Copilul tau impreuna cu alti copii

Incercam sa vorbim astazi despre modul in care copilul nostru intra in contact cu alti copii si despre cum resimt parintii acest lucru. Asta pentru parintii au atitudini si trairi diferite. O parte dintre ei, isi tin copilul izolat pana la o anumita varsta cum ar fi 7-8 luni, 1 an sau pana la gradinita.
Considera ca ar putea sa fie lovit de alti copii, sa ia boli sau ca nu are cum sa se joace cu ei, nu stie sa interactioneze, "este prea mic" pentru a fi impreuna cu alti copii. Altii, dimpotriva, se intalnesc cu alti copii inca de cand micutii au cateva luni.

Dincolo insa de ce si cum fac, observam ingrijoarea parintilor cand "copilul nu se joaca cu alti copii" sau "evita copiii" sau "bate copiii" sau "nu se poate apara si este mereu lovit, impins si plange sau abandoneaza". Acestea sunt situatii foarte incarcate emotional pentru parinti pentru ca ii pun intr-o pozitie de neputinta, ar vrea sa-si ajute copilul dar nu stiu cum sa faca.
Unii incearca sa-l convinga sa se apropie de ceilalti, sa le imprumute jucariile lui, altii insa se simt ei insisi agresati de ceilalti copii care iau jucariile copilului lor, il ating, imping etc.

De fapt, vorbim despre modul in care fiecare copil incepe sa-I cunoasca pe ceilalti, modul in care invata sa intre in legatura cu necunoscuti. Este foarte important modul lui personal de a face asta pentru ca exista copiii mai curajosi, mai indrazneti si exista copii mai retrasi, mai timizi fara ca asta sa fie neaparat o inhibitie sau o dificultate ci pur si simplu copilul respective are nevoie de mai mult timp pentru a intra in contact.
Acest mod propriu al copilului de a lua contact cu ceilalti este bine sa fie respectat si el sa fie lasat sa isi construiasca propriile modalitati de comunicare cu ceilalti. Pentru unii parinti este dificil intrucat ei isi doresc un copil "vioi", "sociabil" sau "respectuos" si nu le place daca vad altceva.

Privind din perspectiva copilului, pentru el totul este nou si interesant sau ingrijorator. El se protejeaza si se retrage din fata lucrurilor pe care le simte periculoase si se duce catre persoanele care ii inspira incredere, cu care simte ca poate comunica.
Vedem adesea in parc copii care intra extreme de repede in legatura cu alti parinti decat ai lor, accepta de la acestia mancare, jucarii si chiar luat in brate.

De asemenea, prieteniile intre copii foarte mici nu sunt deloc rare. Sunt copii de 1 an care isi "cauta" prietenul in parc si isi exprima bucuria cand il gasesc. Asta inseamna ca legaturile se pot stabili de la o varsta foarte frageda si desi intotdeauna copiii au intre ei dispute, ele sunt o modalitate de comunicare. De ce copiii se imping sau se musca? De ce copiii iau din mana altui copil o jucarie pe care o au si ei? Care este experienta voastra in privinta modului de relationare al copiilor? Iata intrebari la care astept raspunsurile voastre.

Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod