Saloane pentru mama si copil in spitalele din Romania

Incepand din luna iunie, circa 50.000 de nou-nascuti din Romania,reprezentand peste 20% din copiii nascuti anual in tara noastra, vor aveasansa sa stea langa mamele lor imediat dupa nastere, un sistem foarteapreciat de experti si larg raspandit in Occident. Acest lucru esteposibil datorita colaborarii companiei Pampers cu Ministerul Sanatatii.

Sistemul intitulat "rooming-in" ii permite nou-nascutului sa stea inmaternitate in acelasi salon cu mama lui inca de la nastere. Au adoptatacest sistem 20 de maternitati din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi,Constanta, Brasov, Buftea, Oradea, Adjud.
Printre avanatajele adoptariiacestui sistem se numara incurajarea alaptarii, o mai buna dezvoltarea copilului si reducerea duratei de spitalizare in multe cazuri.

Cazarea copilului impreuna cu mama o stimuleaza pe aceasta sa alapteze(exista numeroase cercetari care demonstreaza acest fapt), in loc sahraneasca la biberon. Plansul copilului si faptul ca este alaptat lacerere mentine si stimuleaza producerea laptelui matern. Daca plange,mama raspunde mai repede decat o poate face personalul de ingrijire si,prin aceasta, stresul copilului este mult mai redus.
In acelasi timp,mama invata sa cunoasca semnele comportamentale ale copilului, iar elinvata modul in care ea raspunde la solicitarile lui.

In acelasi timp scade si riscul abandonului familial. Alte avantaje pentrucopil provin din faptul ca, nefiind in contact cu multi alti copii,scade riscul de imbolnavire, iar el nu mai este expus unui numar marede surse de infectie.

Sistemul "rooming-in" ii permite mamei sa identifice de timpuriuposibilele probleme ale copilului, sa ceara si sa primeasca ajutor cattimp este inca in maternitate.
Ea poate invata si exersa impreuna cupersonalul medical diferite comportamente care ii vor usura ingrijireacopilului.

Printre personalitatile vietii medicale din Romania care au agreat acestsistem se numara profesor dr. Valeriu Poescu, presedintele societatiiromane de pediatrie, prof. dr. Sorin Oprescu, directorul spitalelor"Universitar de Urgenta" si "Elias", conferentiar dr. Silvia Stoicescu,presedintele asociatiei de Neonatologie din Romania.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod