Yves Saint Laurent: legenda care se retrage

Citind un discurs pregatit inainte, Yves Saint Laurent a demisionatieri din lumea modei haute couture cu gratie si demnitate, inconjurat,in salonul Casei sale de Moda de la Paris, de partenerii care i-au fostalaturi.

Confirmand zvonurile larg raspandite zilele trecute, cotidianul"International Herald Tribune" afirma ca, dupa ce a lucrat in lumeamodei timp de 44 de ani, designerul in varsta de 65 de ani a anuntatieri ca prezentarea de pe 22 ianuarie va fi si ultima colectie iar Casade Moda va fi inchisa dupa celebrarea celei de-a patruzecea aniversari:"Am decis azi sa spun adio lumii modei pe care am iubit-o atat de mult",spune cel care a incurajat femeia sa poarte pantalonii si costumul,cel care, intr-un fel, a creat garderoba femeii contemporane.

Pierre Berge, faimosul partener combativ al designerului de couturea respins ideea ca retragerea acestuia ar fi legata de conflictul cuFrancois Pinault, finantatorul francez care detine Casa de Moda.
Dar totel a fost cel care a mentionat ca nu intelege datorita carui fapt Tom Ford(cel care acum creeaza colectiile YSL ready-to-wear) ar trebui sa fieinclus in lista persoanelor carora li se transmit multumiri. Faptul caFord si Grupul Gucci au transformat YSL intr-un brand nu l-a interesatprea mult pe Saint Laurent dar a semnificat un lucru - compania are o"inima divizata", a completat Berge.

Unii spun ca Saint Laurent, precum Cristobal Balenciaga, care si-a inchisatelierul din cauza schimbarile sociale din Franta, in 1968, se retragecat timp se mai afla in top, parte a unei lumi pe cale de disparitie.

Designerul a declarat in cadrul conferintei de presa ca respingefanteziile acelora care cauta sa isi satisfaca ego-ul cu ajutorul modei:"Spre deosebire de ei, eu mi-am dorit sa fiu in serviciul femeilor. Sa leservesc trupul, gesturile, atitudinile si viata. A fost dorinta mea dea fi alaturi de ele in marea miscare de eliberare a femeilor, prezentain ultimul secol."

Berge, care considera ca lumea haute-couture se va prabusi odata curetragerea creatorului, a spus ca acesta a ramas singur pe scena dinmomentul retragerii lui Hubert de Givenchy, "jucand tenis fara cacineva sa ii mai serveasca mingea".
La randul sau, Givenchy a vorbitdespre Saint Laurent si despre propria sa retragere din Casa care incaii mai poarta numele, sub patronajul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Givenchy, cel care se afla in juriul ce l-a desemnat castigator petanarul Saint Laurent, pe cand avea 17 ani, la un concurs de moda, nua putut crede ca... "partenerul de tenis" se retrage intr-adevar. "Ce einteresant pentru un designer de couture este sa aiba competitie. Yveseste singurul la acest nivel si e dezolat de turnura pe care a luat-olumea modei. Incerci sa nu vezi, dar suferi cand observi colectii careiti poarta numele sau o publicitate vulgara, fara clasa."

Acesta este modul in care Saint Laurent se retrage din lumea modei. Pe 24ianuarie, televiziunile franceze vor transmite un film numit "Yves SaintLaurent: In cautarea timpului pierdut", facand o legatura cu pasiuneadesignerului pentru Marcel Proust.
In film, designerul vorbeste desprecopilaria sa in Oran, Algeria; mama sa, Lucienne Mathieu Saint Laurent,raspunde intrebarilor referitoare la homosexualitatea fiului sau iarBerge apare in diverse interviuri, ca puterea din deapta tronului.

O judecata finala referitoare la domnia de 40 de ani, incununatade succese a lui Saint Laurent? Este cel mai mare om de moda inviata, care a marcat istoria si a schimbat modul de a se imbraca alfemeilor. Greselile lui? A cautat neintrerupt perfectiunea croielii si aliniei. Dar designerii avant-gardisti care exploreaza un stil asimetricgasesc stilul sau perfectionist chiar plictisitor.

In paginile site-ului www.scotsman.com sunt prezente declaratiile maimultor vedete internationale, cu privire la demisia sa:
"Pentru femei, pentru moda, este sfarsitul unei ere... Plecarea unuiom care a iubit femeia atat de mult, care a imbracat-o cu atat de multtalent, este pe cale sa creeze un gol urias", a mentionat CatherineDeneuve, una dintre clientele fidele ale designerului.
"Saint Laurent reprezinta referinta suprema pe care o admir sio venerez.
Este un simbol al elegantei care m-a inspirat sa creezcouture. De fiecare data, a reusit sa fie diferit de ceilalti. Provocator,indraznet, scrupulos, el a fost cel care a reusit sa inteleaga perfectesenta timpurilor", este de parere Jean-Paul Gaultier.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod