Imi urasc trupul!

Daca esti sincera cu tine, sigur ai cel putin cateva lucruri de criticat, in ceea ce priveste forma, aspectul si unele detalii ale corpului tau. Te deranjeaza cele cateva kilograme in plus, colaceii de pe burta, de care nu scapi indiferent cate diete ai tine, si cata miscare ai face?

Daca esti sincera cu tine, sigur ai cel putin cateva lucruri de criticat, in ceea ce priveste forma, aspectul si unele detalii ale corpului tau. Te deranjeaza cele cateva kilograme in plus, colaceii de pe burta, de care nu scapi indiferent cate diete ai tine, si cata miscare ai face? Te scoate din minti parul prea aspru, care iti joaca feste, desi ai investit in creme si masti pentru el, si in saloanele de coafura, o mica avere? Crezi ca ai picioarele prea groase, fesele putin lasate si sani prea mici?


Afla ca toate femeile au ceva de criticat la ele, toate sunt nemultumite de unele detalii sau parti ale corpului lor. Toate! Chiar si Angelina Jolie, desi este considerata cea mai frumoasa femeie din lume!


„M-am simtit mereu nefericita in pielea mea. Niciodata nu mi-a placut de mine, de felul in care aratam. Ma simteam urata si ma comportam ca un om care se stia urat. Nu aveam incredere in mine, ma automarginalizam. Am reusit sa depasesc aceste sentimente odata cu varsta, acum le pot controla, dar fustrarile din tinerete mi-au furat practic prima parte din viata”, povesteste Angela, de 40 de ani.
 

Devenim ceea ce suntem


Marie-Louise Pierson, psihoterapeut, psihanalist vorbeste  despre „imaginea de sine”, in cartea sa cu acelasi nume, ca despre un mod de comunicare. In acelasi timp se intreaba daca imaginea pe care o arati este cea care te reprezinta, care reflecta ceea ce esti.

Marie-Louise Pierson analizeaza cultura moderna a frumusetii, care a adoptat etaloanele manechinelor, care reprezinta o minoritate. „Imaginea se modifica in functie de valoarea pe care o ai, de ceea ce esti, de ceea ce reprezinti pentru cei din jur, deci imaginea este doar o parte a ceea ce esti si, in plus, imaginea are valoarea pe care vrei tu sa o dai”, afirma Pierson, in cartea sa. Motto-ul ei: „Nu ne nastem ceea ce suntem, devenim prin noi ceea ce suntem”.

De ce ne detestam corpul?


Psihologii sustin ca cele mai multe motive pentru care ajungi in „conflict” cu imaginea ta se afla in copilarie si adolescenta. „Daca te privesti in oglinda si iti place ce vezi, increderea ta are de castigat. Pe de alta parte, imaginea din oglinda se construieste, se cizeleaza, se modifica si se adapteaza, iar acesta trebuie sa fie un proces continuu”, comenteaza Marie-Louise Pierson.

„Imaginea din oglinda poate fi o imagine construita, pe impresia celor din jurul tau, incepand de la parinti, si terminand cu felul in care te privesc cei din jur. Cand receptionezi o privire pe care o percepi ca fiind admirativa, nu-i asa ca te simti, dintr-o data mai bine?”, comenteaza Marie-Louise Pierson.

Parerea proasta despre tine poate fi consecinta unor afirmatii de genul: „Cu nasul acesta nu ai sa cuceresti pe nimeni, niciodata!”, sau „Esti prea grasa, pentru aceasta fusta!”, ori „Degeaba incerci, se vede ca ai picioarele groase”, afirmatii care pot veni de oriunde - de la parinti, de la prieteni...

 

Comentariile 51-57 din 57

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Daniela pe 17 Iul 2009, 20:47
    Multumesc,Iulia

    Iti multumesc ptr cuvintele incurajatoare. Nu e vorba de forma ochelarilor ci de faptul in sine ,iar de imbracat ma imbrac decent si mai ales in asa fel incat sa acopar partile critice.Totusi persoana care ma priveste din oglinda nu-mi place.Asta e.

    1
    0

  • Daniela pe 16 Iul 2009, 22:54
    ...

    Mihaela draga,sfaturi nu stiu sa dau in schimb sa stii ca te invidiez.Ce n-as da sa fiu slaba ca o scandura si sa nu am grasimi depuse exact acolo unde nu au ce cauta!!! Singurul sfat este totusi sa nu renunti la miscare ptr.ca este foarte buna ptr.sanatate.Daca esti foarte tanara cred ca nu ar trebui sa te ingrijorezi prea mult deoarece cu varsta corpul omenesc se mai schimba.Numai bine!!

    0
    0

  • Mihaela pe 16 Iul 2009, 13:14
    O problema mai diferita

    Eu am o alta problema, putin mai diferita de celelalte. Sunt foarte slaba si incerc de aproape un an sa pun cateva kilograme pe mine, dar nu reusesc... Mananc destul de mult, zic eu, si totusi nu ma ingras. Am incercat sa iau vitamine, dar fara niciun folos. Dulciuri mananc, nu zic nu, manacare, la fel. Si totusi... Ce sa fac?! Am metabolismul foarte rapid. Pot sa mananc acum, si dupa o ora, iar mi-e foame. Ce-i drept, fac multa miscare, dar e ceva ce nu pot taia, pentru ca ma face sa ma simt bine. Am putina devoie de sfaturi...

    0
    1

  • Iulia pe 16 Iul 2009, 13:07
    Pentru Daniela

    Cand am citit comentariul tau, am ramas uimita. Nu cred ca este chiar asa de rau... Trebuie doar, cum scrie si in articol, sa adaptezi cateva lucruri, in asa fel incat sa te faca sa te simti bine, dar sa ti se si potriveasca. Cum ar fi ochelarii. Daca nu iti plac, du-te la un optician si alege-ti alti ochelari, care sa-ti placa, si schimba-i. Daca vrei sa pierzi kilogramele in plus de pe unde nu trebuie, incearca sa mananci cat mai echilibrat posibil si sa faci exercitii ce sunt adaptate special pentru zona cu probleme. Sunt sigura ca, daca ai putina vointa, te vei shimba si iti va place de ceea ce vei vedea in oglinda. Trebuie doar sa crezi in tine, si vei reusi!

    0
    0

  • Daniela pe 15 Iul 2009, 15:42
    Ma simt groaznic!!!!

    Cum poti sa te impaci cu propriul corp sau sa-l iubesti cand te uiti in oglinda si simti ca ti se face rau la ceea ce vezi acolo??? Din pacate eu fac parte dintre persoanele care nu au fost prea inzestrate cu niciunele.Oropsita a soartei.Se pare ca ursitoarele cele bune erau in concediu cand m-am nascut eu,ptr.ca nu pot sa cred ca corpul meu este asa cum este numai din vina mea. Nu sunt grasa,am doar grasimi pe unde nu trebuie.Sunt destul de scunda si mai port si ochelari. Cred ca mai rau de atat nici ca se poate,decat Doamne fereste sa fii handicapat in vreun fel.Multumesc Domnului ca sunt intreaga,dar in rest...Sani mici,parti dorsale mari,picioare groase si scurte.Uneori nu-mi vine nici macar sa ies din casa,iar cand o fac ma acopar cat mai mult posibil chiar daca afara sunt 40 de grade celsius.

    2
    0

  • IOANA IORDANESCU pe 6 Iul 2009, 17:15
    pentru voi

    Ma numesc IOANA IORDANESCU ,si am 55 de ani ; in tinerete (caci voi asa spuneti despre noi) eram frumoasa .... acum nu mai arat la fel ,va da-ti seama ! .... dar in sufletul meu sunt tot o frumoasa si o tanara ; ...ce vreau sa va spun este ca tu poti sa-i faci pe cei din jurul tau sa te vada asa cum te vezi tu ;adica tanara si frumoasa ;;daca sufletul iti este tanar ....si tu vei fii tanara indiferent de cati ani ai ;eu am un pshic foarte puternic si ma ajuta foarte mult ;spune sunt frumoasa!dar credeti-ma ca fiecare dintre noi poate poatespune .dintre noi poate avea un

    0
    0

  • dora pe 6 Iul 2009, 16:45
    bine zis

    am 3 copii si 36 de ani. dupa al doilea copil am incercat cure de slabire destul de drastice, care nu au facut decat imi aduca dezechilibre hormonale. dupa al treilea am incetat sa ma mai streseze kg-le in plus si am inceput sa manac cu cap - si va pot spune ca mananc orice, dar nu cantitati industriale, la ore cat de cat fixe, nu sar peste mese, iar seara doar ciugulesc ceva daca mi-e foame, daca nu, beau lapte sau manac fructe. iar acum am 166 cm si 57 kg fara sa ma dau peste cap. imi ingrijesc corpul cu creme, cu putin masaj pe care incerc sa mi-l fac singura pe zonele cu probleme. minuni au facut si tratamentele la termocuverta si o centura cu vibratii, din aia de la teleshoping. dar trebuie sa te tii de ingrijire, ca nu se face totul intr-o luna. si am reusit. imi vin chiar si haine de la 18 ani, chiar daca sunt putin mai fixe pe mine. succes tuturor, pt. ca se poate. PS am uitat sa va spun ca si hainele sunt importante. am o colega de vreo 90 kg care stie sa se imbrace si arata foarte bine. oricum, avea vreo 120 kg, dar a inceput si ea sa duca o viata mai echilibrata.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod