Autotratarea cu ajutorul tehnicii Shiatsu

Medicina Extremului Orient considera prevenirea foarte importanta, la fel ca si tratarea timpurie. Printr-un comportament cumpatat, influentele negative asupra sanatatii pot fi contracarate.(...) Se urmareste insanatosirea, eliminarea incordarii si destinderea corpului. Aplicarea regulata a acestei tehnici este foarte importanta. Se recomanda tratarea preventiva de trei pana la patru ori pe saptamana, 15-20 de minute.
Baza craniului

Tratare: Duceti ambele maini in spatele capului, in zona prelungirii craniului. Atingeti cu degetul aratator si mijlociu usoara crestatura de la capatul superior al gatului, imediat sub baza craniului. Acolo apasati mai tare cu degetele. Se va apasa de trei ori cate trei secunde cu mici pauze.


Muschii gatului

Tratare
: Asezati ambele maini pe muschii pozitionati de-a lungul gatului. Palpati cu degetele aratator si mijlociu dunga cea mai de sus a gatului. Apasati in acelasi timp, pentru trei secunde. Dupa o pauza inaintati cu degetele aproximativ doua latimi de deget mai jos si apasati din nou. Inaintati in acelasi ritm din ce in ce mai jos, pana la nivelul umerilor.


Umerii si spatele

Tratare:
Cu degetele mijlociu si inelar de la mana stanga palpati muschii de la umarul drept in sus spre gat. La jumatatea drumului se observa un punct care reactioneaza la apasare. In acest punct isi au originea cel mai adesea crampele musculare. Acest punct sensibil se va apasa de trei ori cate trei secunde. Repetati exercitiul si la umarul stang.


Zona lombara


In timpul efectuarii exercitiului de tratare a spatelui, trebuie sa stati in picioare, pentru a avea corpul intins.
Tratarea: Se incepe din partea dreapta a spatelui. Palpati cu degetele aratator si mijlociu coccisul. Aici se va apasa timp de doua secunde, imediat langa coloana vertebrala. Apoi mergeti doua latimi de deget mai sus si apasati din nou. Continuati pana ajungeti la talie. Pe partea din stanga a spatelui se va proceda la fel.


Fata

Tratare: Departati usor mainile si asezati degetele aratator, mijlociu si inelar intre radacina parului si baza nasului. Apasati moderat de trei ori cate trei secunde. Inaintati cu degetele spre exterior pana la o linie imaginara intre mijlocul sprancenelor si radacina parului. Apasati si aici in acelasi mod. La sfarsit se trateaza linia dintre capetele sprancenelor si radacina parului, tot la fel, de trei ori cate trei secunde.


Ochii

Punctele de apasare corespunzatoare se afla pe marginea interioara a orbitelor.
Ambii ochi vor fi tratati simultan, cel stang cu mana stanga, iar cel drept cu mana dreapta.
Observatie: Daca purtati lentile de contact, indepartati-le inainte de inceperea masajului.
Tratarea: Se indeparteaza degetele aratator, mijlociu si inelar de la ambele maini si se aseaza pe marginea superioara a orbitelor. Degetul inelar trebuie sa fie foarte aproape de nas. Tinand ochii inchisi se apasa usor cu varfurile degetelor spre partea superioara a marginii orbitelor. Dupa trei secunde de apasare se aseaza degetele ceva mai adanc pe pleoapele inchise. Apasati usor trei secunde. In continuare se apasa mai jos catre marginea interioara a orbitelor. Degetele se curbeaza usor, pentru a avea o actiune mai buna.


Picioarele

Tratare: Incepem de la coapsa. Se aseaza varfurile degetelor mari in cel mai inalt punct al piciorului pe partea din fata, in timp ce degetele celelalte cuprind usor partile laterale ale coapsei. Se lucreaza pe o linie imaginara, pana la rotula, lasand intotdeauna doua latimi de deget intre punctul apasat anterior si urmatorul. Se apasa timp de trei secunde in fiecare punct.

Urmatoarea linie care se trata se afla in partea interioara a coapsei, si se intinde pana la partea interioara a incheieturii genunchiului. Degatele mari vor fi asezate unul langa altul in punctul de inceput. Apasarea dureaza trei secunde, iar distanta dintre puncte este de doua latimi de deget.

Pe gamba exista trei linii, doua pe partea din fata si una pe muschi.
Punctele de pe partea din fata a gambei se afla pe de o parte si de alta a tibiei, exact de la genunchi pana la partea superioara a gleznei. Se aseaza degetele mari foarte apropiate, chiar sub genunchi, sub proeminenta tibiei. Celelalte degete cuprind piciorul lateral. Se va apasa puternic timp de trei secunde, apoi se va inainta doua latimi de deget mai jos si se va apasa din nou. Ultimul punct spre linia imaginara se afla pe marginea exterioara a osului, in partea de sus a gleznei.

Pe linia din partea interioara a tibiei, se incepe tot de sus, de sub incheietura.
Se aseaza ambele degete mari in cel mai de sus punct de pe linie si se va inainta cu cate doua latimi de deget, pana la partea interioara a gleznei. Durata si forta apasarii sunt identice cu cele de pe linia exterioara. Pe linia de pe muschi se procedeaza la fel. ambele degete mari se aseaza pe partea interioara a genunchiului, iar celelalte degete cuprind piciorul. Linia se afla exact pe mijlocul muschiului, pana la osul calcaiului. Apasarea va dura trei secunde, iar distanta dintre puncte va fi de doua latimi de deget.

Pentru urmatoarea sedinta de tratare, asezati-va comod pe un scaun. Piciorul drept se va aseza pe genunchiul stang.
Tratare: Se apasa cu degetul mare si cu degetul aratator de la mana stanga. Se aseaza degetul mare pe primul os al degetului mare de la picior, iar aratatorul in spatele acestuia din urma. Se apasa moderat cu cele doua degete de la mana, trei secunde. Apoi asezati degetul mare de la mana la baza unghiei degetului mare de la picior, iar degetul aratator pe partea din spate a degetului. Apasati din nou timp de trei secunde. Apasati lateral cu degetul mare si cu cel aratator, primul os. Dupa trei secunde de apasare, treceti la al doile os. Celelalte degete de la picior se trateaza in acelasi mod, deci de sus in jos si apoi lateral.


Glezna

Tratare: Asezati degetul mare de la mana dreapta in spatele gleznei drepte, in adancitura dintre glezna si tendonul lui Ahile, iar degetul mare stang in punctul corespunzator, in spatele gleznei stangi a aceluiasi picior. Celelalte degete cuprind partea superioara a labei piciorului. Se va apasa de doua ori cate doua secunde.


Talpa piciorului

Asezati-va comod pe scaun, cu piciorul drept peste genunchiul stang.
Tratarea: Apucati piciorul cu ambele maini si asezati degetele mari intr-un punct aflat pe o mediana imaginara in fata eminentei plantare. Aici apasati trei secunde. Apoi se apasa intr-un punct aflat pe aceiasi linie, in partea cea mai subtire a talpii, tot trei secunde. Inaintati in sus pana la podul talpii, iar in final intr-un punct lateral, pe lungul boltei talpii.
In fiecare se va apasa trei secunde.

Observatie: Abia dupa ce ati terminat tratarea completa a piciorului drept, incepeti cu cel stang, efectuand exercitiile descrise la coapsa, gamba si mai jos.


Mainile

Tratare: Degetul mare se apasa adanc in axila dreapta, iar degetele aratator, mijlociu si inelar se apasa pe partea din exterior a bratului, pe muschi. Se apasa simultan si cu degetul mare si cu celelalte. Se inainteaza trei latimi de deget pe linia trasata de muschi de-a lungul osului in jos. Se continua pana la atingerea ultimului punct de pe linie, chiar deasupra cotului. Distanta dintre puncte este intotdeauna de trei latimi de deget, iar durata apasarii, de trei secunde.

Pentru a trece la tratarea antebratului, acesta se roteste spre interior, astfel incat degetul mare sa fie indreptat in jos.
Tratarea: degetul mare va fi in asa fel asezat la curba cotului, incat celelalte degete sa ajunga la partea exterioara a muschilui antebratului. Dupa o apasare de trei secunde, inaintati cu trei latimi de deget spre incheietura mainii. Degetul mare ramane pe partea interioara a muschiului, celelate degete, pe partea exterioara. Dupa inca trei secunde de apasare, inaintati in jos.


Dosul mainii

Pentru efectuarea exercitiilor pentru dosul mainii, departeaza degetele de la mana dreapta, cu palma in jos. Punctele Shiatsu se afla intre tendoanele ce leaga incheietura mainii de degete.
Tratare: Se aseaza degetul mare de la mana stanga in punctul Shiatsu aflat intre radacina degetului mare si radacina degetului aratataor de la mana dreapta. Degetul aratator al mainii stangi se va aseza in punctul corespunzator de pe palma. Acest punct foarte sensibil la apasare, va fi apasat puternic timp de trei secunde. Asezati degetul mare in adancitura dintre degetul aratator si degetul mijlociu. Degetul aratator va fi plasat de partea cealalta, in palma. Se va apasa moderat timp de trei secunde. Alte doua puncte sunt asezate putin mai in fata, ultimul aflandu-se intre cele doua incheieturi.
Apasarea va dura cate trei secunde. Punctele Shiatsu corespunzatoare dintre degetul mijlociu si inelar si inelar si degetul mic vor fi tratate in acelasi mod.


Degetele

Tratare: Se ia partea din fata si partea din spate a primei articulatii a degetului mare, intre degetul mare si aratator de la mana stanga. Durata apasarii este de trei secunde. Apoi asezati degetul mare de la mana stanga pe radacina unghiei degetului mare de la mana dreapta. Aratatorul stang se afla pe partea cealalta a degetului. Se apasa trei secunde. Tot trei secunde se apasa din lateral prima articulatie. In acelasi mod se apasa moderat in partea laterala a unghiei timp de trei secunde.
Se procedeaza la fel pentru toate degetele: intai prima articulatie, apoi a doua, apasare de sus si de jos, apoi in lateral.


Exercitii de incheiere

Aceste miscari de final sunt importante pentru marirea efectelor autotratarii.
Exercitiile au urmatoarea ordine:
-Asezati-va pe podea cu bratele intinse spre spate.
-Bratele vor fi intinse cat de mult se poate. Degetele de la picioare sunt indreptate inainte, astfel incat glezna sa fie intinsa. In aceasta pozitie, numarati pana la cinci.
-Bratele raman intinse, degetele de la picioare sunt indreptate in sus.
-Ramaneti cinci secunde in aceasta pozitie.
-Relaxati bratele si picioarele.
-Apoi, cu mainile intinse si relaxate, respirati adanc pe nas. Plamanii trebuie sa se umple cu aer.
-Tineti-va respiratia putin, iar apoi lasati aerul sa iasa pe gura. Repetati acest exercitu de doua ori.
-Abia dupa ce v-ati relaxat in aceasta pozitie cel putin cinci minute, va ridicati incet.

Informatiile au fost preluate din cartea "Shiatsu - Masajul care vindeca", de Claudia Schafer, traducere Ovidiu Gheorghe, Bucuresti, Editura Niculescu, 2002, www.niculescu.ro




 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Tatiana pe 28 Feb 2006, 18:19
    Minunat!

    Imi place; as sta oricat la asa masaj, cred ca e mai bine cand il face altcineva pt. ca nu sunt sigura ca ating punctele corecte. Era bine daca aveati si o schita.

    0
    0

  • cristi_d2001 pe 18 Feb 2006, 00:24
    shiatsu

    imi place, e foarte interesant

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod