Cum sa ii faci baie copilului tau in perfecta siguranta

Multi parinti fac baie bebelusului lor in fiecare zi, insa acest lucru nu este cu adevarat necesar decat o data sau de doua ori pe saptamana. Recomandabil este sa ii cureti bine fata si zona genitala dupa fiecare schimbare a scutecului. Desi baia ar trebui sa fie un moment amuzant atat pentru copil, cat si pentru parinti, devine o corvoada in clipa in care mama se "trezeste" in brate cu prichindelul ud tot, insapunit si atat de alunecos... Ceea ce trebuie sa faci este sa il tii ferm cu ajutorul mainilor si sa te asiguri ca nu il scapi! Vei vedea insa ca micutul se va linisti repede - apa calduta ii place in mod deosebit...

Care este cel mai sigur si potrivit loc pentru a imbaia copilul?

Pentru baita prichindelului tau, nu iti recomand sa folosesti cada din camera de baie - aceasta pentru ca esti nevoita sa te apleci, sa ingenunchezi si nici nu ai prea mare control asupra miscarilor ceva mai agitate ale bebelusului. Tocmai de aceea este preferabil sa te folosesti, in acest scop, de chiuveta de la bucatarie - care, de regula, este mai inalta - sau, de ce nu, de o cadita din plastic special creata pentru nou-nascuti, pe care o poti aseza oriunde, pe un suport mai inalt, care iti va permite o manevrare mai usoara.

Care este cea mai buna modalitate de a-i face baie micutului?

Daca vei urma acesti pasi, ai toate sansele ca baia sa devina o placere atat pentru tine, cat si pentru bebelus. Vei ramane cu amintiri de familie de neuitat din ceea ce, pentru alte mamici, a devenit o adevarata "problema"...

1. Asigura-te ca ai la indemana toate accesoriile necesare imbaierii copilului.

2. Pentru nou-nascuti si bebelusii pana la sase luni, cadita trebuie sa fie umpluta pana la 5 - 8 cm cu apa calda, dar nu fierbinte. Apa trebuie sa aiba in jur de 32 de grade Celsius. In cadita, apa nu trebuie sa treaca niciodata de talie (in pozitia sezut), pentru copiii cu varste mai mari.

3. Adu-l pe bebe in zona in care ai amplasat cadita si dezbraca-l complet.

4. Introdu-l pe micut in apa treptat, folosindu-te de o mana pentru a-i sustine gatul si capul. Arunca putina apa calduta peste pielea prichindelului, in mod regulat, pentru a-l ajuta sa se obisnuiasca cu apa si pentru a nu-i fi frig in timpul baitei.

5. In timpul imbaierii, foloseste sapun cu economie (pentru ca ii usuca foarte tare pielea). Spala-l din cap pana in picioare cu mana sau cu ajutorul unei bucati de flanel sau a unui burete moale. Capul trebuie spalat cu o carpita moale, din bumbac, uda si insapunita.
Foloseste o carpa sau o bucata de prosop din bumbac, usor umezita, pentru a-i curata fata si ochii. In ceea ce priveste zona genitala a micutului, o spalare de rutina este tot ceea ce are nevoie. Secretia uscata din coltul ochilor sau din nari trebuie mai intai inmuiata cu ajutorul unei bucati de material din bumbac si abia apoi indepartata.

6. Clateste corpul micutului cu un flanel curat.

7. Inveleste prichindelul intr-un prosop curat si uscat si tamponeaza-i usor pielea, pentru a-l usca. Daca are pielea uscata sau daca are o usoara iritatie de la scutece, este util sa ii aplici pe piele o lotiune cu pH neutru, hidratanta.

Sfaturi pentru o baie a copilului lipsita de pericole!


Indiferent de forma si locul in care amplasezi cadita, niciodata, dar absolut niciodata, nu lasa copilul nesupravegheat in timpul imbaierii! Este necesar sa ai la indemana, din timp, toate accesoriile: prosoape, scutece curate, pudra, lotiune, sapun, pijamalute etc. Daca cineva suna la usa sau te cauta la telefon si stii ca trebuie neaparat sa raspunzi, scoate bebelusul din apa, inveleste-l intr-un prosop uscat si ia-l cu tine, in brate. Nu uita faptul ca un bebelus se poate ineca in mai putin de 2.5 cm de apa si in mai putin de 60 de secunde, astfel incat trebuie sa fii extrem de prudenta si de atenta atunci cand ii faci baie!

Niciodata sa nu il introduci pe nou-nascut in cadita daca apa curge inca - aceasta deoarece temperatura apei se poate schimba, iar adancimea acesteia poate creste peste masura dorita si recomandata.


In primul rand, da drumul la apa rece in cadita, si apoi la cea calda. Acest lucru va reduce riscul de a-l supune pe bebelus la eventuale si neplacute accidente cu apa fierbinte...

Cadita trebuie sa fie si ea protejata - poti asterne pe fundul acesteia un covoras din cauciuc, care sa impiedice si sa amortizeze alunecarea si, de asemenea, poti proteja, cu un material asemanator, marginile caditei si robinetele. In acest fel esti sigura ca nu exista nici un risc ca cel mic sa alunece necontrolat...

Daca printre accesoriile tale pentru baie se afla si un suport special pentru bebelusi (un fel de scaunel in care stau ceva mai confortabil, inlaturand, in mare parte, riscul de a aluneca...), atunci ai un ajutor in plus. Nu este insa cazul sa te bazezi doar pe acest lucru! Vigilenta si forta mainilor tale sunt mult mai importante decat orice altceva! Supravegheaza-l indeaproape, pentru a nu exista nici un fel de probleme!

Asigura-te ca apa este suficient de calda - in jur de 32-35 de grade Celsius. Copiilor le place, in general, o baie mult mai rece decat ai prefera tu, in mod normal...

In ceea ce priveste copiii de varste mai mari, este util sa ii inveti sa stea mereu in picioare in timpul baii.

Nu este necesar sa il speli pe bebelus in fiecare zi - o data sau de doua ori pe saptamana este suficient.
Copiii putin mai mari se murdaresc adesea si le face placere o baie zilnica. Nu trebuie sa speli parul micutului in fiecare zi - parul sau nu produce foarte mult ulei, astfel incat o baie pe cap saptamanala este mai mult decat suficienta.

Foloseste sapunuri, sampoane si spume de baie in mod chibzuit si cu ceva "zgarcenie", deoarece acestea usuca pielea copilului si pot duce chiar la iritatii ale pielii, cum ar fi eczemele. Unii doctori cred, de asemenea, ca aceste produse cresc riscul aparitiei infectiilor de tract urinar, insa nu exista studii publicate in acest sens.

Nu ii permite prichindelului sa atinga robinetele. Chiar daca acum nu are puterea si indemanarea de a le inchide si deschide, va putea face acest lucru in curand, ceea ce poate duce la unele accidente teribil de neplacute si de periculoase...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod