Frumusete sau creier?

Frumusetea ramane o arma puternica


Studiul american arata ca, dupa inteligenta, pe locul doi in factorii care determina succesul in cariera este increderea in sine, iar frumusetea vine abia pe trei. Totusi, autorii studiului arata ca infatisarea joaca un rol foarte important in asigurarea unui job bine platit. Asta in ciuda faptului ca doar putine ocupatii, cum ar fi modeling-ul, cer un fizic atragator.

Chiar si succesul la scoala este influentat de modul in care arata elevii sau studentii, a aflat Judge. Inca din primele clase, arata studiile, elevii frumosi primesc mai multa atentie din partea profesorilor si sunt pedepsiti mai putin, ceea ce inseamna ca au mai multe sanse sa termine liceul si sa mearga la facultate.

Creierul "ti le da si pe celelalte"


Pusa in situatia de a alege intre frumusete, creier si incredere, Ioana Avadani, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent din Bucuresti, pare sa ezite. "Natura mea ma impinge sa spun: creierul", afirma ea. "Caci suficient din acela iti da posibilitatea sa ajungi unde vrei - pe calea cea grea, dar ajungi.
Tot creierul iti da incredere in tine"
, completeaza Avadani.

"Dar multi ani de experienta m-ar impinge sa raspund: frumusete, sa vad si eu cum e", glumeste ea, amintindu-si apoi de un documentar de la Discovery care spune ca cei frumosi au mai mult succes in cariera.

Bianca, o tanara care lucreaza in televiziune - dar in spatele camerei, nu in lumina reflectoarelor - spune, la randul ei, ca, intre inteligenta, frumusete si incredere ar alege creierul. "Ca ti le da si pe celelalte", justifica ea.

Iar cand vine vorba de succesul in cariera, aminteste de cel mai vizibil angajat al tarii:

"Te-ai uitat la seful statului? La el cred ca e chestie de incredere".

Ioana Avadani crede ca lucrurile trebuie nuantate cand e vorba de preferintele angajatorilor: "Cred ca angajatorii se uita si la frumusete, dar in anumite circumstante: cand frumusetea este un asset in jobul cu pricina, cand frumusetea le aduce bani, cand ceea ce cauta nu este competenta profesionala.
Ceea ce nu exclude angajatorii care cauta creier"
.

Bianca se fereste si ea sa faca generalizari: "La Magurele, la institut, nu cred (ca se apreciaza mai mult infatisarea). In rest, s-ar putea".

"Depinde ce vrei tu sa se aprecieze la tine"


Ea adauga ca depinde de fiecare cum se foloseste de propria infatisare. "Depinde ce vrei tu sa se aprecieze la tine", spune ea. De exemplu, explica Bianca, pentru ea sanii sunt "parte a marketingului personal".

"Iti sar in ochi - eu nefiind vreo rapitoare de Dambovita - apoi ma descoperi. Ca am umor, ca am mai citit o carte, ca cutare. M-a intrebat cineva de ce sunt asa decoltata si m-am gandit la asta; pentru ca mi-am dat seama oarecum ca asa atrag atentia.
Mai departe, depinde de receptor"
.

Multe femei, crede Bianca, aplica aceasta strategie fara sa fie neaparat constiente de asta. Iar in Romania conteaza infatisarea, mai spune ea. Si incheie: "Dar rochia mea de interviuri e fara decolteu".

Tu ce parere ai? Ce conteaza mai mult in cariera, frumusetea, creierul sau increderea in sine?

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nistor elena pe 7 Ian 2010, 18:25
    increderea in sine

    Consider ca toate trei aspectele conteaza dar dupa parerea mea in ordinea importantei in ceeea ce ma priveste pe mine una cred cu desavarsire ca tot succesul pre toate planurile ,nu neaparat profesional deriva din increderea in sine , in fortele proprii deoarece daca ai capacitatea de a vedea incredere in ceea ce reprezinti tu cu adevarat te vei simti si frumoasa si inteligenta in acelasi timp si asta iti va da puterea necesara sa realizezi in viata tot ceea ce iti doresti tu cu adevarat. Va multumesc anticipat!

    0
    0

  • sunshine pe 17 Mai 2009, 00:45
    frumusetea

    Eu una cred ca frumusetea.. Pentru ca o tipa frumusica si cam proasta e mai usor de manevrat decat una isteata. Nu ca frumusetea ar veni la pachet cu prostia, insa (din proprie experienta o spun) cred ca angajatorii prefera persoanele cu mai putin creier si mai putin tupeu pentru ca stau in banca lor, gandesc la fel ca tot restu turmei, sunt usor de fraierit la salariu, fac ore suplimentare fara sa comenteze, si in general sunt un "presulet" numa bun pentru cei care vor sa se stearga pe picioare. De asta mi-e greu sa-mi gasesc un loc de munca- in tara asta nu "se poarta" sa gandesti,sau sa ai curajul sa fii tu.E inadmisibil sa nu raspunzi ca un nenorocit de robotel la intrebarile de la interviuri (cu raspunsurile pe care tre sa le inveti "mot-a-mot"de pe net). Ceea ce e o adevarata bataie de joc. Si, desi stiu ca e in dezavanatjul meu, ceea ce refuz sa fac. Asa ca, mai mult decat sigur, tre sa arati doar bine, iar cand iti vine sa spui ceva (orice ar fi) e "la moda" sa-ti tii gura...Ca altfel te dai de gol ca gandesti, si e jale...:))

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod