Femeie la un consult ginecologic

Chisturile ovariene: când trebuie să te îngrijorezi?

Majoritatea femeilor se confruntă cu chisturile ovariene, acestea fiind cel mai frecvent descoperite la un control de rutină, însă nu toate chisturile sunt grave
Potrivit specialiştilor, 80% dintre femei dezvoltă cel puțin o dată în viață chisturi ovariene, însă nu toate chisturile trebuie să fie un motiv de îngrijorare. Practic, de cele mai multe ori, chisturile ovariene sunt depistate la un control de rutină, iar de regulă orice formaţiune mai mare de doi centimetri poate fi numit chist ovarian, după cum explică dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrică – ginecologie.

Potrivit specialistului, chistul ovarian reprezintă o formațiune cu pereți subțiri, plină cu lichid. La nivelul ovarului se găsesc astfel de formațiuni în mod normal, însă au dimensiuni reduse, de ordinul milimetrilor, și poartă denumirea de foliculi. În fiecare lună, un astfel de folicul este recrutat, crește până la aproximativ 2 cm, moment in care se sparge eliberând ovocitul, într-un proces ce poartă numele de ovulație.

Majoritatea chisturilor apar atunci când ovarele funcţionează normal, iar acestea se numesc chisturi funcţionale.
Acestea nu dau simptome, sunt benigne și dispar frecvent fără tratament, după două sau trei luni, ne lămureşte dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrică – ginecologie la clinica Medicover.


Chisturile ovariene: ce simptome dau


De regulă, simptomele care anunţă chisturile ovariene sunt:
  • o senzație de durere sau presiune în abdomenul inferior de partea pe care acesta se dezvoltă
  • disconfort în timpul contactului sexual
  • tulburări ale tranzitului intestinal
  • urinări frecvente.

Ecografia endovaginală, scanarea RMN, testele care măsoară nivelul anumitor hormoni, precum şi analiza antigenului tumoral CA 125 sunt analizele folosite pentru a diagnostica chisturile ovariene.

„Tratamentul depinde în mare măsură de mărimea şi aspectul chistului, dar și de vârsta pacientei. Dacă se impune tratamentul chirurgical, în lipsa contraindicațiilor acesta trebuie să fie de primă intenție minim-invaziv, laparoscopic.
Doar astfel se poate asigura o recuperare rapidă cu dureri minime și cicatrici abia vizibile”
, adaugă dr. Andrei Cucu, medic specialist obstetrică – ginecologie.


Când devin periculoase chisturile ovariene?


Specialistul avertizează cu privire la alte tipuri de chisturi, care atunci când nu sunt diagnosticate la timp pot conduce la anumite complicaţii cand chistul depășește 5-6 centimetri. Aceste chisturi sunt cele dermoide, endometriozice sau mucinoase şi nu au legătură cu funcționarea normală a ovarului. În cazul în care chistul se sparge, apare o durere acută, violentă, severă. Dacă are loc torsiunea acestuia, durerea poate fi însoțită de grețuri și vărsături. În aceste cazuri, intervenția chirurgicală este singura soluție.


Chisturile ovariene afectează fertilitatea?


Potrivit specialistului, chisturile perturbă ovulația și pot provoca fertilitate scăzută, însă acest efect depinde de tipul de chisturi, dimensiune și numărul lor.  

Un exemplu în acest sens este sindromul ovarelor polichistice, o afecţiune în care nu microchisturile prezente constituie principala problemă pentru fertilitate, ci tulburările hormonale asociate cu această boală.
Acest sindrom se manifestă prin cicluri menstruale neregulate, anovulație și exces de hormoni masculini. Denumirea sindromului vine de la prezența la nivelul ovarului a multiplelor chisturi cu dimensiuni cuprinse între 2-9 milimetri.

Există posibilitatea prezenței SOPC la femeile care prezintă mai puțin de 8 menstruații într-un an, creștere în greutate sau obezitate, acnee, fir de păr gros, negru și crescut în zone caracteristice bărbaților și dificultăți în a obține o sarcină, explică specialistul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod