Ghid de supravietuire pentru gravide pe timpul iernii

In perioada sarcinii, corpul tau sufera multe schimbari. Hormonul sarcinii afecteaza ligamentele si incheieturile si acest lucru poade duce la accidentari, iar echilibrul tau va avea de suferit pe masura ce vei lua in greutate.
Multe dintre sporturile iernii trebuie evitate in perioada sarcinii pentru ca sunt riscante pentru abdomenul si uterul tau. Dintre acestea fac parte schiatul, snowboarding-ul sau hocheiul.


Ai grija de spatele tau

Durerile de spate sunt des intalnite la gravide pentru ca ligamentele care sustin articulatiile devin mai slabe sub influenta hormonilor sarcinii. Pe timpul iernii, zapada si gheata duc la cresterea riscului accidentarilor care iti pot afecta spatele. Mai multa atentie si le poti preveni.

  • Poarta pantofi cu talpa joasa, dar care sa nu fie neteda;
  • Evita sarcinile dificile.
    Curatarea curtii de zapada este una dintre muncile care iti pot afecta spatele.
  • Daca ai dureri de spate, o sticla cu apa fierbinte poate fi linistitoare pentru spatele tau, mai ales in lunile de iarna.


Depresia sezoniera

Acest tip de depresie este cauzata de lumina solara redusa din aceasta perioada. Simptomele au tendinta de a dura din noiembrie pana in martie si afecteaza mult mai multe femei decat barbati. Iata cateva dintre simptomele depresiei sezoniere:

1. Fizice: oboseala, letargie, somnolenta, pofte si excese alimentare, apetit sexual scazut, frig, dureri musculare, imunitate redusa.


2. Emotionale: retragere sociala, iritabilitate, anxietate, probleme de memorie, dificultati de concentrare, dezinteres, deznadajduire, depresie, tristete.

Desigur, multe dintre aceste simptome sunt provocate de hormonii sarcinii, dar ce poti face daca suferi de aceasta depresie?

Sfaturi:

  • Protejeaza-te de frig;
  • Trezeste-te cat mai de dimineata si nu lenevi in pat;
  • Fa plimbari in aer liber;
  • Mananca echilibrat si incearca sa eviti dulciurile, ciocolatele sau biscuitii la care apeleaza de obicei persoanele care sufera de acest tip de depresie;
  • Incearca terapia prin lumina.


Lupta impotriva pielii uscate

Toti am observat cum pielea noastra devine mai uscata pe timpul iernii.
In perioada sarcinii, pielea, ca si restul corpului, este influentata de hormoni, si devine mai sensibila.

Insa cu ajutorul unei creme hidratante iti poti proteja pielea. Daca pielea este prea uscata, sau daca iti doresti mai multa hidratare, poti folosi putin ulei de avocado sau de migdale impreuna cu aceasta crema. De evitat sunt baile si dusurile fierbinti pentru ca pot produce uscarea pielii.

O baie calduta este o buna cale de a te relaxa in timpul sarcinii sau dupa munca, dar daca apa este prea fierbinte iti poate usca pielea deja sensibila si iti poate provoca ameteli. Gravidele trebuie sa evite si saunele.
Caldura puternica mareste vasele de sange si poate duce la lesin si la accidentari datorate caderii.


Imbraca-te adecvat

Corpul tau va avea grija sa-i fie cald copilului tau indiferent de vreme, dar trebuie sa ai grija de tine pentru ca in timpul sarcinii vei fi mai sensibila la frig. Imbraca-te adecvat pentru a te putea bucura de iesirile in aer liber. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod