Cancerul la copii si adolescenti

Cum il influenteaza pe copil? Sigur ca este nevoie de schimbari multiple, de spitalizari si interventii medicale de tot felul, uneori drumuri lungi, obositoare si costisitoare in alte orase sau tari, ceea ce necesita un alt efort de adaptare si comunicarea permanenta cu copilul care trebuie sa inteleaga ce se intampla cu el si sa continue sa lupte cu boala si sa spere. Este dovedit ca un psihic bun ajuta enorm corpul sa invinga in lupta cu boala si moartea, atat in cazul copiilor, cat si in cel al adultilor si adolescentilor.
 
Intervine aici problema durerii, a suferintei si a rezistentei la frustrare. In functie de varsta copilului, el poate spune ce si cat il doare sau nu.
Se intalneste si situatia in care copilul ascunde sau minimizeaza durerea pentru ca ii este frica de interventiile medicale sau pentru ca vrea sa-si protejeze parintii pe care ii vede ca sufera. Judecata copilului este in mare parte legata de afectivitate si relatiile cu anturajul si mai putin de realitatea obiectiva si de implicatiile medicale, astfel incat el poate prefera sa spuna ca nu il doare decat sa vada reactia celor din jur care poate fi de tristete, plans, disperare, violenta etc.
 
Din acest motiv, abordarea copilului si comunicarea cu el necesita rabdare si tact, iar relatia lui cu personalul medical este foarte importanta.
Parintii trebuie sa prezinte copilului investigatiile, ingrijirile si interventiile medicale in asa fel incat sa nu induca copilul in eroare, sa nu il minta, dar si sa-l ajute sa le accepte.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionela pe 28 Iun 2008, 14:25
    Exista Dumnezeu

    Sunt de acord cu tine in tot ceea ce spui.

    0
    0

  • alina pe 13 Iun 2008, 19:10
    E greu dar poti trece peste asa ceva

    Am trecut prin asemenea experienta. La doi ani si jumatate fiul meu a fost diagnosticat cu tumori pe ambii rinichi, de altfel un rinichi era cuprins de tumora. Dumnezeu ne-a ajutat sa descoperim boala la timp, sa dam de doctorii potriviti: care sa puna rapid un diagnostic corect si sa faca ceea ce trebuie pentru binele copilului. A facut chimioterapie preoperator, o operatie de extirpare a rinichiului mort si a tesutului din jur. A urmat 12 cure de chimioterapie postoperator. Dumnezeu a vrut ca totul sa mearga spre bine. A fost greu: un an de tratament in alt oras, departe de casa, o operatie grea, un copil mic care nu intelegea ce se intampla si de ce. Dar nu l-am mintit niciodata cu ceea ce avea sa i se intample in fiecare moment al vizitei la spital. El mi-a dat putere sa trec peste tot si eu i-am dat putere sa indure chinul tratamentului. Am vazut multe cazuri nefericite in acesti 5 ani care au trecut de cand fiul meu a fost diagnosticat. Cred ca credinta in Dumnezeu m-a intarit si m-a ajutat sa pot trece peste cele mai grele momente. Am crezut si inainte ca el exista dar acum stiu acest lucru. Pentru noi a facut o minune. Iar credinta care mi s-a intarit atunci, m-a ajuta acum sa trec peste divort si peste greutatile unei mame care isi creste copilul singura. Din pacate am vazut multe familii destramate dupa ce au trecut prin asemenea experienta. Imi pare rau ca la noi nu am prea auzit de grupuri de sprijin psihologic pentru parintii care trec prin asemenea experiente. Impartasindu-mi experienta am trecut mai usor peste toate. Povestind cu alti parinti am invatat multe lucruri care m-au ajutat. Am convingerea ca participarea la discutii deschise cu parinti care trec prin asemenea experiente nedorite ar ajuta foarte mult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod