Herpesul genital

Ce este herpesul genital? Cum se contacteaza herpesul genital? Care sunt simptomele? Se pot repeta manifestarile herpesului genital? Cum se trateaza herpesul genital? Citeste raspunsurile acestor intrebari si afla cum poti preveni aparitia acestei infectii.
Ce este herpesul genital?

Herpesul genital este o infectie cauzata de virusul herpes simplex - VHS. Exista doua tipuri de VHS si ambele pot cauza herpesul genital (cel mai frecvent VHS 2).

Orice persoana care prezinta acest tip de herpes poate cu usurinta sa transmita virusul unei persoane sanatoase.

Atat tipul 1, cat si tipul 2 de VHS pot produce leziuni in zona vaginala, peniana, anala, pe fese si pe coapse. Ocazional, leziunile apar si pe alte parti ale corpului unde virusul a patruns prin intermediul unei deschizaturi (rana, zgarietura) la nivelul pielii.

HVS se pastreaza in anumite celule nervoase ale organismului si poate produce simptome din cand in cand. Categoria cea mai expusa infectarii cu VHS tip 2 o constituie adultii.


Cum se contacteaza herpesul genital?

Cei mai multi contacteaza herpesul genital prin contactul sexual cu o persoana ce are HVS activ. Cand este activ, virusul produce leziuni vizibile in zona genitala.

Se intalnesc si cazuri de primoinfectie fara a prezenta leziuni vizibile in zona genitala (forme inaparente de primoinfectie).


Oamenii contacteaza herpesul prin contactul sexual cu persoanele infectate care prezinta leziuni sau cu persoanele care nu mai au leziuni dar care continua sa elimine virusul.

Persoanele care au herpes genital pot infecta partenerii sexuali si in timpul contactului sexual oral.


Care sunt simptomele?

Din pacate, un mare esantion din persoanele infectate nu prezita simptome sau nu recunosc simptomele pe care le au. In cele mai multe cazuri, cand o persoana se infecteaza pentru prima data cu herpes genital, simptomele apar in 2-10 zile. Primul episod simptomatic dureaza de obicei pana la 3 saptamani.

Simptomele caracteristice primoinfectiei herpetice includ:
  • La femei, mucoasa vulvara devine rosie, se tumefiaza (se umfla), devine foarte dureroasa si apar "basicute" grupate "in buchet" care ulterior se sparg dand nastere eroziunilor intinse. Aceste basicute se pot extinde si la nivelul vaginului si al colului uterin. Este prezenta si o secretie vaginala purulenta, iar ganglionii inghinali (aflati la "stinghia piciorului") se maresc si devin foarte durerosi.
    Aceste leziuni sunt insotite de febra si de o stare generala alterata.
  • La barbati simptomele sunt mai putin zgomotoase; ei prezinta cateva leziuni in jurul meatului si o secretie cu consistenta mai apoasa.


Se pot repeta manifestarile herpesului genital?

Indiferent ca ai fost infectat cu tipul 1 sau 2 de HVS , este foarte probabil ca simptomele caracteristice virusului genital sa se repete.

Dupa perioada de status activ, virusul traverseaza nervii spinali si ramane pentru o vreme latent la nivelul ganglionilor senzitivi, de unde este reactivat (in caz de scadere a imunitatii, febra, expunere excesiva la soare etc) migrand de-a lungul fibrelor nervoase inapoi la nivelel pielii unde determina leziuni, de aceasta data mai putin zgomotoase.

In cele mai multe cazuri, virusul poate deveni activ de cateva ori pe an, generand infectia recurenta. Leziunile de herpes recurent sunt mai multe din punct de vedere cantitativ fata de primele leziuni si se manifesta sub forma unor vezicule grupate "in buchet".


In unele cazuri, virusul poate redeveni activ fara a se inregistra insa leziuni. De multe ori acest lucru nu se simte fizic pentru ca recurenta nu este insotita nici de durere, nici de senzatia de disconfort. Chiar daca nu se manifesta vreo leziune, sau vreun simptom, persoana purtatoare de HVS poate infecta partenerul sexual in acest timp.

Frecventa si gravitatea episoadelor recurente variaza de la individ la individ. In timp ce anumite persoane pot avea virusul activ de cateva ori de-a lungul vietii, altele se confrunta cu manifestari ale virusului de cateva ori pe an.

Cu toate ca in unele cazuri, infectiile recurente sunt insotite de alte simptome (stresul, tulburari menstruale etc.), nu se poate vorbi despre anumite simptome generale ce insotesc intotdeauna recidivele.


Cum se trateaza herpesul genital?

Tratamentul se face cu substante antivirale: aciclovir, famciclovir, valaciclovir, foscarnet. Tratamentul episoadelor acute nu previne recurentele si nici nu poate scadea frecventa acestora.


In timpul perioadelor de herpes activ, indiferent ca e vorba de primoinfectie sau de infectii recurente, este bine sa urmezi cateva sfaturi simple pentru a grabi vindecarea si a impiedica avansarea infectiei sper alte zone ale corpului:
  • pastreaza zona infectata curata si uscata pentru a preveni aparitia altor infectiuni;
  • incearca sa eviti atingerea zonelor infectate;
  • spala-te pe maini imediat dupa ce ai atins leziunea;
  • evita contactul sexual din momentul in care prezinti primele simptome pana la vindecarea completa a herpesului genital.

Articol scris in colaborare cu Andra Orosan, medic specialist dermatovenerolog Centrul Medical  Unirea


 

Comentariile 151-172 din 172

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ADRIANA pe 19 Ian 2006, 17:48
    Informatie

    Ca si ceilalti cititori a dori sa fiu informata daca aceasta boala are consecinte mai grava si daca se poate vindeca defiitiv si in cat timp

    0
    0

  • Roxana pe 19 Ian 2006, 17:48
    f important

    Odata ce ai contactat HVS,in momentul deciderii de a avea un copil,un rol foarte important il va avea medicul-in prevenirea si combaterea HVS pe parcursul sarcinii. In caz contrar HVS va produce consecinte grave asupra copilului,chiar si moartea acestuia.As dori ,va rog mai multe informatii in acest sens.

    0
    0

  • Camelia pe 19 Ian 2006, 17:48
    tratament

    Nu exista tratament pentru a scapa definitiv de herpes.Devii purtator latent toata viata, dar tratamentul face sa scada numarul episoadelor eruptiilor si timpul-adica un episod-doua pe an, care trece in doua trei zile. Tinuta sub control, boala nu prezinta riscuri.

    0
    0

  • nicolitoiu nicoleta pe 19 Ian 2006, 17:48
    candida

    am asa ceva cred pt ca asta mi s-a spus cind am facut un ultim control in schimb prietenul meu nu vrea sa mearga la medic .multumesc

    0
    0

  • mirela nemtanu pe 19 Ian 2006, 17:48
    tratament

    Ptr HVS un nume de medicament(am inteles ca nu se scapa dar ptr a evita aparitia lui la perioade scurte

    0
    0

  • Wilma pe 19 Ian 2006, 17:48
    Se poate ???

    Pot da nastere unui copil daca sint bolnava de herpes genital? Daca "da", va fi nou-nascutul infectat si el ?

    2
    0

  • sergiu pe 19 Ian 2006, 17:48
    felicitari

    articolul este foarte bun si de ajutor multor oameni

    1
    0

  • delia pe 19 Ian 2006, 17:48
    am o rugaminte

    nu puteti atasa vreo poza cu asa ceva...

    0
    0

  • raluca pe 19 Ian 2006, 17:48
    recomand

    am avut frecvent aceasta problema ,dar am avut si negi pe maini asta insemnand ca am o imunitate scazuta.eram foarte vulnerabila la aproape orice microb sau virus mai serios.am luat SEPTILIN de la plafar.este foarte bun,dupa cateva luni de tratament nu am m-ai avut astfel de probleme.succes

    0
    0

  • valericanicolescu pe 19 Ian 2006, 17:48
    Bun articol

    Este bine sa se scrie frecvent asemenea articole pentru atentionarea populatiei mai ales in zilele noastre cind imoralitate a avansat atat de mult.

    0
    0

  • ramona pe 19 Ian 2006, 17:48
    as vrea sa stiu

    sunt insarcinta si as dori sa stiu daca infectia cu acest virus ar putea sa afecteze fatul, si daca acest fel de leziuni pot aparea din cauza stresului, si nu sunt neaparat rezultatul infectiei cu herpes genital

    0
    0

  • alexutza pe 19 Ian 2006, 17:48
    as vrea sa stiu

    as vrea si eu sa stiu daca trebuie sa consult medicul pt herpes genital ..sau sa ma duc la farmacie sa imi iau un unguent ...?si de care ?as vrea sa imi raspunda cineva...nu stiu ce sa fac dat fiind si varsta mea de 19 ani ..nu stiu ce sa fac si de aceea am apelat la dvs.va multumesc ..

    0
    0

  • anca pe 19 Ian 2006, 17:48
    as vrea sa stiu

    trebiue sa consult medicul de specialitate?aciclovirul se aplica direct pe infectie?herpesul a a prut pe labii sunt inflamate,usturatoare si am o senzatie permanenta de macarime.e deranjant.as dori un sfat va rog.

    0
    0

  • Cindy pe 19 Ian 2006, 17:48
    Buna

    Alexutza dute la medic deoarece asta e cea mai sigura cale de vindecare.Sa nu-ti fie teama sa te duci nu esti nici prima persoana si nici ultima.Oricui i se poate intampla.

    0
    0

  • Cindy pe 19 Ian 2006, 17:48
    Buna

    Anca sfatul meu este acelasi ca cel anterior.Dute la medic nu mai astepta,cu cat astepti mai mult cu atata este mai rau.Medicul te ajuta si o sa-ti dea sfaturi care o sa te ajute pe viitor.Dute linistita fara sa-ti fie frica de ginecolog.

    0
    0

  • gabi pe 19 Ian 2006, 17:48
    felicitari

    tin sa va felicit pt aceste sfaturi medicale d-ra dr oprea carmen, in deosebi ca va si cunosc (BW BUCOVINA) sunt o cititoare fidela a tuturor aricolelor medicale

    0
    0

  • paula pe 19 Ian 2006, 17:48
    atentie...

    nu imtodeauna un herpes poate fi un herpes...poate fi vorba si de un sancru sifilitic...

    0
    0

  • Gina Virgina pe 19 Ian 2006, 17:48
    Jalane Mare

    Drajile mele am fost la ginecolog,stiti voi doctorul ala care-ti umbla la pisicuta;si m-am imbolnavit mai tare ca am facut de alea rusinoase si mi-a placut tare,si as vrea ceva mai special la nr de tel:0741364456,astept cu nerabdare sa contractati

    0
    0

  • Speriata pe 19 Ian 2006, 17:48
    intrebari

    Am fost diagnosticata cu herpes genital. La mine se manifesta de 3-4 ori pe an, si destul de bland. Am o intrebare: e sigur ca se transmite prin sex oral? Prietenul actual imi face asta de vreo 3 luni si nu prezinta simptome. Care ar fi explicatiile?

    0
    0

  • gabi19 pe 19 Ian 2006, 17:48
    daca...

    daca nu apar simptom de mancarime, este sigur herpes genital? am inteles ca sunt 2 tipuri de herpes, ce diferenta exista intre ele? in perioade de stress, poate aparea si lunar? va multumesc pt informatie.

    0
    0

  • ioana pe 19 Ian 2006, 17:48
    sifilis

    este o boala care nu se mai poate trata?mai poti face copii avand asemenea boala?care sunt consecintele?

    0
    0

  • Mara pe 19 Ian 2006, 17:48
    Intrebare

    Exista legaturi intre ,,Herpesul genital" si ,, Infectia H.I.V. " ?

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod