit...cum sa fac?va rog ajutati-ma ast rsp vostru

    0
    0

  • cosulet marcel pe 27 Ian 2009, 00:21
    sa ma las de fumat

    toti in juruil meu fumeaza cu ma pot lasa de fumat chiar si cu ei alaturi?fumez chiar si 2 pachete de tigari zilnic

    0
    0

  • paul hara pe 20 Ian 2009, 11:04
    sper sa ma lasssss!!!

    am stat trei zile in casa si nu am pus tigare in gura desi is DEPENDENT zic io....am iesit la aer si a trebuit sami cumpar pt ca nu mam putut abtine...incerc sa diminuez numarul lor prin a fuma 2-3 tigarii pe zii...sper sa reusesc si cred ca am ambitia necesara.va rog ami spune niste metode care nu includ medicamente...VA MULTUMESC SI SPER CA VOI REUSI

    0
    0

  • robu adrian pe 6 Ian 2009, 18:19
    vreau sa ma las de fumat

    cum ma pot lasa de fumat? ce medicamente pot lua

    0
    0

  • Corneliu pe 18 Dec 2008, 19:04
    METODA USOARA a lui Allen Carr

    Dupa 27 de ani de fumat, am redevenit nefumator, gratie Metodei usoare, a lui Allen Carr. Cautati pe net versiunea in romaneste. E usoara, intr-adevar, dar e si placuta (cei care au incercat prin alte metode inteleg ce spun si le vine cam greu sa ma creada). Ionut, oamenii sint stapini pe viata lor pina devin dependenti de drog. Adica pina dupa primele tigari, pe care le aprind stimulati de ce vad in jurul lor: reclame si... milioane de fumatori, printre care persoane dragi, de incredere, celebritati etc. NU, nici un fumator n-a ales. A cazut in cea mai perfida capcana! Cautati cartea, e gratis pe net. Va va salva. Pe mine m-a salvat!

    0
    0

  • sava corneliu pe 28 Nov 2008, 14:53
    vreau sa ma las de fumat

    am incercat sa ma las de fumat dar nu am reusit nici cum.aceasta in provoaca o stare de nervozitate ,durere de cap si ameteli si tusesc!va rog sa ma ajutati!!!!!

    0
    0

  • Lates Simona pe 17 Nov 2008, 18:50
    Vreau sa nuu mai fumezz

    Acum trei zile am fost la doctor deoarece am probleme cu tiroida boala se cheama ( BASEDOW GRAVES) mi sa spus ca trebuie sa renunt la tigari neaparat pentru ca pot avea probleme cu ochi doatorita tiroidei desi sunt o fumatoare inraita .AJUTATIMA VA ROG !!!

    0
    0

  • ivan pe 7 Oct 2008, 21:17
    vreau sa ma las de tigari

    nu stiu ce sa fac sa ma las de tigari,am inceput akum vreo 5ani sa fumez din obligatie si dupa aia sa spunem mio 'plakut".si akuma doresc sa ma las de tigari,si nam cum am incercat cu guma,cu ceaiuri...etc.si in plus am calculat ca cheltuiesc foarte mult pe tigari.nu stiu ce sa fac?ma poate ajuta cineva,norocul meu ca fumez mai putin de un pak=chet de tigari zilnik,

    0
    0

  • Ionut pe 28 Sep 2008, 05:54
    Vointa

    Oamenii sunt stapani pe viata lor. A fost alegerea lor sa inceapa sa fumeze. Tot alegerea lor trebuie sa fie si aceea de a se lasa de fumat. Este absolut normal: ajutorul nu sta in doctori, sau in sfaturi miraculoase, ajutorul ti-l dai singur, cu propria-ti vointa. In momentul in care vrei cu adevarat sa te lasi, te vei lasa. Ajuta-te singur alexandru! Nu ai nevoie de nimeni pentru asta. Fixeaza-ti in cap ideea ca nu vrei sa mai fumezi, pentru ca daca vrei sa te lasi, e normal ca nu vrei sa o mai faci. Renunta la ele fara sa mai ceri sfaturi, si un sfat sincer ar fi sa nu spui nimanui ca faci asta. Tine-o pentru tine pana in momentul in care tentativa a devenit o reusita.

    0
    0

  • alexandru pe 6 Aug 2008, 21:14
    nu m-a pot lasa de fumat

    sinker m-a numesc alexandru si as vrea s m-a pot lasa d tigarii k nu le mai suport s nu mai sstiu kati bani dau p ziii p ele m-=a puteti ajuta????? ast rasp d la voi k un sfat ssau altceva v-a multumesc

    0
    0

  • alex pe 7 Iun 2008, 20:24
    anti fumatul

    gasesteti um hobby care te sactisface sau citsre o carte preferata consultati farmacistul pentru a te lasa de fumat nu inseamna numai medicamente ci asta este si psihic.

    0
    0
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod