Cat de sanatoasa este apa pe care o bem?

Sanatatea noastra depinde si de calitatea apei pe care o bem, lucru pe care il cunoastem, deja, foarte bine. Apa de la robinet, imbuteliata, filtrata, tratata sau mineralizata?
Sanatatea noastra depinde si de calitatea apei pe care o bem, lucru pe care il cunoastem, deja, foarte bine. Apa de la robinet, imbuteliata, filtrata, tratata sau mineralizata? Care este cea mai buna si cand ar fi cel mai bine sa consumam un anumit tip de apa, in detrimentul alteia?

Apa de la robinet


Hai sa ne prefacem ca vorbim, in Romania, despre o apa de calitate, verificata, controlata. Practic, doar in marile orase si la munte, unde sursele de apa sunt captari din izvoare de adancime, se poate vorbi despre o apa buna de baut, direct de la robinet. Teoretic, apa de la robinet trebuie sa fie fara impuritati, lipsita de germeni si bacterii, fara reziduuri (petroliere) si cu minimum de nitriti, clor si calcar.

Marea problema a apei de la robinet o reprezinta clorul si nitritii. Acestia din urma sunt cei mai daunatori, deoarece acumularea lor in organism reduce capacitatea celulelor de a asimila oxigen.
Oricum, din cauza chimicalelor folosite in agricultura, inghitim - cu si fara voia noastra - cantitati mari de nitriti.

A doua problema o reprezinta clorul, folosit pentru purificarea apei. Ultimul inamic, calcarul. Depunerile de calcar despre care se vorbeste in reclamele pentru aditivi buni pentru masina de spalat se produc si in organismul nostru. Iar noi nu putem folosi solutii anti-calcar! La aceasta se adauga infestarea cu pesticide, antibiotice si diferite alte reziduuri. Solutia: filtrele de apa.

Apa de la robinet devine cu totul altceva dupa ce a fost filtrata, fiind curatata de toate "adaosurile" mentionate mai sus. Insa filtrele trebuie schimbate periodic, pentru a mentine eficacitatea lor.

Apa de la robinet este buna pentru gatit, spalat, chiar si pentru baut, dar este total contraindicata copiilor. In cazul in care aceasta reprezinta singurul tip de apa la care ai acces, este obligatoriu sa o lasi 24 de ore intr-un recipient pentru decantare, iar apoi sa o fierbi timp de 15 minute.
Doar dupa acest tratament apa devine potabila pentru cei mici. Gustul este destul de rau, dar poate fi imbunatatit daca adaugi o lingurita cu suc de portocale sau cateva picaturi de suc de lamaie.

Apa imbuteliata


Nici aceasta varianta nu este lipsita de inconveniente. Fabricarea, imbutelierea propriu-zisa, transportul, ca sa nu mai vorbim despre pet-urile folosite, sunt tot atatea agresiuni asupra mediului. Si nu este putin lucru. Avantajele sunt calitatea perfecta si constanta a apei.

Iti recomand sa cumperi apa imbuteliata pe a carei eticheta este specificata clar firma producatoare, certificatul de garantie, dar, mai ales, sursa de unde provine apa. Gustul apei imbuteliate – in esenta, o apa minerala naturala, cu sau fara adaos de dioxid de carbon - este dat de proportia si concentratia mineralelor din ea. In principal, este vorba despre saruri de sodiu, calciu si sulf, la care se adauga magneziu, calciu, clor si ale minerale rare, in cantitati mici.
Cea mai potrivita, mai ales pentru un consum de lunga durata, acasa sau pentru copii, este apa plata, cea fara adaos de dioxid de carbon, care sa aiba o concentratie cat mai mica de minerale.

Pe etichetele apelor minerale exista specificatia "reziduu uscat la 1000 de mililitri". Daca valoarea acestui indicator este mica (prin comparatie intre mai multe marci, de exemplu), avem o apa de buna calitate, care poate fi consumata cu incredere. Valorile ideale ale reziduurilor sunt situate sub 100 de miligrame la litru. Pentru consum curent, nu sunt recomandate apele cu acest indicator mai mare de 300 de miligrame la litru, acestea fiind ape puternic mineralizate, care au nevoie de recomandarea medicului si care se consuma pentru perioade strict limitate de timp.

Apa minerala


Cei mai multi dintre noi suntem consumatori de apa minerala. Daca se inscrie in limitele de concentratie minerala descrise mai sus, sunt ideale pentru sanatate.
Aduc un aport constant de minerale esentiale: magneziu, calciu, sulf, zinc, sodiu si potasiu. Recomandata este, evident, apa plata, deoarece adaosul de dioxid de carbon nu aduce nici un fel de beneficii, in afara satisfactiei gustative.

Punem punct subiectului, dar nu inainte de a-ti aminti cateva aspecte esentiale:

1. Bea apa - minimum doi litri pe zi.
2. Bea apa inainte sa iti fie sete.
3. Bea apa la o temperatura apropiata de cea a mediului.
4. Ai grija ce faci cu pet-urile, dupa ce apa din ele a fost consumata. Recicleaza!
 

Comentarii (23)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ValTud pe 23 Iun 2016, 14:09
    Apa de izvor

    In lipsa unui izvor de la care sa-mi pot lua apa am inceput sa citesc despre apele imbuteliate din piata. Imi place apa Calipso pentru ca este adusa la suprafata dintr-un izvor din Codrii Vlasiei aflat la 250 de metri adancime si are un continut insesizabil de nitriti.

    0
    0

  • Andrei pe 14 Mar 2015, 23:23
    problema apei

    Avand in vedere ca apa din Romania este plina de impuritati bacterii si calcar,mi-am cumparat un aparat inteligent de ultima generatie care tine cu sanatatea mea si a familiei mele.Lucrul cel mai frumos si interesant ce face parte din mileniul 3,este ca aparatul nu este clasicul filtru de apa ce se regaseste la orice colt.Foloseste bio energie si se tine de cuvant cu toate cele promise.la inceput am fost putin sceptic in privinta lui,era ceva normal,dar dupa ce l-am achizitionat,am fost multumit in deplin de functionalitatea sa.Pe pliantul aparatului sunt scrise urmatoarele functii: Efecte: -elimina problema de calcar si particulele feroase -elimina calcarul vechi depozitat pe instalatii -micsoreaza tensiunea superficiala a apei -imbunatateste calitatea si gustul apei -nu necesita de nici o opera hidraulica,electrica sau de zidarie -nu consuma curent -nu are nevoie de intretinere -ionizeaza,energizeaza aerul si in acelasi timp indeparteaza mirosurile neplacute -indeparteaza bacteriile si elimina biofilmul din instalatii -siguranta pentru sanatatea oamenilor Avantaje: -nu se mai folosesc detergenti acizi -recupereaza eficienta instalatiilor -economie de pana la 30% la consumul de gaz -economie de 50% pentru detergenti -se instaleaza in 5 minute si nu are nevoie de instalator -utilizeaza campul geomagnetic natural deci 0 costuri -tehnologie certificata CE Va asigur ca jucaria functioneaza cu precizie si v-o recomand cu mare incredere.daca aveti intrebari si curiozitati imi puteti scrie pe mail:annndreyy@yahoo.com

    1
    0

  • Wizard pe 13 Feb 2014, 08:38
    Setea de bani

    Creeaza problema, apoi vinde rezolvarea. Succesul pe piata va fi garantat. Pasul 1: sperie oamenii, ca sa nu se mai atinga de sursa de apa actuala; Pasul 2: vinde-le peturi sau filtre de sute sau mii de ori mai scumpe; Pasul 3: fa-i dependenti de produsul tau prin sperieturi periodice. Zau, oameni buni, am ajuns sa ne temem de paharul de apa pe care-l bem de la robinet sau, culmea, de apa dintr-o fantana de 100 m! In toate aceste campanii se regasesc cu brio tehnicile de manipulare si falsa argumentare. De exemplu, se focalizeaza atentia asupra acumularii unor substante in organism dar se trece sub tacere faptul ca organismul viu este un sistem activ care elimina ceea ce nu-i face trebuinta (substante) si distruge ceea ce-i dauneaza (microorganisme). Atata timp cat apa pe care o bem se mentine in limitele tolerate de organism (aici ne poate informa Stefan) nu trebuie sa ne temem de ea.

    1
    1

  • Stefan pe 25 Ian 2014, 15:25
    In fuctie de problemele apei se gasesc soluti

    Buna ziua, un articol interesant, din intamplare lucrez in domeniul tratari apei, sunt inginer chimist si in functie de problemele apei se dimensioneaza un sistem, o apa poate avea nitriti, nitrati, clor, fier, amoniu, duritate, hidrogen sulfurat etc, pentru a indeplini parametri apei plate trebuie tratate problemele pe rand, de exemplu : o susrsa de apa cu o duritate, nitrati, fier, mangan si bacteri, se trateaza in prealabil duritatea manganul fierul si bacteriile si abea dupa se monteaza sistemul de osmoza. fiecare sursa de apa are caracteristicile ei, din acest motiv se recomanda analize la apa, Putem avea o apa sigura in momentul in care tratam problema. Apa la peturi este transportata, si depozitata necorespunzator, si fara sa vrem bem o apa nesigura. Daca va pot fi de folos va stau la dispozitie pe adresa stefan.imaconcept@yahoo.com

    1
    0

  • cosmin pe 22 Mar 2013, 17:41
    sistem de purificare al apei

    reprezint o companie ce comercializeaza sisteme de purificare a apei - osmoza inversa. complexe si de calitate, pot fi montate sub chiuveta. e adevarat ca nu sunt foarte ieftine , asta pentru ca lucram numai cu componente top premium, pentru detalii si pentru o prezentare la voi acasa (cu testarea gratuita a apei ce o consumati acum) ma gasiti pe mail cosmin.neagoe@feelters.ro

    1
    0

  • Constantin pe 4 Feb 2013, 09:52
    apa pi mag proaspata obtinuta acasa

    Va recomand tuturor sistemul de filtrare japonez de la Nikken Waterfall si filtrul portabil de tip sticla sport tot de la Nikken pe care eu le consder cele mai valoroase datorita apei obtinute cu ele si care au primit si recunoastere internationala fiind brevetate si patentate ce au la baza tehnologii avansate japoneze....cine doreste detalii ma poate contacta la costifm2011@yahoo.com

    1
    0

  • daniela pe 12 Iun 2011, 13:44
    espring

    Espring trateaza apa, imbunatateste gustul, mirosul si limpezimea apei, indeparteaza peste 140 de agenti de contaminati cu potential de afectare al sanatatii umane si distruge 99,99% din bacteriile si virusii prezenti in apa de baut care produc boli.

    2
    1

  • Mirela pe 22 Apr 2011, 14:07
    Apa Kangen

    Eu beau apa Kangen. Este fara clor fara nitrati sau nitriti. Este apa alcalina. Detalii: www.kangenapa.com

    3
    0

  • dana pe 10 Aug 2010, 16:48
    parere motivata si consultativa

    Sunt din Republica Moldova si mentionez ca foarte multi producatori locali speculeaza cu filtrele lor, spunind ca sunt calitative, insa un filtru normal costa in jurul la 2000-3000 de euro, si tot inca nu e garantat ca apa va avea continutul optimal de minerale, pina nu o testezi. Insa multi se arunca la filtrele acestea ieftine si beau mai departe apa din Nistru in cel mai bun caz, sau apa distilata, pentru ca filtrele ieftine curata toate mineralele din apa si ramine o apa moarta, care e foarte daunatoare. Multi nu stiu nici de faptul ca apa gazata dauneaza sucului gastric din stomac si florei din intestine, si dupa consum indelungat apar probleme de indigestie. De asemenea, multi beau apa minerala, fara ca ia in considerare situatia organismului si recomandarile medicului, pentru ca de fapt apa minerala se bea pentru tratamentul oricaror boli, nu si pentru consum zilnic-curent, ce duce la urmari nu chiar bune. Dupa recomandarile expertilor europeni, trebuie consumata, apa potabila (plata, de masa)cu un continut de minerale (mineralizarea) nu mai mare de 500 mg/l. Asa ca verificati continutul chimic pe sticle si alegeti apa care o puteti bea voi si copii Dvs. Eu beau Apa Buna si m-am consultat la Centrul de Medicina Preventiva care mi-au spus ca pot sa stau linistita si sa o beau intotdeauna, pentru ca e intr-adevar calitativa.

    2
    0

  • bulina pe 29 Oct 2009, 08:23
    apa pe care o bem

    penrtu consumul de zi cu zi,e buna apa de pucioasa?

    1
    0

  • dan pe 27 Mai 2009, 13:27
    apa

    se spune ca apa de la robinet este aproape, daca nu cea, mai murdara si nerecomandata pentru baut. Dar, daca ne gandim ca apa de la robinet contine toate mineralele de care organismul are nevoie, minerale pe care nu le gasim si in apa plata sau alt tip de apa. Spunea cineva ca are o fantana forata la 100 de metri adancime si totusi apa este plina de microorganisme. Daca apa de la robinet, printre microorganisme si alte bacterii, cloruri si multe alte impuritati nocive pentru organism contine si toate mineralele de care are nevoie organismul, rezulta ca apa de la robinet este cea mai recomandata. Ideea e sa gasim o solutie pentru inlatura toate microorganismele, clorul, si toate bacteriile din apa si astfel vom avea cea mai buna apa potabila. Solutia: ESPRING, este singurul sistem din lume in care filtrul de carbonat activ opreste peste 140 de contaminanti printre care particulele de plumb si mercur, pesticide chiar si mirosul de clor, in urma filtrarii apa capatand un gust foarte bun si placut iar lampa de UV, cu care este dotat filtru, distruge 99,99% dintre microorganisme. Este singurul filtru din lume care a fost testat de catre NSF INTERNATIONAL si a primit din partea NSF/ANSI 3 brevete( certificate de calitate). Espring este solutia de a avea cea mai buna apa potabila direct in casa Dumneavoastra. Dupa cum spunea cineva mai sus, Espring face toti banii.

    2
    2

  • gugu pe 17 Oct 2008, 23:37
    apa

    interesant articol...au beau oricare dintre produsele amintite mai sus....cu masura din toate.....Clematita...e oke ca apa din fantana nu are nitritzi si fier...de microorganisme scapi folosind produse de dezinfecat care se adaoga in apa, sa aiba eficacitate si asupra virusurilor iar apa sa poata fi consumata dupa aproximativ o ora

    0
    1

  • vijijoaica pe 17 Oct 2008, 12:50
    apa

    eu beau aproape numai apa minerala deoarece este singura care imi place si ma satura ... la apa plata nu-mi place gustul dar dupa ce am citit acest articol cred ca voi incepe s-o consum si eu.

    1
    0

  • katilina pe 12 Oct 2008, 22:31
    apa

    in zona in care locuiesc,apa e f calcaroasa si am probleme cu rinichii,deci apa plata e singura apa recomandata de medicul meu si o recomand cu lamaie la temperatura camerei.

    1
    0

  • flory_moll pe 11 Oct 2008, 08:44
    APA

    Apa plata e foarte sanatoasa, atat pentru baut cat si pentru mancare sau udatul florilor. Eu asa imi intretin florile.

    1
    1

  • clematita pe 30 Sep 2008, 07:51
    apa

    rectific nu clor am vrut sa scriu ci fier multumesc pt sfateni 1 2

    1
    0

  • vinciane62 pe 21 Sep 2008, 16:01
    apa

    de aceeasi parere cu biankalord,apa plata cea mai buna ,cu adaugare:bauta la temperatura camerei.

    1
    0

  • Eni12 pe 19 Sep 2008, 09:50
    apa

    legat de articol: propun a se compara compozitia chimica a apei de la robinet cu a apei plate! pt. clementina: apa din fantana nu poate avea clor pt. ca clorul se foloseste pt. dezinfectie! de microorganismele din fantana poti scapa dezinfectand-o!

    1
    0

  • clematita pe 18 Sep 2008, 20:02
    apa

    eu am acasa o fintina forata la adincimea de 100 de metri am dus apa la analiza si totusi a iesit fara nitriti fara fir fara clor dar au iesit microorganisme nu stiu ce inseamna dar tot apa plata beau

    1
    0

  • biankalord pe 18 Sep 2008, 10:56
    apa plata

    este cea mai buna!

    1
    0

  • excentric pe 16 Sep 2008, 19:05
    espring

    exista in privinta aceasta sistemul de tratarea a apei Espring, care isi merita toti banii

    2
    1

  • doolly pe 15 Sep 2008, 18:20
    puritatea apei

    Nu sunt sigura ca apa e asa de bine controlata si purificata.....despre cea de la chiuveta nici nu mai vorbesc!

    0
    0

  • Trurli pe 11 Sep 2008, 09:56
    Si numai atat?

    Cum ramane cu fluorul? Toxic sau nu? Oricum, bun articolas.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod