Sanatate si longevitate prin practicile taoiste

De-a lungul timpului, oamenii au cautat diferite metode de a-si imbunatatisanatatea si longevitatea. Taoistii din China au obtinut rezultate foartebune in ambele domenii. Pana nu demult, practicile pentru mentinereasanatatii si prelungirea vietii nu erau cunoscute in Vest, si aceastadin mai multe motive. Va propunem, incepand de azi, un serial in careiti vom oferi sfaturi utile, desprinse din practica taoista.

Unul din acestea era faptul ca taoistii traiau in locuri izolate dinChina. Multe din invataturile lor erau mostenite ca secrete si nu erauimpartasite nici macar populatiei Chinei. Invataturile erau scrise, darintr-o maniera atat de criptica, incat nici macar chinezii nu intelegeautextele. Multe din misterele legate de aceste practici au fost elucidatede maestrii taoisti care au inceput sa predea invataturile in Vest.

Putine din practicile maestrilor au fost impartasite publicului general. Oparte a problemei o reprezinta ideea ca doar expertii in arte martiale sicei obsedati de consumul exclusiv al alimentelor nedaunatoare sanatatiipot beneficia de pe urma studierii si practicarii tehnicilor taoiste. Cutoate ca expertii in arte martiale pot beneficia de pe urma practicariiacestor tehnici si ca o dieta sanatoasa poate spori succesul acestora, nueste mai putin adevarat ca oricine poate beneficia de pe urma diferiteloraspecte ale invataturilor taoiste.

Ce este Tao?

Tao se traduce prin "calea, drumul". Calea include o multime de lucrurila care nu v-ati gandit niciodata. Natura urmeaza Calea. Calea includetoate conceptele despre Dumnezeul creat si venerat de om. Calea stapanestemersul universului.

Dar ce inseamna toate acestea? In esenta, Calea sau Tao este ceva cenu poate fi definit.
Tao este un cuvant reprezentand simbolul a cevace sta la baza realitatii. Taoistii spun ca atunci cand incerci sadefinesti Tao, acesta nu mai este Tao. Asta pentru ca noi incercam sadefinim numai ceea ce stim pe cand adevaratul Tao cuprinde si ceea ce nustim. Tao cuprinde orice: toate cuvintele, toate gandurile si actiunile,reprezinta natura cu tot ceea ce stim si mai ales ceea ce nu stim despreea, cuprinde intregul univers, cunoscut sau mai putin cunoscut.

Un taoist invata sa lucreze cu propria energie si cu energiapamantului. Cel care parcurge Tao invata sa-si stapaneasca propriaenergie si tocmai acest lucru sta la baza practicarii Tao.

Beneficiile practicarii alchimiei taoiste

Probabil ca cea mai buna denumire a acestei practici ar fi alchimiainterna taoista. In China, se foloseste denumirea de Qi Gong (ChiKung). De fapt, Qi Gong-ul este doar o parte din alchimia internataoista. Alchimia interna taoista este predata de un maestrutaoist. Adevaratii maestrii taoisti din China s-au retras inanonimat. In locul lor, exista acum maestri Qi Gong care au pierdutsecretele practicilor cu energia sexuala si ale alchimiei interne,dar au transformat studiul lui Qi (energiei) intr-o stiinta.

Practicand tehnicile energetice cuprinse in sistemul alchimiei internetaoiste (Qi Gong-ul fiind doar una din ramurile acestei practici),putem obtine rezultate in reglarea sistemului nervos, circulator,respirator, endocrin, imunitar, digestiv, muscular si osos, ne putemregla temperatura corpului (atat periferic, cat si central). Acestepractici ne ajuta sa inlaturam si sa transformam oboseala si stresul,sa ne crestem capacitatea de munca, sa ne pastram echilibrul interiorin fata evenimentelor neprevazute ale vietii.

Fundamentul practicilor taoiste consta in a invata cum sa conservamenergia (qi) fizica din corp astfel incat ea sa nu mai fie irositasi slabita ca urmare a interactiunilor din lumea fizica.
Independentaspirituala totala impune evitarea epuizarii acestei energii prin ochi,urechi, nas, gura sau printr-o activitate sexuala excesiva.

Incepatorul in sistemul taoist face primii pasi invatand o serie deexercitii care transforma corpul fizic intr-un organism eficient sisanatos, eliberat de tensiunile si stresul vietii cotidiene. Telulacestui nivel este de a invata cum sa ne autovindecam, cum sa ne iubimpe noi insine si pe ceilalti. Acest nivel poate necesita pana la 12 lunide practica consecventa. In tot acest timp invatam cum sa condensam si saconservam forta vitala cu ajutorul unor tehnici de baza: surasul interior,cele sase sunete vindecatoare, orbita microcosmica si altele.

Pe masura ce oamenii imbatranesc, forta lor vitala slabeste, cauzandadeseori boala si suferinta. Prin aceste tehnici noi invatam cum saacumulam si sa rafinam forta vitala, formand o sfera de qi, astfel incatea sa nu se mai disperseze.

Primul pas - sa ne vindecam prin respiratie corecta

Primul lucru pe care il invata un practicant este cum sa respire. Dinpacate, oamenii au uitat cum se respira natural si asta din dorinta dea-si arata pieptul (pectoralii - barbatii si sanii - femeile). Acestlucru face ca omul respectiv sa nu foloseasca decat partea superioaraa plamanilor(cam 30%) ceea ce duce treptat-treptat la o insuficientaoxigenare a intregului organism, rezultatul fiind aparitia diferitelorboli.

Respiratia corecta include folosirea diafragmei toracice, ceea ce ducela masarea cu fiecare respiratie a organelor interne din zona plexuluisolar. Acest masaj intern pe care il executam cu ajutorul respiratieiface ca organele interne sa fie in permanenta masate, destresate siincarcate energetic.
Cred ca si dumneavoastra v-ar face placere sa fitimasate cat mai des; acest lucru il doresc si organele noastre interne,indiferent de varsta, sex, religie, nationalitate sau conditie sociala.

Reglarea respiratiei o puteti face oriunde, nu necesita conditiispeciale sau echipament specific. Pur si simplu va imaginati ca plamaniidumneavoastra sunt ca un pahar cu apa. Cand umpleti paharul, se umpleintai partea de jos, apoi partea de mijloc si in cele din urma parteasuperioara. La fel trebuie sa va incarcati si plamanii, intai partea dejos, apoi partea de mijloc si in cele din urma partea superioara. Candexpirati ii goliti intai partea superioara, apoi partea de mijloc si infinal partea inferioara, exact ca la un pahar cu apa. Nu aveti cum sagoliti mai intai partea inferioara a paharului, trebuie sa incepeti desus.

Acest lucru il fac bebelusii cand respira; ei folosesc foarte multabdomenul, indiferent daca sunt treji sau dorm. Pe masura ce cresc, eiincep sa fie conditionati de catre mediu, li se spune tot mai des: sugeburta, scoate pieptul in fata, dar acest lucru, dupa cum am mai scris,duce la o insuficienta oxigenare a intregului corp, dar si la o blocare aenergiei in diferite zone ale corpului (piept, abdomen, cap). Iata cum,printr-o banala si extrem de simpla tehnica, noi putem sa ne intarimintregul corp, crescand sistemul imunitar, regland sistemul repirator sisistemul circulator, lucru care aduce dupa sine o multime de beneficiiin plan fizic, emotional, mental si spiritual.

Aceste tehnici simple dau rezultate in momentul in care le practicamcu perseverenta si intr-un mod relaxat.
Maestrul taoist Mantak Chia,creatorul sistemului Universal Tao, spune clar: "daca practici, airezultate, daca nu practici, nu ai".

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro

Daca doriti sa exersati...
Centrul de Resurse pentru Tineret al asociatiei SCOP, piata WalterMaracineanu nr. 1-3, et. 1, sala 131, intrarea Agroexport dinsprestr. Brezoianu, va sta la dispozitie. Cursul dureaza de la ora 18:00 la20:30.
Tehnicile de alchimie interna taoista sunt predate de Costin Vasile,instructor de Taiji Quan si Qi Gong.
Costin Vasile practica din 1997 cu profesorul taoist Adrian Cranta,amandoi fiind elevi ai maestrului taoist chinez Mantak Chia. Este studentin ultimul an la Psihologie si a verificat eficienta acestor tehniciin situatii speciale pe parcursul misiunilor la care a luat parte inBosnia, Albania, Macedonia si Kosovo in anii 2000-2001. Din anul 2000este acreditat ca instructor de catre Federatia Romana de Arte Martiale,unde a lucrat cu profesorul de Taiji Quan si Qi Gong Cezar Culda.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod