Ce simptome resimti cand ai lipsa de fier?

Daca prezinti simptome de oboseala, slabiciune si nu reusesti sa te odihnesti noaptea este foarte posibil sa ai o carenta de fier. Iata care sunt recomandarile specialistilor ca sa ne reface fortele.

Daca prezinti simptome de oboseala, slabiciune si nu reusesti sa te odihnesti noaptea este foarte posibil sa ai o carenta de fier. Iata care sunt recomandarile specialistilor ca sa ne reface fortele.

 

Amenia feripriva (prin carenta de fier) este tipul cel mai frecvent de anemie intalnit la toate categoriile de varsta, constituind o problema globala de sanatate chiar si pentru tarile dezvoltate si avand consecinte majore si multiple cauze, potrivit Prof. Dr. Anca Roxana Lupu, Sef Clinica Hematologie Spitalul Coltea Bucuresti.

 

De ce avem nevoie de fier?


Atunci cand nu avem suficient fier, organismul nu mai poate sa produca hemoglobina. „Carenta de fier afecteaza productia de globule rosii (hemoglobina). Hemoglobina este o proteina aflata in celulele rosii ale sangelui si care raspunde de transportul oxigenului catre celulele si tesuturile organismului. Pentru a fabrica aceasta proteina, organismul are nevoie de fier. In lipsa lui, globulele rosii vor fi putine si mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen" , explica Dr.

Doina Mihai, medic specialist medicina de familie.

 

Simptomele care anunta o anemie feripriva


Potrivit dr. Doina Mihai, medic specialist medicina de familie, atunci cand o persoana sufera de anemie feripriva prezinta deseori urmatoarele simptome:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • unghii fragile;
  • stari de nervozitate;
  • probleme cu somnul;
  • tonus muscular scazut.

 

Cine risca sa faca anemie?

 

  • Persoanele care mananca nesanatos si au o dieta saraca in fier, vitamina B12 si acid folic;
  • Persoanele cu tulburari intestinale si boli cronice: exista boli cronice sau acute care ingreuneaza absobtia fierului si vitaminelor, cum e boala Crohn sau boala celiaca;
  • Femeile, dupa ciclul menstrual, deoarece pierd o cantitate de sange destul de mare si poate sa afecteze cantitatea de fier din organism;
  • Femeile insarcinate care trebuie sa dubleze cantitatea de fier pentru ca fatul are nevoie de fierul din organism pentru a se dezvolta;
  • Persoanele cu rude bolnave de anemie, deoarece unele forme de anemie se pot transmite ereditar;
  • Consumatorii inraiti de alcool care afecteaza absorbtia vitaminelor si mineralelor;
  • Vegetarienii, in cazul in care nu acorda o importanta majora alimentelor care contin fier si vitamina B12.


In general, deficientele de fier cele mai intalnite sunt la copiii sub 2 ani, la femei, dupa o menstruatie mai abundenta si la femeile insarcinate.

 

 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • madalina pe 19 Oct 2015, 05:34
    anemie

    buna eu am anemieferipriva dr mi_a recomandat tardyferon 3luni.dar nici o schimbare dureri de cap voma dimineata cugust amar tremurat oboseala ciclu fff abundent si dureros somnolenta dar ma trezesc mai obosita ca si cum nu as fi dormit o luna poate ma ajuta cineva va rog nu mai suport.multumesc

    0
    0

  • Iubareata pe 3 Mai 2015, 00:32
    anemie

    buna..vreau si eu un sfat, de ceva timp am opservat ca sani meau scazut mult si am piedut 6/7 kg in 2-3 luni ce poate fi...astept un rasp..!!

    8
    0

  • diaconu elisabeta pe 21 Ian 2015, 23:29
    carenta Fe

    la analize mi a gasit Fe 28 .am hemoglobina 14 ,nu pierd sange .ce sfat imi dati ?

    0
    0

  • bella03 pe 27 Mar 2014, 14:33
    anemie

    Buna ziua!ma puteti ajuta si pe mine?acum 2 luni am facut analizele si mi au iesit globulele rosii scazute,numai stiu exact cu cat,iar eu nu am dat importanta!de cateva zile cad din picioare din senin pentru cateva secunde,voma,ameteli pana la lesin,imi simt picioarele f grele,numai pot manca si ma simt ff slabita..eu am spus ca este vorba de o anemie

    10
    10

  • ADI pe 31 Ian 2014, 22:18
    anemie

    Anul trecut ,la analizele anuale, mi-a iesit o anemie destul de puternica.Am luat fier 5 luni.De curand mi-am refacut analizele si fierul mi-a iesit 4,3.Doctorita mi-a dat o luna fier.Puteti sa-mi spuneti si mie ce sa fac.Mentionez ca am toate simptomele de anemie,dar ce ma sperie cel mai rau, este faptul ,ca am momente cand pentru cateva secunde simt ca pic in gol.O senzatie tare ciudata.

    14
    6

  • Alexandra pe 26 Ian 2014, 19:46
    ameteli

    Daca singurul simptom pe care il am este ameteala de fiecare data cand ma ridic din pat, este anemie, sau poate fi altceva?..

    20
    5

  • maria cristina balan pe 21 Ian 2014, 11:15
    important!!! este gresita administrarea fierului cu 1 ora inainte de masa

    fierul si in general, toate vitaminele si sarurile, sub forma de produse farmaceutice, se administreaza in timpul mesei (mic dejun sau pranz) sau imediat dupa masa, in niciun caz, NU se administreaza pe stomacul gol, nici cu o ora sau mai multe, inainte sau dupa masa.

    4
    0

  • maria cristina balan pe 21 Ian 2014, 10:17
    alimente recomandate in anemii

    fierul si b-urile, principalii factori in prducerea de hemoglobina si globule rosii, se gasesc in special, in carnea (rosie) si in general, orice fel de carne, ficatul de vita, de pasare, in peste, si mai putin in legume si fructe si fel de fel de seminte. a manca sanatos, nu inseamna a manca doar fructe si legume. nu completeaza tot necesarul de vitamine si saruri.

    6
    0

  • maria cristina balan pe 21 Ian 2014, 10:00
    pt andreea

    simptomele pe care le-ai descris sunt, clar, ale unei anemii, pot sa spun un inceput de anemie severa. pe langa fier, iti lipsesc si b-urile, cu o importanta la fel de mare ca a fierului, si bineinteles, calciu si magneziu. incearca sa iei Supradyn Energy, 10 zile pe luna, una pe zi obligatoriu in timpul mesei, apoi inca 10 zile ia Tardyferon, fier de 80mg, timp de trei luni. cu siguranta, daca anemia nu are o alta cauza, hemoglobina, se va regla. numai bine!

    3
    0

  • andreea pe 15 Nov 2013, 16:29
    carenta de fier

    Buna ziua ! am si eu hemoglobina 9 , cauza ar fi ciclul menstrual care este foarte abundent , ma simt foarte rau imi amortesc miinile si sint palide , o stare generala de rau pina la lesin . Iau maltofer de 3 luni insa nu simt nici o schimbare am aceeasi stare de rau si un tremur interior al corpului .

    4
    0

  • mm pe 12 Aug 2012, 19:37
    anemie

    am fost la control ginecologic si nu am nici o sangerare care sa provoace anemia -9 .ce as putea manca pentru a absorbi fierul pentru a ajunge la normal

    12
    1

  • stela pe 23 Iul 2012, 23:43
    Anemie

    Toti care sunt cu anemie.NU MAI BETI CAFEA, ESTE CEL MAI MARE MANCATOR DE FIER DIN ORGANISM ,CAFEAUA CONTINE CAFEINA:Vreti ceva sa beti ! lamaie cu apa calduta taie acreala ,sau ceaiuri din plante cu miere indulcit .Mierea se adauga cand ceiul este caldut,nu cand e fierbinte, mierea devine toxica in apa fierbinte.

    8
    3

  • stela pe 23 Iul 2012, 23:23
    anemie

    ste_llar2001@yahoo.com. Vapot ajuta fff mult, aici nu pot scrie prea mult nu am spatiu.

    5
    1

  • stela pe 23 Iul 2012, 23:18
    anemie

    Pentru cei care au anemie(hemoglobina ,9,10,11) va pot da cel mai bun sfat .Mancati sanatos(cereale cu ceai si o lingurita miere dimineata la pranz salate ,conopida, varza ,s.a.m. cina fructe cat doriti, iar intre mese ,alune ,seminte decojite ,floarea soarelui ,dovleac,in care contin omega 3, quinoa are proteina vegetala, seminte de mei , nuci, stafide nu in cantitati mari.Luati cate o pastile cu fier inainte de masa cu o ora su jumatate inainte de masa timp de 2 luni ) numai una pe zi , simtomele trec in cel mult 3 zile

    7
    1

  • stela pe 14 Iul 2012, 22:13
    Anemie

    Pentru cei care au carente de fier , ii rog sa mearga la medic cat mai urgent , nu e de glumit cu asa ceva.Simtomele sunt urmatoarele , dureri de cap,tiuitul urechilor tot timpul, pielea alba spre galben ,oboseala ,somnolenta,caderea paruli iar la femei ciclu fff mult.Sfat pt cei in cauza cate o pastila fir inainte de masa ca o ora si jumatate inainte de a manca timp de 2 luni. Este perfect sa luati si o pastile de vitamina c pentru fixarea fierului bafta

    4
    2

  • olguta pe 15 Oct 2011, 17:00
    lipsa de fier

    foarte interesant, am aflat noutati,eu nu pierd sange, nu sangerez,pe colon la scaune, am hemoroizi,in afara nu sangereaza, insa hemoglobina este 9,8 am ameteli,imi crapa buzele pana la sangerare. am luat glubifer,si vitamina c, cam 3 luni,isa mi-a intrerupt dr. pentru ca am o endocardita cu culturi negative,si ca fieru itretine infectia!!!!!!asa o fi?

    2
    7

  • ioana pe 7 Aug 2011, 09:35
    anemie, lipsa de fe

    eu chiar nu stiu de ce am lipsa de fe sau de ce oscileaza? am facut biopsie si am avut fe mara am fost intrebata daca am facut transfuzie de sange...era mare acum e mic raportul si ametesc parca as fi beata tot timpul...scuze de comparatie...am o disfunctie a ficatului si asta poate da peste cap tot corpul?

    8
    2

  • Balasa Petruta pe 11 Mar 2011, 11:03
    carenta de fier

    La analiza sangelui se poate sa fie lipsa totala de fier ? fier = 0

    18
    6

  • DD pe 10 Sep 2010, 17:14
    multumiri pt articol

    Eu am toate simptomele enumerate mai sus, doar ca nu stiu sa am anemie, ci doar lipsa de calciu.... sunt tot timpul obosita si m-as odihni pe toate canapelele si fotoliile care-mi ies in cale :). Sunt zile in care simt ca efectiv nu pot sa ma tin pe picioare si beau cate 3 cafele.... nu rezolva problema, dar cred ca fara ele n-as rezista. Foarte bun articolul, l-am printat. Multumiri

    26
    9

  • bella8 pe 23 Aug 2010, 12:38
    interesant

    foarte interesant articolul, din experienta stiu ca aceasta problema trebuie tratata pe termen lung, eu dupa ce am fost diagnosticata cu o astfel de anemie mi-am schimbat modul de alimentatie si am inceput sa iau captafer ( un supliment care creste absorbtia fierului din alimentatie ), si ma simt alt om, nu mai sunt obosita tot timpul, asa ca va sfatuiesc sa nu ignorati simptomele si sa va faceti analizele

    23
    4

  • amisculesei ionica pe 19 Iun 2010, 18:19
    anemie

    Foarte bun si tototdata complet comentariul.Chiar nu stiam totul despre alimentatia bogata in fier,ceva complet,eu fiind o anemica de mai bine de 15 ani.Multumesc

    10
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod