Bauturile energizante: a fi sau a nu fi ... sanatoase

Consumi cola, cafea, ciocolata, ceai sau bauturi energizante? Daca te-ai intrebat vreodata ce anume contin aceste bauturi, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC - Romania) iti ofera cateva informatii utile despre ingredientele, cantitatile indicate si efectele pe care aceste bauturi le au asupra sanatatii tale.
Dintre toate produsele care ne dau energie, bauturile energizante pe baza de taurina sunt recunoscute pentru cantitatea mare de energie pe care o furnizeaza intr-un timp relativ scurt. O astfel de bautura contine ingrediente cum ar fi:

1. Taurina – un aminoacid care de obicei este produs si de organismul nostru, in special in muschi, creier, inima si sange. O persoana care cantareste 70 kg are in mod natural aproximativ 70 g de taurina distribuita pe tot corpul, adica de 70 de ori mai multa taurina decat o cutie de bautura energizanta, care contine 1000 mg. Uneori, in conditii de stres sau de efort fizic, organismul uman elimina prin urina o cantitate mai mare de taurina si e posibil astfel ca aceasta substanta sa nu mai fie sintetizata suficient. In acest caz putem recurge la consumul unei bauturi energizante pentru a compensa deficitul de taurina.

Ceea ce poate nu toata lumea stie este faptul ca taurina din bauturile energizante este o substanta sintetica, produsa de companiile farmaceutice si nu este derivata din produse animale, cum ar fi din taur.
Printre beneficiile taurinei in corp: regleaza temperatura atunci cand este prea cald sau prea frig, reduce stresul, creste performanta inimii, ajuta la detoxifierea organismului.

2. Glucoronolactone – este un carbohidrat, un fel de zahar. Este continut de alimente cum ar fi cereale sau vin rosu. Corpul uman il produce din glucoza. Rolul sau in bauturile energizante este de a combate oboseala si de a da o stare de bine.

3. Cafeina intr-o cutie de bautura energizanta gasim aproximativ 80 mg de cafeina. Tot atata cafeina contine si o ceasca de cafea. Cola contine 35 mg la o cutie de 350 ml, iar cola light aproximativ 47 mg pe cutie.

In cantitati moderate, cafeina are efecte benefice asupra organismului, intrucat stimuleaza functiile fiziologice si psihologice ale acestuia, imbunatateste viteza de reactie si vigilenta. De asemenea, in timpul activitatilor fizice, cafeina stimuleaza arderea grasimilor si transformarea acestora in energie.

4. Carbohidrati – o cutie de bautura energizanta contine 27 g de zahar (sucroza si glucoza), avand o valoare energetica de 112.5 kcal.
Sucroza este un zahar consumat de organism intr-un ritm lent si, inainte de a fi folosit ca o sursa de energie, trebuie sa fie impartit in glucoza si fructoza. Sucroza confera energie atunci cand rezervele de glicogen s-au epuizat deja. Glucoza este un zahar consumat repede de organism, ceea ce inseamna ca poate fi folosit imediat ca sursa de energie. Glucoza ajuta muschii sa-si pastreze rezervele de glicogen care, in mod normal, trebuia sa fie folosit.

5. Inositol – este tot un carbohidrat, produs si de corpul uman din glucoza, care ajuta in procesul de detoxifiere.

6. Vitamine – in special complexul de vitamine B sunt necesare pentru o buna functionare a organismului si imbunatatesc performanta mentala.


Toata lumea are voie sa consume bauturi energizante?

Producatorii de astfel de bauturi recomanda consumatorilor sa consulte medicul inainte de a le consuma, deoarece este posibil fie sensibili la unele dintre ingrediente. Categoriile de oameni care nu trebuie sa consume bauturi energizante sunt: cei sensibili la cafeina, femeile insarcinate si care alapteaza – deoarece cafeina se elimina mult mai incet din corpul lor si al fatului; copiii – acestia sunt mult mai sensibili la cafeina decat adultii.


Cand este indicata inceperea consumului de bauturi energizante si in ce cantitati?

Avand in vedere ca o cutie de bautura energizanta contine tot atata cofeina cat o ceasca de cafea, o putem consuma la aceeasi varsta la care incepem sa bem cafea, aceasta fiind diferita de la o persoana la alta.
Trebuie sa fim constienti in acelasi timp ca bauturile energizante nu au rolul de a potoli setea, deci cantitatea pe care o vom consuma va fi destul de mica, nu mai mult de 4 cutii pe zi (dupa cum recomanda si producatorii), tot asa cum nu trebuie sa bem mai mult de 4 cesti de cafea pe zi. De aceea, in activitatile sportive solicitante, bautura energizanta se consuma cu 30 de minute inainte de a incepe, urmand ca apoi sa consumam apa sau bauturi racoritoare.


Bauturile energizante ne afecteaza in vreun fel sanatatea?

Din cercetarile unor oameni de stiinta si doctori din domeniul toxicologiei, medicinei interne si psihologiei, doctori din domeniul sportului, autoritati din domeniul sanatatii, care au analizat ingredientele bauturilor energizante, au ajuns la concluzia ca acestea nu dauneaza sanatatii. Ca si cafeina, nu produc dependenta, ci au doar efect de stimulare.

Unii consumatori folosesc bauturile energizante in combinatie cu alcoolul. Acest lucru nu este insa recomandat de producatori, deoarece sunt anulate efectele pozitive ale bauturii energizante: rezistenta fizica, viteza de concentrare si reactie, vigilenta, stare emotionala buna, stimularea metabolismului si se resimt doar efectele negative ale alcoolului.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alina pe 24 Oct 2009, 11:00
    energizantele

    Am vrut sa stiu mai multe despre energizante si acest articol m-a ajutat.Eu consum energizant doar inainte sa fiu la lucru in tura de noapte.

    0
    0

  • Un prieten pe 9 Apr 2009, 18:08
    energizantele

    Parerea mea e ca energizante ar trebui sa fie mai ieftine deoarece ele trebuie consumate de cat mai multi oameni,ar trebui sa aiba mult mai multa taurina si mai multe vitamine si nu atat de multe substante care ne dauneaza.

    0
    0

  • rares pe 5 Mar 2009, 11:49
    energizant

    parerea me ca ar trebiu mai multa taurina

    0
    0

  • Taurinus pe 28 Ian 2009, 17:42
    banalitate

    articolul e vag.informatiile articolului le gasesti in mare parte scrise pe cutiile bauturilor energizante .e un articol gen copy paste.il gasesti identic de zeci de ori pe alte situri.

    0
    0

  • Viper pe 1 Feb 2008, 15:52
    Multumesc

    Exact ce ma interesa, deoarece sunt la facultate si in sesiune am inceput sa consum aproape in fiecare zi asa ceva.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod