Taijiquan (2)

In articolul precedent am aflat, in mare, ce efecte benefice are taiji-ulatunci cand il practicam. Astazi voi insista un pic asupra efectelor pecare taiji-ul le are asupra sistemului osos.

In primul rand, taiji-ul ne ajuta sa ne recuperam coloanavertebrala. Datorita unei vieti sedentare, a unui mediu de viata stresantsi a unui ritm alert al schimbarilor in viata noastra, noi nu ne dam seamade blocarea coloanei vertebrale decat prea tarziu, dupa ce disfunctiileei, atat energetice cat si fizice, s-au permanentizat.

Acest lucru ne alarmeaza, dar consideram suficient o vizita la medic,un tratament recuperator de cateva luni (daca problemele nu sunt grave)dupa care, atunci cand ne simtim bine, uitam sa mai facem ceva pentrucoloana noastra vertebrala. Este bine sa intelegem cum functioneazacoloana vertebrala si importanta ei pentru intreaga fiinta umana.

Nedorind sa fac din aceste randuri un articol de specialitate, am sama rezum la cateva aspecte ale acestei probleme.
Este bine de stiutca axul vertebral este format din 32-33 de vertebre impartite in 5zone. Zonele cervicala, toracala, lombara, sacrala (sau sacrata) sicoccigiana. Vertebrele sunt despartite intre ele cu ajutorul unui disc,acesta avand rolul de a pastra o suficienta distanta intre vertebre,pentru ca ele sa se poata misca liber, iar nervii intervertebrali sapoata face legatura cu diverse parti ale corpului nostru.

Pe canalul din interiorul vertebrelor, nervii intervertebrali transmit(si primesc) informatiile catre Sistemul Nervos Central (creier) carele analizeaza si da un raspuns. In momentul cand aceste discuri suntextrem de presate de catre vertebre, ele nu mai pot proteja nerviiintervertebrali iar acestia nu isi mai pot exercita functiile normalsau chiar inceteaza a mai functiona (cazurile grave).

Tot de-a lungul coloanei vertebrale mai intalnim si un meridianenergetic extrem de important, numit si regele meridianelor Yang,intucat guverneaza toate meridianele Yang din corp (numit in acupuncturameridianul Guvernor).
Dupa cum stim, sistemul energetic dubleaza toatesistemele din oragnism (fie ca este vorba de sistemul nervos, circulator,respirator etc) si deci o blocare a acestui meridian energetic va duce lablocarea fluxului de energie, ceea ce duce la stagnarea acesteia intr-oanumita zona si la imbolnavirea zonei respective.

Prin miscarile executate in timpul formelor de taiji, noi reusim sa reglamactivitate de-a lungul coloanei vertebrale, ajutand vertebrele sa devinadin nou mobile si eliminand astfel tensiunea care apasa asupra discurilorintervertebrale. Eliminarea tensiunii respective si buna mobilitatea vertebrelor faciliteaza la randul lor curgerea energiei (qi-ului)de-a lungul meridianului energetic. Toate acestea duc la o mai bunafunctionare a schimbului de informatii dintre creier si corp cu ajutorulacelor nervi intervertebrali si a meridianului energetic respectiv.

Buna functionare a coloanei vertebrale ne pastreaza activi si sanatosiintrucat coloana vertebrala participa atat la procesul de formare asangelui (pastrand formula sangelui), cat si la intarirea campuluienergetic din jurul nostru (cunoscut sub denumirea de aura).
Activareacoloanei vertebrale transforma coloana vertebrala intr-un veritabilgenerator energetic care sustine aura. Cu cat coloana noastra vertebralaeste mai sanatoasa si activa, cu atat mai mult aura noastra va fi maiputernica si mai protectoare.

Formele de taiji ajuta coloana vertebrala sa se miste segment cu segment,iar in cadrul segmentelor, vertebra cu vertebra. Miscandu-ne lent noiputem sa controlam aceasta miscare. Atunci cand ne miscam repede nu damposibilitatea tuturor vertebrelor sa lucreze, iar ele vor lucra una dintrei, ceea ce va duce la blocarea unor vertebre chiar daca altele suntactive. Acest lucru se observa cel mai bine la sportivi. Chiar dacafac multa miscare fizica ei nu sunt scutiti de durerile de spate saualte probleme cauzate de coloana vertebrala tocmai datorita faptului caactivarea coloanei vertebrale nu este completa.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
e-mail: costin.tao@k.ro


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod