aluniţe doctor

Cum putem identifica acasă aluniţele cu potenţial cancerigen



4.    Rugaţi o persoană apropiată să vă examineze spatele sau încercaţi să o faceţi în oglindă.

5.    Faceţi poze ale regiunilor cu aluniţe, de ansamblu şi apropiere. Salvaţi imaginile într-un director cu parolă pentru a vă asigura intimitatea. La 3 sau 6 luni repetaţi procedura şi comparaţi imaginile. Ştergeţi al doilea set de poze dacă nu sunt modificări sau salvaţi dacă sunt aluniţe noi sau modificate.

Monitorizarea aluniţelor la dermatolog


Este ideal şi recomandat ca aluniţele atipice, care îşi modifică forma sau asupra cărora avem dubii, să fie examinate de dermatolog. În cazul în care există multe aluniţe, dificil de monitorizat, care au nevoie de o urmărire foarte atentă şi minuţioasă, soluţia ideală este cartografierea aluniţelor sau “molemapping”, o procedură care trebuie realizată de specialistul dermatolog.

Acesta va examina complet pielea şi istoricul pacientului, pentru a stabili riscul de a dezvolta aluniţe atipice sau melanom. Va urma o examinare generală dermatoscopica a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului, un microscop portabil care permite vizualizarea structurii profunde a nevilor.

„Paşii următori implică folosirea unei platforme speciale de Video Dermatoscopie care conectează digital o cameră foto, videodermatoscopul şi computerul prin intermediul unui software performant. Sunt fotografiate astfel segmentele corpului în care sunt prezente aluniţe, iar în etapa următoare, pe baza fotografiilor efectuate, sunt pozate aluniţele identificate pe “harta” în detaliu.
Următorul pas impune efectuarea pozelor dermatoscopice şi corelarea lor cu harta segmentelor corpului şi cu pozele de detaliu ale aluniţelor”
, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau.

Toate imaginile sunt apoi salvate, iar pacientul va primi o hartă completă cu aluniţele, inclusiv imaginile individuale, de detaliu şi dermatoscopice, utile pentru monitorizare personală sau la dermatolog în viitor. În felul acesta avem o idee clară asupra aluniţelor şi monitorizarea va fi mult mai facilă.
 
Reevaluarea aluniţelor este recomandată la un interval de 6-12 luni.


Cartografierea permite compararea prin suprapunere sau alăturare a imaginilor dermatoscopice a aluniţelor în momente diferite, modalitate prin care sunt observate detalii suprinzatoare pe care dermatologul le interpretează şi le poate explica pacientului.


Foto: Depositphotos
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod