Esti Eco, esti la moda!

Care este istoria conceptului Eco?

Anii '60 inseamna pentru lumea fashion descoperirea sexualitatii, dar si a faptului ca materialele pot fi sintetice. Pot fi colorate deosebit. Nimeni nu este preocupat de mediu, ci de estetica vestimentatiilor.

Dupa 10 ani, in anii '70, scumpirea petrolului si actiunile Green Peace aduc o "intentie" de revenire la natura. Se inregistreaza cateva proteste in legatura cu chimicalele utilizate in vopsirea materialelor, agentii cei mai toxici si poluatori, dar protestele raman cam... doar aici.


Anii '80 au uitat de pretul petrolului, iar moda culorilor fluorescente nici macar nu-si aminteste de nocivitatea colorantilor. Ce sa mai spunem de etalarea cu nonsalanta a blanurilor rare... Aparitia filmului lui Al Gore, "Un adevar incomod", pentru care a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace, nu a fost decat un alt avertisment ca trebuie sa ne intoarcem spre natura.

Insa prima colectie Eco a fost lansata de catre Bahar Shahpar in 2005, la New York Fashion Week, urmata indeaproape de cea a Stellei McCarthey. Alaturi de aceste nume, a venit in sprijin si compania aviatica Virgin Air, care a facut o cursa Londra-Amsterdam utilizand uleiuri vegetale drept combustibil.


Povesteste-ne mai multe despre colectia Miau. Stiu ca este deosebita din toate punctele de vedere: de la tehnica de realizare a materialelor pana la modele, in sine.

Aceasta colectie este un exercitiu multicultural. S-a nascut la confluenta curentelor contemporane Folk, Eco si Soft Rock, utilizeaza manufactura valoroasa a tarancilor din Bucovina, Bistrita si Dobrogea, feminizeaza elemente gotice, imblanzeste influentele rock si reincoroneaza tehnici, motive si tesaturi originale folosite in costumul romanesc. Totul conduce catre o colectie feminina si rafinata, in culori pale si pudrate cu accente de brun si negru.

Majoritatea texturilor sunt realizate sau brodate de catre artizani populari din zona Dobrogei si Bistritei, tehnica de croiala - adaptata si imbunatatita - este imprumutata din costumul popular, materialele sunt integral tesute din fire naturale, iar blana este ecologica. Incaltamintea este executata integral manual, la fel si accesoriile, iar fiecare dintre coliere a necesitat cel putin 40 de ore de lucru.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod