Ce este, de fapt Spirulina?

Unele alge, mai exact microalgele precum chlorella, alga verde-albastruie(Aphanizomenon flos-aquae) si spirulina, contin mai multa clorofiladecat orice alte alimente. Continutul lor de clorofila poate fi chiarmai mult decat dublat, daca se adopta unele conditii mai specialede cultivare. Cele trei plante acvatice enumerate mai sus sunt celemai acceptate si cunoscute dintre toate microalgele cunoscute despecialisti.

Avand forma spiralata si culori ce variaza intre verde inchis siverde-albastrui, acestea au dimensiuni masurabile in microni (milionimide metru). Se pare ca ele ar fi fost primele forme de viata pe Terra. Depilda, in spirulina putem descoperi trei milioane si jumatate de ani dinexistenta planetei noastre codificati in acizii sai nucleici - ADN siARN. In acelasi timp, toate microalgele furnizeaza respiratia proaspataoriginara, care a condus la dezvoltarea vietii pe pamant. Au existatperioade in istoria omenirii cand multi au trebuit sa se intoarca laaceste forme primare de viata, ca suport nutritiv de supravietuire.

Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si celanimal, oferind avantaje nutritive unice. In stare deshidratata, pelanga clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-carotensi acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sauvegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN justifica incredereaspecialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinirea proceselor de imbatranire.
Sa remarca, totusi, ca excesul de acizinucleici aduce si riscul cresterii nivelului acidului uric in organism,provocand astfel pierderea calciului, aparitia calculilor renalisi instalarea gutei. De aceea, este nevoie de o dozare atenta inadministrarea acestora.

Majoritatea fabricantilor de produse pe baza de microalge insista -in dorinta lor de a-si atrage clientela - asupra continutului ridicatde clorofila, avand in vedere calitatile terapeutice, de detoxifieresi regeneratoare ale proteinelor, beta-carotenului, ale acizilor grasiomega-3 si gama-linoleici ce se afla in corofila.

In general, spirulina are efecte de intretinere si tonifiere, fiindutila pentru tratarea unor deficiente, dar, totodata, ofera o actiunede "curatare" a organismului. Cei cu un organism slabit, sau careasimileaza greu hrana o pot folosi, datorita proprietatii de a fi usordigerata si absorbita in organism. O mare parte din proteinele salese gasesc sub forma de biliproteina, care este "predigerata" chiar decatre spirulina. O mare parte din carbohidratii sai sunt desfacuti inramnoza, iar o parte mai mica (dar importanta) in glicogen. Acesteafurnizeaza organismului energie foarte curand dupa ingerarea lor. Aceiacare exagereaza cu consumul de proteine animale - care nu se asimileaza sidevin o povara pentru corp - vor putea sa beneficieze mai mult de aportulde proteine speciale ale spirulinei.
In general, bolnavii supraponderali,hipoglicemici, diabetici, cancerosi, artritici, sau cu alte afectiunisimilare, pot avea un ajutor pretios in spirulina. Consumul a 10-15 grzilnic dintr-o astfel de proteina devine satisfacator pentru organism,putand inlocui in cea mai mare proportie proteinele animale. Un rolimportant il joaca spirulina in alimentatia unui bolnav cu severa afectarea ficatului rezultata din consumul exagerat de alcool sau alimente cuefect distructiv asupra nutrientilor, sau droguri. Spirulina protejeazarinichii impotriva efectelor unor medicamente foarte puternice.

Conform principiilor nutritiei si dietoterapiei chineze traditionale,spirulina are urmatoarele proprietati: mireasma usor sarata, energieracoroasa, creste secretia de fluide de tip Yin, foarte nutritiva,detoxifianta a rinichilor si ficatului, imbunatateste calitatea sangelui,curata vasele arteriale, inhiba dezvoltarea fungiilor, bacteriilor sifermentilor.

Spirulina este folosita in tratamentul anemiei, hepatitelor, gastritelorsi altor procese inflamatorii, al diabetuuli, hipoglicemiei, obezitatii,malnutritiei, in tonifierea pielii si in afectiuni cronice ale pielii;imbunatateste imunitatea. Dar, este contraindicata pentru bolnavii cuedeme (care retin apa) sau blocaje ale fluidelor ce iriga abdomenulinferior. De remarcat efectul inhibitor in formarea cancerului decolon, datorita prezentei pigmentului albastru de phycocianina (obiliproteina).
Sunt putine alimentele care au pigmenti albastri. Acestia- existenti in spirulina - au efecte astringente si de remisie ainflamatiilor. Tot phycocianina este responsabila de acumularea deaminoacizi in creier, pentru formarea neurotransmitatorilor, ceeace mareste capacitatile mentale ale individului. Continutul bogat inacid gama-linoleic (AGL), ca si de prostaglandina face din spirulina unfactor de sporire a imunitatii demn de luat in seama, mai ales de catrepersoanele care duc lipsa de AGL.

Si, o ultima obervatie interesanta: peretele celular al spirulinei estecompus din mucopolizaharide (MPZ) - niste zaharuri complexe intercalate cuzaharuri simple, aminoacizi si, uneori, cu proteine. Acestea sunt completdigerabile, putand inlocui cu succes alte vegetale, seminte sau chiaralge care contin greu digerabila celuloza. In plus, MPZ sunt creditate cucapacitatea de a intari tesuturile corpului uman, facandu-le mai elasticesi mai rezistente, avand si un efect puternic antiinflamator. Acesteapot veni in ajutorul persoanelor cu activitati fizice intense precum sivarstnicilor. MPZ sunt utilizate si pentru intarirea tesuturilor inimiisi impotriva deprecierii arterelor, putand proteja sistemul vascularprin reducerea grasimilor din continutul sangelui.

Problema este ca alegerea produselor trebuie facuta in raportcu datele individuale si nu prin generalizarea asupra tuturorpersoanelor.
Desigur, producatorii resping ideea aceasta, pentru a nu-sireduce vanzarile. Trebuie sa va spun ca, in Statele Unite, utilizarea inscopuri medicale a microalegelor este interzisa - deocamdata - datoritafaptului ca s-au inregistrat si efecte negative asupra unor pacienti. Depilda, aparitia unor tulburari digestive si a unor dureri de cap, desisunt considerate indicii de beneficitate a terapiei, sunt uneori preapersistente. Cu cat pacientul este mai grav intoxicat, cu atat mai micava fi doza de inceput, lucru pe care nu toti medicii il cunosc. S-a maiobservat ca, in urma unor clisme, a rezultat o absorbtie incompleta atabletelor de spirulina la nivel intestinal. Se stie ca microalgele sunthidrofile. De aceea, se recomanda zdrobirea tabletelor cu dintii si ocantitate mare de lichide. Daca lichidul nu este o supa calda, ci pur sisimplu apa rece, atunci este bine sa se administreze cu o jumatate de orainainte de masa, pentru a evita diluarea tabletei in sucurile gastrice.

Asadar, spirulina, ca si celelalte microalge, este un mijloc terapeuticvaloros, dar nu poate fi consumata fara sfatul unor specialistiveritabili.

de Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
www.qitaky.ro

 

Comentariile 101-121 din 121

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • viorel pe 18 Nov 2008, 17:44
    spirulina

    am inceput si eu cura cu "magica spirulina" si astept ca dupa o luna de tratament sa vad ce "beneficii" voi obtine.

    0
    0

  • ZMARANDESCU pe 28 Oct 2008, 15:51
    spirulina siceaiul de marar

    am varsta de 52 ani si am trecut printr- perioada critica acum 4 ani.Ospun cu tarie si cu voce tare ca NIMENI pe lumea asta sa nu faca prostia pe care am facut-o eu. Am citit intr-o revista ca mararul pus la macerat, cu putin alccol si apoi luat in fiecare zi cate o lingurita imi va mari sanii, lucru pe care mi-l doream f.mult. Sunt o persoana inalta(1,72) am nascut 2 copii, imi doream si eu sa arat mai bine. Precizez ca am varsta de 52 ani, sunt modesta, dar consider ca arat f.bine pt. aceasta varsta. Dupa ce am consumat cam 3 sapt. acest macerat de marar, am facut un nodul la san, care a trebuit operat urgent. NU VA POT SPUNE PRIN CE AM TRECUT, NU MA VISAM DECAT IN COSGIUC. A fost pt.mine GROAZNIC.ROG CU INSISTENTA, NIMENI SA NU UTILIZEZE PROCEDEUL MEU, AM MAI VAZUT ACESTE SFATURI DE UTILIZARE A MARARULUI. NU FACETI ASA CEVA. De circa 2 ani de zile, folosesc spirulina in combaterea bufeurilor datorate menopauzei. Aveti incredere in acest produs, face minuni.Am consultat un medic inainte de a folosi acest produs, eu fiind operata la san m-am gandit sa nu am probleme. FOLOSITI cu incredere, primele 3 luni am luat 2 pastile pe zi, dimineata si seara inainte de mese, dupa care pentru intretinere mi-au fost indicate 1 pastila pe zi. Ma simt excelent, bufeurile au cedat aproape in totalitate, starile de insomnie au disparut si nu am pus pe mine nici un gram, am acceasi greutate. Te mentine in forma.Va doresc sanatate multa.

    0
    0

  • cora pe 17 Oct 2008, 21:28
    spirulina

    cate tablete trebuie sa iei pe zi pentru a slabi,am 162 cm si 72kg.dupa doua nasteri ,va rog poate stie cineva.mersi mult

    0
    0

  • ana pe 27 Sep 2008, 10:37
    nelamurire

    este adevarat ca daca se ia spirulina inainte de masa pot lua cateva kg in plus si daca se ia dupa pot scadea cateva kg? eu as vrea sa iau cateva kg in plus. Am 1.61 si 44 de kg si as mai vrea cateva in plus. astept raspuns. multumesc.

    0
    0

  • cristina pe 24 Sep 2008, 22:30
    concluzii

    Am descoperit spirulina si o consider extraordinara...eu si toata familia.Copiii au botezat`o pastila de enrgie,iar eu o folosesc oricand am nevoie in loc de mancare,cafea etc..Va recomand cu incredere.Nu mi s`a intamplat niciodata sa am reactii adverse si nu cred ca voi renunta vreodata la ea.

    0
    0

  • veronica pe 22 Sep 2008, 17:02
    buna

    acuma am inceput sa iau si eu suplimet alimentar lipostop sunt f curioasa sa vad ce rezultate da in cura de slabire daca o sa dea rezultate bune am sa va scriu cu siguranta peste o luna o sa mai las un comentariu sper sa fie de bine

    0
    0

  • laurentiu pe 20 Sep 2008, 13:30
    intrebare

    buna ziua, imi puteti spune va rog daca spirulina ajuta si la ingrasare?ca de fapt mie asta imi trebuie?!sau imi puteti recomanda ceva pentru a lua in greutate cateva kilograme in plus? va multumesc

    0
    0

  • cristina pe 10 Sep 2008, 20:44
    spirulina

    eu iau spirulina va rog sami spuneti daca mar ajuta sa iau cateva kg in plus

    0
    1

  • Florea Cristina pe 8 Sep 2008, 22:58
    colocism

    Buna ziua.Sunt operata de 3 luni de colicist si am dureri de cand mi-au fost eliminate pietrele.Am si ficatul invelit in grasime.Am uitat sa mentionez ca am 58 de ani si 93 de kg.Ce pot face pentru ameliorarea durerii si indepartarea grasimii de pe ficat si abdomen

    0
    0

  • marian pe 20 Aug 2008, 16:44
    curios

    buna ziua, imi puteti spune va rog daca spirulina ajuta si la ingrasare?ca de fapt mie asta imi trebuie?!sau imi puteti recomanda ceva pentru a lua in greutate cateva kilograme in plus? va multumesc

    2
    2

  • Flaviu pe 13 Aug 2008, 11:28
    Spirulina - inca ceva

    Am uitat ceva. Observ ca toata lumea intreaba de efecte secundare...Parerea mea e ca atata vreme cat spirulina e un supliment nutritiv pe baza de alge, in totalitate natural, nu exista efecte secundare.

    0
    0

  • Flaviu pe 13 Aug 2008, 11:26
    Spriulina

    Salutare ! Va voi spune cum am folosit eu spirulina si in ce scopuri. Am inceput o dieta - pe care ulterior am transformat-o in stil de viata :)- in luna noiembrie 2007. Am pornit motivat sa slabesc cat mai mult, aveam deja 130 de kg. Mi-am cumparat carti despre diete, ma interesa mai mult partea de motivatie pentru a slabi. In cartile respective se recomanda spirulina ca element de detoxifiere, alaturat gelului de aloe vera (se gaseste in farmacii in sticle de un litru, undeva la 60ron maxim). Am achizitionat produsele si m-am pus pe treaba. Am inceput sa mananc organizat, sa elimin alimentele saturate in sare, zahar si grasimi (stiu ei ce zic pe la televizor). Am continuat asa cateva luni, pentru mine insa spirulina a functionat foarte putin ca element de reducere a foamei. Pana la urma nu asta e ideea, sa te infometezi si nici sa urmezi o dieta care sa iti spuna ce sa mananci dimineata, la pranz si seara. Totul tine de a-ti stabili un mod de a manca, sanatos, care sa ti se potriveasca si care sa iti placa. Am slabit 40 de kg, doar prin faptul ca de cateva luni aleg cu atentie ce mananc. Ma rog, procesul e mai larg decat atat pentru ca e important sa iti pacalesti mintea (sa ti-o motivezi), dar despre cum sa faceti asta va voi spune data viitoare.:) Oricum ar fi, spirulina m-a ajutat in prima faza la detoxifiere si apoi abia la reducere a poftei. O puteti folosi alaturi de o dieta bine gandita. Daca mai aveti intrebari, va raspund cu placere, daca voi cunoaste raspunsul :)

    0
    0

  • andreea pe 3 Aug 2008, 19:56
    pot sa iau spirulina

    Buna ziua ma numesc andreea am 14 ani shi am 67 de kg am auzit ca daca iau spirulina pastile imi scade apetitul sau pofta de mancare ......daca o sa iau aceste medicamente pot sa ma imbolnavesc la aceasta varsta ? imi puteti spune va rog ce riscuri mias putea asuma daca iau aceste pastile..va multumesk anticipat andreea ..asteot raspunsul dvs ...

    0
    0

  • aurel pe 30 Iul 2008, 10:07
    nelamurire

    ati punctat ca spirulina nu este buna pt cei care au acidul uric mare,as vrea daca se poate sa dezvoltati sa inteleg mai bine dece nu este bun atita timp cit el dezintoxica ficatul si rinichii curata singele (vasele sangvine) ????????daca se poate si la ce cantitati de spirulina se intimpla marirea cantitatii de acid uric si eliminarea calciului,si pietre la rinichi , cu mult resepect..... ps :astept raspuns

    0
    0

  • mariana pandelescu pe 29 Iul 2008, 23:03
    spirulina este vreun remediu ptr cancerul de esofag?

    este sau nu este spirulina un remediu ptr cancerul de esofag?

    1
    0

  • Florin pe 22 Iul 2008, 02:17
    Imoral

    Mi s-ar parea corect ca sa se si raspunda la comentarile adaugate, rezolvarea problemelor unora poate reprezinta si rezolvarea problemelor altora. Asta denota un site prost intretinut .. pacat

    0
    0

  • corina pe 10 Iul 2008, 14:39
    spirulina

    spuneti mi va rog ...spirulina este buna pentru cresterea sanilor ...astept raspuns

    3
    0

  • mihaela pe 2 Iul 2008, 14:50
    Spirulina

    Greu de citit articolul dar interesant.. Eu am gasit site-ul asta PhysioSpirulina . Sa comand? Nu are doar spirulina mai are o alga dar nu prea stiu multe despre ea. Despre spirulina am auzit multe, dar nu stiu cat sunt doar vorbe si cat e adevarat. Oricum si daca doar un sfert din ce se spune despre spirulina e adevarat cred ca merita sa iei.

    0
    0

  • alexa pe 16 Iun 2008, 08:24
    spirulina

    Poate cineva sa spuna cum este spirulina, adica cat timp a administrat-o si ce efecte secundare a avut? In legatura cu comentariile de mai sus cred ca nu era cazul sa apara pe pagina web a unei reviste asemenea comentarii. Poate ca ar fi cazul sa se sorteze ce mesaje se posteaza, ca nu cred ca este cazul sa citeasca toata lumea porcariile unor oameni inculti.

    0
    0

  • bogdanescu laurentiu pe 9 Mar 2008, 12:40
    spirulina

    Buna ziua, numele meu este Laurentiu B. am 22 ani si sunt din lugoj / timis , practic ciclismul de catziva ani, tot am cautat sa iau un supliment nutritiv (si apox cu o sapt in urma am inceput sa iau spirulina inainte de masa cam de 3 ori pe zi) multa lume ma indrumat sa iau spirulina. spunand caci e un bun supliment nutritiv, dar am obs caci de cand am inceput sa iau,mananc tot mai mult parca nu am limita(de la 3 mese am inceput sa ajung la 5,6 mese pe zi si faptul asta ma ingrijoreaza,pt caci asta u e o noutate cu 5, 6 mese pe zi decat in timpul cand incep antrenamentul adiq in primavara) .Mi-e frica caci daca o sa continui sa mai iau o sa ma ingras ,fapt ce e un dezavantaj total pt mine si-mi poate compromite toata munca mea, as dori sa stiu daca i-mi puteti da un sfat cum sa iau si cate sa iau ce riscuri sunt daca continui sa iau , as dori sa stiu daca-mi puteti recomanda un program cum sa-l administrez , un fel de ghid sa-l respect, tinand cont caci aproape in fiecare zi eu depun efort foarte mare antrenandu-ma , as dori un raspuns la toate intrebarile mele, va multumesc anticipat, respectele mele Laurentiu B.

    0
    0

  • gibescu silvia pe 8 Mar 2008, 00:32
    rozmarinul

    este un produs excelent

    0
    2
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod