Intervalele orare în care poți sta la soare. Când poți face plajă ”fără să te arzi”

Bronzul nu are niciun beneficiu pentru sănătate, dar unii oameni preferă, pur și simplu, să aibă pielea arămie.
Bronzul este o alegere personală, iar plaja în aer liber - chiar și atunci când folosești creme cu factor de protecție UV (SPF) - constituie încă un risc pentru sănătate, deși se crede că este ceva mai sigură decât utilizarea solarului.
 


Cel mai bun moment al zilei pentru a te bronza

 

Dacă alegi să te bronzezi afară, în aer liber, nu la un salon de bronzat, ei bine, află că există un așa numit “cel mai bun moment al zilei” pentru așa ceva.
Dacă scopul tău este să te bronzezi mai repede în cel mai scurt timp, atunci ar trebui să fii afară când razele soarelui sunt cele mai puternice.
Acest interval de timp poate varia ușor în funcție de locul în care locuiești. În general, soarele este cel mai puternic între 10.00 și 16.00. Evident te bronzezi rapid, dar riscul să te ”arzi” sau să existe consecințe pe termen lung este major.
Intervalele orare în care poți sta la soare în siguranță, sunt 07-11 și 16-20.
Evident, tot cu aplicarea cremelor/loțiunilor de protecție solară.


 
Crema de protecție solară, foarte importantă

 

Potrivit specialiștilor, crema de protecție solară este foarte important să fie utilizată între orele 10.00 și 14.00, deși ar trebui să purtați întotdeauna, în orice moment al zilei, protecție solară cu SPF.
La prânz, soarele este cel mai înalt pe cer, ceea ce înseamnă de fapt că soarele este cel mai puternic (măsurat folosind indicele UV), deoarece razele au cea mai scurtă distanță pentru a călători pe Pământ.
Pentru a nu vă alege cu arsuri pe piele, chiar dacă ieșiți la plajă dimineața devreme sau după-amiaza târziu, este important să purtați protecție solară.  Chiar și în zilele înnorate este necesară crema de protecție solară, deoarece până la 80% din razele ultraviolete (UV) pot trece prin nori.
 

 
Riscurile bronzării

 

S-ar putea să îți placă felul în care arăți bronzat, iar plaja îți poate stimula, temporar, starea de spirit, datorită expunerii la vitamina D naturală, dar bronzarea poate fi foarte riscantă pentru sănătatea ta, dacă nu respecți anumite reguli. 

Iată ce riscuri sunt asociate cu bronzarea: 
- Cancer de piele - Prea multă expunere a pielii la razele UV poate deteriora ADN-ul din celulele pielii și poate duce la cancer de piele, în special melanom.
- Deshidratare.
- Arsuri solare.
- Erupție cutanată la căldură - Erupția cutanată termică apare în condiții de umiditate sau temperaturi ridicate, atunci când porii se înfundă, provocând formarea de umflături pe piele.
- Îmbătrânirea prematură a pielii -  Razele UV pot determina pierderea elasticității pielii, rezultând riduri premature și pete întunecate.
- Leziuni oculare – Retina ta poate fi deteriorate de soare, motiv pentru care ochelarii de soare cu protecție UV sunt importanți.
- Suprimarea sistemului imunitar - Sistemul imunitar al organismului poate fi suprimat de expunerea la UV, lăsându-l mai vulnerabil la boli.


La solar te “bombardezi” cu raze UV

 

Saloanele de bronzat nu sunt sigure, deoarece lumina și căldura pe care le emană lămpile vă expun corpul la niveluri nesigure ale razelor UV.
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății atrage atenția că paturile de bronzat  sau cabinele verticale au efect potențial cancerigen pentru oameni.

Potrivit Harvard Health, „radiația UVA, în saloanele de bronzat,  este de până la trei ori mai intensă decât UVA în lumina naturală a soarelui și chiar și intensitatea UVB se poate apropia de cea a luminii puternice a soarelui.”


Sfaturi și precauții pentru bronzare fără efecte secundare

 

Există măsuri de precauție pe care le poți lua și care te fac mai puțin vulnerabil la daunele produse de radiațiile solare:
- Bronzul poate fi mai sigur dacă nu stai afară pentru perioade lungi de timp și eviți, în special, orele prânzului.
- Amintește-ți să bei apă suficientă
- Folosește creme/loțiuni de protecție solară (SPF)
- Reaplică loțiunea/crema de protecție solară la fiecare două ore și de fiecare data după ce ai intrat în apă
- Protejează-ți ochii cu ochelari de soare cu protecție UV 100%.

De evitat:
- Dormitul la soare
- Utilizarea unei crème/loțiuni cu un SPF mai mic de 30
- Consumul de alcool, care poate fi deshidratant și îți poate afecta capacitatea de a simți durerea care apare în cazul arsurilor solare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod