Este sau nu sigur sistemul de scanare din aeroport pentru corpul uman?

De zeci de ani, ofițerii de securitate din aeroport depindeau de detectoarele de metale pentru a verifica pasagerii de armele ascunse și alte pericole. Tehnlogia era sigură și simplă, dar avea un defect evident: nu putea detecta amenințările nemetalice, inclusiv explozivii din plastic. Însă a fost implementat sistemul de scanarepentru întregul corp. Iată dacă este sigur sau nu acesta și ce ar trebui să știi despre el!

Cât de sigur este sistemul de scanare din aeroport pentru sănătatea ta?


Sistemul de scanare din aeroport cuprinde două tipuri de scanere. Unul dintre ele se numește scaner cu milimetru și utilizează unde radio pentru a căuta arme sau dispozitive ascunse. Acest tip de scaner nu ar trebui să te îngrijoreze. Al doilea este numit scaner cu raze X. Pe lângă problemele reprezentate de utilizarea acestei tehnologii, unii experți s-au îngrijorat că aceste scanere expun călătorii la cantități periculoase de radiații.
Expunerea la aceste dispozitive reprezintă aproximativ 10% din expunerea la o radiografie toracică, ceea ce este semnificativ.

Există unele riscuri foarte mici de cancer asociate cu aceste dispozitive cu raze X. Autoritățile europene au interzis aproape imediat utilizarea aparatelor cu raze X. Iar cu sistemul de scanare din aeroport din zilele noastre nu există niciun motiv de îngrijorare. Oamenii de știință nu pot afirma niciodată că un lucru este 100% sigur, dar nu există dovezi plauzibile prin care valurile milimetrice să poată deteriora ADN-ul.
Dacă există riscuri, sunt extrem de mici.

Andrew Maidment, profesor asociat de radiologie la Universitatea Pennsylvania Health System, este de acord și spune că scanerele actuale nu reprezintă o preocupare. Acesta a publicat zeci de studii privind expunerea la radiații și sănătatea umană. De asemenea, explică faptul că dispozitivele care emit microunde cauzează daune sănătății numai atunci când sunt suficient de puternice pentru a provoca modificări moleculare. Radiațiile emise de scanerele cu undă milimetrică din aeroport nu ajung nici măcar aproape de acest nivel.

În timp ce unii experți și-au exprimat îngrijorările teoretice cu privire la formele mai puțin puternice de radiații cu microunde, în special tipurile emise de dispozitivele mobile și tehnologii, ceea ce întâmpini prin trecerea printr-un scaner din aeroport reprezintă doar o doză mică și chiar dacă ești un pasager regulat al companiilor aeriene nu ai de ce să îți faci griji.
De fapt, singura critică pe care oricare dintre experți a avut-o cu privire la scanerele din aeroport nu are nimic de-a face cu expunerea la radiații sau cancer.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod