Grija obsesivă pentru celălalt este dată de frica de trădare

Două persoane  se iubesc cu adevărat  atunci când sunt capabile să trăiască una fără alta, dar aleg să trăiască împreună. Suferința din iubire este una dintre cele mai cumplite  pe

Două persoane  se iubesc cu adevărat  atunci când sunt capabile să trăiască una fără alta, dar aleg să trăiască împreună.

Suferința din iubire este una dintre cele mai cumplite  pe care le poate încerca ființa umană. În această suferință , se leagă în mod inconștient suferințele actuale de suferințe din trecut înregistrate în memoria noastră.  Ecourile  unor alte triste povești de iubire, suferințele  vechi reapar ,se însuflețesc și  se îmbină cu cele actuale amplificându-se reciproc.  Această suferință este însoțită de tulburari de dispoziție-tristețe, anxietate, angoase, chiar depresie, iar uneori  și de tulburări psihosomatice-grețuri, migrene, gastrite, colite, boli de inimă etc.


Să te iubești  pentru a fi iubită

“În zilele în care Liviu era plecat în interes de serviciu eram cu adevărat bolnavă- ne mărturisește Valeria- aveam un nod in gât și o greutate atât de mare în stomac încât nu puteam mânca nimic.  Inima mă durea și bătea complet haotic, mă învârteam în cerc, nu reușeam să lucrez, mă simțeam complet goală și fără sens.  Fără Liviu eu nu  mai existam, el era totul pentru mine- viața mea, fericirea mea, sensul meu de fi , viitorul meu”.
După căsătorie, Valeria, profesoară de muzică  cu un palmares impresionant de premii si distincții a renunțat la profesia, pasiunile  dorințele sale  pentru a se consacra celor ale partenerului pe care îl iubea atât de mult.

Ii accepta si adopta deciziile, atitudinile, modul  lui de  comportament,  trăia cu totul în și prin această relație.
Cea mai mare nevoie a  oricărei ființe umane este ceea  de a fi iubit, ea este centrul  afectiv al întregii noastre vieți  și  o parte pregnantă a marelui vis.  Această nevoie  este imboldul către căutarea fără încetare a iubirii, dar atunci când este în exces  complică viața si dramatizează relațiile , așa cum s-a întâmplat și în cazul   protagoniștilor noștri.
A iubi nu înseamnă a te sacrifica, a renunța la tine însuți.  Acestă “generozitate”    nu –l vor determina pe partener să te iubească mai mult, ci dimpotrivă îl va îndepărta de tine,   nu vei mai fi nici interesantă și nici atrăgătoare pentru el.
Dimpotrivă, dacă știi care sunt  calitățile si aspirațiile tale, dacă acorzi atenția cuvenita propriei tale dezvoltări personale și profesionale  partenerul  va fi mult mai receptiv și preocupat de tine. În primul rând, trebuie să te iubești și să te respecți tu  pentru a fi iubită și respectată
Când Liviu a început să o neglijeze tot mai mult, să se concentreze  aproape exclusiv pe cariera sa profesională și să petreacă tot mai mult timp cu prietenii și colegii de serviciu, Valeria s-a prăbușit –întreg universul ei  existential s-a stins, iar confruntarea cu dezamăgirea și singurătatea au adus-o  aproape de pragul sinuciderii.
După 6 luni de tratament de specialitate si psihoterapie , Valeria a început să se  privească într-o altă oglindă.  S-a înscris la un curs  de dezvoltare personală și a început să se  implice în activitățile  artististice care corespondeau studiilor sale și care îi adusese atât de multe satisfacții în trecut.
A fost invitată la diverse evenimente culturale, iar agenda ei a început să se rescrie din nou.
Treptat, Valeria s-a transformat într-o femeie seducătoare, deschisă, veselă și increzătoare în talentul și farmecul său personal. Remarca lui Liviu, nu a întârziat să apară: “ mi-am regăsit soția”.

Devin-o ceea ce ești

Acestă situație este foarte elocventă  pentru a înțelege cât este de nocivă  dependența  afectivă în relațiile de iubire. Dependența presupune o renegare de sine, o incapacitate de a găsi în tine  resursele  de care ai nevoie și necesitatea de a le obține de la celălalt.
Devin-o ceea ce ești,este recomandarea de a renunța la aparențe,  atitudini, credințe, comportamente care ne-au fost impuse de părinți, educatori etc  și a ne regăsi  pe noi înșine cu  adevărata noastră vocație și forță interioară.
“Când  am început să cânt pe scenă, m-am simțit ca și cum m-aș fi întors acasă după o lungă și dureroasă absență. Am început să plâng, și în acel moment m-am descoperit pe mine însămi,  muzica îmi atingea cele mai sensibile și profunde  fibre ale ființei mele și m-am simțit  cu adevărat eu – ne-a mărturisit Valeria-. Acum nu mai am nevoie de iubirea cuiva pentru a simți că am valoare.  Respect talentul meu , știu  că am dreptul  să exist , să traiesc și pentru mine.  Faptul că îl iubesc pe Liviu , nu înseamnă că restul lumii nu mai există și  că trebuie  să renunț la muzică,   la cărtile  sau la prietenii mei.  Dacă este să fiu sinceră, nu Liviu  mi-a  cerut acestea, ci eu  nu mai puteam  trăi decât prin el, și nu mai vedeam nimic in jurul meu”.
Iubești sau ai nevoie de iubire?

Când ești sigură că  iubești  din tot sufletul pe cineva, uneori    iubești pentru a primi înapoi iubirea de care ai atât de multă nevoie.

Nu rare sunt persoanele care confundă iubirea cu nevoia de a fi iubit.   Când  aceste persoane îți declară "te iubesc", inconstient iți transmit urmatorul mesaj- " iubește-mă, am nevoie de tine". Nevoia de a fi iubit este cel mai mare manipulator posibil, nu poți fi o ființă liberă cu adevărat  decât atunci când vei învinge această nevoie.
De aceea, este bine să reflectăm asupra  gesturilor prea generoase  și altruiste din iubire, asupra formulelor prea frecvent invocate-  „fac totul pentru tine“, și „tu ești totul pentru mine“.
Grija  si atenția deosebită  pentru celălalt  pune în lumină  frica de pierdere sau de trădare,   nevoia acerbă de iubire și încercări disperate de a lua pe cineva ostatic afectiv.  O doamnă de 39 de ani, de exemplu, nu mai poate suporta mesajele, atențiile și mail-urile venite de la fostul ei prieten, care voia să știe „ce mai face cățelușul lui preferat“, țesând o veritabilă pânză de păianjen in jurul acestui subiect.
Pentru a te elibera de această nevoie este importat să te iubești, atunci când te iubești pe tine vei găsi în tine resursele pe care le cereai de la alții. A aștepta fericirea de la altcineva se soldează întotdeuana cu  o dezamăgire. Când vei putea umple lipsa de unul singur –vei găsi calea de a evolua spre fericire  și spre dăruirea adevăratei iubiri.

Mă puteţi găsi şi pe pagina de facebook

mihaela-sterian
mihaela-sterian
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod