Incontinenta urinara la copii

Indiferent de cat mult ar incerca, nu trece noapte fara ca micutul tau sa nu se trezeasca ud. Nu o data te-ai intrebat daca exista ceva in neregula cu acesta.
De obicei aceasta problema dispare odata cu trecerea timpului si rar se intampla sa fie ceva serios. Uneori, insa, este nevoie de ajutorul medicului. Aici vei gasi cateva dintre raspunsurile la intrebarile pe care le ai in legatura cu incontinenta urinara la copii.


Cat de des este intalnita?

In jur de 40% dintre copiii cu varsta de 3 ani sufera de incontinenta urinara. Uneori se intampla ca vezica sa nu fie destul de dezvoltata pentru a pastra urina intreaga noapte. Alteori se intampla ca inca micutul tau sa nu recunoasca atunci cand vezica este plina pentru a se trezi si a se duce la baie.


Ce este "normal"?

De obicei, un copil invata sa foloseasca toaleta intre 2 si 4 ani, dar nu toti pot ramane "uscati" pe parcursul noptii.
Pe la varsta de 5 sau 6 ani, majoritatea reusesc sa nu se mai ude in timpul noptii, dar exista si copii care vor uda patul pana la varsta de 10 sau 12 ani.

Uneori se intampla ca un copil care nu a avut probleme, sa inceapa sa ude patul pe parcursul noptii. Acest lucru se poate datora stresului sau problemelor de la scoala. Majoritatea copiilor cu astfel de probleme reusesc sa le depaseasca pana la varsta de 10 ani.


Cand trebuie sa vorbim cu pediatrul?

Discuta cu pediatrul oricand crezi ca ai motive sa te ingrijorezi.
Dar daca copilul a inceput sa ude patul, desi pana acum nu avusese probleme, vorbeste imediat cu pediatrul. Acesta poate stabili cauza exacta a incontinentei urinare.


Fii un bun detectiv acasa si fii pregatit sa raspunzi la intrebarile:

  • Ai avut in famile un caz de incontinenta urinara?
  • Exista anumite intamplari, mancaruri sau bauturi care influenteaza frecventa acestor episoade?
  • Exista simptome neobisnuite, cum ar fi culoarea urinei?
 

Ce urmeaza?
    
Este posibil ca pedriatul sa faca anumite teste pentru a descoperi daca incontinenta este produsa de o infectie a tractului urinar.



Ce este de facut?

Pedriatul iti poate da cateva sfaturi, precum:

  • Limitarea consumului de lichide inainte de culcare;
  • Folosirea unei alarme care sa trezeasca copilul imediat ce a udat patul;
  • Marirea intervalului la care urineaza, din timpul zilei, astfel incat vezica sa se obisnuiasca sa retina urina cat mai mult timp;
  • Pastile care sa forteze corpul sa produca mai putina urina pe timpul noptii.


Cum imi pot ajuta copilul sa se simta mai putin frustat?


Asigura-l ca incontinenta urinara la copii este ceva obisnuit.
Convinge-l ca nu trebuie sa se simta rusinat si ca va disparea odata cu trecerea timpului. Nu lasa pe cei apropiati sa-l necajeasca cu glume pe aceasta tema.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Karmina pe 6 Iun 2014, 14:59
    Urinarea pe timpul nopti

    Ce pot face face ptr un baiat de 12 ani care urineza uneori pe parcursul zilei? Mentionez ca daca nu il trezesc noaptea urineza. Am facut niste investigati si aluat un tratament dar nu a prea avut rezultate.

    3
    2

  • neacsu cristina pe 10 Mar 2013, 13:40
    urinatul des la copii

    si eu am o fetita de 7 ani care urineaza f.des iar acest lucru o deranjeaza.atunci cand se joaca afara.anul trecut iam dat ampicilina 250mg.si cate 5 picaturi de albastru de metil de 3 ori pe zi si nu mai urina f.des dar acum problema a reaparut si nu stiu ce sa fac.astept raspuns

    0
    4

  • nicoleta pe 7 Nov 2011, 13:57
    pierderi de urina la copii

    fiica mea are 7ani si jumatate...nu stiu daca e incontinenta urinara(inca nu am discutat cu un medic),cert esta ca in timpul zilei,la joaca,dar mai ales cand rade se scapa pe ea(chiar daca a mers la baie inainte)...e adevarat ca sta pana in ultimul moment ptr ca nu se indura de joaca...poate e doar o sensibilitate...

    14
    1

  • Irina pe 22 Mai 2011, 01:42
    Urinare frecventa

    Ce pot face pt un baiat de 7 ani care urineaza ft des? Mai exact, dupa ce urineaza ramane inca cu senzatia de urinare, cere sa mearga din nou la toaleta la nici 2 minute dupa prima urinare. Daca este afara si alearga senzatia dispare dar problema este ca uneori se intampla sa pateasca asta cand este la ore. Cu o luna in urma i-am facut analize de urina si totul a fost in regula. A mai avut un astfel de episod cand avea 4 ani si atunti am mers special pt problema asta sa facem analize de urina si totul a fost corect. In timpul noptii nu urineaza, nu face in pat si nu are durere cand merge sa urineze. Posibil sa fie o problema de stres? Dar de ce se manifesta si acasa?

    14
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod