Gastrita: remedii naturiste si optiuni alimentare

Gastritele, fie ele acute sau cronice sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei care protejeaza peretii stomacului. Este o boala foarte raspandita, care necesita urmarea unui regim alimentar special pentru protejarea stomacului. De aceea este foarte important sa-i cunosti cauzele, simptomele, alimentele benefice si remediile naturiste care iti pot fi de folos.
Cauzele aparitiei sale sunt multiple, cele mai frecvente fiind: administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta unei bacterii (Helicobacter pylori) in stomac, lipsa unui program sanatos de somn, un consum exagerat de ceai negru, cafea, condimente si sosuri. Trebuie sa retii ca daca gastrita evolueaza spre ulcer, daca nu este trata la timp.


Simptomele gastritei

  • lipsa poftei de mancare;
  • greata;
  • migrene;
  • ameteala;
  • dureri la nivelul stomacului;
  • senzatia de "arsura" in stomac;
  • diaree;
  • balonare.


Leacuri naturiste care usureaza simptomele gastritei

1.
Nucile de cocos. Laptele din interiorul nucii de cocos este un remediu excelent pentru durerile si disconfortul cauzate de gastrita. Relaxeaza stomacul si asigura necesarul de vitamine si minerale. De retinut! Imediat ce simti durerea la nivelul stomacului, consuma numai lapte de cocos, fara sa incluzi altceva in alimentatia ta timp de 24 de ore.

2. Orezul. Constituie un alt remediu cu efect de "tampon" pentru stomacul tau bolnav. Este indicat in gastritele acute. Daca esti in aceasta situatie consuma de doua ori pe zi cate o ceasca de terci de orez. In cazul in care te confrunti cu o gastrita cronica, poti sa alegi acest gen de alimente care necesita o masticatie prelungita.

3.
Cartofii. Sucul de cartofi s-a dovedit a fi extrem de benefic in eliberarea simptomelor cauzate de gastrita. Doza recomandata este o jumatate de ceasca consumata de 2-3 ori pe zi, cu aproximativ 1/2 sau o ora inainte de masa.

4. Galbenelele. Sunt considerate foarte benefice in tratamentul gastritei. Se infuzeaza 1 lingura de planta uscata si se bea din continut de doua ori pe zi.


Ce alimente trebuie incluse in dieta?

Este foarte indicat ca macar 2-3 zile sa nu se consume nimic in afara de apa calda. Astfel vei oferi stomacului o pauza si odihna necesara pentru a functiona la capacitate normala.

Dupa ce simptomele acute mai scad in intensitate, trebuie sa adopti o dieta exclusiv pe baza de fructe (in urmatoarele 3 zile) si sa consumi cat mai multe sucuri de: mere, pere, struguri, portocale, ananas, piersici si pepene galben.
De asemenea, laptele batut si branza proaspata de vaci le poti consuma fara restrictie.

Abia apoi poti incepe sa introduci in alimentatia ta semintele, nucile, legume si fructe.


Produse pe care trebuie sa le eviti!

  • alcool;
  • tutun;
  • condimente picante;
  • carnea;
  • dulciurile;
  • ceaiul negru si cafeaua;
  • alimentele grase;
  • muraturile;
  • pastele;
  • apa minerala.


Sfaturi utile

1. Nu trebuie sa combini mai multe alimente la o masa.
2. Mananca inainte cu 2 ore de a te baga la somn.
3. Nu bea apa in timpul meselor, deoarece dilueaza sucurile digestive si ingreuneaza digestia.
4.
Bea zilnic 8-10 pahare cu apa.
5. Nu te grabi cu masa, ci incearca sa mananci incet.
6. Aplica comprese cu apa calda sau o sticla cu apa calda pe stomac, de doua ori pe zi.
7. Evita efortul fizic intens.
 

Comentariile 51-75 din 75

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • BORDA ZELIA pe 29 Dec 2008, 10:25
    Gastrita: remedii naturiste si optiuni alimentare

    Am citit articolul Dvs., pe care l-am gasit foarte potrivit cu simtomele pe care le-am avut si l-am gasit foarte util. Va multumesc foarte frumos ! Voi aplica regimul scris de Dvs. si cred ca imi va fi de folos! Toate cele bune echipei de la Top Sanatate !

    13
    2

  • rita pe 3 Dec 2008, 23:03
    Gastrita

    Maine incep sa aplic in practica tratamentul naturist, mersi mult ioana.

    10
    1

  • mihaela pe 10 Nov 2008, 17:44
    Gastrita

    Nici eu nu pot manca fructe, am arsuri in stomac de la ele... doar bananele le suporta.

    4
    2

  • roxana atomi pe 3 Nov 2008, 17:26
    Gastrita

    Asta cu fructele chiar nu sunt de acord, de fiecare data cand mananc fructe am arsuri in stomac, deci cum se poate sa poti tine regim cu fructe?

    4
    3

  • marius pe 24 Oct 2008, 11:48

    Va rog sa ma ajutati si pe mine nu stiu ce am de aproape o luna cand inghit in sec aerul pe care il trag in mine simt ca mi-se opreste in cosul pieptului. Ce sa am? Ajutati-ma va rog.

    7
    3

  • STOICA REBECCA pe 12 Sep 2008, 18:30
    Inceput de gastrita?

    Ma simteam foarte rau...aveam greata, orice mancam imi venea sa vomit dar nu am dat importanta, azi cand am fost la munca m-am simtit foarte rau, nu puteam sa mai stau in picioare, avem ameteli si stari de greata si m-am dus la urgente, mi s-a spus ca am gastrita.Oare sa fie asa?deoarce mie nu mi s-a facut nici o analiza decat m-a apasat un pic pe stomac.Mentionez ca nu ma doare stomacul ci doar am greturi.Va multumesc si astept parerea voastra!

    7
    1

  • cristina pe 25 Aug 2008, 22:42
    Nu am luat in seama primele siptome

    Am 17 ani jumate si am avut toate simptomele descrise mai sus inafara de diaree... am stat in spital 1 saptamana si ceva; mi s-a spus ca am gastrita... si am fost invoita 3 zile sa stau acasa. Maine ma duc iar la spital; iar sansele sa ma mai tina acolo cateva zile sunt mari pentru ca m-am simtit rau in aceste 3 zile... imi este teama ca nu cumva gastrita sa evolueze si sa devina ulcer pentru ca dureri; greata si ameteli am de mult timp dar le-am ignorat crezand ca pot fi si din cauza efortului depus la antrenamente (pentru ca practic handbal momentan dar imi place mult sportul) in caz ca devine ulcer... ce pot sa fac si cum imi pot da seama? :( :(

    4
    2

  • iulia apetrei pe 14 Aug 2008, 21:45
    Nu mai stiu ce sa fac

    Am numai 18 ani si sufar de gastrita... am stat in spital trei saptamani si am urmat un tratament insa nu mi-a folosit indeajuns. Am perioade in care ma simt extraordinar (nu ma deranjeaza absolut nimic) si perioade in care chiar nu stiu ce sa mai fac de durere... nu pot manca nimic deoarece vomit inclusiv si medicamentele prescrise de medici (controloc, ibutin si antacidva rog din suflet daca puteti sa ma ajutati...

    3
    2

  • larisa1985 pe 11 Iun 2008, 14:38

    Problema este ca aceasta afectiune nu se trateaza decat manacand putin si des, si nu numai fructe ci diversificat. Astfel, te sfatuiesc sa nu mai manaci multe fructe deoarece produce foarte mult acid la stomac, iar datorita continutului bogat de vitamine si minerale ajuta digestia, adica, se produce mai multe substante care ajuta la digerarea mancarurilor, ori in cazul tau cand nu manaci altceva decat fructe, stomacul nu va avea ce sa digere iar substantele vor actiona asupra peretilor stomacului ( de aici rezulta dureri, asrusi si pana la urma gastrita). In situatie de fata trebuie sa te axezi pe legume firte (cartofi, morcovi, pastarnac sau ce se mai gaseste in Spania), orez si carne de pui si vita la gratar sau tot fierte. Bineinteles, ca poti manca si salata dar fara otet. Sper sa iti fie de folos. Multa sanatate!

    4
    1

  • cristina 21 ani pe 11 Iun 2008, 11:57
    Vreau un sfat

    Nu sunt in tara, sunt in spania lucrez intr-un bar si de la oboseala nu mananc la timp, de aici au inceput durerile de stomac si greturile, am avut trei zile ca am mancat numai fructe pt ca alceva nu puteam, va rog spuneti-mi ce regim trebuie sa tin.

    1
    1

  • cristina pe 11 Iun 2008, 11:50
    cred ca am gastrita

    De doua saptamani ma simt foarte rau nu pot sa mananc, si am greturi dureri de stomac, problema e ca nu mananc nici la timp si nici nu stiu ce trebuie si ce e mai bun pt stomacul meu. Va rog dati-mi sfaturi.

    1
    1

  • Dana pe 10 Iun 2008, 13:31
    gastrita

    E un mare ghin atunci cind ai gastrita, am incercat sa beau ceai de palagina, si ma ajuta, la fel am evita condimentele picante, cafeaua, carnea grasa, dulciurile, maninc orez, se simt rezultate pozitive. Va doresc multa sanatate

    1
    1

  • elena pe 15 Feb 2008, 12:43
    15.3.2008

    Fara stres, aliementatie echilibrata, sanatoasa,sa gandesti pozitiv.

    2
    0

  • andreea pe 22 Ian 2008, 10:36
    Sanatate maxima

    Ceai de sunatoare, mult ceai. Evita mancarurile grase, sosurile, apa minerala. Bea suc de varza, multe fructe si legume.

    1
    0

  • elena valentina pe 20 Ian 2008, 14:07
    Sunt in spania si sunt cu o gastrita de toata frumosetea medicii de aici te trateaza ca pe un bolnav neimportant

    Ce pot face sunt de o saptamana cu dureri grave insuportabile dupa cum v-am zis sunt in Spania la Madrid si aici am fost de numerate ori la medic mi-au dat pastile insa nici o radiografie sau ceva concret sa poata vedea daca am mai mult decat o gastrita. Va intreb pe voi cei de facut nu pot manca nimic ca imi este rau, ma balonez si am in capul pieptului zona stomacului dureri cumplite inainte de masa si dupa. Adresa mea de mail este vali27elena@yahoo.com Astept sfaturile dumneavoastra. Va multumesc.

    2
    0

  • roxi pe 20 Nov 2007, 18:07
    gastrita mea acuta

    ca sa te vindeci de gast. sa nu mai bei alcol.salam si alte alimente grele m am vindecat deoarece am mancat orez

    3
    3

  • elena pe 8 Nov 2007, 09:11
    gastrita

    Pe mine m-a salvat de la dureri ingrozitoare maceratul la rece de casul popii-sau- nalba.Eram programata la gastroenterologie, intr-o anumita zi(stiti cum sunt programarile) insa eu nu mai puteam de durere.Am apelat la acest ceai,in speranta ca ma va ajuta(este extraordinar de bun in toate ranile-utilizare externa).La cateva zile am avut surpriza sa "uit" ca am stomac.Cand a venit ziua de programare..nu mai aveam demult acele dureri de stomac ingrozitoare care-mi facusera viata un chin...Multa sanatate

    1
    2

  • tatiana pe 6 Nov 2007, 21:58
    ameliorare gastrita

    Pentru ameliorarea durerii am folosit si folosesc in continuare ulei de masline si in lipsa acestuia chiar si ulei de floarea soarelui fara a mai lua nici o pastila.

    1
    0

  • emma pe 5 Nov 2007, 15:14
    hmmm

    exista neconcordante intre articol si recomandarea medicului meu: am voie carne, dar fiarta nu prajita, pot sa mananc paine, dar sa nu fie proaspta, ci mai veche... am voie paste, pot manca iaurturi si lapte dar nu grase (cum sunt cele de tara) ci degresate,in afara de banane si mere, nu este voie nici un fruct proaspat, ci doar din compoturi. a scris cineva despre varza... nu este deloc buna pentru stomac, caci se digera greu. tratamentul trebuie asociat cu o alimentatie sanatoasa. consultati medicul dumneavoastra de familie.

    2
    1

  • dana_drg9@yahoo.com pe 22 Oct 2007, 11:11
    gastrita

    Am gastrita, fac tratament de 6 luni, dar ma doare in continuare stomacul. Ma intereseaza care e tratamentul cu sucul de varza, de cate ori pe zi se poate lua, cate cani si daca se consuma pe stomacul gol sau dupa masa. multumesc

    1
    0

  • misu pe 7 Sep 2007, 22:13
    sfat

    Un remediu pentru gastrita pe care il recomand este sucul de varza alba pentru ca contine vitamina 'U'. Am gastroduodenita si va recomand acest 'tratament'

    1
    1

  • viorica pe 7 Sep 2007, 12:12
    as dori un sfat

    Se poate sa-ti miroasa gura de la gastrita ? Eu am o fetita de 17 ani care cred ca are gastrita deoarece ii miroase gurita destul de rau si nu are nici o carie .Va rog mult sa-mi raspundeti daca stiti vreun remediu.MULTUMESC

    3
    1

  • aly_nico pe 6 Sep 2007, 15:54
    "remedii" pentru gastrita?!

    Exista foarte multe pareri si tratamente naturiste sau medicamentoase pentru tratarea acestei afectiuni suparatoare. Atat de ,ulte incat le gasesti peste tot (internet, reviste). Nici macar un medic gastro-enterolog nu-ti poate spune cu exactitate ce e de facut in situatia in care afectiunea este mai veche, intre timp tratata cu diverse medicamente, dar totusi persistand unele simptome din cauza unei alimentatii neadecvate, stresului - pe care nu-l putem evita de cele mai multe ori. Totusi, parerea mea este ca sunt sanse mai mari de vindecare prin consultarea unui medic gastro-enterolog foarte bun, un tratament bun in functie de tipul de gastrita sau ulcer diagnosticat si multa vointa pentru respectarea unui regim alimentar odata cu tratamentul. Iar in continuare, un stil de viata mai sanatos, fara stres (supararile si stresul dauneaza mai ales daca ai o stare de genul acesta in timpul mesei). De asemenea, este foarte important sa se respecte un program strict de somn, mese regulate si pe cat posibil la aceleasi ore si consumarea de alimente sanatoase. Fara fumat si alcool. De regula, tratamentul se administreaza pentru 4 - 6 pana la 8 saptamani in functie de gravitate. In cazul ulcerului, tratamentul are 2 etape si poate fi de 3 feluri: continuu pt evitarea recidivei, la nevoie, atunci cand sunt dureri frecvente si intermitent, atunci cand boala recidiveaza frecvent. In functie de diagnostic care se pune prin mai multe metode,printre care si endoscopia, tratamentul mai poate fi asociat - tripla asociere (2 antibiotice + omeprazol) sau chiar de 4 medicamente (pe langa cele 3, plus un inhibitor). Sursa acestor ultime date este Prof. Dr. Alexandru Oproiu - Spitalul Agripa Ionescu - este cel mai bun medic gastro-enterolog - Bucuresti.

    2
    0

  • pina perescu pe 6 Sep 2007, 07:34
    gastrita remedii naturiste si optiuni alimentare

    in cazul tratamentului ptr. parkinson ideopatic,fiind multe medicamente sunt valabile remediile de mai sus ?

    1
    0

  • Rale pe 3 Sep 2007, 11:29
    de 7 ani

    La mine s-a ameliorat. Am identificat alimentele care imi fac rau si le evit. Nu beau racoritoare, dar beau 3 cafele pe zi, cateodata si bere la ocazii. Dar de 7 ani in fiecare dimineata la micul dejun beau o cana de ceai de foare de salcam si ma simt foarte bine.

    3
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod