Sforaitul declanseaza bronsita cronica?

Noile cercetari sustin ca sforaitul frecvent este asociat cu dezvoltarea bronsitei cronice, insa expertii nu au descoperit motivul.
In studiul efectuat pe un esantion de 4.270 de persoane, cercetatorii au descoperit ca cei care sforaie 6-7 nopti pe saptamana sunt cu 68% mai expusi riscului de a dezvolta bronsita cronica. De asemenea, incidenta bronsitei cronice este cu 25% mai ridicata in cazul persoanelor care sforaie in 5 sau mai putine nopti pe saptamana.

Reactiile la acest studiu nu au incetat sa apara si expertii sustin ca sunt interesante, insa "nu sunt suficient de convingatoare. Nu poti sa spui unui pacient care vine in cabinetul tau ca are bronsita cronica pentru ca sforaie".


Ar putea exista doua motive care leaga sforaitul de bronsita cronica: vibratiile cauzate de sforait care conduc la inflamarea cailor aeriene sau daca inflamarea exista poate sa fie cauza sforaitului si a apneei de somn (care se manifesta prin scurte intreruperi ale respiratiei in timpul somnului).

Bronsita reprezinta inflamatia cailor aeriene ce duc aerul la plamani. Forma acuta a bronsitei este cauzata adesea de o infectie care dispare in urma unui tratament sau de la sine. In schimb, bronsita cronica se dezvolta din cauza fumatului sau a expunerii la substante care irita plamanii (vapori sau praf) si necesita timp mai indelungat de vindecare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod