Contraceptia traditionala - cat esti dispusa sa risti?

In vremurile in care metodele de contraceptie nu existau sau erau interzise, asa cum s-a intamplat in tara noastra perioada comunista, singurele optiuni pentru cuplurile care nu isi doreau un (sau inca un) copil erau metodele traditionale...

In vremurile in care metodele de contraceptie nu existau sau erau interzise, asa cum s-a intamplat in tara noastra in perioada regimului comunist, singurele optiuni pentru cuplurile care nu isi doreau un (sau inca un) copil erau metodele traditionale (naturale) de contraceptie, precum metoda calendarului sau coitul intrerupt.

Desi in prezent putem alege dintr-o gama larga de mijloace de contraceptie foarte eficiente, numeroase femei inca mai aleg metodele traditionale, riscand aparitia unei sarcini nedorite.



Sansele de reusita ale metodelor traditionale sunt foarte mici, comparativ cu mijloacele moderne de contraceptie. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile care folosesc metode contraceptive traditionale (metoda calendarului sau coitul intrerupt) prezinta un risc crescut de a ramane insarcinate, comparativ cu cele care folosesc contraceptive moderne.

Aproximativ una din 3 femei ramane insarcinata in primele 12 luni de folosire a acestor metode, iar jumatate dintre ele raman insarcinate dupa doi sau trei ani de folosire a metodelor traditionale.


Cu toate acestea, in Romania, mijloacele traditionale de contraceptie reprezinta principala optiune pentru numeroase femei. Potrivit Studiului Sanatatii Reproducerii realizat in 2004 de Ministerul Sanatatii, 24% dintre femeile din Romania folosesc metode traditionale de contraceptie. 6% din femeile aflate in cuplu folosesc metoda calendarului, iar 25.5% se bazeaza pe metoda coitului intrerupt.  

"Daca o femeie isi doreste o metoda cu adevarat eficienta, aceasta nu ar trebui sa fie o metoda traditionala.
Din pacate, in Romania, metodele traditionale se transmit inca de la mama la fiica, desi vremurile s-au schimbat. Este timpul ca femeile din Romania sa fie mai informate si sa aleaga o metoda contraceptiva potrivita vremurilor moderne. Eficienta metodelor naturale se bazeaza pe lungi perioade de abstinenta, or abstinenta nu mai e demult la moda.", a declarat Borbala Koo, directorul Societatii de Educatiie Contraceptiva si Sexuala (SECS).
 

Comentarii (21)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ioana pe 2 Mar 2015, 20:05
    metoda traditionala de contraceptie

    Pe lângă faptul că metodele moderne de contracepție sunt dăunătoare ( cine spune că nu i-au dăunat, să mai aștepte câțiva ani și vor vedea consecințele - dacă le vor vedea, pentru că majoritatea nu sunt capabile să vadă realitatea), sunt incomode și costă foarte mult. Cui îi place să dea bani să-și distrugă organismul, s-o facă! Dar să nu-și mai dea cu părerea că habar n-au despre ce vorbesc. Metodele moderne de contracepție sunt fabricate doar în scop economic. Mulți fac bani pe seama prostiei altora. Dacă lumea ar cunoaște cu adevărat adevărata putere a plantelor medicinale, s-ar duce de râpă economia, industria farmaceutică, chimică, cabinetele medicale, spitalele, farmaciile etc. Dar noi suntem consumatori care putem fi ușor duși de nas prin niște reclame total în neconcordanță cu realitatea, iar EI fac miliarde de dolari . NU contează că ne otrăvesc, ci numai câștigul lor. Noi suntem varianta proști, dar mulți - sursa lor sigură de profit dacă știu cum să ne manevreze ca pe niște marionete.

    0
    0

  • gabriela pe 17 Dec 2010, 14:40
    contraceptive

    Buna! eu folosesc pastile anticonceptionale de 2 ani de zile cu cate o pauza de 2 luni intre ele dar vreau sa spun ca ingrasa foarte tare .. eu ma ingras cate un kg pe luna ...Am vrut sa imi pun sterilet dar medicii nu pun sterilete la femei pana in 30 de ani si care nu au cel putin un copil ... Pentru mine cea mai sigura este metoda traditionala cu coitul intrerupt pe care o folosesc in perioada de pauza a pastilelor.. As vrea totusi sa mai aflu si alte metode de contraceptie

    1
    1

  • Ioana pe 28 Iul 2010, 15:56
    comentariul Marcelei

    Superb comentariu , Marcela, si foarte adevarat

    0
    1

  • Marcela pe 22 Feb 2009, 01:01
    ... tot atit cit au ''riscat'' si parintii ...

    Citind articolul imi dau seama ca am ajuns mai rau ca cobaii. Incearca asta, aaa nu, incearca asta, aaa nu, aia avea efecte nocive, hormonale sau cancerigene asta nu are, si tot asa. Un cerc de interese, de cele mai multe ori PUR economice in care noi femeile sintem cobai ''medicamentelor minune'' care sa ne aduca fericirea de a nu ''risca'' un copil, sau mai multi, sau mai bine zis nu inainte de a fi bune cumparatoare si a testa totul pe sanatatea noastra. Sa nu fim cumva acuzate de ''inapoiere'' de diversele organizatii. Care nici ele nu ar fi aparut daca altii, inaintea lor nu erau atit de ''inapoiati''. Ce manipulare. Conceptionale ia cine nu este capabil sa lupte cu viata sau pentru viata. Pina sa iti dai seama raul e deja facut. Acelasi organizatii nu platesc si despagubiri femeilor care au luat diverse ''tratamente'' recomandate si aprobate tot de ele si sau trezit in timp cu dereglari grave hormonale, slabirea imunitatii, intoxicarea organismului, sterilitate, ... care ingroasa acum cozile la cabinetele medicale. E usor sa faci teste cu diferite ''generatii'' de medicamente incercind sa uiti ca nu poti pacali organismul uman. Totul in numele ''civilizatie'' care considera un copil - un accident, o sarcina nedorita, ... Poate sint femei care DORESC copii decit o sanatate in pioneze si sechele la viitorii copii.

    2
    0

  • liliana pe 16 Feb 2009, 22:47
    bilute...

    se foloseste sapun de ras,care din pacate se gaseste cam greu....nu ustura si nu provoaca rani.sdapunul este igienic si banuiesc ca cea care isi face efectul,este zeama de lamaie.bilutele se topesc foarte putin...mie una mi-au folosit...asa cum spunea si ``eu``,depinde si de organism.eu acum cativa ani,am avut o dereglare de ciclu si medicul mi-a dar niste anticonceptionale...bineanteles in urma unor analize,dar care le-am intrerupt dupa 2 luni,deoarece imi faceau foarte rau.aveam greturi si incepusera unele probleme cu ficatul.singura treaba buna,a fost ca am mai luat cateva kg in plus,si eu m-am bucurat,ca eram cam slabuta... :) cat despre parerile altora in legatura cu metodele,fiecare foloseste ce ii face bine si ii ajuta! o seara buna tuturor si sa auzim de bine!

    1
    0

  • nicoleta pe 13 Feb 2009, 14:14
    bilutze

    Nu am inteles prea bine cu bilutza..ce sapun folosesti???de ras? exista asa ceva?si amesteci cu sare si lamaie.... e ok sa intre acolo sare si lamaie?Am citit ca in timpul actului sexual se produc mici rani in vagin. Si bilutele acelea nu se topesc?Nu te ustura? Si cum opresc acele bilutze spermatozoizi???

    0
    0

  • eu pe 12 Feb 2009, 19:19
    contraceptia

    pfff doamne fereste dar voi femeile moderne care aveti acces la informatie de la medici, carti, net,etc...nu stiti ca corpul fiecaruia raspunde si actioneaza diferit la anumite metode de contraceptie pe deasupra se fac analize se discuta cu medicul ginecolog sau palning familial inainte de a te hotara asupra unei metode. Nu trebuie sa se potrivesaca o metoda la toata lumea daca mie mi se potriveste sau invers.informatia inseamna putere si cunoastere .succes

    1
    0

  • pisy pe 10 Feb 2009, 15:03
    contraceptive

    ce Dumnezeu bilute si alte cele,nu santem in evul mediu!Prezervative pt persoanele care fac sex cu parteneri necunoscuti sau nu prea cunoscuti iar pt fete si femei in relatii de lung durata si bazata pe incredere ca nu au boli sexuale se folosesc contraceptive,nu te ingrasi,doar 5% poate dar in rest e ok...vorba aia facem bilute la cazan....

    0
    1

  • liliana pe 9 Feb 2009, 22:39
    ce a iesit dupa ``biluta``!

    andreeaioananiculae.blogspot.com si sunt tare mandra de ea!!! :))

    0
    1

  • liliana pe 7 Feb 2009, 20:23
    ``biluta``

    revin... buna fetelor! fiecare are metoda sa.eu nu am obligat pe nimeni sa foloseasca acea biluta.am spus doar ca mie mi-a mers foarte bine timp de aproape 21 de ani,si sa nu credeti ca sunt asa incuiata,am intrebat si eu anumiti medici despre aceasta metoda si nici unul nu mi-a zis ca ar fi ceva rau.atata timp cat pe mine ma protejeaza...nu folosesc altceva.si sincer,prima data cand m-a intrebat un medic ce metoda de protectie folosesc,mi-a fost cam rusine sa spun si am cam ocolit raspunsul,dar spunand pana la urma ce folosesc,medicul mi-a spus ca este foarte bine...asa ca fiecare foloseste doreste.important este ca in aproape 22 de ani de activitate sexuala,nu am avut decat un singur chiuretaj,deoarece a iesit ``biluta``!iar cand nu am mai pus ``biluta``:)) a iesit dumneaei :))))) ----> andreeaioananiculae.blogspot.com/2008/11/andreea-ioana-niculae-muzica-populara.html

    1
    0

  • deea pe 6 Feb 2009, 20:17
    steriletul mirena

    buna tuturor imi poate spune cineva daca am probleme cu glanda tiroida (hipotiroidie)daca imi pun sterilet mirena este bine astept raspuns

    0
    1

  • cristina pe 6 Feb 2009, 17:45
    contraceptive

    la recomandarea medicului ginecolog si in urma unor analize, am incercat timp de 6 ani majoritatea contraceptivelor de pe piata. nu m-am ingrasat si nici n-am ramas insarcinata, insa absolut toate contraceptivele mi-au provocat mai devreme sau mai tarziu intarzieri semnificative ale ciclului menstrual, urmate hemoragii. pana la urma a renuntat si ginecologul, sfatuindu-ma sa aleg intre prezervativ (pe care il urasc) si calendar.

    1
    0

  • otilia pe 5 Feb 2009, 14:46
    efectele secundare anticonceptionale

    anticonceptionalele folosite pe termen lung pot antrena grave tulburari metabolice si hormonale (http://interviuri-artisti.materiale-pictura.com/)

    1
    0

  • alina pe 3 Feb 2009, 14:01
    pilule!

    folosesc anticonceptionale de doi ani. mi le-a prescris medicul ginecolog dupa analize. nu m-am ingrasat nici un kg si nu am avut nici o problema pana acum.

    1
    1

  • Loredana pe 2 Feb 2009, 22:47
    pilula

    Doamne fereste ! M-a ingrozit metoda cu "biluta"..Suntem in era tehnologiei, cred ca pitem avea mai multa grija de noi...decat sa stam sa fierbem bilute...fara suparare ! Eu folosesc pastila contraceptiva, nu am avut probleme pana acuma, o iau de cativa ani . In legatura cu ingrasatul : NU ESTE ADEVARAT ! Eu personal am intrebat doctorita ce efecte au si dc ma ingras. raspunsul ei nu putea fi mai sincer : Daca vei manca in idee ca bei pastile si ca organismul ti se schimba si poate manci numai o perioada ..pana trece ( asa ne prostim singure ) normal ca te vei ingrasa. ai grija la psihic si respecta programul de mancat...de slabit dupa caz si nu vei probleme cu greutatea. Nu manca mai mult in ideea ca .. bei niste pastile si poate de aia. este o scuza !!! Trebuie sa avem un psihic si un tonus bun !!!

    1
    0

  • Daniela pe 27 Ian 2009, 01:15
    masuri contraceptive

    fetelor nu credeti in metode traditionale de pe vremea bunicii. adresati-va la medic sa va prescrie contraceptive care nu vor duce afecte nedorite ca cresterea in greutate, etc. De 1 an folosesc contraceptive si nu am avut nici o problema cu greutatea sau alte efecte adverse. Folositi contraceptive ce nu contin hormoni superputernici.Eu folosind contraceptive din contra in timpul ciclului menstrual ma simt ma bine si chiar mi s-a rezolvat problema cu acneea.

    0
    1

  • Liliana pe 26 Ian 2009, 23:26
    masuri contraceptive

    Dragele mele,eu folosesc de 21 de ani aceasta metoda si nu am avut probleme,decat o singura data,cand a iesit biluta... :) in rest...totul este ok.Despre ce este vorba: sapun de ras solid,zeama de la o lamaie medie si sare,cat un bob de piper.se razuie sapunul,se adauga zeama de la lamaie si sarea si se pun pe aragaz,amestecandu-se pana se obtine o pasta.se lasa f putin la racit si apoi se fac bilute de marimea unei bombonele mici,care se introduc in vagin inainte de actul sexual si se scot dupa.daca sunt facute bilute mai mari,se pot spala si se pot folosi si altadata.sper sa va fie de folos si voua.apropo...sunt si foarte igienice.atat trebuie sa aveti grija,sa nu iasa biluta in timpul actului sexual,ca imediat ai calcat pe bec...introduceti-le cat mai adanc.sa auzim de bine...

    1
    1

  • anika pe 26 Ian 2009, 19:04
    '' contraceptie sterilet MIRENA''

    Buna! de 6 luni am sterilet MIRENA . TOTAL dezamagita. Nu- si merita deloc banii. Saptamana asta merg sa-l extraga. M-am ingrasat mult, obosesc f repede , ciclu f putin adica pic pic , eu cred ca ceva e in neregula cu ,, sterilet cu incarcatura hormonala''

    1
    0

  • ionny pe 23 Ian 2009, 20:23
    :|

    care asa de multe metode de contraceptie sunt in zilele noastre??? m-am uitat pe o brosura.. si majoritatea metodelor nici nu-s aparute in romania.... in prezent ar fi pilula, prezervativul si steriletul...Fiecare are cate un mare dezavantaj. din acest motiv metoda traditionala este inca folosita de foarte multa lume..:P

    1
    0

  • Lety pe 21 Ian 2009, 14:03
    Hormoni

    Da, folosesti metode contraceptive moderne si bagi hormoni in tine si, daca mai esti si predispusa la ingrasare, te faci cat casa.

    1
    0

  • Liliana130 pe 20 Ian 2009, 10:27
    informare in scoli

    Ar trebui facuta o informare despre masurile de contraceptie in scoli. Ora de igiena intima. In special in licee pt ca aceasta este perioada in cei mai multi dintre ei isi incep viata sexuala. in fiecare luna sa discute o tema (ex: igiena zonelor intime, modificarile organismului,primul contact sexual, contraceptie, abuzuri, Sida...) Poate chiar teste fara nume in care ei sa puna intrebari despre ce-i intereseaza.Discutii libere Unele dinte teme sa se discute separat fete si baieti pt ca inca sunt tentati sa braveze sa rada ,sa fie neatenti .Toate aceste lucruri invatate la timp nu fac decat sa previna neplaceri ulterioare. Ei sunt mult mai receptivi la ce vine de la scoala decat ce incearca ,discret, parintii sa le spuna acasa.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod