Remodelarea dintilor

Cine nu vrea sa aiba dinti frumosi, egali si perfect curati? Ei bine, daca natura nu te-a inzestrat cu aceste calitati (sau nu cu toate), afla ca stomatologul tau te poate ajuta. Estetica dentara este o ramura noua a medicinei si poate (re)da oricui un zambet superb!

Remodelarea dintilor sau reconturarea acestora poarta numele de odontoplastie, fiind un procedeu ce consta in slefuirea unor zone din smaltul dintilor pentru a li se modifica lungimea, forma sau aspectul exterior.

Aceasta metoda este folosita frecvent pentru a imbunatati look-ul unei persoane - oferind armonie sau echilibru zambetului. Reconturarea dintilor se numara printre cele mai simple si eficiente tratamente din acest domeniu. Procedura este rapida si nedureroasa, iar rezultatele pot fi vazute imediat.

 

Cine trebuie sa ia in considerare aceasta metoda?

Remodelarea dentara este extrem de utila in ceea ce priveste corectarea micilor imperfectiuni, ca de exemplu:

1.

repararea sparturilor de dimensiuni reduse;

2. netezirea denivelarilor sau a portiunilor gaurite din smalt;

3. ajustarea formei neregulate pe care o pot avea unii dinti, ca urmare a cresterii gresite;

4. ajustarea lungimii caninilor.

 

Remodelarea nu este recomandata in cazurile cu probleme dentare serioase - cum ar fi sparturile de mari dimensiuni, fracturile sau imperfectiunile majore. Adesea, aceasta procedura se foloseste in combinatie cu tratamente mai dificile, fatetari, reconstruiri coronare, pentru a asigura rezultate optime. Daca iei in calcul posibilitatea de a-ti remodela dantura, vorbeste intai cu medicul stomatolog si afla daca este o procedura adecvata.

 

Care sunt pasii ce trebuie urmati in reconturarea dintilor?

 

Examenul initial

Pentru a determina daca esti un candidat potrivit pentru remodelare dentara, stomatologul va trebui sa iti faca in prima faza o radiografie dentara, care ii va da informatii despre marimea si localizarea pulpei dintelui (zona in care se afla nervii si vasele de sange). Daca stratul de smalt al dintelui este prea subtire sau daca pulpa se afla prea aproape de suprafata dintelui, este posibil ca remodelarea sa nu fie posibila - si trebuie luate in calcul alte proceduri.

 

Procedura propriu-zisa

Odata hotarata interventia, dentistul va modela dintii prin slefuiri selective, pentru a crea echilibrul sau proportiile dorite, dupa care se vor adauga geluri fluorurate.
Remodelarea nefiind o problema care sa implica pulpa dentara, anestezia nu este in principiu necesara, decat in situatia unei hipersensibilitati.

 

Perioada "de dupa"

In general, o simpla reconturare, fara a fi urmata de proceduri mai dificile, nu necesita o perioada de supraveghere post-tratament. Se recomanda totusi cateva sedinte de fluorizare pentru pastrarea sanatatii dintelui respectiv.

 

Care sunt riscurile asociate remodelarii dentare?

Deoarece smaltul nu poate fi inlocuit, supunerea la o astfel de procedura trebuie gandita in profunzime si pe termen lung. Singurul risc pe care ea il implica este subtierea smaltului - un lucru care nu este recomandat decat in cazuri de necesitate evidenta.
Daca smaltul dintelui remodelat devine prea subtire sau expune stratul de dentina (aflat imediat sub smalt), poate aparea sensibilitatea la rece, cald, dulce si acru.

 

Articol realizat in colaborare cu dr. Cosmin Ulman

 

Comentarii (22)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Floryna pe 19 Iun 2010, 17:07
    dinti mai frumosi

    am 17 ani shi nu sunt multumita deloc de dantura mea. mi-as dori sa am o dantura egala shi mai frumoasa. dintii mei sunt cam micuti shi nici forma lor nu-mi place. plus k nici nu sunt suficient de albi precum mi-as dori. ar putea sa-mi dea cineva shi mie un sfat unde as putea sa merg sa-mi rezolv aceste probleme cu dintii ? de mentionat : sunt din jud brasov. va multumesc.

    0
    0

  • Nicole pe 8 Feb 2009, 13:03
    imbracarea dintilor

    Eu am 17 ani jumate si dintii mei din fata nu sunt prea straluciti si ar trebui imbracati 2 dintre ei..si toata lumea imi spune sa nu imi stric dinti ca sunt prea tanara ca o sa imi distrug smaltul...dar sincer o viata am daca nici in asta nu sunt multumita de mn si sunt fericita atc cand??..sincer kiar nu m-ar interesa consecintele imbracarii dintilor..oricum m-ai devreme sau mai tarziu toti v-om avea probleme cu dinti ca batranetea nu iarta p nimeni.

    1
    0

  • Putz Razvan pe 10 Dec 2008, 17:15
    Nimic

    Eu nu stiu ce site e asta ca vad ca toata lumea pune intrebari dar nimeni nu raspunde...toata lumea sta si asteapta :|

    0
    1

  • Dan pe 6 Dec 2008, 20:03
    In legatura cu remodelarea dintilor

    Eu unul nu as sfatui pe nimeni sa isi indrepte dintii prin slefuire si imbracare. Cine face acum asa ceva peste 7-10 ani va ramane fara dintii respectivi iar un implant este foarte scump.

    1
    0

  • Claudia pe 24 Iul 2008, 09:33
    Probleme cu smaltul

    Buna ziua, problema cu care ma confrunt este ca desi nu simt o sensibilitate la rece, cald, etc in momentul perierii simt acea sensibilitate la unul dintre dinti exact in apropierea gingiei, unde smaltul este putin ciobit.

    0
    1

  • eugen pe 15 Iul 2008, 22:19
    smaltul dintelui

    buna ziua in urma unei lovituri in barbie mi s-a ciobit putin smaltul de pe doi dinti. exista riscul aparitiei cariilor pe viitor pe aceste zone? va vultumesc

    0
    1

  • lukacs noemi pe 4 Iul 2008, 16:44
    Aparat dentar fix

    Am aparat dentar de un an si 11 luni ar trebui sa port 2 ani dar nu mai am rabdare. Exista vreun risc adica sa mearga inapoi dintii?

    0
    0

  • alinaa pe 31 Mar 2008, 18:17
    Indreptarea dintilor

    Am 20 ani si caut o metoda cat mai rapida de indreptare a dintilor... care ar putea fi? Am auzit d niste aparate pe spatele dintilor. E adevarat ca exista?

    0
    0

  • Larisa pe 24 Mar 2008, 01:51
    Un articol de nota 20

    Este un articol de nota 20! Cred ca majoritatea dintre noi ne confruntam cu probleme de crestere gresita a dintilor si vrem sa avem dinti "ca de star"! suuper articol:)

    0
    0

  • pufarina pe 17 Feb 2008, 18:52
    ???

    Daca am caninii crescuti in afara (gen caninii "vampirilor")... am purtat aparat dentar dar nu am vazut efecte majore... si vreau sa ii scot... se poate?? Care ar fi urmarile?

    2
    0

  • bebe pe 5 Ian 2008, 20:26
    Dinti

    Poti folosi si aparate dentare dar dureaza mult pana se indreapta dintii.

    0
    0

  • dan voroneanu pe 4 Ian 2008, 21:52
    Dinti care nu cresc la locul lor

    Sfaturi. Multumesc!

    0
    0

  • Cristina T pe 25 Iul 2007, 16:55
    indreptare

    am dinti destul de buni, albi si sanatosi. mica mea problema consta in faptul ca incisivii de sus sunt un pic de tot strimbi. ehh, precum, perfect nimic nu este pe lumea asta :),complexe nu am in privinta asta, caci am abia 17 ani si cu timpul totul se schimba...corpul inca creste... =)

    0
    0

  • bogdan pe 3 Iul 2007, 13:14
    pentru indreptarea dintilor

    ca sa aveti dintii drepti nu trebuie decit sa purtati un aparat dentar .acestea pot fi fixe sau mobile in functie de caz si de virsta pacientului.durata de purtare a unui aparat poate fi cuprinsa intre citeva luni si citva ani.

    0
    0

  • bogdan pe 3 Iul 2007, 13:11
    nu trebuie sa mai fi hidos

    pb ta se poate rezolva de principiu prin purtarea unui aparat dentar asa ca nu ramine decit sa iti faci o radiografie panoramica si sa te duci la un ortodont

    0
    0

  • zeu total pe 7 Iun 2007, 17:37
    sunt hidos, nu vreau sa mai fiu !

    Am 20 de ani si partea de sus a maxilarului este decalata fatza de cea de jos intre dintii de sus si cei de jos ramanand cam 2cm liberi cand am gura inchisa. ce pot face ? se poate face ceva sau o sa arat ca mr. ed pt toata viatza?

    0
    0

  • Stefan pe 8 Nov 2006, 02:00
    Ce se poate face?

    Am 20 de ani si am o dantura cu care nu prea ma mandresc(dintii de sus sunt crescuti mai rari).As dori sa stiu ce se poate face pt a avea o adntura frumoasa.m-ar interesa un cabinet daca ma puteti ajuta.Va multumesc.

    0
    0

  • ramona pe 28 Sep 2006, 11:17
    raspuns penru "cese poate face daca dintii nu sunt pozitionati normal"

    Am gasit doua linkuri care v-ar putea ajuta: http://www.topsanatate.ro/article.php/cat_de_important_este_sa_ai_dintii_drepti/?id=21305 http://www.topsanatate.ro/article.php/dintii_tai_se_vor_indreptati/?id=21304

    0
    0

  • cristina pe 25 Sep 2006, 20:14
    ce se poate face...?

    cese poate face daca dintii nu sunt pozitionati normal

    0
    0

  • nicoleta pe 24 Iun 2006, 13:26
    remodelarea dintilor

    as vrea sa pot zambi cu toata dantura si imi este jena.exista riscul sa se toceasca sau sa se strice daca imi remodelez dintii?si un cabinet daca imi puteti recomanda va rog.multumesc.

    0
    0

  • Valentina pe 6 Mar 2006, 18:57

    Te sfatuiesc sa te gandesti f bine pentru ca e posibil sa ii expui la sensibilizare la cald sau rece....ai grija...trebuie sa fie mai intai sanatosi si dupa aia ...frumosi...

    0
    0

  • corina pe 19 Ian 2006, 17:48
    remodelarea dintilor

    am 16 ani si am o dantura urata,(dinti din fata sunt mai mari).Si as vrea sa stiu si eu o adresa la o stomatologie care face aceste remodelari ale dintilor si in care sa pot avea incredere,

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod