Cum sa invingem canicula

Traditia milenara chineza arata ca exista doua cai principale prin carese pot evita efectele devastatoare ale caldurilor toride: o nutritieadecvata si exercitiile de qigong (se citeste: cikung).

Intre principiile care ii domina de milenii pe chinezi in alimentatia lor,se numara si acela al continutului de energie al alimentelor. Exista cinciastfel de energii: calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece. Daca,in timpul iernii ne intereseaza alimentele calde si fierbinti, care nepot asigura o compensatie pentru frigul de afara, vara este anotimpulcare va impune mai multe alimente reci, racoroase si - eventual -neutre. Desigur, nu trebuie sa intelegem prin "alimente reci" toatealimentele pe care le consumam proaspat scoase din frigider.

Ci, este vorba despre efectul alimentelor asupra noastra, dupa ce aufost digerate. Nu ar fi rau sa adoptam si noi obiceiul de bea ceainegru chinezesc, fierbinte, in perioadele cele mai toride. Acest felde ceai este un aliment extrem de rece si este mult mai eficient decatalte bauturi pretinse a fi racoritoare. Oricat de mult va plac astfelde bauturi, nu uitati ca ele doar va fac placerea de moment! Racoareaadevarata vine, de pilda, de la fructe precum: merele, grapefruit,mandarinele, mango, smochinele japoneze, perele, capsunile si -desigur! - pepenii rosii si galbeni. Toate sucurile naturale facutedin aceste fructe va pot satisface din plin dorinta de a va racori..Deoarece albusul oului de gaina este tot un aliment rece, puteti sava preparati spume din fructele sus mentionate. Mancarurile care v-arputea feri de efectele marilor calduri ar putea fi preparatele din:branza de soia, dovlecei, cicoare, scoici (de mare si de apa dulce),ciuperci champignon, castraveti, vinete, oua de rata, varec (iarba de mareverde-rosiatica), alge de mare, iarba de mare, salata verde, lemn dulce,petale de crin alb, ficat de pui si de oaie, maghiran, menta, ridichi,rosii, grau si tarata de grau. Acestea va pot asigura mancaruri savuroasesi racoritoare - chiar daca le mancati calde. Totusi, reduceti consumulde produse din grau, caci acestea va maresc aciditatea din organism.

Exercitiile de qigong menite sa aduca rapid starea de confort termic,in conditii de arsita, sunt greu de invatat fara indrumarea competentaa unui maestru. Va recomand sa incercati urmatorul exercitiu: va asezatila marginea unui scaun, cu talpile si genunchii departate la o latime desolduri, cu palmele pe genunchi, cu ochii inchisi; va reglati respiratia,profunda si prelungita, dupa care va veti imagina ca sunteti pe o insula,izolati, apasati de propriile stresuri. Inchipuiti-va atractia larguluioceanului care va inconjoara si decideti "evadarea". Pe o imaginara plutacu panze parasiti insula plina cu dureri, suferinte si aer fierbinte,irespirabil. Plutiti in bataia brizei oceanice si racoriti-va cu valurilealbastre. In numai 3-4 minute puteti obtine starea de confort termic pecare o cautati in mijlocul caniculei.

Si, pentru ca vremea caniculara va impinge la plaja, atentiemare. In 1998, cercetatoarea americana dr. Marianne Berwick (MemorialSloan-Kettering Cancer Centre, New York) demonstra ca utilizarea cremelorsolare creste substantial riscul de cancer cutanat. Aceasta, deoarececremele nu fac decat sa intarzie procesul de secretare a pigmentului de"bronzare" de catre celulele melanocite. Astfel, cei care folosesc cremelesolare se expun un timp mai indelungat la soare, dorind colorarea pieliisi crezandu-se totodata protejati. Stim, deja, ca ozonul stratosfericeste din ce in ce mai putin - permitand trecerea unei mari cantitatide raze ultraviolete A si B - ceea ce amplifica riscurile la care sesupun de buna voie foarte multi amatori de bronz. Si mai periculos aparefenomenul la copii pe care parintii ii lasa sa zburde pe plaja, sub soare,"imbibati" cu cremele cu indici ridicati de protectie.

Care ar fi solutia?
Taranii chinezi, poarta in timpul lucrului la camp acele palarii conicedin paie cu diametru foarte mare. Orice s-ar intampla, capul trebuieprotejat de excesul de radiatii solare. Cand trebuie sa lucreze farapalariile lor, ei isi ung pielea cu ulei de susan sau cu untura de porcin care se fierb niste plante echivalente cu musetelul nostru, arnica sisalvia. Cu un astfel de unguent pielea este mult mait ferita de riscularsurilor dar si de aparitia nevilor si a cancerelor de piele.

Daca, totusi, se intampla sa se produca arsuri atunci acestea pot fitratate astfel: se tamponeaza pielea cu o carpa moale, inmuiata in lapte,sau, se aplica pe suprafata afectata felii de morcov, castraveti oricartofi, sau se unge pielea cu suc de aloe vera.

Ca un tratament de refacere a pielii arse, va propun o reteta antica:se pun cateva felii de dovleac intr-un vas de lut si se ingroapain pamant pentru 6-10 zile. In acest timp dovleacul putrezeste si selichefiaza. Acel lichid se aplica pe piele, ajutand la refacerea completaa tesuturilor lezate de orice arsura. Mai rapida, este combinatia dintrebranza de soia si zahar. Se amesteca bine si se aplica pe piele. Sau,se bate un albus de ou cu 1 lingura de ulei de susan si se aplica pepiele de 2 ori pe zi.
Si, un sfat important: atunci cand stiti ca va expuneti mai mult la soare,consumati mai multe alimente bogate in vitamina C, proteine si lichide.

de dr.Adrian Florea
Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qiqong
www.qitaky.ro

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • moashasanda pe 19 Mai 2008, 14:21
    foarte buna tema de mai sus

    sunt citeva sfaturi folositoaremai astept noutati

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod