Risti sa faci fibrom uterin?

Fibromul uterin este o tumora necanceroasa( din tesut muscular sau conjuctiv) care se dezvolta in grosimea peretelui uterului sau la exteriorul acestuia, de obicei la femei de 30


Cauza exacta a fibroamelor este necunoscuta, insa odata aparute sunt stimulate de estrogen si progesteron. Dupa menopauza au o tendinta naturala spre involutie, fiindca se secreta mai putin estrogen.

In timpul sarcinii se secreta estrogen din abundenta, si chiar atunci fibromul poate sa creasca foarte mult si sa duca la avort sau alte complicatii foarte periculoase pentru sarcina.

La palpare, fibromul uterin poate fi adesea confundat cu o sarcina. De aceea, se recomanda examenul ecografic, pentru ca stabileste daca tumora este in peretele uterului si exclude diagnosticul de sarcina.



Factorii favorizanti aparitiei bolii sunt antecedentele familiale, obezitatea, nuliparitatea (lipsa sarcinilor), infertilitatea, iar factorii protectivi sunt multiparitatea si contraceptia hormonala.


Simptomele sau semnalul de alarma

Fibromul poate sa ramana neschimbat ani intregi cu putine simptome sau chiar asimptomatic sau se poate dezvolta rapid si, in principiu nu se trateaza pana nu provoaca probleme (datorita marimii sau malignizarii).

Femeile se ingrijoreaza cand ciclul menstrual devine neregulat, abundent sau dureaza foarte mult. Poate fi primul simptom care sa anunte un fibrom.
Se poate dezvolta incet in cativa ani sau rapid in cateva luni. Un alt semnal de alarma poate fi durerea la urinat sau la contactul sexual.

Folosirea contraceptivelor orale scade riscul de dezvoltare a tumorii, la fel ca si un numar cat mai mare de sarcini. Daca o femeie nu a avut sarcini, este obeza si a avut cazuri similare in familie are mari sanse de a se imbolnavi.

In oricare categorie te incadrezi, singurul mod prin care poti fi sigura de sanantatea ta este sa faci cel putin o data pe an un consult ginecologic, un test Babes-Papanicolau si analiza secretiei vaginale.


Tratament - cu cat mai repede cu atat mai multe sanse

Fibroamele netratate au tendinta sa creasca.

Pentru un fibrom de dimensiuni reduse tratamentul poate fi medicamentos, cu progestative de sinteza care regeleaza ciclul menstrual si anuleaza consecintele neplacute(sangerarea, durerea) ale fibromului. In acelasi timp "tine" pe loc fibromul, il impiedica sa creasca.

Daca fibromul a devnit voluminos, ca modalitate de tratament recomandata ramane extirparea chirurgicala. Se poate extirpa doar tumora sau intregul uter, in operatia numita histerectomie. Hotararea o ia medicul, in functie de gravitate.

Se stie ca, la femeile la care nu se trateaza in timp util, fibromul uterin este principala cauza de histerectomie, adica de indepartare chirurgicala a uterului.



O alta solutie, nechirurgicala si care se practica de putin timp ar fi embolizarea fibromului uterin, adica obstruarea arterelor care hranesc fibromul. Este o solutie de dorit pentru femeile care nu vor sa faca o operatie, insa scade probabilitatea de a ramane insarcinata si nu se cunosc efectele asupra sarcinii.

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • FLORINA pe 21 Feb 2011, 20:20
    PENTRU MARINELA

    chisturile apar datorita perturbarii metabolismului glucidelor....atentie la dulciuri si stress care favorizeaza inflamatiile de orice fel... hormonal vorbind e vorba de prea putin progesteron care impiedica dezvoltarea si eliminarea normala a ovulului formand asfel pungi cu lichid care pot creste sau disparea in general dupa 2-3 cicluri . tratament hormonal e solutia sau o sarcina .

    2
    0

  • gabriela serban pe 23 Iun 2010, 20:58
    fibrom

    daca am avut fibrom uterin si am facut operatie cu extirparea uterului mai risc sa fac cancer de col uterin .( am 48 ani si am facut operatia de fibrom acum7 ani ) cu multumiri

    3
    0

  • Veronica pe 24 Oct 2009, 18:41
    embolizarea

    Saptamana aceasta am facut o embolizare la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Doctorii m-au asigurat ca aceasta metoda este cea mai buna metoda pentru a avea o sarcina ulterior fara probleme. Nu stiu cine este autorul acestui articol, dar sigur nu are pregatire medicala. Medicina actuala ofera si alta medoda alternativa decat clasica ,,macelarului". Inainte de alegerea unei modode informativa atent.

    7
    1

  • elenaadriana pe 28 Aug 2009, 16:01
    embolizare

    In acest articol pe care l-am citit spune ca prin embolizare scade probabilitatea de a ramane insarcinata, iar eu din ceea ce m-am informat inainte de a citi articolul dumneavoastra spunea ca este singura metoda care dupa ce se face se poate foarte usor ramane insarcinata, mai ales pentru cele care nu au copii si ii doresc foarte mult.Acum sunt dezorientata total.Multumesc!

    3
    1

  • marinela pe 28 Feb 2007, 11:36
    chisturi

    care este cauza aparitiei chisturilor?cauza hormonala sau din raceli?

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod