Rezolutie pentru noul an: autodisciplina

- Fii punctuala. Da, pare simplu, nu-i asa? Dar cati dintre noi stiu si pot sa fie, intotdeauna, punctuali? Gandeste-te cum te simti tu cand trebuie sa astepti pe cineva sau ce impresie ti-ai face tu despre cineva care intarzie, mai mult sau mai putin constant. Daca te ajuta, gandeste-te exact la cat timp iti trebuie sa te pregatesti si sa ajungi in locul respectiv si ia-ti o marja de eroare. Seteaza alarme care sa sune sau promite-ti o recompensa daca reusesti sa fii punctuala de cateva ori la rand.

- Fa ceea ce este corect, chiar daca nu iti place prea mult. Sa iti amani o placere sau sa infrunti o problema poate ca nu este chiar usor, dar trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce faci...
sau nu faci. Face parte din procesul de maturizare. Evitarea problemei s-ar putea s-o inrautateasca.

- Autodisciplina presupune reguli clare. Stabileste-ti aceste reguli si urmeaza-le. Fa cat mai putine exceptii (ideal ar fi niciuna). Iti va intari caracterul, iar altii vor observa la randul lor acest lucru. Si nu uita: daca ai promis ceva, tine-te de cuvant, iar daca ai inceput ceva, incearca sa si termini.

- O mare piedica in calea stabilirii unei autodiscipline pot fi cei din jur. Fie ca altii incearca sa te convinga sau ca ei sunt un pretext, incearca sa gasesti o solutie. Daca esti luata peste picior pentru faptul ca esti disciplinata, ignora-i.
Parerea oamenilor care incearca sa te convinga sa nu faci ceva bun pentru tine nu ar trebui luata in considerare.

- Foarte posibil ca, pe drumul spre consolidarea disciplinei, sa te simti descurajata. Nu te opri. Analizeaza beneficiile disciplinei si intreaba-te daca esti dispusa sa te intorci de unde ai plecat. De ce sa te opresti, cand poti obtine atat de mult... cand poti fi stapana vietii tale?

- Un mod de a-ti mentine motivatia si hotararea in acest sens este sa-ti oferi din cand in cand o mica rasplata pentru eforturile tale. Te va stimula si va face victoria si mai dulce.

- Nu te grabi. Ca multe alte lucruri valoroase, disciplina cere timp si practica. Repet: nu te speria daca nu reusesti din prima.
Cu siguranta, cand erai bebelus, nu ai reusit sa mergi de la prima incercare. Dar ai invatat, cu putina perseverenta, nu-i asa? Si cu multa, multa practica, ai adus aceasta realizare la grad de reflex. De ce n-ar putea mintea ta sa faca acelasi efort si sa aiba acelasi rezultat bun?

- Evita tentatiile, mai ales la inceput. Vrei sa nu mai mananci atatea prajituri? Nu le mai cumpara, nu le mai privi in vitrine, nu le mai tine in casa, atat cat este posibil. Si exemplele continua. Acolo unde se poate evita o tentatie, evit-o. Cu timpul, va deveni tot mai usor.

- Nu-ti uita scopurile si concentreaza-ti atentia asupra indeplinirii lor.

- Autodisciplinarea poate fi un proces dificil.
Daca ti se pare astfel, compara-l cu un medicament amar. Poate nu iti place gustul... dar efectele vor fi benefice.

Daca simti ca nu te descurci singura, cere ajutor. Familia si prietenii pot fi de un real ajutor daca le explici ce doresti si ii rogi sa te sustina. Si persevereaza! Inceputul e mai greu - cu timpul, totul va veni de la sine.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • deea pe 28 Mar 2010, 19:57
    beflowerpower.wordpress.com

    Super tare! am sa inecerc! Sunt aiurita si se ia, asa ca am sa aplic ceea ce am citit!

    0
    0

  • Horbaniuc pe 23 Feb 2009, 03:26
    suna bine AUTODISCIPLINA

    Avem nevoie de ...trebuie sa apelam mai des la autodisciplina si gasim timp si pentru afaceri:Va ofer o informatie foarte mult cautata ;rog vizitati link-ul:http://www.magneticmarketing.ro/?r=8cabb0d0e28a5f7a4f59b6003458faf9

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod