Principiile Reiki

Daca in tarile vestice practica Reiki este vazuta de cele mai multe ori ca un sistem de vindecare naturala, la originea lui, acest sistem reprezinta si o metoda de ascensiune spirituala si de iluminare. Cuvantul Reiki este format din doua caractere kanji (japoneze) separate: Rei, care inseamna "universal" si Ki - "spirit", "energie", "forta vitala". Alaturarea celor doua caractere inseamna, in traducerea calugarilor budisti, "iluminare", "inaltare spirituala", comuniunea spiritului cu Universul si cu lumina acestuia.
Vom prezenta principiile Reiki ale lui Mikao Usui, preluate din scrierile dinastiei Meiji din Japonia. Aceste principii, dupa cum insusi maestrul afirma, "sunt inima practicii Reiki"...

"Metoda secreta a binecuvantarii
Vindecarea spirituala a multor boli -
Doar pentru astazi nu fi suparat si nu fi ingrijorat
Fii recunoscator si umil
Fa-ti datoria cu placere si apreciere
Fii bland cu totul si cu toti din jurul tau
Dimineata si seara, cu mainile in rugaciune
Gandeste-te la aceste cuvinte si spune aceste cuvinte..."

Usui ii invata pe discipolii sai ca dedicarea catre aceste principii si respectarea lor este esentiala.
Ele cuprind principiile budiste ale Karuna (compasiune pentru toate fiintele vii) si ale Metta (iubire si blandete fata de toti).

Scopul Reiki este sa conecteze persoana permanent la sursa universala de lumina prin sincronizarea vibratiilor si sa mentina aceasta conexiune toata viata si chiar in vietile urmatoare. Majoritatea maestrilor promoveaza Reiki doar ca pe o modalitate de vindecare; in esenta, orice "invatacel" Reiki trebuie sa stie ca aceasta practica nu se reduce la un simplu sistem, ci reprezinta mult mai mult.

Conform lui Usui, principiile trebuiau spuse ("cantate") dimineata si seara, cu mainile in pozitia de rugaciune (Gassho).
In timp, integrand principiile in existenta sa, omul va observa ca, atunci cand incepe sa se enerveze sau sa se gandeasca negativ, acestea il ajuta, ii creeaza o stare de confort si determina gandurile negatice sa dispara. Indemnul "nu fi suparat si nu te ingrijora" se refera nu ata la starile sufletesti de nervozitate si suparare, cat si la conditionarile ce apar in viata noastra si dupa care multi facem greseala sa ne ghidam. (...) De aceea, Usui ne invata sa le eliminam, cea mai simpla metoda fiind scaparea de cele mai comune si mai des intalnite conditionari: starile de stres si de nervozitate.

Reiki trateaza simptomele bolilor fizice si psihice, dar cel mai important lucru este faptul ca aceasta practica are in vedere si radacina acestora, pentru ca afectiunile sa nu mai apara.
Tratamentul uniformizeaza si echilibreaza energetic zona afectata. Energia Reiki patrunde in terapeut prin chakra coroanei, apoi se distribuie in tot corpul acestuia si se proiecteaza prin chakra palmelor, de unde este directionata catre pacient. Din acest motiv, in timpul unui tratament, atat pacientul cat si terapeutul primesc lumina, astefl incat devine un proces reciproc.

Reiki inseamna echilibru; principiile si metodele sale de tratare functioneaza la toate nivelurile (fizic, psihic si spiritual), energizeaza si vindeca corpul. Studiile comparate indica faptul ca energia eliberata in timpul tratamentului ajuta la cicatrizarea mai rapida a ranilor, la vindecarea accelerata a bolilor psihice si a celor caracteristice corpului fizic.
Aceasta practica suplimenteaza tratamentele cu medicamente, fara sa le inlocuiasca.


Informatiile au fost preluate din cartea "Initiere in Reiki", de Risvan Vlad Rusu, Editura Polirom, Iasi, 2005, www.polirom.ro
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • profudereligie pe 25 Apr 2012, 23:12
    Reiki este o gogoriţă...

    "În spatele unui paravan ce avea două deschizături prin care bioenergeticianul introducea mîinile, fără a putea vedea ce se întâmplă pe cealaltă parte, Emily nota deasupra cărei mâini considera bioenergeticianul că era aşezată mâna sa. Rezultatul a fost lamentabil, bioenergia nu era simţită de nici unul din cei 21 de terapeuţi," Acesta este un fragment din articolul ce prezintă absurditatea şi ineficienţa acestor practici pseodoştiinţifice. Pe vremea când Emily demonstra ineficacitatea terapiei avea doar 9 ani. Este cel mai tânăr om de ştiinţă cu lucrări publicate în jurnale ştiinţifice de medicină. Mai multe aici: http://profudereligie.blogspot.com/2012/04/reiki-bioenergia-si-bratarile-cu.html

    0
    0

  • Eva pe 28 Mai 2009, 05:16
    Cel mai bun maestru

    Il puteti gasi pe maestrul Risvan Vlad Rusu, autorul acestei carti pe situl www.reikilight.ro

    0
    0

  • Viorel pe 22 Feb 2009, 09:59
    Reiki

    Foarte practic. Mai introduceti astfel de articole si in ziarele de zi cu zi. Ar prinde bine.

    0
    0

  • maria albu pe 24 Iun 2007, 19:39
    reiki

    care e diferenta dintre reiki si tehnica radianta?

    0
    0

  • Mihaela Iacob pe 15 Apr 2007, 11:23
    Am cunoscut beneficiile reiki

    Sunt terapeut reiki gr2 de trei ani.A fost o mare revelatie pentru mine aceasta enegie benefica,ma ajutata foarte mult pe mine personal ,mi-a schimbat viata in bine,m-am vindecat ,am devenit cumpatata,am eliminat toate energiile negative,tot ce ere daunator.In prezent pot ajuta alti oameni si sunt foarte fericita.Sper din tot sufletul ca va fi recunoscuta si la noi ca o forma de vindecare si vom fi si noi,practicantii in legalitate,asa cum sunt recunoscutre si celelalte terapii.Aveti incredere in Reiki,este iubire si lumina.

    0
    0

  • carmen pe 23 Mar 2006, 09:34
    buna,

    m-am bucurat ca am putut citi articole despre preactica Reiki,pentru ca este putin mediata,aceasta practica,la noi.Poate in acest an reusim , sa ne facem o organizatie,sa intram in legalitate cu legile statului Roman si sa ne intalnim,sa facem schimb de cunoasterile si simtirile noastre. Cu bine !

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod