Hipotiroidismul: o boala pe cat de rara, pe atat de grava

Tiroida este o glanda endocrina, situata la baza gatului si cantareste mai putin de 30 de grame. Influenta glandei tiroide este extrem de importanta in buna functionare a organismului uman, deoarece aceasta afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, nivelul energetic, tonusul muscular, vazul, starea psihica si multe altele.
Cea mai frecventa boala a tiroidei este hipotiroidismul, care apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. In acest caz, metabolismul este lent, motiv pentru care functiile organismului sunt incetinite. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni. Mai rar apare si la persoanele tinere. La copii, aceasta afectiune se caracterizeaza printr-un retard de crestere si prin tulburari ale dezvoltarii psihologice.


Simptomele hipotiroidismului

Pentru cei mai multi pacienti simptomele nu sunt intotdeauna evidente si pot fi confundate cu alte afectiuni. Acestea depind de severitatea deficientei hormonale si de timpul de cand s-a instalat. Astfel, persoanele afectate de hipotiroidism prezinta urmatoarele simptome:

  • oboseala si stare de slabiciune;
  • par uscat si aspru, piele uscata la nivelul coatelor si a genunchilor;
  • voce ingrosata, ragusita;
  • crestere in greutate, apetit scazut si constipatie;
  • scaderea puterii de concentrare, de atentie, de memorie si gandire greoaie;
  • depresie si iritabilitate;
  • crampe si dureri musculare;
  • sensibilitate la frig;
  • ciclu menstrual dereglat;
  • incetinire a ritmului cardiac.

Daca hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progreseaza, iar in unele cazuri evolueaza intr-o forma grava a hipotiroidismului, numita mixedem. De aici se poate ajunge la coma mixedemica, care poate fi declansata de o infectie, de expunerea la frig, de un traumatism sau de ingerarea de sedative. Coma provoaca pierderea constientei, convulsii, incetinirea respiratiei si irigarea insuficienta a creierului.


Cauzele hipotiroidismului

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului la adult este tiroidita lui Hashimoto, afectiune cauzata de o dereglare a sistemului imunitar, care produce anticorpi care, pur si simplu, distrug tiroida. De asemenea, aceasta afectiune poate sa se traga din familie sau poate fi asociata cu unele anomalii genetice, cum ar fi sindromul Turner, sindromul Klinefelter sau sindromul Down.

Alte cauze care declanseaza aparitia acestei afectiuni sunt:

  • boli autoimune, adica: artrita reumatoida, vitiligo (portiuni ale pielii isi pierd culoare si devin albe), boala Addison (o tulburare a glandelor suprarenale), si diabetul;  
  • varsta, cu cat sunteti mai in varsta, cu atat tiroida mai produce mai putini hormoni;
  • chirurgia, prin indepartare partiala sau totala a glandei tiroide;
  • iodul radioactiv, astfel, daca pacientul este supus la radioterapie cu iod radioactiv, fie pentru a impiedica cresterea tiroidei, fie pentru a diminua producerea de hormoni, rezultatul este distrugerea unui numar mare de celule tiroidiene si dezvoltarea  hipotiroidismului;
  • hipotiroidismul secundar, o cauza extrem de rara legata de boli cerebrale;
  • tratamentul hipertiroidismului, prin indepartarea pe cale chirurgicala a tiroidei sau prin administrarea pe cale externa de iod radioactive, determina o diminuare a functiei tiroidiene, un deficit de hormoni tiroidieni, ajungandu-se la hipotiroidism.


Tratamentul hipotiroidismului

Acesta urmareste inlocuirea hormonilor tiroidieni cu hormonii de sinteza (levotiroxina).
Medicamentul este administrat pe cale orala si duce la reducerea simptomelor: pacientii simtindu-se mai putin obositi, nivelul de colesterol din sange scade, la fel ca si greutatea corporala. Tratamentul cu levotiroxina trebuie urmat toata viata, insa doza necesara este modificata la sfatul medicului. Necesarul de hormoni substitutivi poate sa varieze cu varsta, greutatea, starea aparatului cardiovascular sau din cauza altor boli sau tratamente medicamentoase.

Levotiroxina poate provoca reactii adverse atunci cand este administrata in doze prea mari: cresterea exagerata a apetitului, insomnii, palpitatii si tremuraturi. De asemenea, la pacientii cu boli cardiovasculare tratamentul va incepe cu doze mici, care vor creste progresiv, pentru a permite inimii sa se adapteze la un metabolism crescut.

Pentru a functiona eficient tiroida are nevoie de iod, care se gaseste in peste, fructe de mare, alge marine sau in plantele care cresc intr-un sol bogat in iod.
Intrucat producatorii de sare adauga si iod in preparat, aceasta forma de hipotiroidism este foarte rara, cu exceptia unor tari, in care alimentatia prezinta un deficit de iod.
 

Comentariile 101-119 din 119

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dana cernat pe 31 Dec 2007, 13:59
    Hipotiroidismul si noduli tiroidieni

    Am 35 ani si in urma cu 6 ani am fost diagnosticata cu hipotiroidism si chisturi si noduli pe tiroida. Am urmat un tratament cu eutirox25mg dar am facut o toxicoza, acum nodulii imi sangereaza (dovedit ecografic).

    9
    1

  • iarosiewitz Imola pe 28 Dec 2007, 20:52
    jarimola@yahoo.com

    Tiroidita Hashimoto este incurabila ? Cu ce analize se diagnostizeaza ?

    7
    0

  • Donamishi pe 7 Dec 2007, 21:03
    Tiroidita si iod?

    Am fost diagnosticata cu tiroidita. Desi nu am niciun simptom specific analizele au demonstrat aceasta.Totusi doctorul mi-a spus sa ma feresc de iod in alimentatie, in nici un caz peste de mare, fructe de mare, nuci si alune.

    2
    3

  • vali pe 29 Nov 2007, 20:58
    Tiroidita

    Sunt in ceata. In februarie toate analizele de tiroida erau ok acum Anticorpii antimicrozomiali tiroidieni sunt 620 ui. cand limita max. este de 6 sau 16 ui. Dr. endocrinolog ma "abureste" de m-am saturat sa vad cum imi cresc anticorpii. Stiti vreun dr. priceput la Bucuresti??

    2
    0

  • stelian carmen pe 14 Nov 2007, 14:21
    sufar de hipotiroidism

    as dori sa i mi dati un sfat fac tratament cu thyronajod 100 ,mi l procur din germania .pana acum am luat euthyrox 100 , nu ma simte am bn cu el ,numai ca niki asta nu da mare randamen ,mai iau si spironolactona ,vit e dar nu am mare rezultat cu ele .. spuneti mi si mie ce sa fac ,ca m am saturat am tensiunea f mika ,palpitatii ,stari de oboseala intr un cuvant ma simt de.... va rog ajutati ma nu m ai rezist va dorest multa sanatate.

    0
    0

  • Simona pe 12 Nov 2007, 13:08
    Tiroidita autoimuna

    Am fost diagnosticata de curand cu aceasta boala.Mi s-a spus ca nu pot lua tratament intru-cat am tensiunea prea mare(tensiune care, fie vb. intre noi e provocata tot de aceasta boala) si nu am decat sa astept. Sa astept ce?

    0
    2

  • stef pe 6 Nov 2007, 12:35
    hipotiroida

    sunt contraindicatii alimentare?

    0
    0

  • fulvia pe 5 Nov 2007, 17:35
    tiroidita acuta

    as dori sa stiu daca la tiroidita acuta durerile musculare si durerile de gat raman constante pe durata lunga sau pot fi intermitente.Daca cunoste cineva un caz similar cu asemenea dureri musculare va rog sa-mi trimiteti un mesaj la adiandfulvia@aol.com.multumesc

    0
    0

  • Nadana pe 4 Nov 2007, 22:33
    Sufar de tiroidita Hashimoto

    Sufar de tiroidita Hashimoto si iau zilnic levotiroxina 50 mg. Stie cineva un tratament medicamentos sau naturist de vindecare?

    4
    0

  • Carmen pe 27 Oct 2007, 19:56
    TIROIDA

    Am fost operata de tiroida(substitutie totala )in 2005 totul este ok. Ma simt ff.bine,operatia nu este grea dar trebuie sa ai puterea sa te hotarasti,convalescenta este mai grea dar trece repede.Va recomand sa va operati si eventual puteti sa-l cautati pe chirurgul STANESCU la Parhon.

    1
    0

  • DUCA ALEXANDRA pe 11 Oct 2007, 10:51
    CE SE INTAMPLA DACA TE OPEREZI

    AM AFLAT DE CURAND CA SUFAR DE ACEASTA BOALA.VREAU SA AFLU SI PAREREA ALTORA CARE AU ACEASTA AFECTIUNE.

    0
    0

  • jasa pe 27 Sep 2007, 15:46
    hipotiroida

    stai linistita ca si eu am luat L-Thyroxin 75 toata sarcina si acuma am o fetita de 2 anisori superba si sanatoasa tun Bafta si o sarcina usoara

    0
    0

  • mara petre pe 7 Sep 2007, 19:16
    tiroida

    cred ca cei ce sufera de aceasta boala,ar trebui sa aiba medicamentele gratuit deoarece am inteles ca le iau toata viata sa nu mai fie nevoie sa se dea spaga doctorilor-sa isi faca datoria ca de aceea sunt platiti-cum sunt prinsi cu asa ceva,sau nu te baga in seama,ar trebui tratati ca niste infractori,ca si profesorii care cer bani

    0
    0

  • daniela_ecaterina@yahoo.com pe 7 Sep 2007, 18:46
    sint de acord

    Simt ca ceva nu e in regula cu mine dar nu ma indur sa`platesc analizele care ar putea identifica daca diagnosticul meu este hipotiroidism. Ceva este clar ca nu functioneaza bine la tiroida mea insa sumele sint prea mari pentru bugetul meu. Asa este cind ai copii...Dar de ce nu se pot compensa analizele macar cu o parte din banii care te costa? Sau statul este satul de cereri care ar fi normal sa fie rezolvate insa nu este interesat sa rezolve nimic din ce este logic ca ar trebui sa rezolve. Rusinos.

    3
    0

  • ellat. pe 6 Sep 2007, 19:09
    tiroida

    fiind o boala atat de raspandita in Romania de ce daca suferi de ea nu poti sa-ti faci analizele gratuit ci doar pe bani pt. a vedea cum mai stai cu hormonii tiroidieni pt.a stii exact ce cantitate de medicamente sa iei?E o intrebare retorica si poate nu-si are locul si raspunsul aici.

    2
    0

  • claudia pe 6 Sep 2007, 17:37
    am fost si eu poerata

    la 25 de ani am fost operata de tiroida dupa opreatie a fost totul ok .am ramas insarcinata si am dat in hipotiroidism am facut tratament pe perioada sarcinii,am dus sarcina cu bine pina la sfarsit.copilul meu nu a mostenit boala mea ,multumesc lui dumnezeu,acum fac tratament pi hioptiroidism .un sfat mergeti la medic la cele mai mici semne de hipo sau hiper pa bafta

    1
    0

  • ana daniela pe 1 Sep 2007, 03:02
    tiroida ochi umflati?

    Mi se umfla ochii de cateva luni si nu mai stiu ce sa fac.Oare e vorba de tiroida?Am incercat nenumarate creme si ceaiuri.

    1
    0

  • steffy s pe 29 Aug 2007, 10:40
    hipotiroidia

    Am hipotiroidie si urmez tratament cu L-Thyroxin 75. Acum sint insarcinata in luna a 2-a si iau acest medicament. Credeti ca poate avea efecte secundare asupra sarcinii ?

    0
    0

  • bobin daniela mioara pe 28 Aug 2007, 08:39
    tiroida puternic vascularizata

    am hipertiroidism.urmez tratament-thyrozol 5.este posibil sa ajung la hipotiroidism?

    3
    3
Pagina « 1 2 3 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod