Sănătate. De ce nu trebuie să-i dai ibuprofen copilului cu varicelă?

Riscul de infecţii secundare severe este unul foarte ridicat, avertizează specialiştii. Nici aspirina nu trebuie administrată în această situaţie!
Varicela sau vărsatul de vânt este o afecţiune infecto-contagioasă provocată de virusul varicelo zosterian. Este foarte contagioasă, întâlnită frecvent la copii (face parte din bolile infecţioase ale copilăriei) mai ales în perioada iarnă-primăvară. Poate fi transmisă cu uşurinţă prin aer sau contact direct cu persoana afectată. Perioada contagioasă începe cu 2-3 zile înainte de apariţia erupţiei şi continuă până când veziculele au format cruste. Erupţia poate persista 10-14 zile.

Printre simptomele aceste afecţiuni, se numără febra, erupţia cutanată sub formă de vezicule care conţin un lichid clar şi tulburările digestive. Deoarece nu există un tratament standard pentru varicelă, de regulă se apelează la anumite medicamente care ameliorează simptomele asociate bolii.


Nu-i administra copilului ibuprofen şi aspirină dacă are varicelă!


Chiar dacă este recomandat de către medici pentru a calma durerea şi a scădea febra copiilor, ibuprofenul (nurofenul) nu trebuie administrat copilului care are varicelă. Riscul de infecţii secundare severe este foarte mare în aceste cazuri, avertizează Medline Plus, site-ul Institutului Naţional American de Sănătate.

"Nu se administrează aspirina şi ibuprofenul în cazul persoanelor afectate de varicelă. Folosirea aspirinei a fost asociată cu o afecțiune gravă la copii, numită sindromul Reye. Ibuprofenul a fost asociat cu infecții secundare severe. Paracetamolul poate să fie folosit"
, se precizează pe site-ul citat.

Acelaşi lucru este explicat şi pe NHS Choices, care este site-ul oficial al Serviciului Naţional pentru Sănătate din Marea Britanie.  Pentru durere şi febra, primul medicament care trebuie folosit este paracetamolul, precizează site-ul citat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod