Glandele si rolul lor

Vechii taoisti au inteles ca organismul uman nu poate exista decat daca unflux continuu de qi (energie)ii alimenteaza tesuturile si organele. Si-audat seama ca o persoana este sanatoasa atunci cand energia ce circula inorganismul ei este in echilibru, dar ca ea devenea vulnerabila in fatabolii de indata ce energia ei se epuiza sau scadea. O mare parte dinenergia de care avem nevoie provine din alimentele pe care le consumamsi din aerul pe care il respiram.

Asemenea unei masini de lux, organismul nostru trebuie sa fie perfectreglat pentru a functiona si a profita la maxim de aceasta energie. De-alungul secolelor s-a inteles incetul cu incetul ca cele sapte glande dinorganism erau centre de energie a caror functie era sa regleze fluxulde energie in diferitele sisteme ale corpului uman. Aceste sapte glande,in ordine ascendenta in organism, sunt urmatoarele:

1. Glandele sexuale - prostata si testiculele la barbat, ovarele,uterul, vaginul si sanii la femeie. Aceste glande raspund desecretiile de hormoni, de energia sexuala, de raspunsul sexual si dereproducere. Adeseori glanda sexula este denumita "cuptor" pentru ca eaeste "focul" sau producatorul de energie care alimenteaza celelalte saseglande. Ansamblul acestor glande este numit "casa esentei".

2. Glandele suprarenale - situate la extremitatea superioara arinichilor. Ele participa la functiile rinichilor, oaselor, maduveiosoase si ale maduvei spinarii (cortizonul distruge glandele suprarenalesi provoaca anemia si slabirea oaselor). Ansamblul glandelor suprarenaleeste numit "casa apei".

3. Pancreasul - numit si "casa transcendentei", joaca un rol importantin controlul intregului sistem digestiv, ceea ce inseamna, intrealtele, controlul temperaturii corpului si al nivelului glucozeiin sange.
Diabetul face ca persoana bolnava sa devina dependenta deinjectiile cu insulina; aceste injectii neutralizeaza glucoza din sangedar nu contribuie in nici un fel la activarea sistemului digestiv insfarsit, cum cele sapte glande depind unele de altele, o functionareproasta a pancreasului determina un dezechilibru al glandelor suprarenale,iar acest dezechilibru afecteaza la randul lui glandele sexuale sirinichii.

4. Timusul - guverneaza inima si sistemul circulator. Putem sa iiverificam starea exercitand o apasare asupra unui punct situat intre celedoua mameloane. Daca punctul este sensibil, timusul nu functionaza normal,ceea ce inseamna ca nici circulatia nu este normala. Aceasta glanda estenumita "casa inimii".

5. Glanda tiroida - vegheaza asupra metabolismului celulelor din organismsi controleaza cresterea. Aceasta este numita "casa cresterii".

6. Hipofiza - pituitara - guverneaza memoria, intelepciunea, inteligentasi gandirea. Este numita "casa inteligentei".

7. Epifiza - pineala - actioneaza direct asupra celorlalte glandeprin intermediul secretiilor sale (melatonina). Este numita "casaspiritului". Situata in centrul capului, aceasta glanda reprezintacentrul psihic si spiritual al omului. Intuitia si constiinta suntindeobste asociate acestei glande.

Starea de slabiciune sau predispozitia la boala apare atunci cand unsistem al corpului (in cazul de fata sistemul endocrin, una din glandelede mai sus) este lipsit de energie dintr-un motiv oarecare. In acest caztrebuie nu numai sa restabilim echilibrul fluxului de energie pentru adepasi starea de slabiciune, dar trebuie si sa stimulam acest flux deenergie astfel incat sa ridicam nivelul de energie al intregului organismla punctul sau maxim.

Echilibrarea si ridicarea energiei pana la nivelul cerut, prin intermediulsistemului endocrin (al celor 7 glande), combinate cu practica exrcitiilorinterne taoiste, reprezinta modul taoist de intarire a sistemuluiimunitar.

Dr.
Alexis Carrel, laureat al premiului Nobel, declara ca sistemulglandular este o "roata a vietii". La capatul unor experinte exhaustive,dr.Carrel a ajuns la concluzia ca orice celula este, la origine,nemuritoare. Dupa opinia lui, ea ramane asa atata timp cat nu esteotravita cu aer poluat, printr-o lipsa de oxigen, cu alimente poluatesau o cantitate prea mare de acizi in organism. Printre altele, aciziise acumuleaza in organism atunci cand mancam dulciuri (care se transformaapoi in acizi).

In consecinta, detoxifierea este secretul longevitatii, iar exercitiiletaoiste interne constituie secretul unui sistem endocrin (glandular)sanatos si puternic care favorizeaza detoxifierea. In cazul in care unadin aceste glande este indepartata pe cale chirurgicala, organismul s-arafla in stare de lipsa sau dezechilibru permanent. Medicina occidentalaconsidera ca cele sase glande sunt individuale si independente, decidisociabile.

In filozofia taoista, amputarea unei glande este perceputa ca o crimapentru ca ea dezechilibreaza intregul organism, ceea ce deschidecutia Pandorei, de unde se vor revarsa mii si mii de probleme desanatate. Totusi, chiar si atunci cand o glanda este inlaturata,exercitiile taoiste interne pot continua sa joace un rol important inalimentarea organismului cu energie si cu hormoni, opunandu-se astfelca slabirea sa ia amploare.

Novicele taoist intelege ca nu poate obtine rezultate spectaculoaseintr-un timp scurt, el trebuie intai sa-si detoxifieze organismul. Incetincet isi pregateste corpul pentru a putea inmagazina mari cantitati deenergie si in acelasi timp invata cum sa lucreze cu aceste energii. Pentruaceasta insa trebuie ca organele si glandele lui interne sa fie sanatoase,puternice si echilibrate din punct de vedere emotional.

Pentru a ne detoxifia glandele si intregul corp avem la dispozitie unuldin elementele cele mai importante de pe pamant, fara de care nu arexista viata pe planeta, si anume apa.
70 % din suprafata Pamantului esteacoperita de apa, la fel si corpul uman al unui adult este format din 70%apa. Reglarea metabolismului apei si permanenta primenire a cantitatiide apa ne pastreaza puternici si sanatosi. Toti doctorii vin si spun caun adult are nevoie de 2-3 litrii de apa pe zi, mai ales in timpul verii,pentru a ne pastra sanatatea.

Taoistii explica intr-un mod simplu si eficient necesitatea consumului deapa zilnic. Ei spun ca atunci cand suntem bolnavi de fapt noua ne estesete. Asta inseamna ca nu avem suficienta apa in corp pentru a scoatetoxinele si reziduurile din interiorul nostru iar aceste depozite detoxine si de deseuri ne creeaza problemele de sanatate. In momentul incare aducem o mare cantitate de apa in corp, aceste toxine si deseuri pecare celulele noastre le tin depozitate in interiorul lor, sunt deversatein apa iar apa le scoate afara din organism. Simplu. Problema este cum,cat si cand bem aceasta cantitate de apa.

Cand? Dimineata, intre orele 5-7, cand intestinul gros are maximul deactivitate, iar rolul lui este de a scoate rezidurile din corp. Pelanga faptul ca aceasta cantitate de apa ajuta intestinul grossa-si indeplineasca sarcina (eliminand constipatia) ea mai scoatesi toxinele din organele si glandele noastre interne (in special dinficat). Actioneaza ca un gunoier foarte eficient care nu lasa deseurilesa se adune cu zilele ci in fiecare dimineata trece si ia tot ce seaduna din ziua precedenta.

Cum? Punem apa de cu seara intr-o sticla si o lasam peste noapte in camerain care dormim. Dimineata luam sticla si o agitam de 120 de ori pentrua incarca apa cu propria noastra energie. Aceasta agitare oxigeneazasi improspateaza apa, o energizeaza si o face usor de asimilat de catrecorp.
Atentie, nu se bea apa rece din frigider.

Cat? Incepeti cu o cantitate care nu va deranjeza, 0,5 litri (cam 2-3pahare obisnuite), pe masura ce corpul dumneavoastra se reobisnuieste cuconsumul de apa cresteti gradat cantitatea de apa pana la 2 litri. Ceicare aveti diferite afectiuni (renale, cardiace) nu va grabiti, datitimp apei sa va rezolve problemele de sanatate, aceasta tehnica nu arelimita de timp, puteti ajunge sa beti 2 litri de apa dimineata abia dupaun an de zile, nu conteza, aduceti-va aminte ca practicile taoiste nuse fac fortat, nu ne agresam corpul, doar prin perseverenta si intr-unmod relaxat reusim sa-l educam si sa-l vindecam.

Cei care nu avem mari probleme de sanatate putem creste cantitatea deapa pana la 3 litri femeile si 3,5 litri barbatii. Nu va speriati deaceste cantitati, corpul dumneavoastra le poate asimila, dupa cum v-amspus treptat, in timp, si nu dintr-o data, singura problema este ca timpde 3-4 ore dupa aceea veti elimina apa cam din jumatate in jumatate deora si deci trebuie sa aveti o toaleta prin preajma.

Personal am facut aceasta tehnica timp de un an, iar rezultatele obtinutema indreptatesc sa o recomand si altor persoane.

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adrinulea pe 28 Nov 2011, 18:35
    Analize

    Vai acum vad ca toti sunteti doctori, sunt doctori care au invatat 8 ani si se pricep bine in lucrul lor...adresati-va la medicul de familie dar nu i ncercatu auto-lecuire....

    0
    0

  • haiducu mihaila pe 7 Aug 2011, 22:11
    apa PI (vie)

    am 57 de ani , de 4 ani beau NUMAI apa PI optimizata,alcalina , si mi-a adus in parametri normali toate functiile, analizele ma simt mai sanatoasa ca la 30 de ani.Sunt energica plina de viata, optimista,nestresata si recomand tuturor indiferent, ca sunteti sanatosi sau bolnavi, tineri sau varstnici, sa SCHIMBATI apa, fie ea si plata ,0766572226

    2
    0

  • eftimie irina pe 5 Iun 2010, 12:25
    glanda tiroida

    am 33 de ani si o fetira de 7 anisori, prima de a ramine insarcinata aveam 55 de kg iar in timpul sarcini mam ingrasat foarte mult,si nu reusesc sa mai slabesc,am luat si pastile dar mam ingrasat mai mult,imi este rusine sa ma uit in oglinda am fost la doc simi spune ca trebue sa mininc putin si sa fac sport drept sa va spun nu miinc exagerat de mult dar el nu ma crede mam regasit in simptomele de glanda tiroida poate sa fie oare poate cineva sa ma ajute VA MULTUMESC

    0
    0

  • oana pe 26 Feb 2010, 19:28
    obezitatea

    sunt obeza,am 20 de ani ,ma chinui sa slabesc .iau pastile de slabit ,incerc sa mananc sanatos dar degeaba,eu cred k e din kuza glandei tiroide deoarece gusa mi s mareste p zi ce trece,sunt plina de vergeturi vinete.am inceput sa ma ingras odata brus oare o fi din cauza glandei?ma pueti ajuta?multumesc

    0
    0

  • nikycole pe 11 Ian 2010, 02:36
    obezitatea

    sunt obeza beau apa nu ma ajuta nu mai stiu ce sa fac am mari probleme si am doar 27 de ani!simt ca nu mai pot face nimic pt mine! multumesc!

    2
    0

  • maria pe 20 Mar 2009, 13:30
    glanda tiroidala

    vreau sa stiu care sunt simtomele si daca di cauza asta ma ingras,maninc putin ,si vreau sa stiu ce trebuie sa fac ,multumesc.

    0
    0

  • ana maria pe 22 Sep 2008, 13:13
    glandele suprarenale

    Buna ziua ma numesc Ana Maria Cuzuban si am o intrebare pt. dumneavoastra.Va rog f. mult sa imi spuneti mai multe despre glandele suprarenale si daca se secreta prea multa adrenalina ce efecte pot aparea si pe ce dutrata.Ce analiza trebuie facuta pt. aceasta afectiune,si in ce consta.va multumesc f. mult.

    12
    7

  • Florin pe 13 Mai 2008, 08:48
    Apa

    Beau de patru luni apa plata cu lamaie si de o saptamana am achizitionat un ionizator de apa alcalina. Pe scurt ma simt din ce in ce mai bine si pot spune ca exista o singura cale de a trata cauza tuturor bolilor acidoza, si aceasta cale este alcalinizarea continua prin apa de calitate, fructe proaspete, sport si optimism.

    3
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod