Astmul la copil

Profiluri ale copilului astmatic Gasim in literatura de specialitate profiluri ale copilului asmatic, fie retras si  inhibat, fie agresiv, dar si profiluri ale parintilor lui care pot fi exagerat de precauti si grijulii, anxiosi si tot timpul cu ochii pe copil, fie reci, absenti, distanti, fara contacte afective. Cu toate acestea, daca ramanem la lucruri generale sau teoretice, nu ne sunt de ajutor intr-un anumit caz, asa ca ne vom referi la aspecte mai concrete legate de interactiunea copilului cu mediul in care traieste.

Primul lucru la care ne gandim este ca astmul este o boala grava si periculoasa, caracteristica ei de baza fiind “crizele” care produc panica la parinti si uneori si la copil.
Senzatia de moarte iminenta si reactiile pe care le produce in cei din jurul copilului sunt esentiale in modul in care relatia parinti-copil va evolua. Ei vor avea tendinta de a-l proteja, astfel incat sa evite o alta criza sau se vor dinstanta de el, fara sa vrea dar cu scopul inconstient de a suferi mai putin, de a nu se mai speria atat de tare.

Incearca sa se “obisnuiasca” cu boala si cu impactul ei asupra copilului si il considera un copil “bolnav”. Asta atrage mai multe restrictii decat ar fi necesare in mod obiectiv, acestia fiind copii si adolescentii care nu merg in tabere si excursii, care nu merg la petreceri, nu fac sport etc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod