Ai colesterolul marit. Ce este de facut?

Daca ti-ai facut analizele de sange si ai colesterolul ridicat trebuie sa vorbesti cu medicul despre un regim alimentar pe care urmeaza sa-l respecti. Pe langa medicatie, alimentatia este esentiala si trebuie sa inveti sa gatesti sanatos pentru inima ta si sa alegi alimentele potrivite.

Daca ti-ai facut analizele de sange si ai colesterolul marit trebuie sa vorbesti cu medicul despre un regim alimentar pe care urmeaza sa-l respecti. Pe langa medicatie, alimentatia este esentiala si trebuie sa inveti sa gatesti sanatos pentru inima ta si sa alegi alimentele potrivite.

 

Primul pas este sa intrebi medicul despre schimbarile pe care trebuie sa le faci in alimentatie si sa respecti cu strictete indicatiile referitoare la tratamentul medicamentos. Al doilea pas consta in constientizarea faptului ca este vorba despre o afectiune serioasa care necesita respectarea unor reguli alimentare. Nu ignora problema, mergand pe ideea ca va trece de la sine! Nu va trece, vei avea un colesterol "rau" in continuare ridicat care iti poate afecta serios inima daca nu tii cont de regimul alimentar si medicatia recomandata.

Potrivit Societatii Romane de Cardiologie, boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut in randul femeilor (55% din decese), decat in randul barbatilor (43% din decese) si o mortalitate mai crescuta in randul pacientilor cu o pozitie economico-sociala scazuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca incidenta bolilor cardiovasculare va scadea cu mai mult de jumatate daca:

  • ai o valoare redusa a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);
  • ai o greutate corporala normala;
  • renunti la fumat;
  • daca nivelul colesterolului total este in limite normale (sub 190 mg/dl);
  • alegi o alimentatie sanatoasa;
  • ai activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);
  • eviti stresul excesiv.

 

 

9 reguli de baza ale Societatii Romane de Cardiologie


1. Cat mai multe si mai variate fructe, legume (mai ales proaspete, negatite), cereale integrale, produse pe care este scris un procent mic de grasimi;
2.

Cel putin de 2 ori/saptamana peste (cu cat mai gras cu atat mai bine). Somonul este unul dintre cei mai bogati in acizi grasi omega-3 polinesaturati;
3. Lactate cu continut scazut de grasime (1%);
4. Mai putina carne, mai degraba de pui fara pielita, nu prajeli. Nu gati cu uleiuri saturate;
5. Redu consumul de bauturi racoritoare dulci si de sare (adauga condimente pentru gust), alcool cu moderatie, preferabil un pahar de vin rosu;
6. Cantitatea cea mai mare de grasimi sa fie de tip mono si polinesaturate. Evita produsele hidrogenate;
7. Maxim 2 oua/saptamana;
8. Evita cartofii prajiti, prajiturile, cremele, gogosile, covrigeii si biscuitii;
9. Maxim 1-2 cafele /zi;
9. Cat mai rar la restaurantele de tip „fast-food“.

 

 

5 alimente care nu trebuie sa lipseasca de pe masa


Cardiologii sunt de acord asupra unor categorii de alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unei persoane care are probleme cu colesterolul.

1.

Fructele si legumele fac minuni pentru inima. Consuma-le dupa pofta inimii, incercand sa le alegi cat mai variate;
2. Grasimile sanatoase. Da exista si grasimi sanatoase: uleiul de masline, canola, seminite de in, nucile, alunele si semintele de susan au efecte anti-inflamatorii, controleaza nivelul colesterolului si intaresc sistemul imunitar. Pe langa aceste beneficii, aceste grasimi bune sunt esentiale pentru sanatatea creierului;
3. Fibrele alimentare care impiedica depunerea colesterolului pe artere, ajutand la evacuarea lui din organism. Merele, ovazul si orzul sunt surse importante de fibre de care nu trebuie sa uiti. De asemenea, fructele si legumele consumate in stare cruda aduc un surplus de fibre;
4. Fructele oleaginoase. Nucile, alunele si migdalele consumate in stare cruda si in cantitati moderate reduc colesterolul LDL.
Poti sa incluzi saptamanal 3-5 portii de oleaginoase in alimentatia ta;
5. Leguminoasele precum fasolea boabe, mazarea, lintea, nautul sunt bogate in antioxidanti si fibre cu actiune benefica asupra colesterolului. 

 

Comentarii (33)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irina pe 15 Feb 2015, 18:03
    sfaturi despre colesterolul marit

    am colesterolul 292 trigliceridele 127 si gligemia 142 va rog sa imi dati un sfat ce regim as putea urma

    5
    0

  • DAMIAN pe 29 Apr 2014, 23:05
    DAMIAN IOANA

    Il Dottore Ina Ioana Damian - Policlinica drumul Taberei 34 Un doctor nu te poate oblga sa iei pilule dar poate sa te determine spunandu-ti ca daca nu le iei vei face infarct si vei muri! Am fost pacientul medicului ,,IL DOTTORE Ina Ioana DAMIAN de la policlinica Drumul Taberei 34 din Drumul Tarberei – Bucuresti care mi-a recomandat statine la varsta de 37 de ani pentru un cholesterol de 220-240 timp de 3 ani. Am oprit acest tratament cu toate ca desteapta asta ma tot ameninta ca mor daca nu mai iau statinele. Cand m-am dus la ea aveam analize perfecte si ma simteam perfect. Dupa ce am luat porcariile astea de statine la recomandarea cretinei de mai sus, . Rezultatele au fost urmatoarele: 1-Acidul uric a crescut 2 – A aparut nisipul la rinichi 3 – S-a marit ficatul 4 – Transaminazele au crescut 5 – Am facut reflux gastric 6 – A aparut sindromul de colon iritabil 7 – Am facut gastrita 8 – A inceput sa m-i se umfle stomacul 9 – A aparut anemia 10 – Au aparut extrasistolele 11 – A crescut nivelul de coagulare a sangelui 12 – Au inceput sa se distruga globulele rosii 13 – Mi-a fost afectata capacitatea de concentrare 14 – Mi-a fost afectata vederea 15 – Am facut osteoporoza la nivelul picioarelor si coloanei 16 – Mi-am fracturat piciorul 17 – Mi-a scazut capacitate la efort 18 – Am probleme cu prostata 19 – M-ai aveam un pic si faceam diabet. 20 – Am facut steatoza hepatica 21- Mi-au aparut chisturi pe ficat Concluzia????? Mentionez ca inainte sa iau aceste pilule nu am luat niciodata medicamente deoarece eram perfect sanatos. Acest fapt rezulta din analizele efectuate inainte de a lua statine. Toate analizele mele erau perfecte si ma simteam perfect. Colesterolul era 240 (dar sa nu uitam ca in toate cartile de medicina editate inainte de 1995 colesterolul avea valoarea maxima 280) Tin sa precizez ca luam pastille care scadeau colesterolul si-mi crestea alarmant trigliceridele si invers. Dupa ce am renuntat la aceste mizerii colesterolul a revenit la normal, trigliceridele la fel, ficatul s-a micsorat, transaminazele au scazut, anemia s-a ameriolat. Dar in continuare am ramas cu extrasistole, o usoara anemie., colon iritabil, gastrita, reflux gastric, osteoporoza iar capacitatea de concentrare imi este afectata, probleme cu prostate. Nimic nu mai este cum era inainte. Dintr-un om vesel si sanatos am devenit un om bolnav si trist. Absolut tot ce am patit rezulta din analizele medicale efectuate in tot acest timp. Toate discutiile sunt constructive mai ales cand se bazeaza pe fapte reale nu pe supozitii. Cu cat scriem si informam mai mult cu atat cei care citesc isi pot apara viata si sanatatea atat a lor cat si a celor dragi.

    5
    3

  • Costel pe 31 Ian 2014, 19:19
    Remediu colesterol marit

    2 l de ulei de masline presat la rece,la prima mana, (luat direct de la particulari), consumati in doza de 20-25 ml /zi timp de 3 luni, dimineata pe stomacul gol,scade garantat colesterolul .La mine a scazut cu ~ 15%.

    6
    5

  • CARMEN pe 9 Nov 2013, 14:50
    colesterol alarmant

    buna ziua,am citit comenturile d-voastra si am ramas pe ganduri,si eu am un colesterol de 264(cel rau).doctorul mi-a spus ca sunt o bomba cu ceas,mentionez ca iau tratament si pt hipertensiune arteriala cu prestarium de 5 si egiloc de 50,pt colesterol mi-a dat roswera de 10 mg si bineinteles regim alimentar,eu de ceva timp am eliminat din alimentatie prajelile ,grasimile,dulciurile,am citit aici ca valorile unui colesterol normal sunt intre 260-280mg,.,intrebarea mea este ce sfaturi i-mi puteti da pt ca sincer sunt speriata de ceea ce mi-a spus medicul in legatura cu valoarea colesterolului meu,as dorii daca ma puteti ajuta cu un sfat,va multumesc mult!

    25
    4

  • Calivita pe 1 Ian 2013, 12:51
    Produse naturiste

    Exista produse naturiste pentru colesterol, unele sunt produse de Calivita International, mai multe detalii puteti gasi aici http://www.calivitadoviro.ro/cholestone

    44
    12

  • Iancu pe 13 Dec 2012, 12:27
    Interpretare analize

    BArbat 31 ani Glicemie- ser 94.0 mg/dl Colesterol seric total -ser 134mg/dl HDL colesterol -ser 33.5 mg/dl LDL colesterol-ser 85.3 mg/dl Trigliceride serice-ser 76mg/dl TGO-ser 36U/L TGP-ser 43U/L GGT(gama GT ) -ser 44U/L Sunt in regula aceste analize ? Va multumesc

    26
    1

  • Adelina pe 10 Iun 2012, 03:03
    tratament naturist

    Incercati tratamentul de la primed, 100% natural, reduce colesterolul rau, reduce trigliceridele, purifica sangele, creste nivelul de fier. http://www.primarna-medicina.com/ro/produse/primed-8/

    32
    11

  • cris pe 28 Mai 2012, 07:43
    Colesterol

    Pentru scaderea colesterolului in primul rand trebuie sa ai o dieta echilibrata, fara grasimi. Am citit foarte multe articole despre colesterol in ultima perioada pentru ca fratele meu are de mult timp probleme cu colesterolul si in ultima vreme si cu inima.anul trecut am ajuns la urgente la clinicco (www.clinicco.ro) din brasov. bun spitalul, si doctorii nu am ce sa zic.

    28
    7

  • eu pe 23 Mai 2012, 13:16
    TREZITI-VA cititi mesajul lui''Otilia''si alegeti NATURA si CREDINTA

    Foarte adevarat cele relatate de Otilia toate medicamentele sunt si toxice dar asa cum e vorba marilor companii farmaceutice''o natiune nu trebuie sa-si permita luxul de a fi sanatoasa'',deoarece actiunile pe bursa ale acestor companii vor scadea dramatic(deci vor da faliment)

    11
    3

  • coraiu pe 20 Ian 2012, 20:52
    colesterol mare???

    Un colesterol de 246, HDl 56, LDL 166 necesita tratament medicamentos? Sincer as prefera ceva naturist... am folosit omega 3 fara niciun rezultat... acum folosesc lecitina anghinare si as vrea omega 3-6-9 sa vedem daca da rezultate...

    38
    11

  • curiosul74 pe 14 Dec 2011, 14:50
    tratament

    Am citit tot ce ati scris .Si eu am colesterolul mare dar iau seminte de in sunt foarte bune , de asemenea folositi si ulei de palmier.

    53
    17

  • curiosul74 pe 14 Dec 2011, 14:50
    tratament

    Am citit tot ce ati scris .Si eu am colesterolul mare dar iau seminte de in sunt foarte bune , de asemenea folositi si ulei de palmier.

    14
    3

  • ileana pe 1 Dec 2011, 14:27
    colesterol mic

    Am colesterolul 26,da ati inteles bine 26,am facut o criza de angina pctorala..iar acum astept sa imi fac testul de efort. Tin toate posturile pt ca pot..sunt usor supraponderala,dar nu exagerat.. tot ce vreau sa stiu este de la ce poate ajunge colesterolul atat de scazut din moment ce acum cca 6 luni il aveam la limita normalului. MULTUMESC.

    13
    2

  • georgian pe 7 Nov 2011, 15:56
    Citire a buletinului de analize

    Buna ziua! A facut tatal meu analizele si nu le stiu sa le citesc acestea sunt valoriile rezultatului.: Colesterol seric total:297 Creatinina serica:1.28 Glicemie:205 HDL:39 LDL:201.8 TGO:17 TGP:16 Trigliceride serice:281 Uree serica:51.00 Aceste date au iesit in urma analizelor.As dori si eu sa aflu de ce boala sufera. Va multumesc anticipat!!!

    45
    14

  • nusica pe 19 Mai 2011, 12:44
    colesterol

    Am luat Crestor,mi-a scazut foarte mult colesterolul,nu am mai luat vreo 2 luni si a crescut iar,destul de mare il am acum ,ce este de facut?se ia toata viata?nu afecteaza ficatul?Va multumesc

    104
    37

  • Viorica pe 3 Feb 2011, 16:07
    colesterolul

    Ce reactii poate da colesterolul?

    113
    33

  • DUMITRU pe 19 Ian 2011, 16:18
    Colesterol mare

    Am urmatoarele valori:HDL=42.9mg/dl;Colesterolul total=272mg/dl;Trigliceridele=168mg/dl;Glicemia=96mg/dl ,ce este de facut.Uitasem sa va spun ca am 59 ani.Va multumesc.

    39
    24

  • ch pe 1 Dec 2010, 15:57
    colesterol la limita

    Chiar acum mi-am facut amnalize, un colesterol de 356 nu este mare mi s-a raspuns, este la li,ita superioara, nu este bine sa luam medicatie ci sa tratam naturist cu seminte de in , si sa eliminam uleiul de floarea soarelui definitiv din alimentatie inlocuindu-l cu ulei de masline

    69
    19

  • ch pe 1 Dec 2010, 15:57
    colesterol la limita

    Chiar acum mi-am facut amnalize, un colesterol de 356 nu este mare mi s-a raspuns, este la li,ita superioara, nu este bine sa luam medicatie ci sa tratam naturist cu seminte de in , si sa eliminam uleiul de floarea soarelui definitiv din alimentatie inlocuindu-l cu ulei de masline

    30
    4

  • Elena pe 28 Oct 2010, 00:42
    Crestor

    Va rog sa-mi spuneti,Crestor-ul afecteaza ficatul?va multumesc

    36
    14

  • Lucian pe 13 Mai 2010, 14:54
    Nu aruncati banii pe chimicale

    Va recomand sa consumati cele mai bune produse naturiste din lume - conform statisticilor nu a vorbelor la colt de strada - pentru a va redobandi sanatatea ! Acestea sunt produse de Forever Living Products din SUA si sunt GARANTATE ! De exemplu, dupa ce consumati un flacon de Arctic Sea Omega 3 in combinatie cu un Gel de Aloe Vera - pt. detoxifiere in adevaratul sens al cuvantului - daca nu veti simti o imbunatatire a sanatatii dvs - in cazul de fata o scadere a colesterolului - va garantez banii inapoi in termen de 5 zile. Convingeti-va pe www.vreau-sanate.com

    28
    10

  • evilina pe 24 Apr 2010, 02:52
    pestele nu este cea mai buna metoda

    pestele nu este ideal in ceea ce priveste lupta cu colesterolul, mai ales pestele de apap dulce care absoarbe toate impuritatile din apa, ira uleil de peste care contine numai omega3 face la randul ei colesterol fiind ca nu se asimileaza bine de catre organism , daca totusi se consuma peste macar sa fie oceanic sau marin. si cat peste poti sa maninci? mai bine sa gasesti un produs care sa contina omega3 6 si 9 de origine marina , cum ar fi uleiul de creveta ( krilloil ) si sa evzi care e rezultatul ...eu l-am incercat si a fost foaret eficient si la mine si la sotul meu .

    12
    0

  • evilina pe 24 Apr 2010, 02:45
    krill oil (uleiul de creveti)

    pot s ava zic ca am incercat un supliment anti colesterol , fiind ca nici o data nu am dorit sa ajung sa iau produse medicamentoase pentru asa ceva ,...mi s-a recomandat sa incerc uleiul de KRILL sau Krill Oil cum se numestet.Este facut din creveti storsi si contine omega 3 , 6 si omega 9 , am urmat cura de 3 luni si am vazut rezultatul. As putea sa fac o pauza si apoi sa reiau tratamentul.reiau.tratamentul

    4
    0

  • gabrielasav pe 27 Feb 2010, 21:24
    colesterolul mare

    am colesterolul246 si am primit tratament cusintenal20 si silibinum iau pastile de 3 zile, si am citit com lui otilia si m-a pus pe ginduri ,ce sa fac mai iau tratamentul sau nu ? nu stiu ce sa fac .dati-mi un sfat.va multumesc

    7
    4

  • Ioana pe 24 Feb 2010, 11:23
    Pt luiza

    Draga mea, nu prea stii ce este mancarea de post...da un search pe google si vezi cum se tine un post ortodox...o sa te convingi ca nu cartofii prajiti si snitelele de soia sunt meniul de post...ci legumele fierte, fructele, semintele de exemplu migdalele care scad colesterolul...si multe altele...crede-ma, daca ai asa o parere, nu ai idee ce inseamna postul...sorry...te poti documenta!Succes

    15
    2

  • Luiza pe 20 Feb 2010, 15:08
    postul-pt ioana

    nu sunt medic dar din cunostintele mele mancarea de post nu este acelasi lucru cu mancarea sanatoasa, cu continut redus de colesterol. Daca mananci cartofi prajiti ..sunt de post dar nu scad colesterolul. la fel si snitelele di soia si multe altele...

    0
    1

  • Ioana pe 18 Feb 2010, 10:15
    Postul...

    Cel mai bine: tineti posturile ortodoxe sau cat de mult puteti din ele, tineti post in toate zilele de miercuri si vineri de peste an, cu exceptia celor insemnate cu harti (conform calendarului crestin ortodox) si nu veti mai avea probleme cu colesterolul.

    0
    0

  • antux pe 17 Feb 2010, 15:29
    peste?

    Foarte adevarat ce spune comentariul precedent!

    5
    0

  • Otilia pe 17 Feb 2010, 13:01
    Mesaj primit in urma cu 2 zile

    Colesterolul, o problemă ? Mijloacele media au introdus o adevărată anxietate generală: teama de colesterol. Oameni de o splendidă sănătate telefonează la cabinet şi cer, cu o voce tremurândă programare pentru "colesterol". Buletinul de analize le adânceşte angoasa, aducându-i pe marginea disperării. "Am două sute. E grav, dom' doctor ?" Răspundem: nu, nu este grav. Valoarea normală a colesterolului în România este 280 mg la 100 de ml de sânge. Dacă este aşa, cum s-a ajuns totuşi că marea majoritate a laboratoarelor tipăresc buletine de analize pe care deja valori de 181 de mg % sunt trecute ca anormal de mari ? Ei bine, aici este o altă poveste. Una discret ruşinoasă pentru tagma noastră medicală, dar care totuşi trebuie spusă. Pacienţii sunt rugaţi să nu mai spună nimănui că au aflat de la mine cele ce urmează. Dacă totuşi vor spune, atunci să nu scrie, iar dacă vor scrie, să nu semneze. Dacă, totuşi, nesocotind acest sfat, vor semna, eu declar de pe acum că nu ştiu nimic şi că sunt cu totul străin de cele scrise mai jos. Secretul este că scăderea valorii normale a colesterolului în sânge a urmat o curbă paralelă şi cu puţin ulterioară descoperirii unor medicamente care au proprietatea de a scădea colesterolul. Astfel, în anii '80, singurul medicament cu această proprietate principală era acidul nicotinic. Acesta era foarte ieftin şi, dealtfel, avea reacţii adverse importante, care îl făceau de utilitate atât de restrânsă, încât era departe de a trezi interesul firmelor de medicamente. De aceea, cei care vor deschide orice carte de medicină anterioară anului 1980, vor citi acolo valoarea normală a colesterolului, care este de 280 mg %, aşa cum am spus. Intervalul 260-280 mg % impunea atenţie şi regim, dar nu tratament medicamentos. Odată cu descoperirea unor medicamente mai specifice, care scad colesterolul în mod mai eficient, mai scumpe şi aflate sub patent, interesul firmelor de medicamente pentru această clasă a crescut enorm. Cum numărul pacienţilor cu hipercolesterolemie reală era mic, specialiştii în marketing au făcut diferite socoteli, din care a reieşit că, dacă valoarea normală ar coborî de la 280 la 260 şi medicilor li s-ar induce ideea că este neapărat nevoie de tratament medicamentos cronic peste această valoare, firmele producătoare ar avea numai de câştigat. Cum, cel puţin oficial, valorile normale din fiziologie nu sunt stabilite de firmele de medicamente, ci de medici în baza unor studii, au început a se întruni "vârfurile cercetării medicale", mai întâi în congrese o dată la doi ani prin capitale europene, mai nou în congrese anuale prin locaţii mult mai exotice. La astfel de "întruniri ştiinţifice mondiale", de regulă însoţite de un bogat program cultural-artistic (de la degustări de licori la safari) există deja obiceiul ca medicii participanţi să prezinte lucrări "ştiinţifice", în care se pretinde, folosindu-se cu multă măiestrie posibilităţile largi ale statisticii, că valorile normale sunt mai mici decât se credea, că există riscuri serioase pentru sănătate la valori care ar fi fost O.K. înainte de congres, că aceste date noi ridică serioase probleme de sănătate publică etc. Să mai observăm că ceea ce este valabil pentru colesterol este valabil şi pentru valoarea normală a tensiunii arteriale şi (în măsură ceva mai mică) pentru glicemie. Extrapolând, putem prevedea încă de pe acum că, dacă mâine va apărea un medicament care să modifice grupa sangvină, poimâine o mare parte dintre cititorii acestei pagini vor afla că suferă de o grupă sangvină de-a dreptul toxică. Tratamentul hipercolesterolemiei Dacă valoarea colesterolului este până la 260 mg %, nu este necesar nici un tratament, aşa cum am spus mai sus, deoarece nu putem vorbi de hipercolesterolemie în această situaţie... Dacă valoarea colesterolului este între 260 şi 279 mg %, este recomandabilă ţinerea unui regim cu evitarea excesului de colesterol, împreună cu repetarea determinării colesterolului şi a fracţiilor sale (raportul HDL versus LDL, dacă nu a fost făcut) Dacă valoarea colesterolului este între 280 şi 299 mg % este necesar un regim hipocolesterolemiant, cu evitarea smântânei, untului, laptelui gras, cărnii grase şi cu limitarea numărului de gălbenuşuri la 4 pe săptămână (albuşurile nu conţin colesterol). Se recomandă un regim bogat în peşte (minimum 2 kg pe săptămână) şi folosirea cu generozitate a cimbrului şi usturoiului. Toate fructele sunt indicate, dar merele ocupă primul loc în această privinţă. Din 6 în 6 luni se face evaluarea rezultatelor regimului, dozându-se atât colesterolul total, cât şi fracţiile lui. Dacă valoarea colesterolului este de 300 mg % sau peste, recomand tratament medicamentos. De regulă cu Vasilip o tabletă de 10 mg pe zi imediat înainte de masa principală, sau o altă schemă în funcţie de datele culese la consultul medical. Reevaluare după 3 luni, pentru a vedea dacă dozele sunt eficiente. Tipuri de întrebări frecvente: Am colesterolul 245, buletinul de analiză îmi dă această valoare în chenar negru şi în dreptul ei scrie: "above normal range". Şefa laboratorului, când mi-a înmânat buletinul de analiză, m-a rugat să stau jos. Vecinii şi cei din familie sunt îngroziţi de cât de mult colesterol am, iar medicul cardiolog mi-a prescris să iau 6 tablete de Sortis pe zi, spunându-mi că în caz contrar am să fac infarct. Ce este de făcut ? Răspuns: dacă încă nu aţi citit articolul acesta, citiţi-l. Laboratorul dă valorile normale în funcţie de ce valori normale se introduc cu ajutorul tastaturii, nu în funcţie de valorile medii a unui grup de 85, 90 sau 95 % dintr-un eşantion considerat sănătos, aşa cum ar trebui, potrivit unei definiţii ştiinţifice a "normalului". Vecinii şi cei din familie sunt victimele campaniilor media, iar cardiologul ar vrea să primească invitaţie şi sponsorizare şi la congresul de anul viitor de la Ouagadougou. Dacă nu credeţi toate acestea, intraţi în primul anticariat şi uitaţi-vă în orice carte de medicină anterioară anului 1980 şi vedeţi cât este colesterolul normal. Am auzit că uleiul de porumb nu conţine colesterol, e adevărat ? Răspuns: nici un ulei nu conţine colesterol, deoarece plantele nu sunt capabile să sintetizeze colesterol ca atare. Deci, orice fruct sau legumă sau cereală este la fel de bună din punctul de vedere al regimului în cazul unei hipercolesterolemii, iar un număr mic de plante sunt în mod deosebit indicate, de exemplu: merele, usturoiul, cimbrul. Este esenţial să nu mâncaţi de loc: carne grasă şi smântână şi să mâncaţi cât mai puţine gălbenuşuri de ou, care sunt saci cu colesterol. Dimpotrivă, peştele este foarte indicat. Orice fel de peşte şi cu precădere, în mod paradoxal, peştele gras. Deşi laptele şi multe brânzeturi conţin colesterol, ele nu cresc în mod semnificativ colesterolul dacă sunt folosite în cantităţi prudente. Tratamentul medicamentos al colesterolului are reacţii adverse ? Răspuns: Orice medicament, începând cu banala aspirină, are reacţii adverse. Cu deosebire un tratament cronic, care se ia cu lunile şi anii, are posibile riscuri. Aceasta nu înseamnă să nu luăm medicamente de loc, ci să o facem atunci când, în urma unui raţionament medical, medicul nostru consideră că beneficiul scontat este mai mare decât riscul potenţial. Urmez un regim strict vegetarian, şi totuşi colesterolul meu nu scade sub valoarea de 280 mg %. De unde atâta colesterol, dacă eu în ultimele săptămâni am mâncat numai urzici şi mere ? Răspuns: Această situaţie (relativ rară) în care vă aflaţi se explică printr-o tulburare reală de metabolism. Aşa cum spuneam, celulele animale sintetizează colesterol, iar cele umane nu fac excepţie. Uneori această sinteză este în exces. Va trebui să urmaţi un tratament medicamentos, în principiu toată viaţa, tratament în lipsa căruia există un mare risc să suferiţi de una sau mai multe din numeroasele boli favorizate de excesul de colesterol: cardiopatia ischemică, accidentul vascular cerebral, etc. Am colesterolul mărit, dar nu suport să mănânc peşte, iar usturoiul îmi face rău. Ce este de făcut ? Răspuns: În loc de peşte, puteţi folosi numeroasele suplimente alimentare care conţin acizi omega-nesaturaţi, iar în loc de usturoi, încercaţi tablete de usturoi de la farmacie. De asemenea, la farmacie sau la plafar mai puteţi găsi combinaţii din plante pentru ceaiuri hipolipemiante. Colesterolul meu total este normal, dar raportul HDL-LDL nu este bun. Ce trebuie să fac ? Răspuns: afectarea raportului dintre "colesterolul bun", adică HDL şi "colesterolul rău", adică LDL are importanţă mai ales în cazurile în care colesterolul normal este crescut sau are valori la limită. Deci, în cazul dv nu se poate vorbi de hipercolesterolemie. O importanţă mai mare acordată peştelui în alimentaţie ar fi indicată, totuşi.. Mereu aud despre marea problemă a colesterolului crescut. Dar eu am colesterol scăzut, sub limita normală. E vreo problemă ? Răspuns: nu, deoarece nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură. Dr M. D. Bucureşti, 16 iulie 2008 Completare- imi apartine-toti bolnavii care au murit de inima in ultima vreme au murit cu colesterolul foarte mic. E un adevar dovedit statistic.Colesterolul marit nu produce moartea Va doresc sanatate pe toate planurile!

    29
    5

  • gabriela pe 17 Feb 2010, 08:20
    Ai colesterol marit.....

    Sortisul este un medicament extrem de toxic pentru ficat. Si cum tratamentul cu Sortis este de lunga durata, nu mai ai colesterol marit (daca nu ai si un regim alimentar adecvat degeaba iei Sortis) dar in schimb se "mareste" ficatul. Eu cred ca, daca tot ai un regim alimentar mai strict un tratament naturist ar fi mult mai indicat.

    37
    1

  • maria pe 16 Feb 2010, 16:26
    hipercolesterol

    Am scazut colesterol cu crestor 10,in timp de 2 luni,de la 325 la 190.dar sa nu credeti ca medicament e tot.am facut un regim f sever,numai piept de pui sau peste file in cuptor cu legume sau legume separat fierte.salate.multa salata sfecla.zilnic o cana ceai verde.cereale cu iaurt.nuci sau migdale decojite.o lingura la 2 zile.un mar zilnic,alaturi de alte fructe.nu va ardeti stomac cu otet.lamaia e o sursa sigura de vit C.inlocuiti cafea cu ceai.nu e greu cu putina vointa si cu gindul ca viata e frumoasa trecem peste multe.

    15
    3

  • Petra pe 16 Feb 2010, 15:03
    COLESTEROLUL RAU

    bUNA FOLOSEC SORTIS DE DOI ANI SI CONSUM MULTE FRUCTE SI LEGUME PRIN CENTRIFUGA SINT BUNE Petra

    10
    9

  • Donamishi pe 16 Feb 2010, 09:25
    Hipercolesterolemie

    Informatii utile dar consider, insuficiente.Cei afectati asteapta mai multe detalii, eventual retete, diete .

    14
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod